Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: jutarnja propovijed - jutarnji list 17.1.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno jutarnja propovijed - jutarnji list 17.1.

don živko kustić piše:

Biskupi nisu lukavi

Naravno da ne trebaju biti lukavi, ali bi i oni i njihovi savjetnici mogli znati da neki jedva čekaju da ih ulove za riječ, makar tu riječ mali i krivotvorili. Sad ispada kao da su crkveni ljudi djecu koja su začeta izvantjelesnom (tzv. umjetnom) oplodnjom teško uvrijedili, jer navodno rekoše da takvo dijete nije dar nego stvar. A to sigurno nisu rekli jer tako ne smiju ni misliti. Zna se da i takvu djecu krste, što znači da im priznaju bogoliko osobno dostojanstvo. Kako god su se spretno ili nespretno izrazili, htjeli su samo reći da je dijete dar te da se s njim ne smije postupati kao da je stvar. A je li dijete dar ili stvar onome tko ga pobacuje? Hoće li se ta "Udruga roditelji u akciji" oglasiti upozorenjem da je začeto dijete dar te ga se ne smije uklanjati kao neželjenu smetnju?

Nema se smisla nadmudrivati, hvatati za riječ, nego o tim pitanjima što jasnije govoriti. Što znači oploditi ženu spermom drugoga muškarca? Dogodi li se ta oplodnja naravno ili posredovanjem liječnika, tom je djetetu pravi biološki otac onaj koji je dao sjeme, a ne muž te žene. Čemu se zavaravati? Muž te majke može dijete prihvatiti, ali mu ne može postati otac. Kad žena drugoj ženi donira (daruje) svoje jajašce (ovulum), to je - molim da usporedba nikoga ne uvrijedi! - kao da se jaje od jedne koke stavi pod drugu kvočku. Čije je onda pile? Žena koja je primila jajašce od druge žene ne može tome djetetu postati naravna majka. Može ga samo u svojoj utrobi nositi, roditi i dojiti - može dakle biti nosilja, rodilja i dojilja. To je dijete posvojeno prije rođenja. Pomajka se očito potrudila više nego da ga je već rođeno posvojila, ali mu ostaje samo pomajka. Nije ostvarila naravnu čežnju za vlastitim djetetom. Zašto Crkva ne bi smjela na sve to upozoravati? Zašto biskupe i njihove savjetnike hvatati za riječ ako se dovoljno spretno ne izraze?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Fantastično je što mogu napisati ljudi koji nisu roditelji.
    Roditelj je stanje svijesti - možeš usvojiti dijete i biti najbolji roditelj, a ovo što piše o "dojilji" i sl. su totalne nebuloze - ne smijem oštrije pisati da koga ne uvrijedim.
    Btw. ovo dolazi iz pera osobe koji je tsunami nazvao Božjim gnjevom protiv sex turizma.
    Ja ne znam u kog boga on vjeruje, moj Bog nije takav.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj -Sanja- prvotno napisa
    Fantastično je što mogu napisati ljudi koji nisu roditelji.
    ...
    Živko Kustić ima petero ili šestero djece. On je grkokatolički svećenik i nije u celibatu, već je oženjen, a ovo je očito njegovo stajalište kao muža i oca, jednako kao i svećenika.

Ovime nipošto ne branim njegove stavove.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja osobno sam uvrijeđena ovakvim "razmišljanjima". da li je (na primjer) dijete ostavljeno u domu dar ili stvar? biološki roditelj često ostaje SAMO to, bez obzira što je dijete začeto i rođeno "po pravilu".

a ovaj drugi dio... ja sam kao mala imala svoju kokoš za kućnog ljubimca. kad je prokvocala - donesli smo jaja od SUSJEDOVIH kokoši . izleglo se sedam prekrasnih pilića. 6 šarenih, i jedno malo manje - bijelo. nije bilo šansi da ih netko pipne . i nije joj smetalo što nije sjedila na svojim jajima

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene fascinira zadnja rečenica:

Zašto biskupe i njihove savjetnike hvatati za riječ ako se dovoljno spretno ne izraze?
    Hm, i ja sam sudjelovala u izradi nekoliko brošura i mogu vam reći da je to mukotrpan posao čitanja i ponovnog čitanja teksta, razgovora s izdavačem, tiskarom i slično. Uglavnom tekst se vrlo pažljivo analizira nekoliko puta. Pa ako se biskupi u tom postupku nisu uspjeli dovoljno spretno izraziti, već su previdjeli da su rekli da su neka djeca stvar -eeee, onda je to već stvar (ne)inteligencije.
    Iako moram priznati da u toj brošuri baš i nema puno inteligencije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene smeta izjava "ukoliko žena rodi djete uz pomoć doniranog sjemena, muž te žene ne može biti otac tom djetetu".
    Biološki to je istina, ali opet koliko ja znam crkva je pozivala parove da ne idu na MPO jer ima toliko djece za posvojit.
    Pa tko je roditelj onda posvojenom djetetu? Zašto posvojit onda dijete, ako nećeš biti roditelj tom djetetu?
    Skaču sebi u riječ, i sve više se ukopavaju svojim izjavama.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eto, nakon što se MPO zabrani zakonom, svakako treba zabraniti i posvajanje jer je to neprirodna težnja da se bude roditelj,a kako nam je to lijepo te nadasve logično gornje spomenuti objasnio - posvojitelji to nikako ne mogu biti. Genijalno, naprosto genijalno!!!! :shock: :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •