Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: ispitivanje granica....bez kraja....

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno ispitivanje granica....bez kraja....

uz brdo drugih problema(moja ppd...) i slično,moja,uskoro petogodišnja, kćer nas dovodi do ludila...
    npr.lijepo joj kažem da opere zube,a ona me gleda poluotvorenih usta i šuti....pa ja ponovim da mora oprati zube jer će se pokvariti,bla,bla....a ona opet gleda kroz mene zamrznute face.....ja ju pitam hoće li da joj ja pomognem...ona opet šuti i gleda me,ja pitam ako će ona staviti kaladont,a ja ću joj pomoći ribati...ona opet šuti.....i čeka...i čeka...???.... ja joj kažem da onda opere zube sama dok ja dam starijoj seki doručak,vratim se u kupaonu za 10 min,a ona opet u potpuno istoj pozi(pardon na izrazu,ali izgleda ko da je mutava... :? )...i šuti i čeka i nije ništa napravila....tad ja opet pitam....ništa,onda viknem,počnu joj ići suze i opet šuti...tad ja puknem,uzmem ju za ruku i izvedem iz kupaone,da bi se ona počela derati i bacati da se predomislila i da sada hoće prati zube...mm joj popusti i kaže da je ovo zadnji put i pita je hoće li oprat zube,a ona slini i šuti i gleda....tad pukne i mm,pa ju odvede bez daljnje rasprave van,a ona plače i vrišti mu do vrtića.... ovo se ponavlja SVAKO jutro,čak i kad ne ide u vrtić,a iste su situacije za oblačenje,za doručak,ručak,večeru,spremanje sobe.....
    pokušali smo različite varijacije na temu....čekati da se pokrene-trajalo je 45min...i tad je izašla iz kupaone neopranih zuba,pa smo ju vratili i opet sve ispočetka....pa smo probali da kada zeza ujutro,nema popodne crtića,upalilo je 2 dana i više ju nije bilo briga,ostala je bez svih igrački jer je gazila po njima i nije htjela pospremiti,sad ni ne pita za njih(rekla je-i bolje da ih nemam,bar ne trebam pospremati! )
    pa ne znam više ni sama....
    kod starije kćeri ove faze nije bilo,osim kad je sa nama kod bake-svekrve,jer zna da će joj sve popustiti i dopustiti i tad ne sluša ni mene ni mm,jer ju baka brani i poskrivečke da po njenom -hvala Bogu što smo daleko od svekrve i svekra,pa ih vidi svaka 2mj
    šta da radim???

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

preporucam knjigu j. juul "moje kompetentno dijete". sretno

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nisam sigurna da knjigu imaju u mjestu u kojem jesam(nazvat ću i pitati),a do Rijeke mi je prekomplicirano...45min busom sa 3 djece :?
    svejedno,zahvaljujem na savjetima...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: ispitivanje granica....bez kraja....

Citiraj ribica tina prvotno napisa
    uz brdo drugih problema(moja ppd...) i slično,moja,uskoro petogodišnja, kćer nas dovodi do ludila...
    mislim da si ovdje sve rekla.

tvoja kćer ne spada u kategoriju "brdo problema". nije ni u rangu ppd-a, ni sličnog. (osim toga - valjda je VAŠA kćer.)

ja sam uvjerena da tebe i tm-a kćer ne dovodi do ludila. eventualno - njeno PONAŠANJE bi se moglo slično okarakterizirati. ali nikako ona kao OSOBA. moraš razdvojiti te dvije potpuno različite stvari.

koliko vidim, ona je srednje dijete. starija kćer sve zna. mlađa ništa ne zna. starija je uzor, malenoj treba pažnja.

gdje je tu klara? pa ona nema svoje mjesto - već samo metode kojima nastoji privući vašu pažnju.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovo je bilo grubo,....
    Naša Srednja Kćer ima daleko više pažnje nego starija ili najmlađa,
    spava s nama,nekad ju se hrani,pomaže joj se pri oblačenju(to je faza glumljenja bebice,koja prolazi po malo...),zajedno crtamo,starija se igra s njom sa bebama,svaku veče joj čitamo priču....umiva janu,maže ju kremom,češlja ju,vozi ju u kolicima kad želi....(ne gura ju se i ne govori da ne smije dirat seku,ali pravila postoje kojih se ona ne drži!!)
    ustvari zašto i kome se ja opravdavam??
    započela sam temu u nadi da će mi se javiti mama koja ima slično iskustvo sa 3 ili više djece.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja imam samo dvoje ali probat cu ti dati savjet, pa ti vidi sto ces s njim
    ja bih probala u te problematicne situacije ici sa sto vise humora i njeznosti.
    Sasvim mi je jasno da u svojoj situaciji osjecas da za to nemas volje ni snage, ali mozda se isplati probati.
    Kad tako stoji u kupaoni i ne poduzima nista, dodji do nje, poljubi je i pogledaj zube - pa se zaprepasti jer su tamo jos uvijek gric i grec (znate pricu o gricu i grecu? - kod nas je radila cuda u nagovaranju na pranje zuba!) - pa gledaj gdje su se sve gric i grec 'pokakali' na zubice... i sve sa smijeskom....
    probaj je razveseliti i zaigrati, mozda je onda lakse nagovoris na te dosadne svakodnevne obaveze.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

:D kako se ja toga nisam sjetila
    pokušat ćemo,ali kod nje nove metode upale 2-3 puta i više ne...
    (npr.igračke-"i bolje da ih nemam,bar ništa ne trebam pospremat"
    tempere i vod. boje kad je obojala stolac i stol...-"tako i tako to nije za mene jer sam premala,a bojica imam više!"....)
    uvijek u kazni okrene tako da ispadne da je bilo po njenom...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tina, potpuno te razumijem
    Kod vas se sigurno radi o sindromu srednjeg djeteta.

Kod nas je srednja djevojčica, a oko nje su dječaci. Možeda je to olakotna okolnost.

Vidim da se puno trudite da ju ne povrijedite, da se ne osjeti oštećena time što je srednja, pa čak joj dozvolite da sa vama spava i sl.

I naša srednja ponekad hoće spavati sa mnom, a tatu otjera u njen krevet. Mi joj to dopustimo, ali ona to ne traži prečesto.

Ja dnevno odvojim vrijeme samo za nju. Tada nam niko ne smije smetati. Nekada idemo samo nas dvije u trgovinu, ili u videoteku, ili navečer dok joj pripam priču. Imamo i neke svoje male tajne.

Možda da joj pronađete neke zanimljive obaveze npr. slaganje pelena, sparivanje čarapa koje pokušiš sa sušenja, uključivanje perilice (pod tvojim nadzorom). pravljenje bebi kašice za sestricu. Uglavnom, nešto što samo ona SMIJE da radi, a ne nikako njena starija sestra.

Naravno, i za stariju sestru treba pronaći pravu mjeru, ali to je već druga priča (kod mene je stariji u pubertetu - tek to je pravi cirkus)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam mama samo jednog djeteta, ali onog koje se isto tako znalo "ukopavati u svoje pozicije" kao tvoja Klara. Sila tu ne pomaže, dapače, kontraproduktivna je. Što više vike, a spomenula si i da je pukneš, to manje rezultata. To je dijete jake osobnosti koje ne zna još definirati svoje osjećaje, ali zna da joj nešto smeta i na taj način pokazuje svoje ja i svoju ljutnju. Osim toga, tvoja djevojčica je ipak srednje dijete i sasvim sigurno osjeća težinu te pozicije pogotovo uz malu bebu, ppd koju spominješ. Ne poznam je, ali po poznatom ponašanju procjenjujem da je jake osobnosti i suptilne emotivnosti. Moja preporuka je: ne lomiti. Pomakni granice za nju, priđi joj na drugi način.

Ja sam u takvim situacijama, slično kao a zakaj, reagirala s humorom i nježnošću. Ja bih mu prišla se neočekivane strane, prestala bih govoriti o pranju zuba i rekla mu nešto kao: Dođi ti svojoj mamici da te pomazim. Onda bi se led otopio i krenuli bismo dalje s pranjem. Izmišljali smo razne priče o Gricu i Grecu, te njihovim prijateljima Crnom i Zelenom Karijesu koji su svaki dan kupovali nove bušilice i dlijeta i spremali podli plan da izbuše M. zubiće, ali mi smo bili lukaviji i četkicom i pastom smo im sve to pokupili i bacili u Savu. Znali smo im i skidati gaće četkicom i svašta je bilo, dok ih ne bi pokupili na četkicu i ispiranjem poslali u Savu, uz M.-ov smijeh i uživanje.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

drage moje...puno hvala!!!
    mi smo potražili i stručnu pomoć i već kroz tj.dana vidim napredak sa klarom,ali i nama
    kako je teško biti dosljedan i odmah reagirati...
    kad je klara skužila da ako napravi glupost ili lupa s vratima ili vrišti....dok ja dojim janu,da ja neću odmah reagirati...bilo je strašno...ali onda jednom sam ustala,pustila janu s cice i krenula za klarom u sobu i :shock: ostala je u šoku...pričale smo...
    sad ima više razumijevanja kad jana jede :D
    ali to je tek početak...

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A ja sam mislila da je meni teško sa dvoje malih tvrdoglavaca! :D

mamalada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Slično je i kod nas. Gdje sila ne može, ide mama zafrkant. I onda nekako to sredimo.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I ja sam mama jednog malog torgodišnjeg zlata ,sa jakom osobnošću, kao Zdenka2. Imamo te faze izbjegavanja izvršenja zadataka. I sa pranjem zuba i sa gotovo svim.

Prilično je teško. Kod njega upali nekad smijeh, a nekad oštrina, odlučnost da mora nešto završiti.
    Uglavnom svakodnevno bitku bijemo, pa ako Bog da, uspjećemo.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

na pocasnom mjestu stoji siba koja se dosada nije upotrijebila, ali kad nesto ne zeli poslusati ili napraviti, samo joj spomenem sibu i sve joj se odmah da raditi. to mi je sad najnovija metoda. ipak se kaze da je siba dosla iz raja

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ribica tina,mi nemamo toliko problema ali su slicni... ela ima kao i tvoja skoro 5 god. i ima malog brata pa trazi malo vise paznje... podsjeca me na tvoju kad je u pitanju pranje zubi...

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ma kad te onak tupo gledaju i ignoriraju,a tebi kipi i žuriš se....
    pa za zid bi je zalijepila

evo,jutros se ukipila u hodniku i nije se htjela pomaknuti,a starija je već kasnila na bus i katamaran,jer je išla na izlet....
    na kraju ju je muž dignuo preko ramena ko vreču i odnio do auta,a ona je vrištala i vikala da je cijelo susjedstvo čulo... :shock: :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

lol danielica; ako je nešto produktivno, ne znači da je samim tim u redu...ako me kužiš kaj ti hoću reć

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj danielica prvotno napisa
    na pocasnom mjestu stoji siba koja se dosada nije upotrijebila, ali kad nesto ne zeli poslusati ili napraviti, samo joj spomenem sibu i sve joj se odmah da raditi. to mi je sad najnovija metoda. ipak se kaze da je siba dosla iz raja
    ne kaže se da je došla iz raja, nego je izašla iz raja - zato to sada i jest raj.
    malo razmisli o tome.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

dosla/izasla - glavno da djeluje.

draga tira, ja bi bila najsretnija kad bi uspjela odgojiti i preodgojiti svoje dijete na "razgovarajuci" nacin bez kazni, zabrana i "po guzi" sistemu, ali budimo realni, to je jednostavno nemoguce i neka mi nitko ne kaze da to nije istina!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

misliš na svoje dijete ili na svu djecu?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

govorim opcenito. moja cura je sunce zlatno ali ponekad i nemoguci tvrdoglavi, nedokazivi ovan

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

onda se grdno varaš

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

sorry, ali neda mi se raspravljati o odgojnim metodama. nisam ja rekla da ih treba tuci vec da moraju imati nekog reda, a svatko zna nacin na koji to postici. mi smo sad u fazi kad sam ja i mama i tata i stvarno zna biti hebeno.

ona ima postovanja prema sibi iako je nikad nije iskusila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja bih radije da poštuje tebe, nego šibu. a prijeteći šibom sigurno nećeš to postići. možda da te se boji, ali ne da te poštuje

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ona ima postovanja prema sibi iako je nikad nije iskusila
    Kako? Mislim da nema postovanja, nego strah...

Mislim da se kod odgoja djece treba voditi mislju da nikada nemoj djetetu napraviti ono što ne bi htjela da tebi netko napravi. Ja sigurno ne želim da me MM izmlati kuhacom ili šibom ako ga ne poslušam, pa stvarno ne mogu razumijet da se to radi djetetu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

sta si se mene uhvatila :?

a sta je s onim izjavama na topic-ima tipa: [i]jeste li pukli? /izazov roditeljstva

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pa i ja sam imala STRAHOPOSTOVANJE prema svojim roditeljima koji me nikad nisu ni takli i volim ih najvise na svijetu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

sta si se mene uhvatila :?
    Nisam te se nista uhvatila, pa samo razgovaramo (virtualno). Mogu ja i sutjeti, nema problema. Ali ako se na forumu nesto kaze, u pravilu je to poziv drugima da komentiraju, zar ne?

pa i ja sam imala STRAHOPOSTOVANJE prema svojim roditeljima koji me nikad nisu ni takli i volim ih najvise na svijetu
    Drago mi je radi toga. U svakom slucaju, najbitnije je da siba ostane nekoristena.

Evo i od sada sutim.. Ko prvi pisne...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

to sam ja lutonjici napisala jer sam pocela osjecati kao da me karakterizira kao neku frustriranu mamu koja mlati svoje dijete

ko drugi pisne....

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a šta kad te netko opali jer je sretan što te vidi???
    ja sam ko mala 2 puta dobila batine....
    1. kad sam uhvatila kroz stepenice sestru za nogu koja se skoturala i imala masnice po kičmi...tata me čapio od straha jer sam mogla ubiti sestru(imala je 4g,ja 8) i i danas se sjećam tri vruče pljuske po guzici sa njegovom šapom -nikada mi takvo što više nije palo na pamet!
    2.put bio je rat,moj rodni grad je bio na prvoj crti...ja sam se igrala u parku,zvonila je uzbuna i otišla sam u sklonište kod prijateljice,iako je pravilo bilo da trčim u "naše" sklonište....(imala 13g)
    granate su padale,uzbuna je potrajala do dugo u noć....mama je umrla od straha di sam....kad sam se pojavila na vratima opalila mi je takvu pljusku i onda je počela plakati,zagrlile smo se i rekla mi je da me voli....
    potpuno sam je kužila....a i tatu....
    nikada između me nisu lupili.
    ja i mm smo prije 4g odlučili da nećemo tući našu djeci i toga se držimo....
    iako si nekada na rubu i možda zaprijetiš,ali nadam se da nikada neću.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

iskreno, ja se ne sjecam da me ikad mama (tata jos manje) istukli, osim mozda par puta po guzici, ali uvijek sam se divila kako je mama uspjevala izaci samnom na kraj. sam njezin pogled bio je dovoljan da mi pi....e automatski izlete iz glave, a nije to bioo strah vec strahopostovanje. danasnja djeca su po tom pitanju

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ribica tina,
    vaša je situacija u kupaoni ista kao i naša. Svako jutro. Čak nam se i beba zove Jana!

No od kad se ja kuliram, i Mija pere zube. To je stvarno dobar recept.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •