Results 1 to 33 of 33

Thread: Degradacija djelatnice/majke nakon porodiljnog

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Tonja_1's Avatar

Default Degradacija djelatnice/majke nakon porodiljnog

...iako sam za vrijeme porodiljnog dala 11 ispita i uspjela diplomirati, iako mi je rečeno da me moje mjesto čeka, naravno da je uslijedio govor:
    "...mlada majka...jaslice..bolovanj...drugo dijete...ne mogu računati na mene..."ali sve u rukavicama. rekli su mi da nema šanse da se vratim na svoje mjesto, sama sam kriva što sam ga izgubila, bla bla. neću spominjati da ako očekuju da ne odlazim na porodiljni bar dvije godine ili nema mjesta za povratak...
    prebacili su me u drugi odjel, na drugo mijesto za koje nisam kvalificirana uopće, nikome nije jasno šta ja radim tu! mjesto za ing.elektrotehnike a ja sam dipl.oec. meni je dano do znanja da za mladu majku u kolektivu nema mjesta, očigledno mi moralno ne mogu dati otkaz pa me stavljaju u situaciju da moram otići.

što mi je činiti? smatram da nema smisla žaliti se nekoj instituciji jer ovo se, nažalost, događa svaki dan.(u pronatalitetnoj politici ). nisam dobila novi ugovor, za plaću se nisam usudila ni pitati nakon svega rečenog tako da čekam isplatni listić u ponedjeljak pa ću vidjeti. teta iz računovodstva mi je rekla da je upozorila direktoricu da je postupila protuzakonito... :/

vesna72's Avatar

Je protuzakonito, i možeš se žaliti.
    ZOR, Članak 79.
    Nakon što je prošao rodiljni dopust, posvojiteljski dopust ili rad u skraćenom radnom vremenu, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanje tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova.
    Sretno

Mirjana S.'s Avatar

Ajde,barem se požali sindikatu....nedaj se!

mirjana's Avatar

jel imate zaposleničko vijeće? kod nas jako dobro funkcionira

Tonja_1's Avatar

zaposleničko vijeće? privatna firma, čisto sumnjam :/ .
    toliko sam loše dočekana da je to pomalo neizdrživo. kolega iz tehničke podrške me ne može vidjeti, zna da će moju nekvalificiranost on nadopunjavati, nitko me ne doživljava, pita za mišljenje, nudi pomoć...šef mi se vratio i puna dva dana je u uredu a nije mi se jednom obratio... nimalo ugodno. želim napredovati, razvijati svoju karijeru... ali ne želim da mi je posao teret jer kada dođem doma imam samo tri sata za provesti s djetetom...čekati ću malo da vidim kako će stvari teći. znam da sutra mogu dobiti bolovanje radi malog ali nisam taj tip, ja sam borac i vjerujem u sebe ali to je teško u okolini u kojoj sam se našla. ne kužim, šta se dogodilo s mojim kolegama da me tako drugačije gledaju od kada sam došla s porodiljnog :? .

Što onda još radiš u toj firmi? Hajde, hrabro! Nije ti tamo ugodno, želiš napredovati, VSS si, prekršili su tvoja prava. Uzmi odvjetnika i tuži ih. I nađi posao na kojem ćeš biti zadovoljna i gdje ćeš se moći afirmirati. Ovdje, sve i da te vrate na prijašnje radno mjesto, vjerojatno to više neće biti ta atmosfera. Mislim da bih ja tako.

Quote Originally Posted by Tonja_1
    zaposleničko vijeće? privatna firma, čisto sumnjam :/ .
    toliko sam loše dočekana da je to pomalo neizdrživo. kolega iz tehničke podrške me ne može vidjeti, zna da će moju nekvalificiranost on nadopunjavati, nitko me ne doživljava, pita za mišljenje, nudi pomoć...šef mi se vratio i puna dva dana je u uredu a nije mi se jednom obratio... nimalo ugodno. želim napredovati, razvijati svoju karijeru... ali ne želim da mi je posao teret jer kada dođem doma imam samo tri sata za provesti s djetetom...čekati ću malo da vidim kako će stvari teći. znam da sutra mogu dobiti bolovanje radi malog ali nisam taj tip, ja sam borac i vjerujem u sebe ali to je teško u okolini u kojoj sam se našla. ne kužim, šta se dogodilo s mojim kolegama da me tako drugačije gledaju od kada sam došla s porodiljnog :? .
    nije bolje ni u državnim firmama, prema tome stisni zube i srce i bori se i pomalo traži drugi posao.....

moja pokojna baba je znala reć

na krivo drvo se i koza popne pa ga popiša

zauzmi gard ,nabaci smajl

i samo hrabro!

Tonja_1's Avatar

Tsumami, potpuno si u pravu i slažem se s tobom. samo, ipak ovdje uvjete kakve mislim da ću teško naći :/ . čekam isplatni listić da vidim, ako su mi smanjili plaću isti čas na bolovanje i adio.

Tonja_1's Avatar

Quote Originally Posted by maria71
    na krivo drvo se i koza popne pa ga popiša
    zauzmi gard ,nabaci smajl
    jesi me nasmijala s ovim ,
    ali potpuna istina...

icyoh's Avatar

ako je privatna firma onda ne možeš ništa. Poslodavac te može razmjestiti na kakvo god želi radno mjesto (iz iskustva)

petarpan's Avatar

evo ti podrške ..znaš da sam u sličnoj gabuli...

obavezno se javi gordani lukač koritnik - pravobraniteljici za ravnopravnost spolova

Lora163's Avatar

Meni su ponudili da potpišem sporazumni.
    Isto tako im ne treba majka dvoje male djece.
    U toj firmi sam imala više od 3 MJESECA PREKOVREMENIH koje mi nisu htjeli platiti, niti dana bolovanja!
    Na kraju su mi ponudili platiti prekovremene ako potpišem.
    Potpisala sam jer i tako nisam imala namjeru vraćati se u takvu firmu.
    Sad imamo svoju firmu u kojoj su radnici bogovi!!!
    Eto, ukratko i od mene

Tonja_1's Avatar

Lora, nadam se da si novce bar pošteno dobila, drago mi je da si sada sretna.

ja tražim novi posao, razmišljala sam da li da im to kažem samo zato što me nervira stalno lagati i izmišljati radi nekog testiranja ili razgovora, htjela bih da znaju. ali opet, nisu ni oni bili fer prema meni.

definitivno ću im pismeno obrazložiti kako gledam na to kako su se ponijeli, neka to čuju. iako sumnjam da će im to šta značiti no dobro.
    e da, dobila sam iplatni listić, smanjili su mi plaću za 100kn. što stvarno nije neka cifra, više im je to demonstracija sile... očekivala sam povišicu, siplomirala na porodiljnom, pa dijete....

petarpan's Avatar

joj, frustrirajuće je stalno muljati kak je ovo ili ono, a zapravo ideš na razgovor za novi job, što po zakonu, jednom sam negdje pročitala, trenutni poslodavac mora omogućiti...
    pa kad su već skoro svi mostovi spaljeni, nema ni veće štete...a s druge bi strane bilo dobro imati zaleđe, tipa siguran novi posao...

sve sam veći anti-fan ove države...

vesna72's Avatar

joj, frustrirajuće je stalno muljati kak je ovo ili ono, a zapravo ideš na razgovor za novi job, što po zakonu, jednom sam negdje pročitala, trenutni poslodavac mora omogućiti...
    Odsustvo radi traženja novog posla - po ZOR-u - ti poslodavac mora omogućiti za vrijeme trajanja otkaznog roka.

Tonja_1's Avatar

Quote Originally Posted by vesna72
    Odsustvo radi traženja novog posla - po ZOR-u - ti poslodavac mora omogućiti za vrijeme trajanja otkaznog roka.
    znam, ali ne želim dati otkaz prije nego nađem novi posao, ne mogu si to priuštiti. a ako im kažem da tražim drugi posao, ne piše mi se lijepo a ne znam koliko će to trajati. nadam se ne predugo...

thalia's Avatar

toliko sam loše dočekana da je to pomalo neizdrživo. kolega iz tehničke podrške me ne može vidjeti, zna da će moju nekvalificiranost on nadopunjavati, nitko me ne doživljava, pita za mišljenje, nudi pomoć...šef mi se vratio i puna dva dana je u uredu a nije mi se jednom obratio... nimalo ugodno.
    Ovo je mobbing. I da je ova država u redu...

Gledaj to ovako, potraži drugi posao, diplomu sad imaš i samo hrabro i strpljivo. Kad te novi pozovu na razgovor, reci da sada radiš i da si lojalan uposlenik i da ne želiš štetiti staroj firmi iako tražiš novi posao, želiš biti fer. Pa vidi jel će ti promijeniti vrijeme. i to ti je jedan pokazatelj.
    kaže moja nona: nije svako zlo za zlo sretno

Da se nadovežem na temu, ja sam pak u lokalnoj samoupravi, dečko koji me je mijenjao dok sam bila na porodiljnom ostao je s nekakvim ugovorom do daljnjeg, pošto je član stranke mog pročelnika. On je nastavio s obavljanjem mojih poslova, ja doslovce nemam nikakvih radnih obveza, ne da me ne doživljavaju nego u ovih mjesec dana što radim nisam ni dva puta pričala sa šefom. Dakle, nisu me degradirali formalno, plaća mi je ista, ali me se uredno izbjegava i zaobilazi, ne daj bože da mi se da kakav zadatak. Mislim, ja surfam i ubijam vrijeme, ali pametnije bi mi bilo da sam doma s malenim. Ponekad mi se čini da nitko ne bi ni primjetio da nisam došla.
    Što ja mogu?

vesna72's Avatar

I to je isto mobbing. Psihičko zlostavljanje ne mora biti samo izrugivanje, vrijeđanje i sl - može biti omalovažavanje na način izbjegavanja, izolacije, isključivanja... (ono "ne doživljavaju te"). U principu je cilj mobbinga da pošiziš i makneš se sama.

Pogledaj http://www.mobbing.hr/

Cure, ovo su školski primjeri mobbinga i diskriminacije žena!

Upravo mi je došao u ruke letak "Stop diskriminaciji na radu" Regionalne sindikalne kampanje za borbu protiv diskriminacije žena na radnom mjestu.

Kažu da ako se nemate kome obratiti unutar firme (sindikalni povjerenik, radnički predstavnik, pravna služba sindikata, osoba/odjel za zaštitu od diskriminacije) ili u svom mjestu (komisija/odbor/vijeće za ravnopravnost spolova), javite se inspektoru rada ili:

Ženska sekcija samostalnih sindikata Hrvatske
    46 55 111/k.155
    zenska.sekcija@sssh.hr

Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata
    01/ 3908 620
    nhs@nhs.hr

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
    01/ 48 48 100
    ravnopravnost@prs.hr

Ženska mreža Hrvatske
    051 233 650
    koordinatorica@zenska-mreza.hr

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH
    01/ 63 03 090
    ured.ravnopravnost@vlada.hr

Ne dajte se zlostavljati!

Tonja_1's Avatar

Quote Originally Posted by vesna72
    I to je isto mobbing. Psihičko zlostavljanje ne mora biti samo izrugivanje, vrijeđanje i sl - može biti omalovažavanje na način izbjegavanja, izolacije, isključivanja... (ono "ne doživljavaju te"). U principu je cilj mobbinga da pošiziš i makneš se sama.
    uspjeli su, dobila sam novi posao!! :D

sve se nevjerovatno brzo odvilo, bila sam na testiranju, sutradan na razgovoru kod prihologa i u petak poslije posla na razgovoru kod direktora i ponudili mi posao! to mi je jako lijepo sjelo pošto sam u petak na poslu preslagivala kutije u skladištu . iako sam u glavi odlučila da bih otišla i na manju plaću (računala sam čak do 1000kn) dobila sam 500kn veću plaću, jako blizu doma mi je, ponudili su mi postdiplomski, klizno radno vrijeme...nisu me niti jednom pitali za dijete (iako znaju da imam jednogodišnjaka) niti za ikakve privatne planove dalje.

malo mi se vratila vjera u "nas", jer nakon mog i još nekoliko slučajeva za koje znam, sam smatrala da je diskriminacija neizbježna.

e sad, planiram u pon tražiti sporazumni otkaz. objasniti im moje mišljenje o ovome što se dogodilo i kako je to meni neprihvatljivo i nedopustivo ali fino sve i tražiti sporazumni s 31. a do tada godišnji da mogu tražiti novi posao. strah me da ako kažem da sam našla drugi posao mogli bi se zainatit pa tražiti da odradim svih 30 dana otkaznog roka (2,5g sam u firmi). ukoliko mi to ne odobre, napravila bih ono što je zapravo protiv mene: poslala sutradan izvanredni otkaz ali se prije toga posavjetovala s nekim koga je Metvica gore navela i tako da bude neosporivo.

svako vaše mišljenje ili savjet su SADA i više nego poželjni [/b]

anjica's Avatar

Tonja_1 super :D

Super!!!

Drago mi je zbog tebe, no i dalje bih voljela da ovi tvoji malo dobiju po nosu, jer ono što rade je protuzakonito.
    A vjerujem da ima još žena u firmi kojima je tvoj slučaj "upozorenje" što će im se desiti ako se drznu zatrudnjeti.

Ne znam detalje oko vrsta otkaza, no ne vjerujem da će ti raditi probleme. Oni te se i žele riješiti, ne bi ti to sve činili u suprotnom.

Moj savjet: ne daj otkaz dok nisi potpisala novi ugovor, već tek kad dobiješ u ruke potpisan i žigosan papir gdje piše da od tada i tada počinješ raditi kod njih.
    Ne želim te plašiti, ali to je normalna mjera predostrožnosti. Ljudima se već svašta dešavalo.

Tonja_1's Avatar

Quote Originally Posted by Metvica
    no i dalje bih voljela da ovi tvoji malo dobiju po nosu, jer ono što rade je protuzakonito.
    upravo o tome razmišljam. ako spustim uši i samo čekam da odem i ne vidim ih više NIKADA takvim nepravdama i bahatostima neće doći kraj.

ivancica's Avatar

Tonja_1, jako sam sretna zbog tebe! :D

evo malo ohrabrenja:
    http://www.net.hr/novac/page/2007/10/11/0250006.html
    Svagušu kaznili zbog izrabljivanja
    Splitski poduzetnik, vlasnik Slastica Bobis, pravomoćno je kažnjen s 204 tisuće kuna globe zbog višestrukog kršenja radničkih prava. Ako ne plati, čeka ga mjesec dana zatvora.

Presudu je, piše Slobodna Dalmacija, donio Visoki prekršajni sud.

Svaguša je proglašen krivim što je kao odgovorna osoba od radnica tražio da rade više prekovremenih sati nego što je zakonom dopušteno. Tako su neke radnice tjedno odradile i po 23 prekovremena sata, što je 13 sati više nego što to zakon dopušta.

Radnici Slastica Bobis više od četiri tjedna neprekidno su radili prekovremeno, a da o tome nije obaviješten inspektor rada.

Također je proglašen krivim što je radnici naredio noćni rad, od 22 do 5.30 sati, iako to nije bilo prijeko potrebno zbog sprečavanja kvara sirovina ili drugih razloga, a da nije dobio privremeno odobrenje o uvođenju noćnoga rada žena zaposlenih u industriji.

Sudski postupak protiv Svaguše pokrenut je u srpnju 2005. po zahtjevu Državnog inspektorata, Odsjeka za nadzor u području radnih odnosa.

Pred Prekršajnim sudom u Splitu je, od 18 radnika za koje je Državni inspektorat zabilježio da nisu poštovana njihova prava iz Zakona o radu, svjedočilo tek petero.

Radnice su, piše Slobodna Dalmacija, svjedočile u korist poslodavca, ali im sud nije povjerovao jer je njihove iskaze opovrgla evidencija o radnom vremenu.

Splitski kralj kruha se branio da ga se nevina tereti jer da svi radnici rade maksimalno 40 sati tjedno, odnosno da nema prekovremenog rada, osobito ne dužeg od četiri tjedna.

Na presudu prvostupanjskoga suda, kojom je proglašen krivim, podnio je žabu. No, Visoki trgovački sud je potvrdio presudu u dijelu za navedene prekršaje.

Svaguša i tvrtka Slastice Bobis kazne od 21 i 183 tisuće kuna moraju platiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti sudskog rješenja.

U suprotnom će se ti iznosi prisilno naplatiti, a ako to ne bude uspješno, novčana kazna će se Jošku Svaguši zamijeniti s 30 dana zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Net.hr
    11.10.2007.
    izgleda da je u Hrvatskoj ipak moguće dobit po nosu

vesna72's Avatar

Tonja_1, baš mi je drago zbog tebe

Prihvati posao (nisam skužila u kojoj ste fazi - potpis ugovora, određivanje početka rada), pa starom poslodavcu

Tonja_1's Avatar

iako sam se skoro požderala od nervoze, uspješno sam dala otkaz. bila sam začuđena kako direktor bio i više nego ugodan, onda sam kasnije se sjetila kako su ipak htjeli da odem. doduše, pokušao me nagovoriti da ostanem, možda zato jer je skužio da sam odlučna pa kao ipak je pokušao. tražila sam sporazumni s 31. a do tada godišnji no do kraja dana nisam dobila odgovor, no danas sam morala otvoriti bolovanje jer sam jedina zdrava u kući, mm, sveki i mali ribek su pod nekom virozom. znam da moram što prije nazad jer bolovanje ne ulazi u otkazni rok, dakle još ću javiti kako je prošlo.

dakle, pošto je moj direktor bio jako ugodan nisam imala "muda" grubo obrazložiti neke stvari u vezi povratka s porodiljnog nego sam natuknila u par rečenica no znam da to nije dovoljno da ta nepravedna praksa prestane. još sam porodiljni iskoristila za napredovanje: dala 11 ispita i diplomski što uz posao nikako ne bih stigla.

ako se obratim nekoj od prije spominjanih institucija za pomoć, mogu li oni poslati samo neko upozoravajuće pismo? želim pomoći onima koji dolaze poslije mene da ne prolaze to poniženje radi najljepše stvari u životu. ima li netko takvih iskustava, ili takve udruge pomažu u slučaju sudskih postupaka samo? dakle ne tražim da ih kazne nego upozore.

Tonja_1's Avatar

apropo mog zadnjeg, sjetila sam se da u bivšoj firmi smo dobili pismo od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u kojem upozorava da je natječaj za posao objavljen a da je bilo očito da se traži za muška osoba. raspitat ću se malo.

petarpan's Avatar

apropo mog zadnjeg, sjetila sam se da u bivšoj firmi smo dobili pismo od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u kojem upozorava da je natječaj za posao objavljen a da je bilo očito da se traži za muška osoba. raspitat ću se malo.
    da, to sam i ja dobila jer sam dala oglas za tajnicu, a trebala sam navest tajnika/cu (m/ž)...možda da se ipak probaš njima javit ako tak paze na te natječaje, možda bi "pripazili" i na ovo...osobito ako ih još netko iz tvoje sadašnje firme prijavi...

tonja, jesi prijavila ?

uspjela si se izvući sretno, ako možeš pomozi nekome tko dolazi i ostati će trudan.

http://www.moj-posao.net/jseeker_wik...vobraniteljice

Sve više žena tuži se na diskriminaciju u zapošljavanju i radu

Prema godišnjem izvještaju o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova dostavljenom Hrvatskom saboru, prošle je godine pravobraniteljica zaprimila 174 nove pritužbe pojedinaca, grupa ili institucija, što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije.

Najviše pritužbi (77) odnosi se na obitelj i roditeljsku skrb te na rad i zapošljavanje (67). U izvještaju se navodi da je lani znatno povećan broj pritužbi koje se odnose na diskriminaciju u zapošljavanju i radu, čak za 216 posto. Najčešće se žale žene i to najviše na spolno uznemiravanje na radnom mjestu, povredu prava na zaštitu majčinstva i diskriminaciju prilikom zapošljavanja.

...
    Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: http://www.prs.hr/

Lijepo je da tako nešto postoji, zar ne? :D