imam pitanje za vas pila sam do prije 2 mj. **** sokiće, pa sam prestala
sad bi opet počela, jel mogu početi prenatal ili neke druge tablete
sokići mi ne odgovaraju baš
koje tablete za trudnice preporučate
imam pitanje za vas pila sam do prije 2 mj. **** sokiće, pa sam prestala
sad bi opet počela, jel mogu početi prenatal ili neke druge tablete
sokići mi ne odgovaraju baš
koje tablete za trudnice preporučate
ja sam pila prenatal, po preporuci svoje gin. neke trudnice ih ne piju i opet je sve ok. ako nisi sigurna, bolje pitaj doktoricu/doktora.
mene samo zanima jel neće ništa škoditi ako sam pila sokove da sad pijem tablete
Neće škoditi. Ja sam isto ispočetka pila sokiće pa poslije prenatal.
Mogu reći da su mi se sokići više sviđali jer sam od prenatala dobila oooogroman apetit. (naravno i puuuno kila).
Ja pijem prenatal.![]()
Ja pijem VitaMom od Kal-a. Nisam baš redovita, evo mi još pola bočice a pijem ih već kao 20tjedana. No ta mi se kombinacija vitamina i minerala čini najboljom.
koliko košta taj vita mom, koliko ima u kutijici tableta
Ne da mi se otvarati novu temu, ali me zanima - trebaju li trudnicama doista vitaminski dodaci?
Ne provociram, ne namjeravam popovati jer sam ih i sama pila kad sam bila trudna s Emom, ali sam jako zaokupljena razmisljanjem o tome koliko nam trebaju, a koliko je ta potreba izmisljena radi profita.
http://www.femibion.de/
probajte s ovim , meni je puno pomoglo
moje mišljenje,beba će uvijek od nas uzeti ono što joj treba,ali ćemo mi zato biti iscrpljene
mislim da je to razlog zašto pijemo vitamine u trudnoči
pitaj u ljekarni ili doktora , meni ih je doktor daococcinella prvotno napisa
Ja ljekarnicima ne vjerujem po ovom pitanju. Bar ne automatski. Takodjer ni lijecnicima jer ipak vecina preporucuje po difoltu dodatke ("od viska glava ne boli"), ne razmisljajuci o svakoj zeni posebno, njenom stanju, njenim prehrambenim navikama i specificnim potrebama.CIARA prvotno napisa
ja samo kažem da je meni pomoglo , padala sam na kilaži i imala mučnine, povraćala dan i noć. nakon što sam ih počela uzimati postalo je puno bolje
Ciara, to meni zvuci kao vrlo specifican slucaj sa svojim specificnim potrebama. I ja bih u tom slucaju probala stogod savjetuje lijecnik.
znam samo ima više vrsta tih vitamina, za trudnice, pa po određenim razdobljima trudnoće. mislim da ti je već bilo govora o tim vitaminima na rodi pa potraži
ne pijem vitamine. U prvoj trudnoći sam jela relativno "zdravo", dakle bar jednu jabuku, naranču, kivi dnevno, puno jogurta.... Zelenje svaki drugi dan
u ovoj trudnoći mi je prehrana koma, i stalno si razmišljam zbog toga uzeti nekakve dodatke.... ali evo već sam u 27. tjednu.... vrijeme prolazi a navika izgleda čini svoje...![]()
Što se zubi tiče.... čitala sam nedavno da se kalcij iz zubiju ne može iskorištavati ni trošiti.... tako da u trudnoći, dijete ako i uzima kalcij za sebe, uzima ga iz drugih izvora.
Moj mi je stomatolog, nekoliko puta govorio, da u trudnoći zubi najviše stradavaju uslijed povraćanja ili mučnina zbog kiseline koja, kad dođe u usta, je "smrtonosna" za zubnu caklinu, zbog čega bi trebalo svaki put dobro, dobro oprat (po mogućnosti) zube.
A inače, najviše stradavaju desni, što zbog krvarenja, što zbog oticanja
ja do 12 tjedna samo Folacin
a od 12 Pregnital(sadrži omega 3 i 6,iu ono što sadrži Prenatal) )
prva mi je dvojba bila da li uopće uzimati vitamine u trudnoći...
zaključila sam,iako se nastojim zdravo hraniti,da mojoj prehrani fali povrća,no kako nemam (zasada)vremena za spravljanje obroka koji bi po meni sadržavali baš sve što jednoj trudnici treba,trebaju mi dodaci
dosta sam istraživala na netu i gnjavila tete po apotekama,i odabrala sam pregnital baš zbog te omega komponente,znamo da su zbog toga trudnice pile riblje ulje,jer pospješuju razvoj djetetovog mozga
120 kapsula za 2 mjeseca, cijena 249 kn
Ja koristim Twinlabov Prenatal jer jer to prirodna multivitaminsko-mineralna formula specijalno priređena za trudnice.
Dakle, za razliku od nekih drugih sintetskih vitamina, ovi su prirodni, a i ne sadrže uobičajene alergene iz ribe, ribljih ulja, kukuruza, pšenice, kvasca, ječma, riže, laktoze, mlijeka ili jaja... a bez dodataka šećera, natrija, umjetnih boja ili aroma, zaslađivača ili konzervansa.
Od prirodnih dodataka prehrani probala sam još i Zelemu Magmu i Spirulinu (ima u bio&bio trgovinama) za koje smatram da su izvrstan izvor prirodnih minerala i vitamina.
Nadam se da će ova info biti od pomoći! :D
ja ne bi pila nista da nemam niski hemoglobin. ovako kombiniram prenatal, heferol i caj od koprive. mislim da bi povremeni dodaci prehrani mogli dobro doci da ti se ne dogodi, kada rodis, da ti se upali zubno meso, otpada kosa i sl. ipak te trudnoca potrosi na neki nacin.
ali bas onako po defaultu da pijes stalno neke vitamine.. mislim da nije potrebno.
isto sam na Pregnitalu, preporučio mi ginekolog upravo radi omege.ronin prvotno napisa
Ja sam jako skepticna oko tih ultra-mega-pakiranja svega u jednu tabletu (da je sve u jednoj tabletici jednako dobro iskoristivo).Nije li bolje uzeti odvojeno bar omega pripravak? Jesu li vam ginici ista o tome spomenuli?
U prve dvije trudnoće sam pila prvo Folic, kasnije Prenatal. Sada, u trećoj, sam isto krenula s Folicom međutim imala sam užasne mučnine po cijeli dan i noć, bez povraćanja i moj ginekolog mi je savjetovao da izbacim sve pripravke ako se raznovrsno hranim što i činim. Sada sam 27 tjedan i ne uzimam nikakve vitamine, jedem raznovrsno, svaki dan povrće, puno voća uglavnom pazim na prehranu i dobro se osjećam. Možda sada počnem uzimati malo magnezija jer me počinju hvatati grčevi u listovima, a čitala sam da je to od nedostatka magnezija. Meni se isto čini da svi ti vitaminski dodaci imaju jako dobar marketing i malo mi je diskutabilna njihova korist.
...meni nije, ali si sporadično popijem omegu 3,6,9 radi kolesterola...BusyBee prvotno napisa
U prvoj trudnoći sam čitavo vrijeme pila Prenatal i povremeno Omegu.
Sad pijem folic plus svaki drugi dan (jedna tabletica sadrži 800mg, a dovoljno je 400 dnevno?!?!), spirulinu, i naizmjence dual tabs i C-vitamin, ca-mg-zn. To ću piti dok ne potrošim pa ću nastaviti (kršitelj koda)ovim sokićima i VitamMom od Kala, a povremeno isto uzimati i omegu.
Upravo sam završila piti Folic+ i ne namjeravam više ništa uzimati. Iako mi je ginić preporučio Pregnital, ali on sve preporučuje "po defaultu" tak da mi to i nije neki savjet. Pazim na prehranu i to je to. Više volim prirodno, kemije se užasavam.
ja ništa ne pijem.
počela piti prenatal i svaki put minutu nakon kapsule imala bi mučnine i povraćala.. tako da se i nije održala kapsula u mom organizmu..![]()
jedem svaki dan povrće(zelena salata, zelje, mahune..) i dosta voća(naranče i jabuke)
to su moji vitamini..
trebala bi opet počet piti prenatal ali me strah mučnina :/
ni meni baš nije bilo ugodno piti bilo kakve kapsule u prvoj trudnoći zbog mučnina - ja sam ih otvarala i usipala u onaj mali bioaktiv i tako popila svako jutro
U početku oika folic-redovno. Sada prenaatal - kad mi padne na pamet (svaki peti dan). Nekad Ca i Mg zbog grčeva. U prvoj trudnoći nisam pila prenatal uopče, samo Ca i pred kraj Mg jer sam imala grčeve.
evo ulazim u 7 tjedan...sama sam si prepisala CENTRUM MATERNA tablete za trudnice i FLUONATRIL zbog zubiju, pošto su i onako ajme pa da ih ne pogubim (po maminom savjetu)
Dali je to pila koja od vas?
Dali su to po vama ok tablete i jeli opasno da ih uzimam prije savjetovanja sa liječnikom?
hvala unaprid..![]()
zašto mi niko neće odgovori? :?
Meni je doktor preporučio Pregnital jer ima u sebi Omega 3 i 6 a FLUONATRIL mi je dao tek nakon 12. tjedna.
meni doc kaže piti centrum,navodno da je bolji od prenatala,a ja vidim da prenatal ima veće vrijednosti tih vitamina i ostalog od centruma. Što onda da pijem????
pila sam u prvoj T i dok sam dojila gpdinu dana Twinlabov Prenatal i bilo mi je super...Leni prvotno napisa
sad sam kupila odmah to i povracala ko luda...sve mi zao novaca.
ovjde sam procitala ponesto o PREGNITALu, raspitala se u ljekarni i pijem to.
nije mi zlo, a stvarno znam da mi dodatak Omege 3 i 6 definitivno treba u prehrani
preporucam to, ali s rezervom...svatko reagira drugacije
sabba,mislim da nije opasno,meni je dr.također dao te vitamine,no zbog mučnina nisam mogla ih piti.U prvoj i drugoj trudnoći ne pijem ništa od toga,osim željeza,i magnezija.Ne velim da nebi trebalo,no nisam baš vjernik prema tim silnim preparatima kojih ima milion na tržištu.
Ja krenula sa Pragnacare-om, ( http://www.vitabiotics.com/pregnacare/ ) i dobar mi je, to je onih 400mg folne plus još neki vitamini i željezo. S obzirom da izlazimo iz zime nije mi mrsko da malo nadodam na relativno jednoličnu ishranu. Nisam primijetila neke posebne nus pojave, čak ni povećan apetit.
Nisam pila, ne pijem nista.Sabba prvotno napisa
Pila sam folnu nekoliko mjeseci prije zaceca jer sam prekomjerne tjelesne tezine i citala sam da u tom slucaju buducoj mami treba ekstra dodati folne kiseline (u odnosu na preporucene doze). Iako, pila sam je neredovito, kao i sve ostalo. Kad mi je jelovnik bio bogat zelenim lisnatim povrcem i grahoricama, nisam pila.
Dakle, sad ne pijem nikakve dodatke, jako pazim sto jedem (integralne zitarice, dosta grahorica, puno povrca i voca, malo mesa i to pretezito plave ribe, 2-3x tjedno) i mislim da mi ne treba nikakav dodatak (i ginekologica me podrzava u tome, ona inace ne preproucuje te dodatke).
Fluonatril zaista ne bih pila ni da me tjeraju ne znam cime - zbog izuzetno kontroverznih informacija o njegovoj stetnosti i upitnoj koristi i za mamu i za bebu u trbuhu.
ja sam se prva tri mjeseca silila piti prenatal od twinlaba jer su mi uzasno tesko padali na zeludac, a jedine mucnine koje sam imala su bile one koje sam iskusila kada sam ih popila kad nisam bila ful sita (u ta sam se prva tri mjeseca udebljala 6 kila). onda sam ih pocela piti sporadicno (ginekolog mi je rekao da se ne mučim, nego da pazim sto jedem).
buduci sa sam 10ak dana pred porod, ginekolog kod kojeg sad idem u bolnicu mi je preporucio centrum materna da pijem i one su mi ok, odnosno dobro ih podnosim.
benefiti i istinska potreba za dodacima je diskutabilna, ali nekako imam manju griznju saviesti sada. skodit (valjda) ne mogu.
cini se da sam nesto krivo postiskala, ali u svakom slucaju - sigurno sam dovoljno naglasila svoje iskustvo![]()
ja sam prvih 20tjedana pila prenatal al sam se od njega dosta udebljala - rekao mi doktor da prenatal pogotovo onaj od naturalwelta otvara apetit kod vecine trudnica. sad pijem pregnital također zbog omege 3 i 6 (koje su manje-vise u nasem organizmu neuravnotezene zbog masnoca koje nas okruzuju 8) ) koje su potrebne bebici. uglavnom, radim onako kak mi doktor kaze jer medicina nije moja struka.
kaj se tice kalcija iz zubiju, nas organizam je tako "programiran" da beba uvijek uzima samo kalcij iz kostiju, nikad iz maminih zubica. navodno je to kaj nekome zubi stradaju stvar nasljeđa. zubar mi je rekao da je problem i kod povracanja; kiselina razara caklinu, sto otvara put karijesu. ni stomatologija nije bas najbliza mojoj struci, ali te sam infos dobila dok sam se raspitivala kod navodnih strucnjaka.
mojoj mami su vec u prvoj trudnoci doslovno popadali zubi a kaze da nije uopce povracala, tako da fakat ne znam...
uglavnom ja se drzim ovih dodatnih vitamina. mislim da ak se drzim propisane doze ne moze naskoditi...
ja sam sad 17+1 i već 7 tjedana pijem po preporuci svoje gin. kao i u prošloj trudnoći - NEW LIFE 4 LIFE vitamine, s kojima sam super zadovoljna, prvih 10 tjedana sam pila Folic plus
sve u svemu, držim se recepta iz prošle trudnoće![]()
bok ja sam pila folnu kiselinu do 12 tjedna a onda pijem željezo ,prenatal,i šumeči vitamin c i ponekad magnezi šumeći i opet sam anemična u 22 tjednu sam i mjesečno dobije 1,2
Evo ja sam skoro 32 tjeda trudna. Od 8 tjedna pijem dva puta dnevno Preantal od Twin laba. Od nekog 20. tjedna pijem Mg 300. Pokušavam jesti što više voća, svaki dan jedem kuhano, ali meso i povrče mi baš nisu jača strana. Pa mislim da to sve nije dovoljno, pa se zato držim vitamina. Već su mi 4 zuba pukla. A i moja mama je sve zube izgubila u dvije trudnoće. Užsno sam puno povraćala i stalno imam problema sa žgaravicama. I inače imam jako loše zube.![]()
ja općenito mrzim tablete i jako mi teško pada što moram pit željezo i to po dvije na dan cijelu trudnoću + šumeći vit c, doc mi je preporučila i prenatal al u ljekarni mi je žena rekla da ak normalno jedem mi to nije potrebno al da su dobre Pregnital koje sadrže aminokiseline i još neke vitamine, tu i tamo popijem i magnezij a kad ne jedem niš mliječno cijeli dan onda i kalcij, za razliku od prošle trudnoće kada sam pila samo prenatal osjećam se puno bolje i nemam nikakvih grčeva![]()
U prvoj trudnoći nisam ništa pila, pa ni u ovoj. Ne bih ni reagirala na ovu temu da me u ovoj trudnoći ne muče neke tegobe koje su vezane s gubitkom imuniteta (učestale gljivice, afte, viroze, anemija, ...) i dosta mi sve to skupa ide na živce. Pokušavam se hraniti šro je zdravije moguće, ali ne pomaže.
Ima li koja od vas iskustva s time i koji pripravak uzimate ?
Ja pijem prenatal od Natural wealth i folnu kiselinu od početka trudnoće.
I pokušavam se već skinut s njih,a li nekak ne ide.
U 31. sam tjednu, Svaki put kad prestanem pit na dva dana meni padne imunitet i bori mi se tijelo kao da ću dobiti gripu.
Uzimam i prirodne pripravake od meda,propolisa, cvijetnog praha.
Što je najbolje dobila sam 10 kg, i mislim zbog tih vitamina, moja ginć. ludi i šalje me na ottg kao zbog previše kila.
E sad, što da radim. Mislim si da prođem krizu, a nekak se opet predomišljam zbog bebe(ipak je to stres za tijelo, a onda i za bebu)
I znate što cure iz mog dosadašnjeg iskustva mislim da su ti dodaci prehrani (kako u kojim slučajevima) kod zdravih ljudi nepotrebni. Mislim da je to biznis i navlačenje ljudi.
Isto mi je bilo i prije kada sam koristila vitamine, pa sam se jedva skinula- a sad opet![]()
maya, bas ta ovisnost koju spominjes mi se cini alarmantna (a ne kile) :/
ako zdravo jedes i zdravo zivis, dodaci prehrani ti nisu potrebni. mozes li pokusati smanjiti kolicine koje uzimas, za pocetak? pola tablete dnevno ili jedna tableta svakih nekoliko dana? pa mic po mic skinuti se sa toga?
covjece vec si u 31. tjednu :shock: kud prije!
Meni se recimo čini opasnim ovo kombiniranje preparata. Ajde ako je na preporuku liječnika i uz redovne kontrole. No u većini prenatal tableta ima svih minerala i vitamina koji su recimo "nužno" potrebni, pa mi se dodavanje drugih tableta uz ove prenatal tablete čini onako dosta rizično. Neke vitamine možemo izlučiti ako ih ima viška, ali druge ne možemo tako lako ili nikako, pa to može i škoditi.
Sviđa mi se ova ideja povremenog uzimanja, ovisno o prehrani, kada čovjek sam sebe promatra i svjestan je što je ili nije jeo zadnje vrijeme pa si to nadoknadi.
Hm, ili da bar izbacis folnu kiselinu? Vecina trudnica prva 3 mj. pije samo folnu, a poslije toga samo prenatal. Naime, u prenatalu ima sasvim dovoljno folne i ne vidim razlog da je jos dodatno pijes.Ja pijem prenatal od Natural wealth i folnu kiselinu od početka trudnoće.
I pokušavam se već skinut s njih,a li nekak ne ide.
A sto se 10kg u 31 tjedana tice, meni osobno se ne cini da je to tako strasno puno.
Za prenatal mi je preporučila ginička, a frendica mi je još rekla da uzmem i folnu jer je ona tak pila i sve supić bilo. Inače sam vegeterijanka, a pošto se preporuča i vegeterijancima piti folnu nisam ni razmišljala, nego samo navalila, jer sam bila slaba u početku.
Felix odlična ti je ideja.Izbacujem folnu, a prenatal malo po malo. A ja još pijem i kalcij dodatno, a i kalcija ima u prenatalu, šta da i njega eliminiram?Znam za slučaj gdje mi je poznanica pila kalcij, ali kako kaže ne dovoljno, da su joj zubi pucali. Pa sam se i s kalcijem opskrbilla ma da kak sam već rekla pokušavam se odviknuti.
Da li će zubi u trudnoći razviti probleme samo djelomično ovisi o kalciju, a drugim dijelom i o nasljeđu, genetici. Naravno da ga treba unositi, no ako voliš odn. jedeš mliječne proizvode (mlijeko, jogurt, sirevi) i druge izvore kalcija, onda je mislim dovoljno da imaš dodatni izvor u prenatalu. Ukoliko ne, onda možda da pitaš radije doktora da li je i kod kalcija bezopasno uzimati višak ili ga uzmeš samo povremeno.