Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: waldorfski vrtic u folnegovicevom - iskustva?

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno waldorfski vrtic u folnegovicevom - iskustva?

zanimaju me iskustva roditelja djece koja pohadjaju waldorfski vrtic u folnegovicevom. jeste li zadovoljni odgajateljima, prehranom, opcenito uvjetima? kakve su grupe, koji uzrasti i koliko djece, a koliko odgajatelja? koliko sam shvatila w vrtic je u sklopu vrtica sa standardnim programom. imaju li onda i zajednicku infrastrukturu, kuhinju, igraliste? koja je cijena? svaki info je dobrodosao!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jesi li sigurna da postoji taj vrtic?
    djeca mamme juanite su isla u waldorfski vrtic u folki, ali ovog ljeta je premjesten na jordanovac.
    inace je prezadovoljna.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nemam pojma, nedavno sam onuda prolazila i na vratima (doduse, straznjim) je stajao natpis waldorfski vrtic...mozda se ukljuci netko tko zna... :?

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mene zanima po čemu je drugačiji waldorfski vrtić od običnog, državnog.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo, bas danas idem na razgovor u preseljeni vrtic na Jordanovac, pa vam javim.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj momtobe prvotno napisa
    Mene zanima po čemu je drugačiji waldorfski vrtić od običnog, državnog.
    bas to pokusavam saznati.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Waldorfski vrtići se najviše razlikuju od državnih po puno mekšem pristupu, ali i organizacijski - ne znaju tko im glavu drži.
    Vrtić u Folnegovićevom ne postoji jer im je državni vrtić otkazao prostor.

habibi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

jucer sam prosetala do vrtica i stvarno, nema ni natpisa ni vrtica. hvala na informaciji! zanimalo me upravo za ovaj vrtic ima li prednosti pred drzavnim. za drzavni u sachsovoj sam do sad cula uglavnom dobre stvari. koliko vidim i obnovljen je. park je lijep, pun zelenila, klinci za lijepog vremena i jedu vani. pjescanik je zasticen nakon onih napisa u novinama, sto je pohvalno. primijetila sam, jedino, da je straznji dio ograde otvoren (onaj dio gdje valjda dolaze dostavna vozila). ne vidim nikakvu prepreku koja bi sprijecila djecu da otsetaju na cestu. zna li netko nesto o tome?

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Dakle, taj iz Folnegovicevog je preseljen na Jordanovac, kuca tocno preko puta MIOC-a.
    Evo i linka:
    http://waldorfski-vrtic-trnoruzica.org/
    Oni imaju neku svoju posebnu filozofiju, za koju bas nisam sigurna da bi vam je znala tocno prenijeti, no dat cu vam tehnicke detalje koje sam uhvatila.
    Teta sa kojom sam pricala je draga i simpaticna (vise nego ijedna u Fioninom vrticu), prostor krasan, imaju posebnu blagavaonicu, posebnu spavaonicu, mjesto za igranje, uglavnom vise mjesta nego u bilo kojem gradskom vrticu. Atmosfera je vrlo domaca.
    U dvoristu je na travnatoj povrsini samo tobogan, no ako su tete inventivne i ne treba puno naprava, a mozda jos i nadopune.
    Kapacitet im je max 24 djece na tri tete no za sada ih je 7-ero, no dok sam ja tamo bila, jos se troje roditelja doslo raspitivati. Valjda se dobar glas daleko cuje.
    Bitno je reci da je to vegetarijanski vrtic, nema mesa, samo se petkom jede riba. Imaju kuharicu koja kuha za djecu, rekli su mi da kod njih nema bombona, grickalica i slicnih gluposti, vec im kuharica pece kolace (vidjela sam makovnjacu i orahnjacu taj dan u kuhinji).
    Jako je dobra stvar da se tri tete preklapaju najveci dio dana, mislim od 10 do 15. U nasemu se vrticu 3 tete preklapaju od 11 do 13 sto je bez veze.
    Sve su igracke od prirodnih materijala, drveta, tkanine i sl. i cini mi se da imaju dosta kreativan program.
    Mi se, moram reci, dvoumimo, jer imam velikog mesozdera, a i prilicno mi je daleko i od posla i od kuce.
    E da, dok se ne popune rade samo dvije tete.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni su djeca u trnoružici već par godina, pa mogu reći ukratko da su najveće prednosti i razlike od uobičajenih vrtića-puno manje grupe (do sad ih je bilo maksimalno 15 na dvije tete), puno zdravija i ukusnija prehrana (kuharica im je kao još jedna teta, jako draga osoba koja fino kuha), kućna atmosfera(nema se dojam institucije, osobito sada kada su u obiteljskoj kući s vrtom), lijepi i prostrani vrt, tete koje su pažljive i odmjerene s djecom, lijepe ručno izrađene igračke (imamo oko sebe i previše plastike), ugodan prostor, osim poneke sezonske prehlade, većinom su klinci vrlo rijetko bolesni.
    nedostaci su prije svega organizacijski, jer je tu bilo pretumbacija, ali meni su prevagnule ove gore navedene prednosti.
    bilo mi je puno važnije da su djeca tamo gdje su sretna i gdje se osjećaju ugodno i gdje veselo odlaze u vrtić.
    isto tako moram reći da wald. pedagogija nije za svakoga.
    ako ste izrazito "intelektualno nabrijani" , onda je vjerojatno bolji izbor montessori vrtić (mada i oni to znanje usvajaju na kreativne načine).
    kod waldorf.pedag. je više ovako:
    Danas, u vremenu ubrzanog, tehnologiziranog i neritmičkog načina života, kad nerijetko obitelj čine dijete i jedan od roditelja, postoji opasnost da se djetetu ukrade djetinjstvo. Ono ne doživljava neposredno vremenske, dnevne i godišnje mijene, nema prilike vidjeti ljudski rad i sudjelovati u njemu, uskraćeno mu je mnoštvo boja, mirisa i nijansi različitih osjetilnih doživljaja.

U waldorfskim vrtićima, u atmosferi toplog, gotovo kućnog ugođaja, djeca imaju priliku doživjeti red, ritam i harmoniju. U dnevnom, tjednom i godišnjem ritmu izmjenjuju se različite aktivnosti: igra, obroci i odmaranje, umjetničke i radne aktivnosti. Igračke, namještaj i didaktički materijali prirodnog su podrijetla, oblikovani i obojeni tako da pružaju blage i nijansirane poticaje za zdrav razvoj osjetila. Time se u najranijoj dobi "dubinski" njeguje razumijevanje za ekološko. Sve aktivnosti i sadržaji imaju za cilj da kod djeteta razviju aktivnu, nenasilnu i stvaralačku igru, izniklu iz same djetetove nutrine. Takva igra u svijetu odraslih odgovara ozbiljnom i kreativnom radu, nastalom iz pune slobode čovjeka.
    deedee, možda se uskoro vidimo .

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ma bas se dvoumim, tesko mi se odluciti na promjenu. Naime, Fiona je u Montessori vrticu, i bas kao sto si rekla dosta su intelektualno nabrijani, dok je kreativna strana jako zapostavljena i mislim da to mom djetetu dosta fali. I inace je nezadovoljna sa vrticem (i ja isto) sto mi se cini da je posljedica losih medjuljudskih odnosa medju tetama (svaka za sebe i nije tako losa).
    S druge strane ima prekrasnu tetu na ritmici koja je dva puta tjedno.
    Sada vazemo, da li zrtvovati ritmiku i meso za ugodan cjelodnevni boravak?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a jel bi curici bilo ok da meso jede samo doma?
    oni inače kao zamjenu za meso koriste seitan , tofu i razne popečke, plus riba jednom tjedno.
    do sada su zaparavo većina djece u vrtiću inače "svejedi", ali ne čini mi se da im je veget. vrtićka prehrana bila problem.
    a što se ritmike tiče, kužim te.
    moja djeca isto imaju potrebu za tako nečim pa ih vodim dvaput tjedno nakon vrtića.
    mada je euritmija u wald. vrtićima svojevrsna zamjena za ritmiku (nešto između plesnog pokreta i pantomime).
    na žalost je iz nekih razloga due vremena u trnoružici nisu imali, ali obećavali su da bi sad trebali početi i s euritmijom.
    uskoro je roditeljski pa ćemo pitat.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz nekih razloga due vremena =dugo vremena

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dee dee iskreno mislim da meso nije neki problem. i mi smo svejedi iako ne jedemo bas cesto meso. Prije vrtica ga je najnormalnije jela. sada ga u vrticu ne jede , doma ga pojede tu i tamo. i mislim da joj uopce ne fali. dapace, probala je i zavolila i malo "drukciju" hranu

mada u vitici nema ni ribe na jelovniku koju obozava. ali to nadoknadimo vikendom

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ma i meni se cini da ako joj i ne spomenem odsustvo mesa da ga mozda ne bi ni skuzila.
    Ma nisu nasi problemi sa postojecim vrticem drasticni (maltretiranje djece i sl.), nego vidim da se dijete jednostavno ne veseli vrticu.
    Pricala sam sa jednom mamom koja je imale djete u Fioninoj grupi i ona kaze da joj se dijete preporodilo prelaskom u drugi vrtic.
    Ko sto rekoh, cini se da se tete ne slazu najbolje, nikad nisu vesele, stalno je neka cudna atmosfera (sto bi se reklo tiha misa medju njima), a to nije nesto sto bi vam dijete znalo i moglo opisati.
    Ne znam, mozda trazim previse.
    Osim mesa, udaljenost nam je ovdje faktor, a i Fiona se vezala za neku djecu.
    Imamo danas roditeljski u ovom nasem vrticu pa cu vidjeti.
    Biste li vi spomenuli atmosferu medju njima kao problem ili je to njihova privatna stvar?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Biste li vi spomenuli atmosferu medju njima kao problem ili je to njihova privatna stvar?
    meni je atmosfera u kojoj mi dijete provede veći dio dana itekako bitna, zapravo meni je to bila jedna od najbitnijih stvari u odabiru vrtića.
    važnija i od samog programa.
    tu malo idem i po "želucu", ako mi je meni "vibra" loša ili neugodna, ne bih tamo ostavila dijete.
    mislim da se do sad nisam prevarila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni je upravo atmosfera bila jedan od razloga sto sam se odlucila za konkretan vrtic. puno puta sam bila u tom vrticu i gledala ga i pricala sa tetama jos prije nego sto sam donijela odluku za taj vrtic.

atmosfera je bila nekako obiteljska, domaca, prostor kao stan gdje zivi jedna mnogobrojna obitelj sa jako puno djece. i to mi se jako svidjelo.

cura mi se brzo adaptirala, cak prije nego sto sam ocekivala pa sam i skratila go cak. a inace je dosta zatvorena i tesko sklapa poznanstva.

Ja mislim da tu ne treba puno objasnjavanja na dugo i na siroko zasto mjenjas vrtic. Jer obicno takova objasnjavanja i na neki nacin opravdanja znaju dovesti do konflilktnih situacija. Mislim da tu treba biti sto kraci i jasniji. Mada su i meni uvijek takve stvari neugodne, tak da te razumijem

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

U utorak dolazim sa curom oko devet na koji sat, dva da si i ona pogleda.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ima li netko friškijih informacija i iskustava?

Zanima me konkretno Vitica i koji god još postoji vrtić u istočnom dijelu grada.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •