[quote="Alkemicarka"]Nisam baš 100% sigurna, ali mislim da iznad 30 kPa označava trud, brdašce označava određenu aktivnost maternice, ali ona kao i svaki mišić reagira grčom na širenje.[/quote

Meni je na redovnim pregledima donja crta između 20 i 40, dr. mi je rekao da je to aktivnost maternice. Npr. ako se nakašljem vrijednost skoči jer se pritom maternica zgrči. CTG se pred kraj trudnoće radi zbog procjene stanja djeteta. Otkucaji bi trebali biti između 120 i 160, a i bitne su oscilacije. U slučaju da dođe do otkucaja srca djeteta koji su manji od 100 tad se vrši porod. Ako dođe do određenih depresija, npr. "šiljci" naglo prema dolje to također ukazuje na fetalnu patnju, kao i ubrzani rad srca. Zbog toga smatram CTG vrlo korisnom spravom i u trudnoći i prilikom poroda.
A što se tiče mjerenja trudova, to mi je manje važno. Na prošlom porodu trudovi su zabilježeni kao nepravilni i slabi, a i nisu me baš boljeli i već su me htjeli sprašiti doma, kao ima još vremena (4 cm otvorena). Rodila sam nakon 45min. Sad ti vjeruj stroju :/