Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Skijaskopija - iskustva molim

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Skijaskopija - iskustva molim

Evo izgleda mi lima ima astigmatizam :/

No da bismo to potvrdili i odredili dioptriju moramo raditi skijaskopiju.

Dajte mi neke tips & tricks vi koji ste to radili....

Posto ce mu biti prosirene zjenice, pretpostavljam da je to onda bolje raditi popodne/predvecer, nego ujutro da mu ne smeta previse sunce dok se sve ne vrati u normalu... Da li se varam?

Koliko dugo treba da se zjenice vrate u normalu?

Jos neka iskustva? Koliko to boli/smeta?

lidac2004

Početno

joj,ja sam to tako davno zadnji put radila da se ne sjecam vise koliko treba da se zjenice vrate u normalu.
    U stvari,ne znam da li je to uopce to.Meni su nakapali oci i onda sam cekala neko vrijeme da se zjenice prosire i onda su mi pregledavali oci nekim aparaticem slicnim onom za uho.
    E,sad,ako je to skijaskopija,onda to nista ne boli a ako nije,onda ti i nisam pomogla... :/

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Baš što lidac kaže ako je to skijaskopija, onda ti zjenice budu proširene još neka 3-4 sata. Mene to ništa nije boljelo, samo je malo neugodno jer ne vidiš baš bistro pošto su ti zjenice proširene. I ja imam astigmatizam , no nije to ništa strašno.

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

necu ti bas puno pomoci, ali pomaze nosenje tamnih naocala za sunce 8) . neka oko 4 sata prije pregleda se kapa svako 45 minuta (nisam 100 % sigurna), pa onda svako pola sata 2-3 puta, i nakon toga mislim svako 15 minuta do pregleda. nekoliko sati nakon toga vidis normalno, ali su zjenice lagano prosirene i dalje i to se sve vrati u normalu najkasnije do 24 sata.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo radili prvu skijaskopiju negdje s 4 godine - to je nešto za što je nužna suradnja, dijete mora u mraku gledati tamo gdje dr. kaže, a dr. svjetli s nekom lampom, e sad da li njemu u oči ili sa strane nisam sigurna.
    Nama su dali uputu da se kapa 3 dana prije skijaskopije 2 (ili 3???) puta na dan Atropin kapi (više nema domaćih, moraš naručiti u nekoj apoteci koja uvozi lijekove ili imati sreće, ja našla u Sigetu) i nakon toga su zjenice proširene DANIMA!!!
    Tako da to svakako obavite prije ljeta.
    Ako je dijete veće svakako mu nabavite (bilo kakve za tih tjedan dana) sunčane naočale.
    Pretraga ništa ne boli ali se dijete može preplašiti tog mraka. Ti ga za vrijeme pretrage možeš držati na krilu (bar smo mi mogli).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E, ovako kako mamazika objasnjava smo brat i ja radili svaki ljetni raspust jedino sto mi se cini da smo mi pocinjali nekih 7 dana prije pregleda. :/

Ne znam kako je ovako malim, sta im daju za prosiriti zjenice i koliko dugo to drzi, ali meni je bilo grozno. Brat je izgledao kao da lakse podnosi. Ja vani na sunce nisam mogla i onaj dan kad bi se vracali kuci nakon pregleda zatvorenih ociju bih doteturala do kuce i ostala unutra bar danima. :D

Dobar razlog za ostati kod kuce uz brdo knjiga.

Mislim da bi malcu trebalo biti lakse jer nije tako jako svjetlo kao ljeti, a moguce i da nece morati primiti bas toliko atropina koliko sam ja morala jer je manji + ja imam jako osjetljive oci. I prije tih kontrola sam imala i ostalo mi je i sada.

Imate vec termin?

dorena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam taj pregled s dorianom obavila prije 6 mjeseci. nismo se pripremali ranije, nego taj dan kada je bio pregled, i to samo par sati prije. mozda se nesto promijenilo od prije ?! :/
    a ja se sjecam kada su meni radili skijaskopiju, isto sam kapala oci od 8-13h, samo taj dan.

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Podižem jer Miha mora na skijaskopiju kod dr. Dorn na Sv. Duhu.
    Ovo što sam dobila napismeno o toj pretrazi na dvije stranice bi me trebalo upoznati s pretragom, ali voljela bi čuti roditeljska iskustva. Po onome što je rekla dr on neće normalno vidjeti još 15-20 dana :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da nisi nešto krivo pokopčala? 15 do 20 DANA :shock: ?? valjda sati...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi redovito radimo skijaskopiju jos od nekih par tjedana starosti. Kao nedonoscad moramo se redovito pratiti, a Jan ima laganu dioptriju i strabizam.
    Ima dvije vrste otopine kojom se prosiruju zjenice, Ako je Atropin u pitanju onda su zjenice prosirene jos nekih 2 tjedna nazalost i to je dosta jaka otopina,ali navodno bolje prosiruje zjenice i moze se napraviti bolji pregled. Ja svakoko nisam za tu otopinu jer je stvarno koma kod klinaca jer im s njom moraš kapati oke 3 dana prije pregleda 3 puta na dan. Izazivaju i mogucu reakciju na atropin, treba pratiti povisenu temperaturu ili mozda kakav osip.

Ako je Midriacil ili tak nekak nisam sigurna onda su zjenice prosirene par sati i to je to. Kapa se u malim razmacima nekoliko sati prije pregleda i svakako preporucam to radije.
    I jedne i druge peku jako, tak da je plac neizbjezan.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Htjela sam reci da je bolje doci kod doca tak informiran o kapima jer se je i teta u ljekarni cudila kad sam trazila atropin i rekla da je to jaka otopina i da se s njom rijetko kad radi Ja tad nisam znala, ali eto svima ako moze pomoci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi idemo kod Dr.Dorn - radi se iskljucivo prijepodne, dakle nema poslijepodne/predvecer.
    Tri kapanja s razmakom od pola sata izmedu, pola sata nakon zadnjeg kapanja je pregled. Jaako pece prvo kapanje i suze im okice tako da prava drama nastaje kad treba kapati drugi put jer znaju sto ih ceka ali drugi put ipak pece manje, treci put je rekao da vise nista ne osjeti.
    Kad smo isli doma dobio je moje suncane naocale a oko 18 sati vec su zjenice bile normalne velicine i mogao je citati bez problema.

Na SD je nezgodno sto je cekaona jako mala i zagusljiva, onda sjednes na onaj jos manji balkoncic gdje udre sunce...ponesite suncane naocale, mozda siltericu i neku igricu kao covjece ne ljuti se tako da se nekako zabavite jer nema citanja niti kartanja...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da, stvarno se dugo čeka. Mi smo zadnji put donijeli cijelu hrpu igračaka sa sobom.
    I pazite da tamne naočale imaju uv zaštitu, jer ako nemaju tada puno više više štete.

Mimek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Atropin je i koma mi sve to zvuči. Čak nisam ni znala da će ga to tako peći, ali kad je u ljekarni žena rekla kakav je to otrov i kako se mora pažljivo kapati da ne dodirne neku drugu sluznicu tj. ne uđe u uho ili usta.

Ovo će čini mi se biti koma, ali imam li izbora ?

Dr želi Atropinom jer on navodno puno više toga pokazuje !

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •