Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Riba, grrrrrrrrrrrrr!!!!!

  1. #1
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno Riba, grrrrrrrrrrrrr!!!!!

    Volimo ribu, curkama je skuham i to je ok. Međutim, MM je najviše voli prženu u tavi, i tako je spremam... međutim, usput zaser... pol kuhinje, ljuskice frcaju posvuda, može li se to kako izbjeći?
    Druga stvar, u kakvoj je tavi najbolje peći ribu? Danas sam je pekla u gril tavi i sva se raspala i zaljepila. tako uvijek... pazim da je ulje dovoljno vruće, u čemu je greška?

  2. #2

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    SPLIT
    Postovi
    291

    Početno

    Ovisi kakvu ribu pečeš.Ja morsku prije pečenja lagano uvaljam u brašno,a riječnu u kukuruzno brašno.Pečem u dubljoj tavi ,na umjerenoj vatri.A što se tiče čišćenja mi imamo vanjsku slavinu pa je lakše nego unutra.Ima jedan trik za ljuske-u veću vrećicu ubaci ribu,pa je ostruži u toj vreći,bar ti neće letiti na sve strane.Ja ne čistim ribu to u pravilu radi moj muž,tako da ti tu ne mogu baš dati neki pametniji savjet.

  3. #3
    malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    8,636

    Početno

    i ja je uvaljam u brasno a kada cistim oblozim sudoper novinama i na to stavim veliku dasku i na njoj cistim ribu. inace, nisam ljubitelj przene ribe....

  4. #4

    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    739

    Početno Re: Riba, grrrrrrrrrrrrr!!!!!

    Citiraj suzyem prvotno napisa
    usput zaser... pol kuhinje, ljuskice frcaju posvuda, može li se to kako izbjeći?
    zicaj onog tko ti je prodao ribu da ti je ocisti (dodji na trznicu kad nije guzva, vece su sanse), a na Dolcu dva striceka ciste ribu za par kuna.

    ne znam ti savjet za lijepljenje, meni se zalijepi i kad pecem u pecnic

  5. #5

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    kvarner
    Postovi
    207

    Početno

    postoji i "alat"/ nesto kao noz za ciscenje ribe s kojim ljuskice manje ili nista ne strcaju. ja imam jedan marke Pedrini

  6. #6

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    kvarner
    Postovi
    207

    Početno

    i da, zaboravih;, ribu prosusi i uvaljaj u brasno pa ti se nece raspasti i pofrigaj ju u dubljoj tavi na ne bas malo ulja

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    640

    Početno

    isto cistim u vrecici
    A, pecem u teflonskoj tavi na malo ulja kad se riba dobro ocijedi (da ne bude mokra) jer te kapi vode na vrucem ulju..

    I da ulje treba biti vruce, ali ne previse, onako da se 'skuplja po tavi' i ribicu poslazem na ulje i poklopim sa poklopcem koji ima mogucnost da para ide van !! Ili poklopim onom mrezom protiv spricanja (izgleda kao teniski reket - samo je za tave - uni velicina!

    Manje ribe ne okrecem - sprzim ih samo s jedne strane!
    A, vece ipak okrenem i na drugu str. i sve ok!

    I stavim ulja toliko da pokrije dno tave !

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    679

    Početno

    Već su cure rekle - sve ovisi koju ribu pečeš.

    Kad kažeš da muž najvoli u tavi, pretpostavljam da misliš na friganu plavu ribu (manje srdele i girice pa do skuša). Njih prije uvaljaš malo u brašno pa pečeš, meni se ne primaju.

    Što se veće bijele ribe tiče, ja je uvijek radim ili na lešo ili u rolu. Cijelu umotam u papir za pečenje i 20 - 30 minuta pečem na 250. Bez ikakvih začina. Tek kad se ispeče posolim. Ako nije jako svježa, poprskam nakon pečenja s malo maslinovog.

    Probaj tako, možda vam se svidi.

    Ja ljuske čistim uvijek u sudoperu i stvarno pazim da ne odu po cijeloj kuhinji.

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Moj svekar ulovi ribu, očisti je u moru i isti dan nam je donese!

    pretpostavljam da misliš na friganu plavu ribu
    Može se i bijela riba frigati, i super je...trilje, molići, arbuni, morski pas... I ja je isto pobrašnim, pomiješam biljno i malo maslinovog ulja i frigam...mljac.

    A ako su ribe veće, najbolje ih je bacit na gradele.

  10. #10
    ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Postovi
    386

    Početno

    posuda puna vode, ruke u vodu i pod vodom čistim ljuske i ni jedne ne leti okolo

  11. #11
    Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    Zagreb, Vidovec
    Postovi
    4,583

    Početno

    Citiraj ribica tina prvotno napisa
    posuda puna vode, ruke u vodu i pod vodom čistim ljuske i ni jedne ne leti okolo
    isto

  12. #12
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    a ja uvijek sarmiram prodavace,pih.
    bas cu isprobati sljedci put.

  13. #13
    mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    1,463

    Početno

    ja kupujem ribu u konzumovim ribarnicama i uvijek mi je očiste, ja naravno pitam da li im je problem i svi kažu da nije

  14. #14
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno

    ja pečem ribu na masnom pekarskom papiru i odlično je

  15. #15
    malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    dalmacija
    Postovi
    8,636

    Početno

    i ja prvi put cujem za ovo s vodom, bas cu provat drugi put, hvla za ideju

  16. #16
    suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Postovi
    619

    Početno

    Hvala na savjetima, neke ću isprobati.
    Ma problem je što nemam nigdje kupiti svježu ribu, ima je samo petkom na placi a ne mogu ići s curama, prevelika je gužva, onda sam primorana raditi smrznutu ribu :/

  17. #17
    anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    3,848

    Početno

    mm je veceras donio oradu, a ja nisam jos nikad cistila ribu, e sad me zanima je li ovo dolje kvotano jedini postupak u ciscenju ili se mora i nesto rezati
    Citiraj ribica tina prvotno napisa
    posuda puna vode, ruke u vodu i pod vodom čistim ljuske i ni jedne ne leti okolo

  18. #18
    Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,253

    Početno

    ili u vodi ili probajte gumene rukavice na ruke i struzite rucno

  19. #19
    anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    3,848

    Početno

    taj dio sam teoretski svladala 8)
    nego me zanima, dal se reze npr. glava ili rep

  20. #20
    Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,253

    Početno

    paaaa neki ce reci da se glava reze a neki ne ovisi o velicini ribe.
    Ja osobno ju volim maknuti jer mi nicemu ne sluzi.
    Rep se ni u kojoj kombinaciji ne mice, ali potrebno je ribu rasporiti i ocistiti od iznutrica.

    Dakle krenes od rupice kod repa i zarezujes prema glavi.
    Iznutrice povuces od glave prema repu i one u principu izadju u komadu van.
    Isperes pod mlazom vode i voila.

    Dakle rep se ne reze, a glavu ako zelis, nije nuzno

  21. #21
    chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    980

    Početno

    Citiraj anjica prvotno napisa
    mm je veceras donio oradu, a ja nisam jos nikad cistila ribu, e sad me zanima je li ovo dolje kvotano jedini postupak u ciscenju ili se mora i nesto rezati
    Citiraj ribica tina prvotno napisa
    posuda puna vode, ruke u vodu i pod vodom čistim ljuske i ni jedne ne leti okolo
    Daj tm-u da čisti ribu - to ti je najjednostavnije :D

  22. #22
    chris blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    980

    Početno

    Sad ozbiljno

    Ja ozbiljno razmišljam o srdelama iz pećnice i lokardama ili bilo kojoj plavoj ribi jedno dva puta tjedno - ali još niš od toga.

    S obzirom na bojkot - bi li bilo ok da kupim sutra kilu srdela na ribarnici?

    Na crochef.com sam vidjela dobar recept za srdele iz pećnice - samo mislim da ću izbaciti origano.

  23. #23
    anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Postovi
    3,848

    Početno

    Marsupilami hvala
    chris blue mudro zboris

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •