Mene ova tema također namučila. Okolina (ponajprije moja mama) me nenormalno pilala jer je Jana stalno bila u čarapicama i činjenicama je da su sve bebe, pa i one koje znamo s Foruma, bile obuvene puno prije nego što su prohodale. Mene ipak kopkalo to što sam pročitala na ovom Forumu (iako i tu ima vrlo kontradiktornih preporuka, npr. ortopedske/neortopedske), pa sam se, ne budi lijena, bacila u jedno malo internetsko istraživanje. Najprije sam provjerila jedan njemački forum sličan našem (zagovara dojenje, nošenje i sl.) i vidjela da mame stvarno djeci kupuju prve cipele tek s 13., 14. mjeseci kad (stvarno) prohodaju. Daljnjom pretragom utvrdila sam da svi ortopedi, pedijatri, fizijatri preporučuju isto = najbolje je da je dijete boso, a i kasnije treba birati cipelice koje nimalo ne sputavaju nogu jer se mišići, tetive i sl. moraju razviti i učvrstiti. Ako im umjetnim načinom učvrstite zglob, on sam nikad neće biti čvrst, tako nekako. Naišla sam na internetsku stranicu koja se isključivo bavi ovom temom i upozorava: 98% djece u Njemačkoj rađa se sa zdravim stopalima, u odrasloj dobi samo 40% Nijemaca ima zdrava stopala, a to može prouzročiti bolove u kralježnici, probleme s cirkulacijom i sl.
Uglavnom, nakon što sam proučila na što moram paziti i prošetala hrvatskim dućanima, shvatila sam da ne mogu naći cipele za Janu u skladu s tim preporukama. Sve su pretvrde, a to se odnosi i na cipelice za djecu koja već hodaju. U Austriji sam našla američke cipelice u skladu s tim preporukama (imaju i "proforma" cipelice za skroz male bebe, tj. imaju 3 stupnja s obzirom na razvojnu fazu, a i cipelice 3. stupnja za bebe koje trče i skaču su mekše od ovih u Hrv.), a vidjela sam da ima i drugih proizvođača koje se drže tih načela. Normalno im je reklamirati se u stilu "najbolje za stopalo nakon 'neobuvenosti', tj. nitko ne dovodi u pitanje da je najbolje da je dijete boso. Ja sam u svakom slučaju našla proizvođača čije ćemo cipelice vjerojatno kupovati do škole

Naručivala sam već 2 para preko interneta. A donedavno je Jana uistinu bila bosa, bez obzira što je bila jedina...
Što se tiče onih savjeta sa sajta koji sam spomenula, mogu nešto od toga prevesti, ali tek nakon sljedećeg tjedna jer sam do tada sama s Janom, a radim. /zabrinuti smajlić/