Results 1 to 29 of 29

Thread: izvrtanje okica

stumfeta

Default izvrtanje okica

dobar dan mame.
    imam malog deckica, sada ima vec dve i pol godine. pred nekih sest mjeseci uocila sam da ujutro nakon budjenja, dok se igra, tu i tamo, zna nekako iskolutat okicama, sekund to traje, pobjegnu mu oci na gore i kao da se malo oduzme, niti padne niti ista, to traje ma jedva sekundicu i sve pet, nastavi dalje kao da se nista nije desilo. mene naravno uhvati napad panike i grc u zelucu..
    zanima me dali se neetko vec susreo s time?
    naime, on je kao bebe od dva mjeseca imao konvulzijice pa mu je ustanovljen refluksic, i tim prigodama su se iz preddostroznosti radile i brojne preetrage pa tako i eeg. jedan od nalaza je bio malo sunjiv na epilepsiju pa smo nastavili s redovitim kontrolama i eegima i posslije je uvijek sve bilo uredno apsolutno i sumnju su iskljucili. zadnji eeg smo napravili u petom mjesecu i bio je uredan. slikali smo vec i glavicu u prvom mjesecu (bio pljusnuo nezgodno) i to je sve bilo uredno.
    na moj upit sto je to s okicama, neuropedijatar je rekao da djeca to znaju radit i da nema straha.
    mene to malo muci i bilo bi utjesno da znam jeli se netko vec susretao s time? dali da mog malog strumfa narucim na dodatne pretrage u Klaicevu (inace smo u rijeci) ili da ga ne maltretiram(ipak je to sve i njemu stresno, a ja inace sam malo panicar i preosjetljiva po prirodi)?
    osim toga, on nema nikakvim smetnji, divno se razvija, dobar je itd...
    molim nekoga tko je cuo ili imao slicno iskustvo da me malo savjetuje ))

vještičica's Avatar

ODMAH neuropedijatru!

stumfeta

pa o tome se i radi, bili smo vec kod neuro pedijatra u petom mjesecu na eegu i rekao je da djeca to znaju raditi, pazi nije da ih on izvrne, moda sam krivo napisala, one mu pobjegnu prema gore...

stumfeta

da, eeg je posve uredan....

stumfeta

mislim, u petom mjesecu ove godine(ne kada je on imao pet mjeseci), dakle pred par mjeseci, i nalaz je u redu a neuropedijatar je rakao da ne brinemo...

vještičica's Avatar

Quote Originally Posted by stumfeta
    mislim, u petom mjesecu ove godine(ne kada je on imao pet mjeseci), dakle pred par mjeseci, i nalaz je u redu a neuropedijatar je rakao da ne brinemo...
    To ne mora značiti da je EEG i sada uredan :/ Ja bi otišla, makar me nazivali najgorim paničarem u istoriji, i insistirala na snimanju EEG-a, i u spavanju i u budnom stanju. Sa srećom!

cekana's Avatar

Ima slučajeva epilepsije na žalost i kada je EEG sasvim uredan inzistiraj na dodatnim pretragama

i noćnom eeg-u, i nakon neprospavane noći i uz provokacije. Obavezno!

ivy's Avatar

na žalost podižem ovu temu
    da li je netko imao u međuvremenu iskustva?
    meni je mak od jučer pet puta izvrnuo okice na gore i moram reći da sam premrla od straha

lunahor's Avatar

ja bi hitno u bolnicu. :shock:

ivy's Avatar

jedino što me tješilo u svemu je što je to napravio i na zahtjev,tj, pitala sam ga gdje je lampa...zna da je gore i tako je pogledao bez da je digao glavu, onak čudno sa pola oka, tak da se tješim da možda nije tako strašno
    mislite da može imati veze sa epilepsijom?

ivy's Avatar

a drugi put je pogledao prema gore normalno

lunahor's Avatar

ma mislim tako kako opisujes ne zvuci nimalo kao izvrtanje ociju. kad netko kaze da mu dijete izvrce oci na to ja pomislim bez razloga i samo od sebe, . ako gleda gore ocima a da ne mice glavom to mi je kao ovako nesto ;

ivy's Avatar

onako pogleda prema gore da mu nestane pola oka i ubrzano trepće. to su naravno sve sekunde
    u svakom slučaju ne izgleda normalno
    a ne znam, možda se i to događa pod normalno...uf

inače, vidjele su se dvije ciste na UZV mozga koje su pred raspadom i neuropedica nam je rekla da se ne uzrujavamo (išli smo zbog izvijanja ručica)

Tashunica's Avatar

ivy ajde ti lijepo doktoru, za svaki slučaj.

ivy's Avatar

ma hoću samo ćuj, u klaićevoj imaš dva dana godišnje da se naručiš kod neuropedijatra, mi imamo termin u rujnu, znači trebala bi privatno..kome, kako?

Tashunica's Avatar

dr. sabol, svakako.
    on ti može odmah sve napraviti i eeg i pregled.

Doktoru čim prije...traži ak treba i 2 mišljenja.

naše iskustvo s izvrtanjem okica je počelo kad je E imala oko 2,5 mjeseci, malo bi zabacila glavicu unazad i zagledala se u plafon, onako kao da izvrće okicama. trajalo bi par sekundi dok je ne bi dozvala. to se nakon nekoliko mjeseci ponovilo još 2-3 puta, radili smo eeg i nalazi su, što se mozga tiče, u granicama normale, nije bio epi-napad. naša curica je imala periventrikularnu hipoksiju, krvarenje drugog stupnja, ugrušak je na ponovljenoj kontroli s njenih 5 mjeseci bio u raspadanju i nije ostavio posljedice. ne znam je li se kod vas radi baš o cistama ili ugrušku. u svakom slučaju, kod nas nema razloga za brigu, treba vremena da se u potpunosti razvije nervni sustav, pa su blaga izvijanja, blagi tremor najčešće prolazne naravi.
    u svakom slučaju, preporučila bih ti da odete na pregled, poliklinika sabol ili imaš prekrasne neuropedijatre na Goljaku. preporuka doktorica Kapitanović.
    sretno!

naše iskustvo s izvrtanjem okica je počelo kad je E imala oko 2,5 mjeseci, malo bi zabacila glavicu unazad i zagledala se u plafon, onako kao da izvrće okicama. trajalo bi par sekundi dok je ne bi dozvala. to se nakon nekoliko mjeseci ponovilo još 2-3 puta, radili smo eeg i nalazi su, što se mozga tiče, u granicama normale, nije bio epi-napad. naša curica je imala periventrikularnu hipoksiju, krvarenje drugog stupnja, ugrušak je na ponovljenoj kontroli s njenih 5 mjeseci bio u raspadanju i nije ostavio posljedice. ne znam je li se kod vas radi baš o cistama ili ugrušku. u svakom slučaju, kod nas nema razloga za brigu, treba vremena da se u potpunosti razvije nervni sustav, pa su blaga izvijanja, blagi tremor najčešće prolazne naravi.
    u svakom slučaju, preporučila bih ti da odete na pregled, poliklinika sabol ili imaš prekrasne neuropedijatre na Goljaku. preporuka doktorica Kapitanović.
    sretno!

ivy's Avatar

samo da napišem za one koje će možda zanimati kad jednom otvore ovu temu - bili smo kod pedijatrice i rekla je da...može biti jako gadno, a može biti bezazleno jer je to dijete u razvoju koje sada proživljava raznorazne promjene.
    eeg ne preporučuje ako nije stvarno potrebno jer je bebić sa 11 mjeseci premali da bi bilo kakav neuropedijatar dobro dijagnosticirao, jer je u toj dobi jaaako teško znati što je i da u zagrebu postoji samo par neuropedijatara koji imaju dovoljno iskustva da kažu pravu stvar (tu je navela Sabola, Đuranović iz Klaićeve...). Ostali nerijetko daju antiepilepsike (ili kako se već to zove) a oni su kao lijekovi uvijek štetni na nekom drugom području.
    naravno, rekla je da ako primjetimo da se izokretanje nastavi ili pojača da odmah odemo doktoru, no misli da je ipak bezazleno. izokretanje okica je opasno ako ga prate i trzaji tijela (još uvijek se radi o sekundama)i gubitak svijesti

samo mala nadopuna, eeg je puuuuno lakše radit kad su djeca manja, a pogotovo ga je poželjno radit kad se dogodi nekakav "napad" jer je veća vjerovatnost da će se ili neće dijagnosticirat epi napad. ali to sve ovisi koliko vjeruješ svom pedijatru.
    iz našeg iskustva naša pedijatrica nas nikad ne bi poslala ni neuropedijatru ni fizijatru jer po njoj djetetu nije ništa.
    (neurorizično dijete, hipoksija 2 stupanj, distoni sindrom, respiratorne pauze koje smo otkrili zahvaljujući poligrafskom snimanju, to bi bilo eeg+ekg+respiracija).
    ali kako ranije rekoh, ona super napreduje zahvaljujući ranom postavljanju dijagnoze.

možda njavažnije od svega, vjerovati vlastitom instiktu...

lunahor's Avatar

hm hm nemoj cekat jesen, idi k sabolu odmah, tamo ti uzv radi jedna od najboljih dokica a i sabol je ok. s takvim ranijijm nalazom nemozes cekat jesen i bojati se antiepileptika. ukoliko se radi o epi napadima izuzetno je bitno sto ranije otkriti da se radi o tome.
    e da i eeg se najlakse radi malim bebama, sto su veci to je teze.
    mislim epi napad nije sala, on ti moze pobrisat sve sto je beba do tada savladala da se izrazim tako..

draga,
    imam 15-mesecnu devojcicu koja isto tako izvrce oci. To sam primetila nakon visoke temperature pre mesec dana i nakon silnih pretraga,2EEG-a koji su bili odlicni pusteni smo kuci.To se malo primirilo i sada se jevlja opet najcesce kada je umorna ili nakon nekog uzbudjenja. Jako smo uplaseni i molim te da mi odgovoris sta ima kod vas i da li je to stalo. Ja se paralisem od straha kad to vidim isto kao i ti. Hvala unapred

ivy's Avatar

dan kada smo bili naručeni kod sabola mali je dobio temperaturu pa nismo otišli.
    više se nismo naručivali jer je jednostavno prestalo kako je i počelo. koliko sam ja primjetila pojavljivalo se samo onda kada je jako umoran

od tada ni naznake izvrtanja okica čak ni kada je naumorniji. trajalo je nekih mjesec dana (ali rijetko)
    netko je negdje napisao da je moguće da im očni živci sazrijevaju

mi smo inače naručeni u rujnu na eeg (za neku drugu stvar) pa ćemo vidjeti

ivy's Avatar

ljuda, vidim da si nova, žao mi je da ovako moraš početi svoje forumiranje. nadam se da će vam se to brzo riješiti i da ćeš uživati ovdje

hvala ti Ivy,delujes smirujuce-malo i nadam se da ce proci brzo! Jos uvek sam u frci kada to vidim i skroz se oneraspolozim i bojim se da joj to ne naskodi,ali nadam se da ce biti ok.

Draga Ivy,
    najnoviji momenti su da nasa mila devojcica moze i na nas zahtev da izvrne okicama!! Malo mi je lakse i prosto ne mogu da verujem da tako malo dete to zna da radi!!! POzzz

Peterlin's Avatar

Samo da napomenem - još jedan razlog bježanja oka može biti i slabovidnost (ambliopija) ili razrookost (strabizam). Mom sinu se to događalo, isto tako kad je bio umoran... Lijevo oko znalo mu je "odlutati" u stranu prema van, potpuno bez kontrole. To je jako gadno za vidjeti, ali je rješivo.

U njegovoj četvrtoj godini smo krenuli na vježbe i sad je ok. Još nosi naočale, ali jedva se mogu sjetiti kad mu je oko "pobjeglo". Bili smo (i još idemo na kontrole) i kod neuropedijatra. Ta smetnja vida uočava se na njegovim nalazima, ali sve u svemu napredak je velik.