Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: široko povijanje

Datum pristupanja
    May 2005

Početno široko povijanje

Drage mame !

Zanima me dali moram široko povijati mog malog sinčića s obzirom da su mi u rodilištu rekli da su mu kukovi ok i da netreba široko povijati .
    Inaće koristimo platnene pelene ( kamaris ) . Redovito vježbamo kukiće .
    Puno kvala

Mali Jan- Rento svima šalje velike puse .

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ako koristite platnene, kukici vec sami po sebi sire stoje nego kod obicnih pelena.
    A ako su ti u rodilistu rekli da je sve o.k., nevidim potrebu za širokim.
    (iako se to moze vidjeti samo UVZ-om a nevjerujem da su mu to radili u bolnici).

Mi smo imali blagu displaziju kukova i to smo sredili širokim, a nakon toga i dvostrukim širokim povijenjem.

Mali Jan ti je pravi bomboncic

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne trebas siroko povijati, a osim toga svakako koristis platnene pelene!
    samo trebas uzivati u bebacu!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Široko se povija još samo na Balkanu

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj željka prvotno napisa
    Jer balkanski narodi imaju veću genetsku sklonost displaziji kukova.
    Inače bi se i to moglo izbjeći kad bi se neko sjetio da uvede obavezan UZV kukova u porodilištu, prije otpusta iz bolnice.
    E, to je za

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dovoljno ti je sto koristis platnene, one kod malih beba stoje upravo kao da si ga siroko povila.
    Jan-Rento je presladak!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Dovoljno ti je sto koristis platnene, one kod malih beba stoje upravo kao da si ga siroko povila.
    Baš tako.

Kad smo bili na UZV kukića doktor je rekao da moramo ponovo na kontrolu i da obavezno široko povijamo, ja sam rekla da koristimo platnene pelene, a on je samo otpiljio, "pa valjda znate kako se široko povija, ako ne znate sestra će vam pokazati"... do sljedećeg pregleda smo furali platnene, sve je bilo ok, i kad sam V. spakirala u platnenu pitala sam doka jel to široko povijeno?, i reče on, da da...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cure, bacite pogled i na široko povijanje

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi smo siroko povijali do prvog UZV pregleda kada su nam rekli da su kukovi jos pre nezreli i da dodjem opet ( kada bude imao 3 mjeseca ), nakon toga smo malo zabusavali, ali vise smo povijali nego ne..
    Naj bitnije je da vjezbas, vjezbas i vjezbas kukove i nogice, i onda ce sigurno biti sve ok. MM se rodio sa teskim iscasenjem kukova ( radi kojeg je skoro ostao u kolicima ) tako da smo se mi jaaako toga bojali, a ja sam vjezbala sa M svako previjanje po 5 minuta, i to vjezbe koje su mi oni pokazali+ ekstra vjezbe. M ima uredne kukove na zadnjem nalazu, naravno vise ne povijam siroko ( iako ortopedi kazu da se treba povijati dok dijete ne prohoda?! )

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i nama su rekli da je sve ok, ali smo na kraju ipak dobili kaišiće..
    ped nam je rekla da skinemo dvije i ostavimo samo jednu tetra pelenu pa smo poslušali..
    da nismo, možda se ne bi morali mučiti sa kaišićima..
    ne znam, sama to moraš odlučiti, ali ja svakako savjetujem što skorije na pregled i široko povijanje..
    kaišići nisu baš ugodna stvar ni za tebe, ni za bebu..

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam svoju 6 miseci široko povijala iako je nalaz uzv kukića bio odličan.
    prva tri miseca sa dvi tetra pelene + trokut, a druga 3 miseca jedna tetra + platnena pelena.
    kod mene je bilo: šta je sigurno, sigurno je.
    a i išli smo u zimu sa malom bebom, pa i radi toline mi je bilo milije što je široko povijam.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Re: široko povijanje

Citiraj vlatkapeno prvotno napisa
    s obzirom da su mi u rodilištu rekli da su mu kukovi ok i da netreba široko povijati .
    pa sve su ti rekli

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: široko povijanje

Citiraj Rayna prvotno napisa
    Citiraj vlatkapeno prvotno napisa
    s obzirom da su mi u rodilištu rekli da su mu kukovi ok i da netreba široko povijati .
    pa sve su ti rekli
    x
    a jos vise sto koristis platnene

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Aphro prvotno napisa
    ( iako ortopedi kazu da se treba povijati dok dijete ne prohoda?! )
    :? :? :? Ma daj? Na osnovu čega bi dijete, čiji su kukovi u redu, trebalo mučiti širokim povijanjem dok ne prohoda, kada beba već sa 4 mjeseca ima toliki jaki stisak nogama, da bi mogla istisnuti tu pelenu.

Mi smo ga previjali široko prvo po uputi pedijatra u rodilištu, zatim po uputi pedijatra te radi toga to su mu sa mjesec dana kada smo bili na UZV kukova (malo požurili - nikad više tako rano) rekli da kukići nisu zreli i naručili nas na ponovni pregled kada će imati 3 mjeseca - do tada uputa: široko previjanje.

Ja sam se trudila ne biti aljkava u tome, obzirom da sam se rodila sa isčašenim kukovima - situacija se još i zakomplicirala.

No, nakon pregleda sa 3 mjeseca - kukići su bili u redu i nismo više trebali široko prematanje.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mišljenja su jako različita.
    Sa Matejom smo na pregled išli na Šalatu. Preporuka ortopeda je da se obavezno široko povija do 3 mjeseca, a po mogućnosti do 6 mjeseci..
    S Petrom smo bili u Klaićevoj i rekli da ne treba uopće povijati. Mi se još uvijek povijamo noću, danju kako kad.
    Sto mišljenja, pa ti odluči sama...
    Uglavnom, još uvijek nije dokazano da šteti.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja uopste ne znam sta je to siroko povijanje! kako to izgleda?
    Meni to ovdje niko nije niti spomenuo,koristim obicne pampers pelene,bili smo na snimanju kukova i naruceni smo opet za 10 dana jer ovdje dva puta snimaju kukove ali o tom povijanju niko ne prica,kukovi su valjda ok jer je doktor bio zadovoljan i rekao da je sve ok.Ali sad kad citam ovo...mozda sam i ja trebala koji puta napraviti to siroko povijanje(nece naskoditi koliko sam skontala)
    Jel ima neko sliku ili link da vidim kako se to radi??

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ovo prvi put cujem!!
    pa prosjek kada djeca prohodaju je 16 mj. neki se do tad i skinu iz pelena.
    jesi sigurna da se ne radi o pokvarenom telefonu?

maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

da ne otvaram novu temu
    nama je djeciji hirurg pregledao kukove sa 2 i sa 6 mjeseci (bez UZV) i oba puta rekao da su ok
    sad je pedijatrica skuzila da nemamo UZV nalaz i kaze da ga ipak uradimo, kao da obje budemo mirne

rado bih to izbjegla, ali mi je ipak ubacila bubicu u uho

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ovo prvi put cujem!!
    pa prosjek kada djeca prohodaju je 16 mj. neki se do tad i skinu iz pelena.
    jesi sigurna da se ne radi o pokvarenom telefonu?
    sto je najgore ne radi se... to naime kazu u Rijeci ( gdje su opcenito prema svemu tome malo :/ ) Oni najcesce daju remencice za kukove, cak i ako to nije previse potrebno ( npr. ako je brat ili sestra imao remencice sansa je da ce i drugo dijete- iako mu je nalaz kukova uredan ). Ne znam.. meni se to cini stvarno maltretiranje djeteta. .. iako je rijecka ortopedija najbolja u drzavi po efikasnosti..
    Doduse, ja sam npr prohodala, a mama me jos siroko povijala ( imala sam 9 mjeseci ) pa su mi se noge iskrivile ( srecom, sve je doslo na svoje tamo negdje oko pocetka skole )

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ps.
    skoro su mi noge ostale kao Bambiju : tanke, krive i dlakave

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    Inače bi se i to moglo izbjeći kad bi se neko sjetio da uvede obavezan UZV kukova u porodilištu, prije otpusta iz bolnice.
    Nisam bas isgurna, mislim da se prvi UZV radi obicno sa mjesec dana kada se vidi da li se kuk dobro formirao. Ja sam htjela sa H na UZV kad je imala 3tj, ali mi je ortoped savjetovao da dodjemo sa najmanje 5tj.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moj mali je bio široko povijan od rodilišta do kuće. Pa to je kao da mi imamo uloške i preko njih još dvije krpetine i sve to svezano Ultrazvuk kukova nam je uredan . Koliko god da budem imala djece široko povijanje ču zaobić u širokom luku . Dal se neko zapita kako su se naši stari prematali ? Bile su im nige skroz skupljene, bili su zamotani u fašu. Pa ti stariji imaju puno manje problema sa kralježnicom i sa svime .

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prestala široko povijati s 24 dana.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

na pregledu s 1 i pol mj joj je pedijatrica savijala nogice i rekla da mogu prestati siroko povijati, da se vidi da su kukovi u redu i da to i tako nitko vise izvan istre ne radi, te da to nicemu ne sluzi i ako postoji problem s kukovima da se to na druge nacine rijesava. Ja sam odahnula, bilo je vruce za krepati, i prestala povijati. Kad na pregledu ultrazvukom, nakon jos 1 i pol mj, da su joj oba kuka labava, da svakako siroko povijam, mozda cak s 3 pelene, i dodjem na kontrolu za 2 mj (sredinom 11-og mj). Tako da smo se vratili u te tetre (jedino joj nisam nikad stavila 3 tetre). I koristimo platnene i nosimo se u marami. Radili smo i vjezbe za kukove, samoinicijativno, ali sad je ojacala i odguruje se kad joj pokusam savinuti noge (to je prilicno zabavlja).
    Ali i meni se cini, premda nemam hrabrosti da joj skinem te grozne hrpe pelena, da to nema smisla, i da ce se kukovi vjerojatno sami s vremenom formirati, a pogotovo kad se sjetim toga sto spominje kamikaza - nekad su djecu u Istri i Dalmaciji, a vjerojatno i drugdje, povijali s dugim cvrstim trakama platna tako da su imali noge i ruke cvrsto vezane uz tijelo kao male mumijice. Kako su to jadna djeca trpila zbilja ne znam. Vjerovalo se da ce tako ruke i noge biti ravne. Pa kako da onda nisu svi imali displazicne kukove? To bi morala biti epidemija!
    Bojim se da samo maltretiram jadno dijete, sva sreca sto je malo zahladilo...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj vještičica prvotno napisa
    Nisam bas isgurna, mislim da se prvi UZV radi obicno sa mjesec dana kada se vidi da li se kuk dobro formirao. Ja sam htjela sa H na UZV kad je imala 3tj, ali mi je ortoped savjetovao da dodjemo sa najmanje 5tj.
    Široko povijanje nije lijek, ono je predostrožnost. UZV se radi na otpustu iz bolnice u nekim centrima. Razlog - probir djece sa displazijom kuka. Njima se tad savjetuje široko povijanje do dobi od 1,5-2mj kad se naručuju na novi UZV. Ostalu klinci su free od širokog povijanja i preporučuje se kontrolni UZV sa puna 3mj.
    Međutim, ne radi se tako, nego se svima (zlu-ne-trebalo) preporučije široko povijanje. Vjerovatno je tako lakše :?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj željka prvotno napisa
    siroko povijanje je sasvim korisna stvar. Pogledaj nas "balkance" kakvo nam je drzanje a pogledaj amerikance.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •