jeste li radili briseve?
jeste li morali raditi ili ste svojevoljno to odradili?
na koje bakterije se rade brisevi?
koliko vas je koštala potvrda koju ste odnili u vrtić?
baš mi je hića s odgovorima, ne zbog briseva nego zbog nekog teksta.
jeste li radili briseve?
jeste li morali raditi ili ste svojevoljno to odradili?
na koje bakterije se rade brisevi?
koliko vas je koštala potvrda koju ste odnili u vrtić?
baš mi je hića s odgovorima, ne zbog briseva nego zbog nekog teksta.
Od nas nisu tražili briseve, pa nismo ni radili.
Tko to traži?Loryblue prvotno napisa
Puno košta, a nema nikakve koristi!
Traže u vrtiću potvrdu od liječnika da je dijete zdravo .
Sad , liječnik te može poslati na analizu stolice , ali i ne mora.
Bitno je da ti njima doneseš potvrdu.
Bar je tako kod nas.
frendica je klincima morala zalijepit selotejp na guzu (mislim preko noći) i to nosila na analizu, radi glista
Nikakvi brisevi, samo potvrda da je dijete zdravo... i cijepljeno :/
ovako je i kod nas ali nije preko noci nego se radi o tome da se zaljepi ujutro a da se guza prije ne opere, zaljepi se na stakalce...willow_tree prvotno napisa
mi smo radili bris nosa i zdrijela, a i med. sestra vrticka ponovi to par puta godisnje.
I zasto nema smisla, ako neko dijete ima npr. streptokok da se lijeci prije nego ga prenese nekom drugom djetetu/djeci.
Mislim da je to ok, a i cura se puno manje boji doca otkad su sva djeca u vrticu vadila briseve
Mi briseve nismo posebno placali, otisli do ped. po uputnicu.
Mozda nam je dala zato sto je curio nos, ne znam da li bi dobili uputnicu da je bila totalno zdrava.
I da trazili su nam to, prije te potvrde nisu ni mogle ici u vrtic.
potvrda da je dijete zdravo, cjepljeno, visina i težina i još nešto što ne mogu pročitati
džabe
Nema smisla jer se sve te pretrage rade ( govorim za Zd , za druge
gradove ne znam ) u 4 mjesecu kad su upisi u vrtić.
Do jeseni , kad dijete krene , može se razboliti i ozdraviti 10 puta.
Danas sam baš pitala frendicu koja je med. sestra kod pedijatra i kaže
da se analiza stolice ( ili bris , što već ) naplaćuje 60 kn , a liječnička potvrda još 100.
ovo je i meni dr. rekla. ne sjećam se više zašto nema koristi.bibai prvotno napisa
:shock: :shock:dalmatinka prvotno napisa
e sad zašto je mene zanimalo ovo (osim poslovno):
kod nas u vrtiću neki roditelji moraju dici napravit te briseve i donit potvrdu, a neki ne moraju. i nikome nije jasno zašto jedni moraju, a drugi ne.
mi smo u skupini koja ne mora radit te briseve.
Možda to ovisi o liječniku koji izdaje potvrde?
Osim što ako ti je bris danas negativan, ne znači da će biti i sutra, nema koristi jer je većina djece (a osobito vrtičke) u nekoj fazi života kliconoša za pojedine bakterije. Sojevi koji se nalaze kod kliconoša (i koji se ne tipiziraju) su najčešće oni koji ne izazivaju bolesti kod drugih i koji su korisni u razvoju imuniteta i zaštiti od agresivnijih predstavnika. Davanja uobičajenih antibiotika najčešće niti ne "rješi" bakteriju iz nosa, ždrijela... a ima niz nuspojava.tweety prvotno napisa
U rjeđim slučajevima kad ima smisla (meningokok npr) ionako epidemiolozi vrlo brzo pobrišu sve koje trebaju i daju profilaksu.