Poludila sam, tri puta sam probala napraviti buhtle sa suhim kvascem i nisu se pošteno digle:
- prosijala brašno
- bilo na toplom
- digla kvasac, otopila u mlijeku+šećer+brašno
jel to uopće može uspjeti sa suhim kvascem,mrzim ga
Poludila sam, tri puta sam probala napraviti buhtle sa suhim kvascem i nisu se pošteno digle:
- prosijala brašno
- bilo na toplom
- digla kvasac, otopila u mlijeku+šećer+brašno
jel to uopće može uspjeti sa suhim kvascem,mrzim ga
sav 'germtajg' radim sa suhim kvascem ali ga ne dizem u mlijeku sa secerom, vec samo ubacim u brasno
koliko dugo se otprilike mora mjesiti tjesto
jel si stavila u toplo mlijeko?
jesam, otopila sam kvasac u toplom mlijeku
i opet kasnije toplo za tijesto
E, to je ono što sam ja nekoliko puta govorila na ovom forumu, ali su me neke od vas redovno "poklopile" da se ne slažu (a ja s njim (isključivo) radim već gooodinama i prezadovoljna sam).
Naime, suhi kvasac ti raste SAMO JEDNOM! Dakle, kvasac ne smiješ rastopiti u toplom mlijeku, kako se radi sa svježim kvascem, jer će svoj rast odraditi u tom mlijeku i više nema šanse da će dići tijesto. Znači, suhi kvasac umiješaš u suho brašno, dodaš ostale sastojke i umijesiš tijesto. Nećeš pogriješiti ni ako ga umijesiš s hladnom tekućinom jer će ti to dati više vremena za oblikovati ono što namjeravaš napraviti (u slučaju iz uvodnog posta - buhtle) i kad ih oblikuješ, ostaviš da raste. Kad naraste, ubaciš u zagrijanu pećnicu, ... a dalje već znaš.
probala sam u jednom navratu i direktno u brašno,pa nije uspjelo,ali mislim da bi moglo biti rješenje ovo što si rekla...kad ih oblikuješ, ostaviš da raste.
koliko dugo otprilike treba
Koliko dugo treba rasti? Ovisi koliko je toplo u prostoriji gdje stoji. Što je toplije, brže će rasti. Bitno je da udvostruči volumen. Dakle, ako praviš buhtle, pravi ih tako male da budu do polovine visine tepsije u kojoj pečeš. Ostavi da raste dok tepsija ne bude skoro puna (još će se malo dići i u pećnici), pa onda stavi peći.
Da, ne smiješ dopustiti da naraste prije nego što ih oblikuješ jer ako već narašteno tijesto diraš i obrađuješ rukama, sjest će i neće se više dizati...kate prvotno napisa
budući da, kako rekoh, sa suhim kvascem raste SAMO JEDNOM!
Ja pravim jedno slatko-slano tijesto (MM to zove slatki hljeb) po uputama iz novina. I to je jedino dizano tijesto koje mi je uspjelo. Tu piše da se kvasac stavlja direktno u brašno, te da se nakon što naraste, premjesi i oblikuje. Potom se ponovo ostavi da naraste dok se ne udupla. Ja slijedila upute, i svaki put ispalo božanstveno.Dream prvotno napisa
Inače sam antitalenat za dizana tijesta, osim tog jednog recepta. Pa mi ovo gore bi malo čudno :?
Da nije do brašna? Meni su rekli da je bolje kad se koristi oštro brašno, barem polovina ukupne količine, pa tako i radim.
Na instant Di-gu piše kako ga upotrebljavati
Inače, da, i ja stavljam barem polovicu oštrog brašna. Evo jučerašnjeg kruha: http://i21.photobucket.com/albums/b2.../Pletenice.jpg
E to sam bit će bila jaDream prvotno napisa
... I ovaj puta se ispričavam jer sam onomad možda malo i na grub način pokušala obraniti svoj stav i iskustva glede kvasca, pokušat ću opet, na lijep način.
Dakle evo moje iskustvo, za koje ti Dream ne možeš reći da je pogrešno, zar ne, ne radi se o nekom imaginarnom osjećaju koji možda može biti subjektivan i nerealan, radi se o konkretnom načinu rada s kvascem i o ponašanju tijesta, dakle već viđeno, već rađeno do sada 1000 puta.
Iako u zadnje vrijeme radim skoro stalno s svježim kavascem (izbjegavam e-ove), dugo vremena sam koristila digo ili neki drugi instant kvasac. Vjerovatno se zove instant zato što (za razliku) od svježeg k., dugo vremena može opstati, a da se ne pokvari, iako je istina da njemu ne treba prethodno dizanje, dovoljno ga je umiješati u brašno s ostalim sastojcima i onda kratko vrijeme pustiti tijesto da se diže i u pećnicu (iako meni na takav način nije najbolje uspijevalo tijesto).Dakle, ovo naprosto nije točno. Suhi kvasac sam 1000 puta rastopila u mlakoj vodi s malčice šećera i brašna i lijepo bi mi rastao u čaši/zdjeli. Pa bih ga umiješala u tijesto. Pa bih pustila da se digne tijesto. Pa bih ga premijesila, pustila na odmaranje i tijesto se opet dizalo...i opet... (dakle apsolutno je netočno da suhi kvasac raste samo jednom.) Ukoliko mi je voda / mlijeko u kojoj se rastapao kvasac bila više hladna nego mlaka, (digo, instant..) kvasac mi NIJE USPIJEVAO. Jednako je bilo ukoliko je prostorija bila previše hladna.Dream prvotno napisa
To je moje iskustvo. Dream, ti možda s kvascem radiš na drugačiji način i vjerovatno si uspješna u tome, ali ne možeš stalno tvrditi da je to jedini ispravan način i da je sve drugo pogrešno i osuđeno na propast.(mislim...kao da sam ja sva svoja tijesta ishalucinirala do sad...).
Eto...bez ljutnje.![]()
Ma, ne ljutim se ja na tebe (heheh, da, i prije si ti bila u pitanju). Svatko ima svoj način izražavanja...
Ako si primijetila, ja govorim isključivo o svojim iskustvima u radu s kvascem. A to da instant suhi raste samo jednom uvjerila sam se nekoliko puta kad sam zamijesila veću količinu tijesta, a radila npr. klipiće, pa nisam stigla na vrijeme sve smotati u klipiće, nego je tijesto već počelo rasti i naraslo i svi oni klipići koje sam motala nakon što je tijesto već bilo naraslo, ni jedan nije bio tako dobar, šupljikast i lagan kao oni smotani prije nego što je tijesto počelo rasti.
Ne mogu govoriti ono što nisam probala. Ali ono što jesam, to kažem.
Da si mi bliže, pozvala bih te na klipiće - smotane prije rasta tijesta i one nakon što je tijesto naraslo...
da se i ja nadovežem, ne želim nikog kritizirati ni uvrijediti, ali...
već mjesecima radim amiški voćni kruh - da, to je onaj što se kvas diže 10 dana - počnem sa suhim kvascem i svaki dan promiješam, a triput u tom periodu ga nahranim brašnom šećerom i toplim mlijekom. i svaki dan raste i bubri, a kad se peče iopet naraste.
Ne kužim problem, možda ti je ipak sve prehladno? :?
Dream, ma sve 5, bitno da su kiflići, klipići, pizze, kruhići uspješni! Došla bih ti ja na klipiće, ne sumnajm da su dobri. Al eto, morala sam napisati svoje iskustvo.
![]()
cure hvala puno
jucer su mi super uspjele buhtle sa svezim kvascem ...i to sam stavila u hladnu pecnicu i onda je ukljucila, jako su narasle i bile super
joj, i meni je suhi kvasac katastrofa! Sve radim sa svjezim i bude super.. Kupim kilu svjezeg kvasca ( za 9 kn u getrou ), narezem ga na kockice i zamrznem, tako da uvijek imam ( sto mi je inace bio problem jer svjezi ima kratak rok trajanja )
Ja sve radim s suhim samo zato jer je - user friendly.
Ubacim u brašno, umijesim sa svime i ostavim u posudi.
Za peciva, kruh, tijesto za pizzu - sve što radim.
I nikad problema. Malu vrećicu na 0,5 kg brašna i to je to.
kate a da mu nije prosao rok trajanja![]()
meni 2 puta kad nije uspjelo nesto sa suhim kvascem je bilo bilo je zbog: 1. prosao rok trajanja, 2. stavila pretoplo mlijeko.
a inace ga mijesam vecinom u suhoj formi u brasno iako kad pravim maslenicu onda ga prvo zamutim u toploj vodi sa malo secera...
nisam znala koju temu da dignem pa pitam nešto, pa izabrah ovu:
muž kupio gotovo tijesto za pizzu u pekari, kupio prijatelj s posla pa je morao i on...ja mislila to nešto malo kad ono :shock:
uzeo 2 komada i to je brdo tijesta - 3/4 one manje vrećice iz Konzuma s logom.....no nije to bitno...nego me zanima koliko dugo to tijesto može stajat u frižideru, jel se pokvari ako recimo 5 dana ga ne upotrijebim...ili možda može u smrzavanje pa ga odmrznem kad trebam....
molim dobru dušu sveznalicu da spasi moje tijesto![]()
Na pakovanju bi trebalo biti datum dokle je upotrebljivo. Ako nema, onda je najbolje napraviti pecivo, poslagati na pleh, zamrznuti i zamrznute staviti u vrećice ili neke kutije i ostaviti u dubinskom do pečenja.
i ja zadnjih godina radim samo s svježim kvascem, ali nekad sam radila s digom i uvijek sam ga, kao i fritulica prvo dizala u mlakom mlijeku i šećeru i uvijek bi mi digao i poslije cijelu smjesu
možda si stavila prevruće mlijeko pa ga "pofurila"
ali istina je da mi svježi bolje digne i sad samo njega koristim
jednostavno se nekad tako desi da ti nešto ne uspije
inače meni se digano tijesto najbolje digne u frižideru, napravim tijesto navečer, stavim u tuppervericu i u frižider ili na balkon, sad kad je hladno, i pečem ujutro
Bez problema možeš zamrzavati dizano tijesto. No, zamrzni ga tek kad ga oblikuješ u oblik koji će ti trebati za pečenje - npr. ako ćeš od njega peći pizze, razvaljaj komade u oblik za pizzu, stavi na ravnu površinu (npr. veća tacna) i zamrzni. Ili, kako netko reče, ako ćeš poslije od njega praviti kakve kiflice ili klipiće, oblikuj ih, pa zamrzni. Kad budeš htjela peći, samo izvadiš da se otopi, staviš u vruću pećnicu i ispečešZO prvotno napisa
. (Ja uvijek imam u ledenici tijesto pripremljenu za pizzu jer mi se ne mijesi tijesto baš svaki put kad imam apetit na pizzu
.)
hvala na savjetima![]()