Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 70

Tema: Cijepljenje s godinu dana

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Cijepljenje s godinu dana

Danas mi je pedijatrica rekla da sljedeći tjedan dovedem Lunu na cijepljenje MO-PA-RU.Pitala sam ju za cjepivo koje se kupuje jer sam negdje na forumu pročitala da je bolje a košta samo 100 kn.Kaže ona meni da je svejedno koje cjepivo a ni ovo besplatno nema reakcije.Nisam htjela previše razglabati, odgodila sam cijepljenje i sad pitam vas:1.Kako se to cjepivo točno zove?
    2.Gdje se u Zagrebu može kupiti?
    3.Ima li koja od vas iskustva s tim cjepivom?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zove se PRIORIX, mi smo ga platili 120 kn i nismo ga sami kupovali, nego ga pedijatrica ima u ordinaciji

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uzmi priorix i NE VJERUJ im. meni su rekli da obično ima reakcije i to jake, a mi s ovim ništa. nije ni zaplakao

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi u petak slavimo prvi rođendan i zvala sam pedijatricu radi cijepljenja. Rekla je da preporuča da se djeca ne cijepe dok ne prođe sezona gripe, osim ako dijete ide u jaslice.
    Dakle, sad idemo samo na test za tuberkulozu.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ova moja navalila cijepit što prije!Ja sam to elegantno izbjegla i rekla da je Luna prehlađena i da ću se javit kad ozdravi!Gdje da kupim taj Priorix-gdje bi ga moglo bit? :?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Vjerojatno možeš naručiti u svakoj ljekarni. S obzirom da u VK još nitko nije cjepio sa Priorix cjepivom, ja sam otišla u ljekarnu, naručila, stiglo za tjedan dana, 126 kn i to je to!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam platila koliko je tražila jer se cijepi u ruku, a ne u guzu. Doktorica joj ne može prić s leđa jer joj je sestra jednom opalila Solumedrol dok sam je ja držala u naručju i katastrofa. Mislim da smo platili negdje oko 100 kn (nisam sigurna jer sam Mirtu cjepila protiv gripe i protiv žutice pa više nemam poima koliko što košta osim da kod pedijatrice neidem bez cca 400 kn).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je ikako moguce odgodite ovo cijepljenje do barem 15 mj, a idealno bi bilo da je dijete barem 18 mj.. Tada su sanse za reakcijom puuuuuno manje.... No to vecinu nasih doktora ne zanima, njima je zgodnije da dijete prakticki dodje na rodjendan, jer je tako lakse valjda pratiti tko je cijepljen a tko ne :?

Po kalendaru cijepljenja za MO-PA-RU kaze

U 2 godini života - Nakon navršenih 12 mj. - MO-RU-PA(morbili-parotitis-rubeola)
    Znaci, NE NA RODJENDAN, nego NAKON 12 mj starosti djeteta... Znaci imate pravo dijete cijepiti tjekom CIJELE 2. GODINE ZIVOTA DJETETA!!!!!!

Je, mnogi kazu da nema reakcije na to cjepivo... Tak je i nasa med. sestra rekla sva odusevljena i sa smjeskom na licu: "a znate da na ovo cjepivo nema reakcija!"... Je je, nema reakcija kao sva druga cjepiva, nego mogucnost da nakon 3 tjedna dobije sve te bolesti (u blazem obliku), meningitis, konvulzije, da mi dijete zavrsi u bolnici, itd. itd... no oni to izgleda ne broje pod reakciju Grrrrr.....

Da zakljucim... zakonski imate pravo dijete cijepiti s ovim cjepivom tijekom druge godine zivota, znaci ne morate na rodjendan kod doktora...

Sanse se drasticno smanjuju za bilo kakvom reakcijom sto je dijete starije... Toplo preporucam da razmislite o ovome....

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, stvarno, ne morate odmah na rodjendan trčati na cijepljenje, mi smo zaru na priorix vodili s navrsenih 15 mjeseci i nije bilo nikakvih reakcija...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

:? Mi smo par dana nakon rodjendana išli na redovnu kontrolu, mjerenje, vaganje i sl, i rekla nam je da na cijepljenje Priorixom ne dolazimo prije navršenih 13 mjeseci!

Marina

Početno

Mi smo sa Nicolom bili prosli petak na tom cijepljenju . Imao je punih 13 mjeseci i cijepili smo ga sa tim socijalnim cijepivom. I ja sam pitala za ovo cijepivo koje se placa, ali je dr. rekla da u njezinoj doktorskoj karijeri ( 20 godina ) bilo je samo 2 puta reakcije. Reakcija je bila ta da se kod jednog klinca pojavio osip na ruci gdje su ga pikali, a drugi je dobio osip po cijelom tijelu. Osip je trajao dan-dva i nista drugo. Ja nasoj dr. vjerujem, pa smo ga cijepili sa socijalom i da pokucam nije bilo nikakve reakcije.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marina

Reakcije na ovo cjepivo se pojavljuju otprilike 3 tjedna nakon cijepljenja.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i ja sam odbila ju cijepit kad smo bili na rodendan kod pedice, a ona u 100 cuda zasto necu :/
    znaci s godinu dana ide kao taj priorix,a koje je sljedece cijepljenje?
    malu mislim cijepit tamo na jesen, u 9.mj taman ce imat kojih 15-16 mj.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marina prvotno napisa
    ja sam pitala za ovo cijepivo koje se placa, ali je dr. rekla da u njezinoj doktorskoj karijeri ( 20 godina ) bilo je samo 2 puta reakcije. Reakcija je bila ta da se kod jednog klinca pojavio osip na ruci gdje su ga pikali, a drugi je dobio osip po cijelom tijelu. Osip je trajao dan-dva i nista drugo. Ja nasoj dr. vjerujem, pa smo ga cijepili sa socijalom i da pokucam nije bilo nikakve reakcije.
    bez ikakve zelje da reklamiram ijedno cjepivo, samo napomena da je ovo cjepivo (MoPaRu), dakle ne Priorix nego to tzv. socijalno, jedno od onih s prilicno cestim nuspojavama, sluzbeno se zna da izaziva kod svakog tisucitog cijepljenja meningitis.
    o ostalim mogucim "nuspojavama" i posljedicama necu na ovom topicu, ima ih vec dovoljno otvorenih.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marina prvotno napisa
    Mi smo sa Nicolom bili prosli petak na tom cijepljenju . Imao je punih 13 mjeseci i cijepili smo ga sa tim socijalnim cijepivom. I ja sam pitala za ovo cijepivo koje se placa, ali je dr. rekla da u njezinoj doktorskoj karijeri ( 20 godina ) bilo je samo 2 puta reakcije. Reakcija je bila ta da se kod jednog klinca pojavio osip na ruci gdje su ga pikali, a drugi je dobio osip po cijelom tijelu. Osip je trajao dan-dva i nista drugo. Ja nasoj dr. vjerujem, pa smo ga cijepili sa socijalom i da pokucam nije bilo nikakve reakcije.
    Kao i moja Annabel ali ona je reagirala poslije nekih 10 dana. Znaci ustvari ti je dobio rubeolu od vakcine. Kazu dokovi vrlo je rjetko ali eto i tebi se desilo. Imas srece da je samo to. Iz ovog razloga drugo djete jos nisam cjepila sa MoPaRu a i iz drugih ali kao sto kaze MamaJu ima dosta topica o tome.

Anchie moze od prvog dana reakcija pa do dva tjedna ali nema pravila.

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mis je s ovim socijalnim, bas kako govori Anchie76, zavrsio u zaraznoj, nakon 4 tjedna sto je primio cjepivo. Dobio je postvakcinalni meningitis.

Tina jos nismo cijepili, ali sigurno hocem u kolovozu kada bude imao 17 mjeseci i to s ovim kupljenim cjepivom. Dogovor je vec pao s nasom dr. - vrlo razumna zena.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joooj Ribica tak mi je zao

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

osim mo-pa-ru tj. bolje opcije Priorix
    koja jos cijepljenja imaju u periodu od 12 do 24 mjeseca starosti?

lidac2004

Početno

Citiraj Ribica prvotno napisa
    Mis je s ovim socijalnim, bas kako govori Anchie76, zavrsio u zaraznoj, nakon 4 tjedna sto je primio cjepivo. Dobio je postvakcinalni meningitis.

Tina jos nismo cijepili, ali sigurno hocem u kolovozu kada bude imao 17 mjeseci i to s ovim kupljenim cjepivom. Dogovor je vec pao s nasom dr. - vrlo razumna zena.
    koja je razlika u cjepivima?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj chani prvotno napisa
    osim mo-pa-ru tj. bolje opcije Priorix
    koja jos cijepljenja imaju u periodu od 12 do 24 mjeseca starosti?
    nakon priorixa, s cca 18mjeseci je cetvrta doza 5u1 (ili 6u1 ovisno imas li kombinaciju sa ili bez hepatitisa)... i to je to do 24 mjeseca

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja imam neki kalendar cijepljenja na kojem piše
    12-15mj-MPR
    18mj- DiTePer-4 cjelostanično cjepivo, OPV-4,Hib
    i BCG/TBC test

Ribica (napisa):

koja je razlika u cjepivima?
    Ako griješim, ispravite me. A možda će to netko i bolje objasniti.
    Koliko sam ja shvatila jedno je cijepivo celularno sa živim stanicama. To je ono socijalno i nakon njega zna biti reakcija (temp, osip, pa i sama bolest protiv koje si cijepljen). Naša pedijatrica bila na nekom seminaru, skupu pedijatara ili sl. i rekla da ga više ne preporuča čak ni čovjek koji se bavi(o) njegovom prodajom...
    Mi smo kupovali ono drugo acelularno i nismo imali nikakvih problema...

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja malo podizem ovaj topic, neke me stvari muce a nisam uspjela sve shvatit jer su mi ta cjepiva SF:

marko ce ubrzo napuniti 16 mjeseci. ja ga nisam zeljela prerano cjepiti sa MoPaRu. tako da to jos nismo obavili. mislim da se polako blizi vrijeme da se ulovimo toga. ne bih ga rado cjepila u sezoni gripe iako je on doma...dakle nema jaslica.

do sada je bio cjepljen socijalnim cjepivom jer u Hvaru doktorica ne priznaje ova nova cjepiva. sad smo u Zgb i ja ga zelim cjepiti novim cjepivom,
    1. dakle koliko sam shvatila to je priorix?

2. mora li on i na docjepljivanje sa 18 mjeseci i ako mora koje je to onda cjepivo?

3. i da li je bolje da ga cjepim sa 18 mjeseci jedno i drugo ili da MoPaRu obavim sada, a sa 18 to docjepljivanje?

molim vas pomozite jer mi je to vazno a svi doktori su skloni dat odgovor u 2 rijeci. zelim razumjet cime ga cijepim i zasto.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bok!

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ako je ikako moguce odgodite ovo cijepljenje do barem 15 mj, a idealno bi bilo da je dijete barem 18 mj.. Tada su sanse za reakcijom puuuuuno manje.... No to vecinu nasih doktora ne zanima, njima je zgodnije da dijete prakticki dodje na rodjendan, jer je tako lakse valjda pratiti tko je cijepljen a tko ne :?
    Odnosi li se ovo odgadjanje (na 15 odnosno 18 mjeseci) samo na cijepljenje sa 'socijalnim' cjepivom ili i na priorix? I imas mozda neke linkove da uvjerim pedijatricu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ups, htjela sam ovo poslati na PP.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi smo čekali priorix do 18 mjeseci jer ga nije bilo i pedica nije radila probleme. dapače, sama je rekla da se javimo "negdje na jesen". onda smo još 4 mjeseca odugovlačili infanrix (i dobili reakciju ).

jedini link koji ti treba je kalendar cijepljenja u kojem piše da se ova cijepljenja trebaju obaviti do drugog rođendna, a razmak mora biti 6 tjedana.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ms.Ivy, hvala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi smo danas cijepljeni priorixom, 120 kn.

Enivej, prijateljica koja nije znala da postoji alternativno cjepivo, cijepila je dijete prije mjesec dana mo-pa-ru cjepivom. And guess what? Upravo u bolnici ispituju je li to što ne mogu već 12 dana povezati ni sa čime reakcija na cjepivo (tenks mamazika na dobrom hintu)!

Više o tome na:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=21196

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

eto ti ga na. JA sam na najboljem putu da dobijem neku boleštinu od tih nesretnih cjepiva. slom živaca barem.

i KAKO prijateljica nije znala za alternativu? ZAŠTO pedijatri to ne govore roditeljima? na koncu, fino ih naplate... i ZAŠTO se roditelji ne potrude malo bolje informirati?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ms.Ivy, cek, je li Andrej imao reakciju na Priorix ili 'socijalno' cjepivo?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andrej je imao reakciju na infanrix

na priorix apsolutno ništa

ali meni je već muka od cjepiva općenito :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na infanrix?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da, i sanjina fiona dan iza nas, i lucianina paula (na 5 u 1 čini mi se), i mammasaničin lovro (na 5 u 1), i još sam nekog zaboravila... e da, i loonaleeina curica...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

AAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRGHHHHHHHHHHHH!

(sorry za caps, ali sam morala )

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Enivej, prijateljica koja nije znala da postoji alternativno cjepivo, cijepila je dijete prije mjesec dana mo-pa-ru cjepivom. And guess what? Upravo u bolnici ispituju je li to što ne mogu već 12 dana povezati ni sa čime reakcija na cjepivo (tenks mamazika na dobrom hintu)!

Više o tome na:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=21196
    Upravo mi je javila da je potvrđeno - reakcija na mo-pa-ru!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma prestrašno....

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lidac2004

Početno

kada citam ovo, zahvalna sam do neba ovom forumu jer sam tu saznala za sve alternative ovim besplatnim cjepivima, a pogotovo za priorix!
    mi smo J. cijepili sa 14 mjeseci priorixom i nikakvu reakciju nije imala.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    da, i sanjina fiona dan iza nas, i lucianina paula (na 5 u 1 čini mi se), i mammasaničin lovro (na 5 u 1), i još sam nekog zaboravila... e da, i loonaleeina curica...
    sad mi ništa nije jasno
    imali su reakciju na ono kupovno cjepivo :?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kako je izgledala ta reakcija; zanima me jer moj H nije imao nikakve reakcije na 5-u-1, dok je baš ta beba koja je sad u bolnici imala od tog 5-u-1 samo oteklinu na mjestu uboda - ali bez povišene temperature ili nečeg drugog.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Arwen, niti jedno cjepivo nije 100% sigurno, samo su ova 'kupovna' sigurnija od 'socijalnih'.

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ma znam da nije nijedno 100% sigurno
    samo mi se učinilo jako puno djece sa reakcijom
    ja sam mu kupovala cjepiva a i drugom djetetu ću kad ga budem imala
    a možda do tada izume neka još sigurnija

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Kako je izgledala ta reakcija; zanima me jer moj H nije imao nikakve reakcije na 5-u-1, dok je baš ta beba koja je sad u bolnici imala od tog 5-u-1 samo oteklinu na mjestu uboda - ali bez povišene temperature ili nečeg drugog.
    amalthea - andrej je imao oteklinu, ali jako veliku, ljubičastu, groznu. jednu večer je imao i malu temperaturu ali je pala kad smo oblozima doveli oteklinu pod kontrolu.

to nije bio hematom od uboda, nego baš reakcija na cjepivo. nakon cijepljenja se nije ništa vidjelo, normalno sam stavljala obloge do idućeg dana i bilo je sve ok. krenulo je treći dan ujutro.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ivy, tko zna kako bi onda bilo sa "socijalnim" cjepivom... možda još i gore!
    ma, sama ne znam uopće što misliti o svemu tome... :/

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi ćemo s četiri godine vjerojatno cijepiti samo difteriju i tetanus, bez pertusisa.

pedica veli da mogućnost reakcije raste sa svakim sljedećim cijepljenjem, odnosno većoj izloženosti cijepljenju.

i da su im ovakve reakcije išle "pod normalno" sa socijalnim cjepivima, ali da su s pročišćenim jako rijetke. onda je ispalo da je pola foruma imalo reakciju pa ja sve sumnjam da je nešto jako loše sa cjepivom.

eto, bar je sve ostalo na lokalnoj reakciji. kad čitam o toj tvojoj frendici i sjetim se male lare... umirala sam od straha kad smo išli na priorix. :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Dosad me nije bilo strah cijepljenja, ali kad čitam koliko malaca je imalo reakciju, i to samo u zadnjih mjesec dana, sve me strah docjepljivanja za dva tjedna... što ako opet bude u inkubaciji neke prehlade (kao npr. sad)?
    Brrrrr...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Filip je zadnji put cjepljen s infanrixom (1.doza), te druge doze polio i Hib. nije imao nikakvu reakciju na mjestu uboda, ali se ujutro probudio sav smrkljav i s temperaturom. Trajalo jedan dan, temp oko 38-38,5 (nisam skidala), smrklji ko u prici (a legao je zdrav?!). Sutradan se smirilo, malo dulje mu pomalo curkao nos. Pedijatrica rekla da to nije reakcija na cjepljenje. Jel netko imao ovakvo iskustvo? Ja ni sad nisam sigurna, mozda mu je od cjepljenja pao imunitet pa buknula prehlada. :?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko je meni poznato, kod infanrixa je najproblematičnija komponenta pertusisa, a neke od mogućih reakcija na cjepivo su (iz kutije infanrixa):
    Kontraindikacije
    Infanrix se ne smije primijeniti u osoba preosjetljivih na bilo koji sastojak cjepiva, niti u osoba koje su razvile znakove preosjetljivosti prilikom prethodne primjene cjepiva Infanrix, nekog drugog cjepiva protiv difterije i tetanusa ili cjepiva DTPw.
    Infanrix je kontraindiciran u djeteta koje je dobilo encefalopatiju nepoznate etiologije unutar 7 dana od prethodnog cijepljenja cjepivom koje sadrži komponentu pertusisa. U tom slučaju procjepljivanje treba nastaviti cjepivom protiv difterije i tetanusa.
    Kao što je slučaj sa svim injekcionim cjepivima, uvijek valja osigurati odgovarajući medicinski tretman za slučaj rijetke anafilaktičke reakcije nakon primjene cjepiva. Zbog toga cijepljena osoba treba ostati pod liječničkim nadzorom pola sata nakon cijepljenja.
    Nuspojave
    Tablica prijavljenih simptoma unutar 48 sati nakon cijepljenja uključuje:
    bol, crvenilo veće od 2cm , otekline veće od 2cm, vrućica preko 38C i preko 39,5C
    Ostali simptomi (neuobičajeni plač, povraćanje, proljev, uzimanje hrane i pića manje nego obično, nemir i pospanost) koji su bili prijavljeni u istim usporednim studijama i u okviru istog vremenskog intervala prikazani su u sljedećoj tablici.
    Sljedeći simptomi bili su zabilježeni za:

1. Infanrix primijenjen tijekom primarne imunizacije (ukupan broj dokumentiranih doza je 11 406): Koža i potkožno tkivo (1% ili manje): dermatitis; Respiratorni sustav (3% i manje): kašalj , rinitis, bronhitis, druge infekcije gornjih dišnih puteva;Mehanizmi rezistencije: otitis media.

2. Infanrix doza docjepljivanja nakon primarne doze cjepiva Infanrix (ukupno 2 363 dokumentirane doze): Respiratorni sustav (4% i manje): kašalj faringitis, bronhitis, druge infekcije gornjih dišnih puteva, rinitis; , Mehanizmi rezistencije (2% i manje): virusna infekcija, otitis media.

3. Infanrix doza docjepljivanja nakon nakon primarne doze DI-TE-PE-cjelostaničnog cjepiva (ukupno 606 dokumentiranih doza): Respiratorni sustav (3% i manje): kašalj faringitis, infekcija gornjih dišnih puteva, bronhitis , ;Mehanizmi rezistencije(2% i manje): otitis media.

Vrlo rijetko zabilježene su alergijske reakcije, uključujući anafilaktoidne reakcije.

Izuzetno rijetko zabilježeni su slučajevi kolapsa ili stanja sličnog šoku ( hipotonično-hiporesposivna epizoda) i konvulzije unutar 2-3 dana nakon cijepljenja.
    Svi su se cijepljenici oporavili potpuno i spontano bez posljedica.

O svakoj nuspojavi potrebno je izvijestiti svog liječnika ili ljekarnika.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mene zanima da li je kod ikoga provedeno ovo što je mama Ju napisala:

Kao što je slučaj sa svim injekcionim cjepivima, uvijek valja osigurati odgovarajući medicinski tretman za slučaj rijetke anafilaktičke reakcije nakon primjene cjepiva. Zbog toga cijepljena osoba treba ostati pod liječničkim nadzorom pola sata nakon cijepljenja.
    Kod nas nije.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Po mojem bi dijete trebalo biti pod nadzorom 24 sata nakon cijepljenja. Ali ja to zbog našeg gorkog iskustva.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •