Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Visoki tlak... i trudnoća

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Visoki tlak... i trudnoća

Dakle, dajte sve što znate. Linkove, iskustva, bilo što.

Koje su posljedice i mogući rizici?

Što je preeklampsija?

Što znate o terapiji omega-3 nezasićenim masnim kiselinama?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da treba razlikovati kronicnu hipertenziju, dakle visoki tlak izvan trudnoce, i pojavu visokog tlaka u trudnoci.
    visok tlak sam za sebe nije preeklampsija. evo nesto o preeklampsiji s harni

EPH gestoza označuje kompleksan sindrom koji se javlja u trudnoći, a čiji su glavni simptomi nakupljanje tekućine (edemi), pojava bjelančevina u urinu (proteinurija) i povišeni krvni tlak (hipertenzija), a u najtežim slučajevima konvulzije i koma. Sam pojam gestoza je opći naziv za bolesti svojstvene trudnoći (gestaciji) - patološka zbivanja u organizmu trudne žene. U ovom izvornom značenju razlikuju se dva oblika gestoza: rane i kasne gestoze. Rane gestoze javljaju se u ranoj trudnoći, obično tijekom prvog trimestra i obuhvaćaju prekomjerno lučenje sline i prekomjerno povraćanje u trudnoći, a u kasne gestoze se ubrajaju EPH gestoza i eklampsija.

Prekomjerno lučenje žlijezda slinovnica u trudnoći (ptyalismus) je uobičajeni i neugodni simptom rane trudnoće. Češće se javlja kod žena koje imaju mučnine i vjerojatno pojačava osjećaj gađenja u trudnoći. Ukoliko se radi o velikim količinama (više od 1 l/dan) može nastati ulcerozni stomatitis ili doći do dehidracije. Nema pouzdanog lijeka, a kod ekstremnih slučajeva primjenjuju se vrlo oprezno trankilajzeri, sedativi, antihistaminici i atropin. Jutarnje mučnine i povraćanje (emesis), iako gotovo sinonim za ranu trudnoću, javljaju se u svega 1/3 - 1/2 trudnica. Nije sasvim sigurno, ali se smatra da je visoka razina hormona hCG tijekom prvih 12 tjedana trudnoće odgovorna za mučninu, gađenje i povraćanje u ovom razdoblju trudnoće. Padom razine hCG nakon 16. tjedna trudnoće kod većine trudnica prestaju tegobe ovog tipa.

Osim hormonskih čimbenika, značajnu ulogu u nastanku ovih tegoba igraju psihološki i emotivni čimbenici. Kod lakših oblika povraćanja trudnica povraća dva do pet puta na dan, obično poslije jela, pri čemu se tjelesna težina ne mijenja, a vitalne funkcije su nepromijenjene. Umjereno teško povraćanje podrazumijeva povraćanje pet do deset puta na dan, pri čemu dolazi do pada tjelesne težine, porasta pulsa, smanjenja izlučivanja tekućine i promjena u sastavu elektrolita krvi. Teški oblici povraćanja (hyperemesis) s povraćanjem 10 - 20 puta na dan praćeni su teškom dehidracijom, anurijom, i u najtežim slučajevima mogu dovesti do javljanja halucinacija, delirija, žutice, kome i smrti. U ovakovim slučajevima nužna je hospitalizacija trudnice s nadoknadom tekućine, elektrolita i vitamina, uz sedaciju i kortikosteroidnu terapiju. Vrlo rijetko dolazi do takovog oštećenja funkcija jetre i bubrega da je nužno prekinuti trudnoću kako bi se trudnica održala na životu.

Kasne ili pozne gestoze javljaju se iznimno prije 24. tjedna trudnoće i nakon 48 sati od poroda, a učestalost se kreće između 3 - 10% trudnoća. Klasična definicija simptoma obuhvaća pojavu edema (E) što označuje nakupljanje tekućine u tkivima, proteinuriju (P) s > 0,3 g/l bjelančevina u urinu/24 sata i hipertenziju (H) pri čemu je sistolični tlak >/= 140 mm Hg i dijastolični tlak >/= 90 mm Hg. Početna slova ovih simptoma tvore kraticu EPH, pa otuda i naziva EPH bolest svojstvena trudnoći ili EPH gestoza. Mnogobrojne su podjele EPH gestoza: prema simptomima, prema patogenezi, prema pratećim bolestima, prema težini simptoma.

Danas se ipak najčešće rabi podjela američkog komiteta za zaštitu majki prema kojoj razlikujemo akutnu toksemiju trudnoće, kroničnu hipertenziju i neklasificirana stanja i bolesti. Akutna toksemija trudnoće obuhvaća dva stanja: preeklampsiju i eklampsiju. Preeklampsija je definirana povišenim krvnim tlakom (PIH - pregnancy induced hypertonia) i proteinurijom u trudnoći, a eklampsija prije svega pojavom konvulzija u trudnoći. Pri tome se eklampsija najčešće nadovezuje na preeklampsiju iako je moguća pojava konvulzija i bez znakova preeklampije (eclampsia sine eclampsia).

Na koji način trudnoća dovodi do pojave visokog tlaka ili oštećenja bubrega i izlučivanja bjelančevina u urinu nije još uvijek konačno razjašnjeno. I ovdje postoje mnogobrojne teorije od kojih je najprihvatljivija teorija o nedostatnoj funkciji trofoblasta i nedovoljno učinkovitoj eroziji spiralnih arterija maternice. U nekih trudnica izostaje ova funkcijska denervacija spiralnih arterija zbog čega one ostaju deblje, povišenog tonusa i užeg lumena. Ovdje se najverojatnije radi o manjkavoj produkciji prostaciklina PGI2 (pri čemu moguću ulogu igra i genetska pogreška u kodiranju trofoblastne produkcije PGI2 i TXA2).

Drugi mehanizmi koji se raspravljaju su supresija stvaranja prostaglandina uslijed lokalnog djelovanja kateholamina i progesterona, odnosno oštećenje endotelnih stanica putem nekog serumskog čimbenika (lipidni peroksidi - malonaldehid). U svakom slučaju ova početna neravnoteža u stvaranju prostaciklina PGI2 i tromboksana TXA2 odgovorna je za niz kaskadnih reakcija koje dovode do oštećenja bubrežnih funkcija i proteinurije, odnosno povišenog krvnog tlaka i smanjenja protoka krvi kroz maternicu i posteljicu. Kao posljedica ovih promjena javlja se zastoj rasta djeteta, kao i veća učestalost mrtvorođenih beba ili nedonoščadi. Krajnji i najteži stadij EPH gestoze je eklampsija koja se odlikuje iznenadnim gubitkom svijesti i pojavom konvulzija, nakon čega nastupa kraće ili duže komatozno stanje.

Dijagnostika i praćenje trudnoće, kao i tijek poroda u ovim slučajevima su iznimno komplicirani. EPH gestoza je upravo razlog zašto se kod svakog pregleda trudnice u okviru antenatalne skrbi mjeri tjelesna težina, krvni tlak i pregleda urina na sadržaj bjelančevina. Najmanja sumnja na neki od znakova EPH gestoze zahtijeva niz laboratorijskih testova, kao i intenzivno ultrazvučno i kardiotokografsko (CTG) praćenje. Niti kod jedne druge bolesti u trudnoći obojeni Doppler nema takovu važnu ulogu kao što je to kod EPH gestoze. Mjerenje protoka krvi kroz krvne žile maternice tijekom 20. - 24. tjedna trudnoće može u velikom postotku predskazati pojavu kasne gestoze. Kod svih i malo težih oblika obvezatna je hospitalizacija uz intenzivni nadzor, a terapija se ravna prema nalazima, stanju trudnice i tjednima trudnoće. Porod se također ovisno o simptomima može dovršiti vaginalnim putem ili carskim rezom, ovisno o postojanju indikacija za carski rez.

EPH gestoza je idealan primjer kako i koliko redoviti ginekološki pregledi trudnica u okviru antenatalne skrbi igraju ulogu i imaju važnost u nadziranju pravilnog tijeka trudnoće i poroda, odnosno prepoznavanju potencijalnih izvora opasnosti za majku i dijete.
    tu ne spominje uopce omega 3. meni je marta svojevremeno o tome nesto spominjala...

mamaineven avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam u prvoj trudnoći imal tlak oko 150/90-100. Bila sam na kontroli svaka 3 tjedna, tlak sam morala kontrolirati i doma, ali nisam dobila nikakvu terapiju. Prenjela sam 2 dana i normalno rodila.
    Sada mi se u 16 tjednu tlak popeo do 130/85, doktor ne paniči, rakao je da samo malo usporim. Evo, ako pomogne!
    Pozdrav,

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa da, ako je samo visok tlak, to je razlog za pojacan nadzor ali nista vise. cak su opasne situacije kad se tlak spusta lijekovima bez potrebe, tj ako je sve u redu s protocima itd.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni je u prvoj trudnoći, par dana pred porod, tlak bio 150/110 pa su me zadržali u bolnici da mi naprave sve moguće pretrage, bilo je sve ok, nakon samog poroda skočio na 160/120, a stabilizirao se nakon cca 2-3 tjedna

na drugom porodu, na ulazu u rađaonu, bio je 120/80. nikad prije ni poslije mi nije bio savršeniji.

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

160/104?

Našla sam nešto o istraživanju te bolesti.

[quote]Ciljevi istraživanja: Ciljevi istraživanja u skupini trudnica s profilakti

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Lijekove za tlak pijem već nekih pet, šest godina, s tim da mi je prvi puta izmjeren sa šesnaest.
    Trudnoću smo planirali, savjetovala sam se sa svojom internisticom. Jako mi je bio bitan njen "blagoslov" i ohrabrenje.
    Tlak mi se u trudnoći spustio i bio super skoro do samog kraja, negdje do 36-og tjedna. Rodila sam sa punih 37 tjedana. Cijelu trudnoću sam bila na minimalnoj terapiji.
    Kod mene su problemi počeli nakon poroda, odmah mi je tlak skočio i rijetko se skidao ispod 150/100 uz terapiju sve do nedavno. Sad je ajmo reć pod kontrolom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

babyiris, koje bolesti? hipertenzije, nevezano s trudnocom, ili preeklampsije? ili hipertenzije u trudnoci? to su zapravo tri razlicite stvari

babyiris avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    babyiris, koje bolesti? hipertenzije, nevezano s trudnocom, ili preeklampsije? ili hipertenzije u trudnoci? to su zapravo tri razlicite stvari
    Vezano uz trudnoću. Završni mjeseci. Riječ je o mojoj prijateljici. Zanima me i preeklampsija i svi slični scenariji do kojih ne smije doći. Tlak joj se kreće uglavnom oko gore navedene vrijednosti.

Kada i zašto dolazi do hospitalizacije prije poroda?
    Pitam jer znam da su sve tlakašice koje poznajem prije poroda ležale u bolnici od 2 mjeseca do najmanje 2 tjedna. Je'l to samo preventiva ili postoje stvarni razlozi za takve hospitalizacije?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja sam 3 tjedna prije poroda imala 150/100, ali bez edema i bez proteina u mokraci. Dr nije bio zabrinut, dobila Ormidole s kojima sam tlak drzala na 130/90 i sve je bilo ok. Hosiptalizacija se nije ni spominjala.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

@MartinaP, koliko sam shvatila ti imaš veze s farmacijom. Što misliš o korištenju preparata Q10 u trudnoći?? On u određenim dozama snizi tlak za do 30mmHg.

Što se omega-3 masnih kiselina tiče-tlak bi kontrolirale više doze, ali ih ja u trudnoći ne bih uzela zbog antikoagulativnog djelovanja EPA. Manje doze su ok (do 500mg dnevno), ali one preko 1,5g se meni čine preopasnima za trudnoću.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

babyiris, vazno je ima li ona inace visok tlak, ili samo u trudnoci. ako ima inace, to treba drzati pod kontrolom, i to je sve.
    ako je samo u trudnoci, opet treba ustanoviti ima li proteina u mokraci i ima li edema. ako nema, treba jace kontrolirati ali opet mislim da u bolnicu ne treba.

no ako se bilo sto od toga pojavi, ja bih isla odmah. kod mene se preeklampsija razvila naglo, doslo je do gubitka svijesti i krvarenja, vjerojatno od ljustenja posteljice, i radilo se o minutama. nije uvijek tako dramaticno, ali dobro je znati da ima i toga.

u drugim slucajevima z akoje znam bila je potrebna samo pojacana kontrola, eventualno spustanje tlaka, i sve je bilo ok.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mim prvotno napisa
    @MartinaP, koliko sam shvatila ti imaš veze s farmacijom. Što misliš o korištenju preparata Q10 u trudnoći?? On u određenim dozama snizi tlak za do 30mmHg.

Što se omega-3 masnih kiselina tiče-tlak bi kontrolirale više doze, ali ih ja u trudnoći ne bih uzela zbog antikoagulativnog djelovanja EPA. Manje doze su ok (do 500mg dnevno), ali one preko 1,5g se meni čine preopasnima za trudnoću.
    Nisam se do sad srela s korištenjem Q10 u trudnoći. pitala bih ili nekog od nutricionista ili nekog od bolje informiranih ginekologa. Za omegu-3 se slažem s tobom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •