Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Orahnjača-recept molim

  1. #1
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno Orahnjača-recept molim

    kad sam već prvi put uspjela izac na kraj s kvascem....da idem korak dalje, možda naučim do blagdana

    Hvala,

  2. #2

    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    1,710

    Početno

    Evo recept za gibanicu kakva se radi u Turopolju

    4 dcl toplog mlijeka
    1 kockica kvasca
    1 žličica šećera
    1 vanili šećer
    pola žličice soli
    2 žutanjka
    10 dkg razmekšanog margarina

    U toplo mlijeko staviti kvasac i šećer i čekati da se kvasac "digne"( ), zatim dodati ostale sastojke + glatko brašno dodavati dok postane gusto. Dobro izraditi tijesto i ostaviti na toplome dok udvostrući kolićinu, ponovo ga promješati i ponovno ostaviti da se diže.

    Za nadjev:
    pola kile oraha
    15 dkg šećera
    2 dcl mlijeka
    Orahe sameljemo, pomješamo sa šećerom i prelijemo kipućim mlijekom.
    Smjesu malo ohladimo, tijesto umijesimo na dasci, razvaljamo, namažemo nadjevom i zarolamo. Rolu gibanice podijelimo po pola, najbolje "prerezati" tanjurom. Staviti u pleh za pećenje,prethodno premazan rastopljenim margarinom, ostaviti da odstoji desetak minuta i staviti na 160-170 da se peće oko 45min do sat vremena, uglavnom kad poprimi finu rumenu boju, trbalo bi biti gotovo.
    Pećenu gibanicu izvadimo iz pleha okrenuvši je tako da sad ona gornja strana bude dolje, tako da izbjegnemo da se gornja kora odljepljuje od ostatka šnite kad je režemo.
    Tak to radim ja, po receptu moje bake, a koja je to naslijedila od njene bake i tako unedogled.
    Umjesto oraha može mak, rogač, neko maže pekmezom od šljiva, ali najviše su ipak zastupljeni orasi i mak.

  3. #3
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    ja imam jedan dobar recept za tijesto koji uspije u svim kombinacijama:

    osnovni recept za tijesto:

    55 dag brašna
    6 dag šećera
    2 dag svježeg kvasca
    2 dl mlijeka
    1 dl ulja
    3 žlice kiselog vrhnja
    2 žlice ruma
    1 vanilija
    1 jaje
    2 žumanjka
    kora od limuna, malo soli

    Umiješati kvas s malo mlijeka i šećera.
    Miješati žumanjke, jaja, sol, vaniliju, vrhnje, šećer i koru od limuna. Dodati brašno, mlijeko i dignuti kvas.
    Ostaviti tijesto da se diže.
    Razvaljati u 2 dijela debela 1-1,5 cm.
    Nafilati svaki dio, smotati i peći 50-60 min na srednjoj temperaturi.

    nadjev od orasa (orahnjača)
    40 dag orasa
    20 dag šećera
    2 dl mlijeka
    kora od limuna
    3 žlice ruma
    1 vanilija
    snijeg od 2 bjelanjka

    orase, šećer i vaniliju preliti kipućim mlijekom, dodati ostalo (snijeg od bjelanjaka na kraju).

    nadjev od maka (makovnjača)
    50 dag maka
    4 dl mlijeka
    20 dag šećera
    1 vanilija
    4 žlice ruma
    kora od limuna
    snijeg od 2 bjelanjka

    Mak, šećer i vaniliju preliti kipućim mlijekom i dodati ostalo(snijeg od bjelanjaka na kraju).

    nadjev od sira
    40 dag svježeg sira
    20 dag šećera
    1 jaje
    2 žlice kiselog vrhnja
    1 vanilija
    4 žlice griza
    kora od limuna
    snijeg od 2 bjelanjka

    smiksati sve sastojke i dodati snijeg od bjelanjaka na kraju

    nadjev od rogača
    35 dag rogača
    4 dl mlijeka
    20 dag šećera
    1 vanilija
    4 žlice ruma
    kora od limuna
    6 žlica ulja
    2 ribane jabuke
    snijeg od 2 bjelanjka

    Rogač, šećer i vaniliju preliti kipućim mlijekom i dodati ostalo (snijeg od bjelanjaka na kraju).

  4. #4
    kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,702

    Početno


Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •