Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: sunce mamino što si to rekao (psovanje)

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno sunce mamino što si to rekao (psovanje)

Bio je lijep dan, D. - 3.g. i ja smo napucavali loptu u parkiću. Superrrrrrrrr vičem po milionti put i nakon nekog vremena promaši on loptu i tada provali - j..ga mama pobjelga mi lopta!!!
    A ja :shock: cenzura, bip,bip. i sad premotavam ja film po glavi - eto ga i to me dočekalo, kaj sad.. uz sve mi se bjesomučno smije, a nesmijem mu to pokazati ali još uvjek mu nisam ništa odgovorila!! Na kraju mu kažem (bez ikakve ljutnje) ok D. baci mi ponovo i pazi da ti ne pobjegne.
    Pobjeglo je od tada (prije 1.mj.) već par puta i druga psovka, no mi samo kažemo da je to jako ružno za reći, te smo u dilemi radimo li dovoljno? ne mislim ga tući radi psovki ili ga slati u kaznu, a bakama i dedama smo zabranili "padanja u trans" od sreće kaj je njihovo sunce posovalo, te im rekli da se ni pod koju cijenu ne smiju kad mu to izleti.
    jel to dovoljno?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Djeca nam rapidno postaju socijalna bica
    Mi ne radimo vise od toga da mu kazemo nesto tipa sljedeceg:
    To je ruzno za govoriti i mama i tata kada to govore ne razmisljaju, i pokusaj to ne govoriti.
    Ili ignoriramo, ako ga ulovi "zuta minuta"
    Nazalost, ako to cuje od nas, u vrticu, od djece u parku, mora ponekad izac i kroz njegova usta (cast iznimkama).
    U ovom uzrastu ne mislimo cinit nista vise. Ne znam kak dalje - i mi se razvijamo kak nasa djeca rastu.
    A, je*iga, kad doista mnoge stvari cuje od nas (posebno u voznji)
    A kad smo kod voznje - to mi je ko da od djeteta trazim da bude u sjedalici zavezano, a ja se ne vezem - mora imati primjer, a u psovanju mu mi nismo bas najbolji. Kako odrasta mozda i sam shvati da to nije u redu. Sada isprobava teren kud god stigne

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno sunce mamino što si to rekao (psovanje)

Pa ne mogu vjerovati da nitko nema takav "problem" ili mu se to nije dogodilo? :?
    Ili su ljudi prihvatili psovke toliko da smatrate da je apsolutno normalno da i djeca psuju? Meni ti nije nikako prihvatljivo!

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: sunce mamino što si to rekao (psovanje)

Citiraj romi prvotno napisa
    Pa ne mogu vjerovati da nitko nema takav "problem" ili mu se to nije dogodilo? :?
    Ili su ljudi prihvatili psovke toliko da smatrate da je apsolutno normalno da i djeca psuju? Meni ti nije nikako prihvatljivo!
    A ima kako nema. Mojoj se isto negdje u toj dobi rapidno povećao fond riječi u tom smjeru.
    Najprije sam joj pokušavala objasniti da to nije lijepo i blablabla, ali upalilo je tek kad smo ignorirali.

I meni nije normalno da djeca psuju, a pogotovo ne simpatično.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    Slažem se.
    Lovre užasno puno psuje. Više nego svi članovi naše uže i šire obitelji zajedno. :/ To traje nešto manje od dva mjeseca. Ignoriramo ali ne jenjava. Jako sam tužna zbog toga. Ne znam što dalje.

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Što više ignoriram to manje psuje.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Do sad dva puta. Za stolom jedemo a on nam iskešenih zuba, sav ponosan sipa jednu , bome, tešku..
    Prvo smo se šokirali, ostali bez teksta, al nismo uopće regirali. Zapravo sam mirno rekla da nemam pojma kaj to znači i da to više ne govori. I ignorirala.I upallo.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Citiraj Tashunica prvotno napisa
    Slažem se.
    Lovre užasno puno psuje. Više nego svi članovi naše uže i šire obitelji zajedno. :/ To traje nešto manje od dva mjeseca. Ignoriramo ali ne jenjava. Jako sam tužna zbog toga. Ne znam što dalje.
    Ni je ne želim da mi se to desi, zato sam i postavila ovo pitanjce! Imamo dobre prijatelje koji imaju sina od 4.g. znaći godinu dana je razlika i u zadnje vrijeme smo smanjili druženje jer je njihov mali prost kao koćijaš - i ne zaustavlja se ni na kakve prijetnje. Mom sinu je to jako zabavno, pa stoga redukcija. Samo ne želim da mene snađu ta - izbjegavanja od drugih ljudi,te da se ja crvenim zbog toga u bilo kojoj situaciji.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Po meni izbjegavanje druzenja samo iz tog razloga (ako ne postoje jos i neki, naravno) nema pretjerano ucinka.
    Jer, ko sto gore rekoh, djeca su nam socijalna bica. Druze se i mi to ponekad (posebno u vrticu) ne mozemo kontrolirat.
    Po mom misljenju je ponekad bolje ic po onoj: klin se klinom izbija, pa dati djetetu da se tu i tamo vidi i s tim malim, pa mu poslije objasniti kako sad moze vidjeti kako to nije lijepo i ruzno zvuci
    Necete se valjda i s nama prestat druzit - i mom malom izleti tu i tamo...

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

samo ignorirati...

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

O Mony, vidim da si se " transformirala"!

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Faza prosipanja psovki je kod nas krenula pre mesec dana a trenutno smo u fazi 'Mama, slušaj! %&/())%$$! To su ružne reči, jel tako? To pričaju samo bezobrazna deca, jel tako? Mi smo dobri, jel tako? I ti si, mama, dobra, jel tako?'

(Mama im je, ako ne najveći, a ono najdostupniji izvor psovki - par samo doduše ali dovoljno za epitet 'bezobrazna mama' ponekad )

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji psuju
    i to potpuno isto sto i ja (tjesim se da su mi psovke benigne tipa faking, hebemu, hebeni i sl..) - cak i savrseno odaberu trenutak za prosut neku psovku

i znam da sam ja kriva za to
    da ne cuju kak ja drvim ne bi ni oni
    al si nemrem pomoc

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja psujem, ali se trudim da ne.
    Kad opsujem, primijetim da sam mogla i pametnije i kazem da je ruzno psovati ili da moram oprati prljava usta.. i tako vec 6 godina.
    Ema ne psuje.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

moj je psovao na engeskom..
    srećom, prošlo ga je...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    Faza prosipanja psovki je kod nas krenula pre mesec dana a trenutno smo u fazi 'Mama, slušaj! %&/())%$$! To su ružne reči, jel tako? To pričaju samo bezobrazna deca, jel tako? Mi smo dobri, jel tako? I ti si, mama, dobra, jel tako?'

Ito tako i L. No, mislim da time koristi priliku da te psovke izadju iz nejgovih usta kako god, al u kontekstu da ih nije on smislio i upotrijebio, vec samo interpretira sto tko govori 8)

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj pepi prvotno napisa
    O Mony, vidim da si se " transformirala"!

Zar nisam to napokon: ja

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno sunce mamino što si to rekao

Mony draga, naravno da se nećemo mi prestat družit !!! Jedva čekam da se vidimo!
    No ovaj malac kaj je spomenut u kontekstu izbjegavanja ima poduži popis - agresiva ćim se D. približi carstvu igračaka, jer neda ništa, pa ja nadobudna pola sata uvjeravam malog da mu samo malo posudi, samo da pogleda...Uz to tuće D. ako što i stigne uzeti.. Uglavnom nakon takvog druženja D. je 100% na dva mjesta izgreban do krvi, možda ima i modricu od guranja - mali ga gurne u zid, tak iz fore, te se vraćamo veselo doma uz pobljšani fond rijeći - pretpostavljaš koje...
    Da ne pričam da mi treba oko 5 dana da D. "vratim u normalu", jer on pokupi obrazac ponašanja koj je vidio i ćuo. To mi definitivno ne treba!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moj J. je od moej mame čuo "Pich...Mate....!" Ne nie čuo, ONA GA JE NAUČILA DA TO KAŽE !

Ja kad sam ga čula prvi put opala sam skoro na rit, a ona se smije "Ha, ha, to sam ga ja naučila da kaže, to je baš slatko" Ja sam poludila na to, zabranila i njoj i starom da ikad više psuju pred njim. A Janku smo nekoliko puta rekli da je to ružno, da ne smije to govoriti i ignoramo ga ako mu još koji put izleti a mu nije fora i više ne govori.
    Ali ti starci .
    A s druge strane ga uči moliti se prije spavanja i mene špota kaj ga ne učim da se moli. Stvarno za ne povjerovati!

sandraL avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="ana.m"]Moj J. je od moej mame čuo "Pich...Mate....!" Ne nie čuo, ONA GA JE NAUČILA DA TO KAŽE !

Tako je moja mama naučila Luciju i to je trajalo cca mjesec-dva. Iskorjenili smo to kombinacijom ignoriranja i stalnim ponavljanjem da je to jako ružno. Sad i ona kaže da je to "jako lužno" kad izleti MM ili baki.

Ja ne psujem

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ignoriranje i zamjena: kad mu nesto ispadne ako inace tu opsuje treba ga preduhitriti i reci npr "ops".

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moj stariji sinko je imao naviku kada mu nesto nije islo od ruke skratiti psovku i reci uuuuu mater!
    Strasno ruzno za cuti, ali sama sam si kriva jer i meni pobjegne u afektu tako da sam ja krivac za to

Razgovarali smo s njim i shvatili smo da njemu to zapravo kao i meni, pobjegne nesvjesno jer nikada nam nije skretao paznju na psovku, npr. da bi se smijao ili cekao na nasu reakciju.
    Posto ga nismo uspjeli sprijeciti da psuje rekli smo mu da se ne kaze "u mater" nego "k vrapcu" i to je tako dobro prihvatio da smo se iznenadili.
    Jos neko vrijeme mu je izletilo mater, ali bi se sam ispravio i rekao: ups pardon, kaze se k vrapcu.

Sada on mene ispravlja kada mi izleti i upozorava da je to ruzno i da se kaze k vrapcu

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi znamo opsovati, cak vise nego sto bih voljeli - i za lijepo cudo, osim sto je jednom dva puta skresala (jednom tako jako, da se i sama prepala i poskocila i viknula:"necu vise nikad"... no, dobro... u to vrijeme je za sve vikala da nece vise nikad al eto ovo vise uistinu nije) ne psuje. da me imitira u drugim stvarima, u govoru, u hodu, u lamentiranju rukama, da se pocela "ljutiti" kao ja i drzati pridike (posebice mm-u ), o, to da... al za lijepo cudo, psovke vise ne cuh. nevjerovatno.

ma... lijepo nonAP odgojeno dijete, sto vise reci...

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja lara ko navijena ide:"ha!!sta si to rekao?ne psovaj!!" kad god cuje mog muza ili mog tatu da opsuju.prije je malo psovala,al ovo joj je veca fora od kad je skuzila da moze nekome popovati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MENI Marko drži bukvicu o nepsovanju !

Čak me i pohvali kad vidi da sam se suzdržala.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Uh!Roko je počeo nedavno i njemu je to toliko zanimljivo da ništa ne pomaže da ga zaustavimo.Meni se omaknu onako "lakše" psovke ali on zanimljivo te ne spominje nego neke druge.Možda ih čuje od prijatelja braće jer ni braća to ne govore(bar ne ispred mene).Ma proći će ga ne opterećujem se puno s tim.

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

uh, zgleda da ću morat prestat psovat... još ne priča kak spada, al kad počne ak bu na mene... ne bu dobro
    ne znam, ja se jedva suzdržavam da se ne počnem valjat po podu od smijeha kad mlađi nećak počne... onak sjedi na wc-u, kaka i sam nam svima počne skiadt sve po spisku... loooooooom
    ma ne znam, meni same psovke nisu ništa strašno dok se radi o običnim poštapalicama... meni je bitan smisao koji stoji iza izrečenog, savršeno pristojne riječi mi mogu biti x puta odvratnije od najgore psovke ako su izrečene s lošom namjerom... brijem da sam čudna, but SHISHAT GA (evo, suzdržala sam se )

Lora163 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Našem Karlu zna tu i tamo izletiti koja. Najčešće ne reagiramo na to, jer da reagiramo, to bi mu posala generalna zabava.
    No neki dan kad je provalio " ma *ebem ti mater" skoro smo pali na guzicu. Nekako sam automatski reagirala i evo, sad mu je to glavna fora.
    A za koji dan kreće u vrtić! Mislim da će to biti lijepi početak

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Igramo se prekjucer u pjescaniku, Vedran, Zrinka i ja i uskoro nam dodjose jos dviej curice (3 i 5 god) iz ulaza. Obje su iz obitelji-socijalnih slucajeva, sa puno djece i jedva primjetnim roditeljima (na mladju djecu paze stariaj djeca, pubertetlije).

Veca cura (manja) posipa tad manju sa pijeskom, a manja ce njoj "Je..m te!", a veca odgovara "Je..m ti mater!" ... i tako nastavise u revijalnom tonu.

Zaista, nikad nisam cuo tako malu djecu da psuju ... :/
    Tuzno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jadna ta dječica

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj alanovamama prvotno napisa
    Jadna ta dječica

Ne kuzim ovaj komentar :?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I MM i ja znamo opsovati, ja nažalost više, MM uglavnom u vožnji i mada se uvijek nakon toga ispričamo ipak je Vanji ušlo u uho.
    I neki dan se ona igra sa 1 vršnjakom, a on trči meni i viče "Teta, Vanja me je poslala u PM"
    Naravno da mu se ispričala, rekli smo da ćemo svi probati da više ne psujemo, i to zasad jedino Vanji uspjeva

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Možda griješim, ali psovanje nikako ne povezujem s

obitelji-socijalnih slucajeva

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možda griješim, ali psovanje nikako ne povezujem s

obitelji-socijalnih slucajeva
    Na zalost, to je cest slucaj.
    Zivio sam 30 godina u dosta siromasnom kvartu i, svaka cast iznimkama, bas su najsiromasniji prednjacili u takvom odgoju djece.
    Naime, oni koji su se uspjevali izdrzavati svojim radom su uvijek uspjevali nekako prihoditi za zivot i nisu bili na samom rubu siromastva, dok su najsiromasniji obicno bili iz alkoholicarskih i narkomanskih obitelji (ova iz nase zgrade je bas takva).

Tamo gdje caruju batine, alkohol, kradja, tamo se i psovke cuju svakodnevno i usijeku se u djecje glave od malena.

Znam da postoje i siromasne cestite obitelji, no iz mog 30-godisnjeg iskustva takve su ipak u manjini (osim ako se ne radi o penzionerskim obiteljima, a sad ipak pricamo o obiteljima sa djecom, dakle mladjim ljudima).

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj tatek prvotno napisa
    Tamo gdje caruju batine, alkohol, kradja, tamo se i psovke cuju svakodnevno i usijeku se u djecje glave od malena.
    Ovo je vjerojatno istina (generalno).
    Ali sam sigurna da ne vrijedi obrnuto.
    I zato mi se (kao i Mony) komentar koji je dala alanovamama a koji implicira da djeca, zato što psuju, imaju nesređenu obiteljsku situaciju (fino rečeno), nikako nije svidio.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

meni jezik nije bas najcisci a bome ni mm-u pobjegne nam cesce nego bi smjelo. naravno da je mali to pokupio. medjutim ne mogu reci da cesto psuje ali je iz jednog crtice pokupio "bezobrazno pseto" :shock:
    prije dva dana mu je bio rodjendan i pri kraju kad se vec totalno upalio poceo je nakllince vikati "ti jedno bezobrazno pseto!!" a sva djeca pristojna, sokirala se i ja krenula odgojno djelovati i uzmem ga sa strane i pocnem mu tiho govoriti da sto govori nije bas lijepo i da mi se ne svedja kako se ponasa prema prijateljima a on me pogleda i skrese mi facu "ti se je.." :shock: :shock:
    kad nesto takvo rece kazem mu da to nije lijepo a ako inzistira na ponavljanju ignoriram ga. za sada djeluje, tj ako ga ignoriram ne ponavlja vise. ja sam napokon pocela paziti sto govorim a trudim se i da mm pazi.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ovo je vjerojatno istina (generalno).
    Ali sam sigurna da ne vrijedi obrnuto.
    I zato mi se (kao i Mony) komentar koji je dala alanovamama a koji implicira da djeca, zato što psuju, imaju nesređenu obiteljsku situaciju (fino rečeno), nikako nije svidio.

To se zove generalizirati... :/
    Djeca su papige, a roditelji su samo ljudi koji ne mogu uvijek biti markirani maltene kao zlostavljaci sudeci jedino po tomu ako im se omaknu psovke nikome posebno upucene (a posebno ne djetetu).

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Igramo se prekjucer u pjescaniku, Vedran, Zrinka i ja i uskoro nam dodjose jos dviej curice (3 i 5 god) iz ulaza. Obje su iz obitelji-socijalnih slucajeva, sa puno djece i jedva primjetnim roditeljima (na mladju djecu paze stariaj djeca, pubertetlije).

Veca cura (manja) posipa tad manju sa pijeskom, a manja ce njoj "Je..m te!", a veca odgovara "Je..m ti mater!" ... i tako nastavise u revijalnom tonu.

Zaista, nikad nisam cuo tako malu djecu da psuju ... :/
    Tuzno.

Sjetih se jos neceg na putu do kuce sto se generaliziranja tice -
    tatek, ovdje si iznio predrasudu baziranu samo na svom opazanju, bez objektivnih cinjenica, koja je istovjetna onoj koja se recimo tebi nije svidjala, a vezana je uz to kako ti se nimalo ne svidja sto roditelji druge djece cesto ne zele da se igras s njihovom djecom na pjescaniku, dok se istovremeno igras sa svojom, a vezano znas i sam uz koju temu, da sad ne idem predaleko...
    Ima istine u ovome sto si rekao, ali si to iznio kao pravilo, a ne mogucnost.
    Ja se ne ponosim sto psujem (sto je najgore nikada nisam psovala u zivotu dok nisam zatrudnila - bas sam izabrala vrijeme kad cu pocet psovat ), al ovakve insinuacije se doista mogu shvatiti uvredljivo nama "nevinim" psovacima

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mony, ako procitas jos jednom moj post primjetices da nisam generalizirao. Ja poznajem tu obitelj, iz naseg je ulaza, i zaista su socijalni slucajevi i zaista kod njih caruju alkohol, droga (neki clanovi su zatvarani vise puta), vjerojatno i kradje (i nama je ukradeno bicikl iz podruma koji je zakljucan, a bez obijanja - dakle, ucinio je to netko iz zgrade tko iam kljuc), na moje oci su neki clanovi obitelji demolirali saltere na stubistu ...

To sto psuju je najmanji problem (i nas i njihov), no, bar u njihovu slucaju, je to i odraz sveukupne obiteljske situacije.
    Ne kazem da su svi koji psuju socijalni slucajevi i da imaju neserdjene obitelji, no kod ovakvih obitelji je psovanje norma, dapace, svaka 4-5 rijec je psovka (to znam, jer se stariji clanovi obitelji okupljaju u blizini djecjeg igralista i cujem cijelu konverzaciju.

Sto se psovanja tice, nisam ni ja bezgresan, u srednjoskolsko doba je i meni bila cesto na usnama, no nakon zavrsetka faksa mi je to jednostavno prestalo biti u granicama dobrog ukusa i od tada sam se pokojm psoluzio samo u afektu, a od kada imam djecu mozda 2-3 puta u ovih 7 godina.

Psovanje mi niej najgora stvar na svijetu, dozvoljavam da neki ljudi u afektu time najlakse isprazne ljutnju, no zaista mi se ne svidjaju ljudi kojima su psovke postapalice i svaka druga recenica im je takva.
    (znam jednu obrazovanu mladju zenu, majku dvoje djece, kojoj zaista svaka treca recenica sadrzi psovku ... i to mi je ruzno, kao i kad cujem pokojeg tatu na igralistu kako psuje svog sina kad promasi loptu na nogometu, a onda mali dva dana kasniej psuje svog suigraca u pijesku.

Eto, Mony, no hard feelings, samo obrazlozenje ...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

OK, uzmimo da doista tako dobro poznas tu obitelj, i prema ovom objasnjenju (kojeg i dalje ne uzimam zdravo za gotovo) mogu pretpostavit na sta mislis i cak se slozit s tobom.
    No, ovdje raspravljamo o djeci koja psuju (s cim se slazem da to negdje moraju cuti), i jako je tesko, a i skakljivo otici tako daleko i od takve djece napraviti socijalne slucajeve s roditeljima koji ih zlostavljaju. :/
    Nije me pretjerano zadovoljilo tvoje objasnjenje, jer sam te dozivjela kao covjeka koji izbjegava generaliziranje u svakom pogledu, al ipak radi odstupanja
    Da me se krivo ne shvati, dakako da osudjujem psovke upucene direktno djetetu, kao i ostale ruzne rijeci kojima ih se etiketira! Al ovdje sam temu, barem ja, malo drukcije shvatila

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    OK, uzmimo da doista tako dobro poznas tu obitelj, i prema ovom objasnjenju (kojeg i dalje ne uzimam zdravo za gotovo) mogu pretpostavit na sta mislis i cak se slozit s tobom.
    No, ovdje raspravljamo o djeci koja psuju (s cim se slazem da to negdje moraju cuti), i jako je tesko, a i skakljivo otici tako daleko i od takve djece napraviti socijalne slucajeve s roditeljima koji ih zlostavljaju. :/
    Nije me pretjerano zadovoljilo tvoje objasnjenje, jer sam te dozivjela kao covjeka koji izbjegava generaliziranje u svakom pogledu, al ipak radi odstupanja
    Da me se krivo ne shvati, dakako da osudjujem psovke upucene direktno djetetu, kao i ostale ruzne rijeci kojima ih se etiketira! Al ovdje sam temu, barem ja, malo drukcije shvatila
    Gle, nigdje nisam napisao da su sva ili vecina djece koja psuju iz obitelji socijalnih slucajeva. Znam da to nije tocno i takvu generalizaciju mi niakd ne bi palo na pamet napisati jer jednostavno nije tocna.

Napisao sam obrnuto - da su djeca iz obitelji socijalnih slucajeva vrlo cesto odgajana tako da im psovke nisu strane. Od te generalizacije ne odstupam jer sam ju vidio mnostvo puta u zivotu i nitko me ne moze uvjeriti da to nije sitina. Pod socijalnim slucajevima ne smatram ljude koji za zivot zaradjuju svojim radom vec one koji koriste neke oblike socijalne pomoci,a posto ovdje govorimo o obiteljima s djecom, tada tu ne ubrajam recimo ljude starije zivotne dobi.

Biti "socijalni slucaj" za mene nije nesto pogrdno - neki ljudi sami sebe dovedu u takvu poziciju, a neke dovedu zivotne okolnosti - bolest, financijski problemi, nezaposlenost. I sam dolazim iz obitelji koja je dio vremena tretirana kao "socijalni slucaj", sto zbog niskih primanja (pa sam ja od studentske stipendije morao djelomicno uzdrzavati sebe i roditelje), dijelom zbog oceve psihicke bolesti i alkoholizma, ne ponosim se time, ali ni ne smatram da je to nekakav pogrdan biljeg.

Dakle, zakljucak je - djeca koja psuju mogu biti i iz obitelji "socijalnih slucajeva", ali isto tako (vecinom) iz "normalnih" obitelji. A ono sto ja tvrdim i u sto sam se u zivotu cesto uvjerio je da vecina djece iz tih obitelji "socijalnih slucajeva".

Za kraj, termin "socijalni slucaj" ne upotrebljavam u pogrdnom kontekstu, to mi ni u kojem slucaju nije bila namjera ... na zalost ne znam kako drugacije,a da nije neki komplicirani opisni termin, opisati takve obitelji.

Ja zaista ne volim generalizacije, ali isto tako ne mogu zivjeti bez da upotrebljavam pokoju ,a obzirom da je recimo 100 najgorih psovaca koje sam cuo njih 95 bilo iz problematicnih obitelji, onda smatram da imam pravo izreci to sto sam izrekao.

Kao sto rekoh, no hard feelings, kad govorim o psovanju ja najcesce mislim na one teske psovke koje vjerojatno nitko od ljudi na forumu ne upucuje svojim bliznjima, a koje ja cujem cesto kako si clanovi one obitelji iz prethodnih postova upucuju jedni drugima i svojoj djeci.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ispravak krivog tipkanja:
    Dakle, zakljucak je - djeca koja psuju mogu biti i iz obitelji "socijalnih slucajeva", ali isto tako (vecinom) iz "normalnih" obitelji. A ono sto ja tvrdim i u sto sam se u zivotu cesto uvjerio je da vecina djece iz tih obitelji "socijalnih slucajeva".
    Treba biti:

A ono sto ja tvrdim i u sto sam se u zivotu cesto uvjerio je da vecina djece iz tih obitelji "socijalnih slucajeva" PSUJE.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ok, tatek, necu duljit s ovim, nije da ne bih imala jos sta za rec, al to bi fakat bilo skretanje s teme, jer smo zabrazdili u nesto ozbiljnije (mozda da otvoris drugu temu slicnog sadrzaja

Psovanje ne podrzavam, ni kod odraslih, a ni kod djece, al kad su odrasli nedovoljno odrasli da se kontroliraju (tu ukljucujem i sebe), bilo bi prelicemjerno trazit da dijete bude bez takvih rijeci u svom rjecniku... Al zato se od roditelja ocekuje da ipak budu dovoljno odrasli i objasne kako takve rijeci nisu lijepe, da barem dijete bude toga svjesno. Zivot ce ga nauciti da doista psovke nisu cijenjene...

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sunce mamino nije opsovalo već 5 dana!!!!
    Razgovarali smo, pa sad on mene ispravlja (najčešće u autu), - "mama nemoj tako ružno govoriti, to ti nije lijepo".
    A ja ponosna!!!!
    Ponosna sam jer je shvatio razliku "dobrih" i "loših" rijeći. Fond mu još varira, pa izleti i ružna rijeć ali napredak je vidljiv i to je to! :D

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Psovanje ne podrzavam, ni kod odraslih, a ni kod djece, al kad su odrasli nedovoljno odrasli da se kontroliraju (tu ukljucujem i sebe), bilo bi prelicemjerno trazit da dijete bude bez takvih rijeci u svom rjecniku... Al zato se od roditelja ocekuje da ipak budu dovoljno odrasli i objasne kako takve rijeci nisu lijepe, da barem dijete bude toga svjesno. Zivot ce ga nauciti da doista psovke nisu cijenjene...
    Sve u redu, Mony, potpuno se slazem sa ovim sto si rekla, a sto se tice gornje rasprave - sasvim je OK to sto imamo drugacije vidjenje tih stvari, jer to ovisi i o nasim zivotnim iskustvima, a i o toj temi bi se dalo raspravljati danima ...

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

izlete psovke i meni i mm-u
    i kad zbrojim naše psovke, mala je prava čistunica.
    ali i da mi uopće ne psujemo, mala bi donila psovke iz vrtića ko što ih i donosi. jer ono šta je ona par puta opsovala ni ja ni mm nikad nismo izrekli.
    ali kad ona opsuje uopće ne reagiramo (najčešće). ako reagiramo onda je reakcija u stilu - to je tako ružno kazat, na što ona uvik ima opravdanje kako xy u vrtiću tako kaže. i onda tupimo kako taj xy govori ružno i da tako fine djevojčice i djeca ne smiju govorit.

ali smo skužili da nam je učinkovitije ignorirat nego davat objašnjenja.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj romi prvotno napisa
    Sunce mamino nije opsovalo već 5 dana!!!!
    Razgovarali smo, pa sad on mene ispravlja (najčešće u autu), - "mama nemoj tako ružno govoriti, to ti nije lijepo".
    A ja ponosna!!!!
    Ponosna sam jer je shvatio razliku "dobrih" i "loših" rijeći. Fond mu još varira, pa izleti i ružna rijeć ali napredak je vidljiv i to je to! :D

Sunce mamino... danas mama saznala --> u vrticu ne psuje
    To valjda samo pred nama roditeljima...
    Inace, vec dugo zna da to nisu lijepe rijeci, i imao je tu i tamo faze kad je nama govorio: To se ne smije govoriti

Tatek

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Moram pohvaliti D. da mu je psovanje nestalo sa repertoara, mada je stvarno rijetko opsovao..
    No koliko me to njegovo psovanje šokiralo u početku, sada je stvar ovakva - nama se omakne, a on odmah kao mali radar reagira - "to se ne smije govoriti to su ružne rijeći", pa se onda ja njemu odmah ispričam, a on je ponosan što je regirao. A najbolje od svega je što kada imamo goste - on bez srama "ispravlja" sve goste po redu...
    Tako smo napravili dvije korisne stvari - prva ; prestao je psovati,
    - druga ; mi smo gotovo prestali uptrebljavati bilo kakve psovke i slične rijeći... 8)

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Matiji smo izgleda uspeli da ugradimo senzor za psovke . Poslednjih dana ga samo čuješ kako igrajući se dobacuje iz sobe tati (i jednom babi) kako govori ružne reči. Odmah dolazi i drži pridiku

Nijedna mu ne omane

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •