Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: SOS

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno SOS

Jednostavno moram otvoriti novu temu.

Već par mjeseci, ni sama ne znam koliko točno imam bolove u desnom dijelu trbuha. Ako to nisu bolovi, onda je osjećaj težine, pritiska ili nelagode u tom dijelu. Naravno ima dana kada to i ne osjećam, kako kad. U početku nisam obraćala pažnju ali kako to ne prestaje i nekad se intenzivira, jednostavno me je počelo opterećivati.

Moj prvi korak je bio kod ginekologa koji me je pregledao manualno, i vaginalnim UZV, i napravila sam papa test koji je uredu, tj. sve je u najboljem redu po njemu.

Zatim sam otišla na abdominalni UZV i to je sve u redu.

A danas sam bila kod kirurga koji me je ni manje ni više izneredio. Vidjevši moje ožiljke na trbuhu morala sam mu objasniti da sam imala vanmateričnu trudnoću i kako ja to zovem "šminkanje " jajovoda, tj. dvije laparoskopije.
    On i ona, jer ih je bilo dvoje misle da možda imam kroničnu neku upalu slijepog crijeva ( ništa konkretno niti su rekli niti napisali) i smatraju da vjerojatno od laparoskopija imam priraslice ( zar laparoskopija nije najmanje invazivan operativni zahvat kod kojeg bi trebalo biti najmanje priraslica, ali znam i sama da ih može biti) koje su se možda zalijepile za crijeva i tko zna što još su oni izbrbljali, jer koliko god sam se trudila nisam ih mogla pratiti u tom njihovom nasumičnom izbacivanju svakakvih mogućnosti. I još najvažnije od svega kao šlag na kraju, ona kaže vjerojatno je to endometriza.
    Ekskjuzmi!!!!!!!!! :shock: , odakle sad to, ja pitam zar se to ne bi vidjelo na ginekološkom pregledu, a oni da ne bi.
    Ja pitam pa kako da to utvrdim, a oni meni to se i ne može utvrdit, pa spominju krajnje mogućnosti, kolonoskopija, gastroskopija, gutanje nekakve kaše, a ja :? :shock: , jel ovo moguće!?

Pomozite iskustvom, savjetom, ma što da radim!!!!!!!!!, a trebala bi i ići na prirodni IVF kad mi dođe sljedeća menga

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nikada nisam čula da je kirurg dijagnosticirao endometriozu :?

vjerujem da bi se vidjela na laparoskopiju da ju zaista imaš

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Runi, ja ti to nista ne kontam, ali ne volim kad mi tako izbiflaju svasta pa mi se 5 dana glava okrece... A da potrazis drugo misljenje? Nemoj spominjati njihov nalaz vec otidji kod drugog doktora cisto da se rijesis brige.
    Sretno i polako udahni i probaj se smiriti i razmisliti hladne glave kamo dalje.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pa laparoskopijom se defnitivno može vidjeti endometrioza...

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Meni je druga laparoskopija bila u 6mj. 2006., pa vjerojatno se je po njima pojavila nakon toga. Ali zar se to ne vidi na ginekološkom pregledu, zar tu nema nekih drugih simptoma, osim ovih mojih koji su neodređeni, ma tisuću pitanja. Kako se dijagnosticira endometrioza, koji su simptomi!?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ah draga runi, velkamtudklab.

Kirurzi ti svašta nadrobiše , blago njima kad su tako vidoviti.

Laparo isto ostavlja priraslice makar je najmanje invazivna, to ima veze s upalnim procesima na organima.

Uglavnom, mogla bi napraviti C125 od lab. pretraga da se vidi neki endom. proces, ali ti to nije neka definitivna pretraga.

Jedino bi ti točan odgovor dala nova laparo.

I moguća je kronična upala slijepog crijeva, ali što te onda ne šalju dalje na pretrage i predlože nešto.

Meni je dolje more priraslica od 4 operacije i od vanmaterične i od drugih glupavoća i isto sam imala kroničnu bol dok mi nije sve izvađeno što je smetalo.

Simptomi endo su ti koje ti imaš, ali ne mora nužno značiti da su od endo.

Pogledaj u našem tekstu malo o endo

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=185&Show=1193

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Endometrioza se ne vidi na UTZ eventualno se može vidjeti slobodna tekućina u douglasu što bi moglo upućivati na endo. kao kod mene. Ja sam imala strašne bolove u trtici i čak sam išla na fizikalnu terapiju jer su mislili da je bol zbog kralježnice.To je bilo prije MPO. Nakon lpsc potvrđena je endo i priraslice u zdjelici od endo. Skinuta ni je endometrična cista koja se nikada nije vratila...sada nakon 5 godina još uvijek bolovi neizdrživi cca desetak dana u mjesecu iza mene 8 IVF-ova i nemam nikakvih drugih simptoma...Draga runi nadam se da nije endo...možda su ipak samo priraslice od lpsc...želim ti što prije trudnoću i ako je sigurno da nije upala slijepog crijeva ja bi svakako otišla na taj IVF. Sretno!

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

E sad ću ja lupiti nešto i ostat živa!
    A jesi li radila najobičnije krvne pretrage? Upala se tako najlakše uoči (jedino što onda treba otkriti gdje je).
    Na tvom bih mjestu svakako napravila marker koji ti rvukovi spomenula.
    Drugo: kolonoskopijom ti neće utvrditi priraslice NA crijevima... ovom gadnom, najgadnijom pretragom utvrđuje se ono što se nalazi UNUTAR stijenki crijeva. A kako su ti spominjali i gastroskopiju, postoji vjerojatnost da sumnjaju na neki gastrointestinalni (valjda sam dobro napisala!) problem. Razmisli, imaš li problem s napuhavanjem, podrigivanjem, vjetrovima, grčevima, proljevima ili opstipacijom, tupom boli nakon jela.... Pregled kod gastrića se čeka vječnost. I ako budeš radila navedene pretrage, inzistiraj na anesteziji! Propisana je, samo je njima bitno kraći postupak da to urade "mesarski" na živo a to što se onesvijestiš na stolu - "ah, pa Vi jako loše podnosite bol!"
    Treće: jesu li brisevi u redu?

Lambi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ako ti je MPO dr.,radio uvz i reko da je sve o.k.,mislim da mu je za vjerovati.
    kao što ti je rvukovi2 rekla ,možeš napraviti marker ca125 koji će sigurno nešto pokazati ako je end.proces u pitanju,barem je tako meni bilo.
    bolovi kod end.,su ti nesnosni bez pretjerivanja(kada sam ih osjetila prvi puta mislila sam doslovce da ću umrijeti ,jer nisam znala kaj mi se događa)prije menge ili poslije

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s tim da je c125 povišen i kod nekih drugih upalnih stanja, kao što je npr. upala slijepog crijeva, no ne znam jel u akutnoj ili kroničnoj fazi-tako da :/ -pitati MPO dr.-a je najsigurnije.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

runi, imala sam slicne simptome kad sam muku mucila s priraslicama, nakon sp. & laparo & histero...
    No to sljepljivnje s crijevima, hmm...jedino laparo moze detektirati priraslice & eventualno odstraniti, kad su sljepljene s crijevima onda moze biti odstranjen tek dio istih. Kod mene je bilo uspjesno.
    Nadam se da je u pitanju samo mala upalica.
    Sretno

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni Ca 125 nikada nisu bili povišeni

rebeca avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja se isto nadam da je neka upalica . Ali znam ja kad sam išla na laparo. onda mi je dr. objasnio da ćemo na taj način između ostalog vidjeti i da li ima endrometrioze, i ako bude da će se odstraniti (spržiti) bar mislim da je tako. Kako nije dišta bilo, nalaz je bio dijagnostički. Nemoj se brinuti, potraži još drugo mišljenje

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala curke drage sve vas
    Kujem plan, kud i što!? Mislim;
    1. sutra do soc. gin. po uputnicu za Ca 125, morat će mi je dati htio ne
    htio, i pitati ga za mišljenje
    2. nazvati privatnog mog gin. i pitati ga što on misli o svemu ovome,
    3. možda e ovo je možda nazvati Lučingera i pitati i njega ( ali ovo mi se
    čini ko nemoguća misija jer on nema vremena za ništa, pa ne znam da
    li ću ga uopće natjerati da me sasluša.
    Ali nešto me je još muči, zar
    on, tako iskusan doktor ne bi skužio da nešto nije uredu, a pregledao
    me je x puta !?)

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a čuj, mene su pogledali na desteke puta na uzv pa nisu skužili da to što oni misle da je endometrioza ustvari nije ona nego tumor.

odi negdje privatno po drugo mišljenje da te u miru i polako pregledaju, makar ti ni to nije garancija ni za što.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

AAAAaaaaaaaa, pa poludit ću , ne da mi se na laparoskopiju ponovoooooo, joj meniiii

Bože daj mi snage, nema mojoj muci kraja, baš sam žalosna.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj runi prvotno napisa
    Bože daj mi snage, nema mojoj muci kraja, baš sam žalosna.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moja sestra je imala slicnih problema. radila je irigografiju,pa su joj na kraju nasli da ima malo dulje crijevo sa negativnim lukom. na desnoj strani inace boli mislim colon transverzum tj poprecno debelo crijevo,ne sjecam se tocno vise gdje pravi luk prema dole. ona je mimo toga rodila tri puta,jednom i na carski,i sada je opet trudna. u njenom sl nije imalo veze,nikakve. za to ti treba dobar internista,gastroenterolog,a ne kirurg. kod nje je po kirurzima bilo slijepo crijevo,umalo je izrezali. jos joj je slijepo crijevo pogresno smjesteno,mediaponirano. ja bih savjetovala gastroenterologa. a na kolonoskopiji se gleda samo rektum,sigmoid i mozda samo dio debelog crijeva,ja sam sve to zaboravila u medjuvremenu.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

A šta mislite da idem na magnetsku, da li bi se tamo sve lijepo vidjelo i mogla postaviti prava dijagnoza!?

Ne da mi se na laparo nikako, a znam da ću vjerojatno morat, ali bi je izbjegla na sve moguće načine, pa bi čak pokušala preživjeti magnetsku koja mi je strašna jer sam klaustrofobična!

Što mislite bi li to pomoglo!?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm, nisam sigurna da bi se vidjelo na magnetskoj, ali pitaj doktore.

Ja sam tako nekako planirala kontrolirati tumor abdominalnim ct-om, ali još se nisam konkretno raspitivalo jel kod nas to može.

Isto mi je bitno da se vide crijeva s vanjske strane, znače one prema maternici.

Ajde pliz ako se budeš raspitivala napiši što si saznala.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Zvala sam svog privatnog gin. i čovjek je rekao da može biti ali i da ne mora ništa biti. On ništa nije vidio i baš se je uznemirio zbog njihovih izjava, kako mogu tvrditi bilo što. Čak je tražio da mu kažem njihova imena.Iako kaže da se endometrioza ne treba uvijek vidjeti na ginekološkom pregledu, što sam i ja shvatila. On me već dobro poznaje pa mu je žao što su me uznemirili vjerojatno bez razloga i smatra da trebam sve zaboraviti, opustiti se itd.

Kad sam bila kod njega na pregledu vidio je u C. Douglasu malo slobodne tekućine, ali on je rekao da je to jedan od znakova nedavne ovulacije, uz naznačeno trolinijski endometrij, desno corpus luteum, jer je u desnom jajniku bila ovulacija. Rekao mi je da su svi znakovi nedavne ovulaciju tu, prethodno navedeni, a bila sam kod njega 17-ti dan ciklusa, što se i poklapa.

Ali mene sad muči što je tini napisala da su njoj tako utvrdili endometrizu, mislim po toj tekućini u douglasu.

Zatim sam ga pitala za Ca 125 i rekao je da je to skroz nepouzdano.

I konačno za magnetsku, rekao je da to nije loše, da se može sve lijepo vidjeti, ali endometriozne nakupine samo ako su minimalno veličine 1cm, ispod toga ne.

Znate li kolike budu te nakupine stanica obično veličine!?

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Situacija ti uopće nije jednostavna i jednoznačna.

CA 125 ti može dati i ne neke podatke jer znam iz iskustva da djevojka koja je imala endo preko cijelog jajnika CA 125 nije pokazao povećanje a meni je pokazao višestruko veće

Drugo kod priraslica te također može boljeti, kod upale naravno a i kod endometrioze također. Neke žene mogu imati veliku endometriozu a da gotovo ništa ne osjete a druge već sa par stanica imaju bolove.

Ja bih na tvom mjestu izvadila krv i vidjela sedimentaciju, ako nije visoka pokušala bi sa prehranom smanjiti bolove (ako je u slučaj sa endo...) a ako to ne pomogne onda su priraslice.

Tekučina u Douglasu može biti od svega gore navedenog pa i od ovulacije.....

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dodirko s kakvom prehranom!?

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo u kratko... Izvor web poliklinika-harni

Kako je endometrioza estrogenski ovisna bolest, estrogen pogoršava njezine simptome. Osim estrogena, loš utjecaj na simptome endometrioze ispoljavaju i prostaglandini F2alfa serije. Cilj promjena u prehrani je smanjenje proizvodnje viška estrogena u tijelu i postizanje ravnoteže eikosanoida (prehrana koja uravnotežuje razinu eikosanoida). Savjetuje se redovita uporaba fitoestrogena iz soje - tofu, tempeh, miso, prehrana bogata vlaknima kao i visok sadržaj glavičastog povrća u prehrani (kelj, brokuli, kupus, repa), namirnica koje utječu na razinu estrogena. Povećati unos antioksidativnih vitamina i minerala, kao i vitamina B skupine, te magnezija.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dodirko hvala!!!

Upravo sam nazvala i soc. gin. i rekao mi je da dođem sutra pa da izvadim Ca 125. A on smatra da ja nemam endo, jer kaže on da to nije bolest koja se javlja u mojim godinama (sram ga bilo), već započinje kako on kaže kod divojaka (na šta sam ga ja pitala, pa zar ja nisam divojka :shock: i onda se ispravio da ipak jesam ), i pošto sam već u zrelim godinama imala laparo da bi se to već tada vidjelo. Pa sad znaj ko je divojka, a tko nije, sva sreća što sam već ocvala divojka.

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imaš smiješnog ginića

A nema vaš veze kada započinje, može biti potaknuta stresnim periodom u životu, operacijom, abortusom itd. Rađena je studija da žene koje nisu rodile do 25 imaju više šanse za endometriozu.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Daj Dodirko baš sam se ponadala da ova terija drži vodu, koji au shit!

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma ne brini. Biti ćeš Ti bolje. Samo neznam kako je to palo sve napamet kirurgu? Baš te je utješio pogotovo sa ovim pretragama koje je naveo a i mogućim nalazima. Recimo priraslice i endometrioza u abdomenu se nemogu vidjeti tim pretragama ako nisu i u crijevu.

Ja bi na tvom mjestu otišla na prirodni IVF i do tada ne bi ništa radila (osim provjerila da nije neka upala). Ovo sve može čekati.

Hajde molim Te samo se nemoj nervirati i odradi prirodni IVF sa velikim uspjehom.

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja bih vas zamlolila, da mi napišete koje imate simptome endometrioze!?

Znam da je sve individualno, ali voljela bih znati!

Pliz!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Runi, ja nisam znala da imam endometriozu sve do lpsc obzirom da je u nekom pocetnom stadiju pa se nije vidjelo na UZV. Simptome sam valjda imala, ali ih nisam znala prepoznati, obzirom da su tako cesti i kod zena koje nemaju endometriozu tako da se na to ne mozes puno osloniti...
    Prije lpsc su mi vrlo cesto vidjali slobodnu tekucinu koju su pripisivali upali :? i kljukali me antibioticima bez obzira na sterilne briseve i bez da su mi ikada izvadili sedimentaciju :?
    Eh da, sve ovo pisem zato da ti kazem da ako te bas zanima da li je imas - onda idi na dijagnosticku lpsc. Pitanje je samo sta ces postici i ako utvrde da je imas - samo ce te svakako preporuciti za IVf - a on ti je i bez toga opcija. Sretno

runi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala Bogu nalaz Ca 125 je 9. :D :

Voljela bih da mi još netko napiše svoje simptome endometrioze, ako vam se da.

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Drago mi je zbog CA125 :D :D

Što se tiče simptoma endometrioze (kod mene): tupa bol u zdjelici u prvom dijelu ciklusa - nije za tabletu ali dovoljno da boli, bolne i pojačane menstruacije, pritisak i osjećaj neugode, na ultrazvuku cistična tvorba, CA125 jaako povečan, produžene menstruacije.

Simptomi su individualni jer neke jako, jako boli.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •