s vrticem. danas mi je l,. isla na prvi izlet autobusom. voznja cca 15 min al ja sam umrla od straha jer ;
u busu nisu vezani
nitko ne zna kako je star taj bus
vozacke sposobnosti i starost, iskustvo vozaca
mah..
s vrticem. danas mi je l,. isla na prvi izlet autobusom. voznja cca 15 min al ja sam umrla od straha jer ;
u busu nisu vezani
nitko ne zna kako je star taj bus
vozacke sposobnosti i starost, iskustvo vozaca
mah..
i naši idu busom
ALI
i kad ja idem s njim busom ( ravno dvaput u ovih 5 godina )
isto se ne vežemo , nit znam šofera ni iskustvo , nit starost busa....
ali oni se ne voze daleko , do kazališta , uglavnom - a to je 2 kilometra gradske vožnje
Bi li strahovala toliko da u medijima nije odzvonila vijest o one dvije djevojcice?
Ja sam strahovala uvijek i prije ove tužne priće, a strahovat ću i dalje, jednostavno sam takva. Drago mi je što djeca odlaze na izlete i u kazališta s jedne strane, a s druge znam da djetetu preko vikenda ispunim vrijeme i s izletima i s kinom i s kazalištem i nekako mi uvijek prevagne da bi rađe da nejdu nigdje.
koliko su stara djeca koja idu sama busom? S vrtićem. Moje ima 3g i bilo bi me strah isto da sjedi sama
Jedino sto ti mogu preporucit je da se opustis... Nazalost. Istina da nasi autobusi ne zadovoljavaju uvjete voznje djece i da nisu vezani.A opet znam da im tete ne dopuštaju mrdnit sa sjedala, niti se smiju dići. Dozivljaj takvih izleta s grupom djece i tetama je drugaciji nego s obitelji.Mislim da im je lijepo i jako zabavno i da je to vazno.Nesereca se moze dogoditi svaki dan i na vrtickom dvoristu i u sobi, tebi dok ga vozis u autosjedalici , al o tome ne razmisljamo svaku minutu i ne srahujemo.Pa sto bi o izletima koji nisu opet tako česti, a sigurna sam da bi djeca volila da su i česci kako im dobro i zabavno bude.
Mislim da ima djece koja puno toga ne bi nikad vidjela da ne idu organizirano s vrtićem.
ja se ne brinem jer imam povjerenja u nase tete iz vrtica
da jer lani ih nisam ni pustila :/ sad sam ih prvi put pustila.Bi li strahovala toliko da u medijima nije odzvonila vijest o one dvije djevojcice
sta mi vrijedi povjerenje u tete ako dodje do naglog kocenja, ili autobus sleti s ceste ???
to mi je slaba utjeha , ne bojim se ja otvaranja vrata kod starog busa , ja se bojim nevezanja u busu, vozaca od 20 godina bez iskustva, divljaka koji i iskusnom vozacu mogu uletiti u skare i sl.opet znam da im tete ne dopuštaju mrdnit sa sjedala, niti se smiju dići.
odlicno mi se cinilo ono sto je bilo neko vrijeme, da je policija isla prije takvog busa, tj bili su pratnja skolskim i vrtickim autobusima, no kad je to prestalo nisam upratila.
nasa djeca idu u kazaliste u zg , dakle sat i pol voznje u busu :/
da jer lani ih nisam ni pustila :/ sad sam ih prvi put pustila.Bi li strahovala toliko da u medijima nije odzvonila vijest o one dvije djevojcice
sta mi vrijedi povjerenje u tete ako dodje do naglog kocenja, ili autobus sleti s ceste ???
to mi je slaba utjeha , ne bojim se ja otvaranja vrata kod starog busa , ja se bojim nevezanja u busu, vozaca od 20 godina bez iskustva, divljaka koji i iskusnom vozacu mogu uletiti u skare i sl.opet znam da im tete ne dopuštaju mrdnit sa sjedala, niti se smiju dići.
odlicno mi se cinilo ono sto je bilo neko vrijeme, da je policija isla prije takvog busa, tj bili su pratnja skolskim i vrtickim autobusima, no kad je to prestalo nisam upratila.
nasa djeca idu u kazaliste u zg , dakle sat i pol voznje u busu :/
ako ćemo ovako razmišljati, onda nema smisla da ih uopće štitimo jer nesreća se može dogoditi i ispred kućnih vrata.mamamaja prvotno napisa
:shock:danielica prvotno napisa
misliš da jedna teta na 15 djece može balansirati i nježno zaustaviti autobus u slučaju nesreće?
naši na izlet idu u srijedu: ja u utorak zovem ravnateljicu sa prijedlogom bojkota autoprijevoznika kojima je profit važniji od sigurnosti naše djece.
ako im u autobusu treba volan, gas, kvačilo i kočnica... bome im trebaju i pojasevi!
Koji to bus ima pojaseve? Ja to nikada nisam vidjela.
u Europi svaki koji prevozi djecu, a i u Hrvatskoj ima nekoliko prijevoznika koji su shvatili da je to nužno.
Pouzdano znamo za jednog istarskog.
nasi su isli vec par puta autobusom na izlete
prema riječima teta autobusi i vozači su provjereni tj. oni su niz godina svakodnevno vozili par grupa u objekt na Rudeš
no nema vezanja![]()
inace biti ce i jedan splitski auto prijevoznik ili vec jekoji je krenuo s vezanjem
Iako sam za masu drugih stvari jako tolerantna mama, kaj se tiče vožnje u busu na izlet s vrtićem (kod nas je to bilo do Trakošćana) - nisam dala.
Je da sam ja sjela u auto i otfurala njega i njegovog najboljeg frenda i tamo ih predala tetama 8)
I nisam bila jedina. Još je jedan tata dofurao 4-ero djece. Bilo je komentara u stilu "kako možete separirati djecu", "kaj za vaše bus nije dovoljno dobar" i tome slično.
Što me baš i nije potrefilo 8) . Samo nek je on bio separiran u sjedalici. Meni je bilo nepojmljivo 5-godišnjaka staviti u bus i razbijati si glavu cijeli dan :/
Ja vezano uz ovu temu uopće nemam dilema. moje dijete ne ide na izlet, ako nema pojasa u busu. a kad budem potpisivala papir da ga puštam, tražiti ću da na njega naprintaju i to da će teta pregledati da mi je dijete vezano.
ništa danas nije sigurno, pa niti prelaziti cestu, ali ću ipak napraviti sve da i on i ja budemo što zaštićeniji.
Ova tema me podsjetila da već u utorak nazovem ravnateljicu i pitam kakvim se busovima prevoze naša djeca.
pustiti ga u bus sa toliko djece bez pojasa, mi je kao bacit ga u more bez narukvica. možda će proplivat, amožda i neće. Možda će bus zakočit, a moj sletit, a možda i neće.užas!
Ovo je idealno rjesenje ako si u mogucnosti to napraviti. I po cemu je to sepriran ako je na izlet dosao i bio s grupom, vidio sve sto su i oni vidjeli. Ja i da zelim, ne znam kako bi to izvela kad s posla izic ne mogu.Je da sam ja sjela u auto i otfurala njega i njegovog najboljeg frenda i tamo ih predala tetama
I nisam bila jedina. Još je jedan tata dofurao 4-ero djece. Bilo je komentara u stilu "kako možete separirati djecu", "kaj za vaše bus nije dovoljno dobar" i tome slično.
Mada iskreno ne razbijam glavu time da bi se nesto moglo dogoditi.
cure...samo da vam dam jednu informaciju...vrtići smiju birati prijevoznika samo među onima koji imaju odobrenje Grada za to (bar u zg-u)...
drugim riječima, Grad je taj koji dopušta (tj. ne samo da dopušta...nego striktno određuje koji su to) da se u takvim busevima voze djeca
kao što sam i napisala, nasi su se prosle godine vozili barem 6-7 puta autobusom što na izlete, što na predstave i u muzeje i prihvatili smo to nevezanje
svaka čast vama koje ste tako odlučne, ja sam se prepustila struji :/
ovo da ju mi vozimo nije bilo izvedivo jer oboje radimo u vrijeme vrtica, a polasci i dolasci su bili u razna vremena
pretpostavljam da je imao veci auto, a da li je stavio i 4 sjedalice ?vesna72 prvotno napisa
Je. Došle s djecom u paketu![]()
Zato sam i ja vozila samo dvoje. Jer sam toliko sjedalica mogla normalno staviti u svoj auto![]()
meni je jasno da roditelji puštaju djecu, ali nije mi jasno da se ne negoduje i zahtjeva da se pronađe prijevoznik koji ima pojaseve, kad znamo da takvi postoje
ti autobusi s pojasevima, ako su isti kao u autu ne bi bili rješenje za malu djecu
moja je prosle godine bila preniska, a vjerojatno je i ove da se veze pojasem
zapravo bi uz pojase trebali montirati i sjedalice ili bi im mi ostavljali svoje
meni ne bi bio problem staviti mu booster.larmama prvotno napisa
mislim da sjeca mlađa od 4 godine niti ne idu na takve izlete, osim iznimno kad ih je nekoliko tako manjh u grupi.
doduše ovu misao pobija mi andrea, jer njeno dijete i njegova grupa idu busom na izlet.
ne znam :/
Kakva su vaša iskustva?idu li mlađi od 4 godine busom?
Ma sve je meni to fino jasno i da se nesmije toliko strahovati, ali kad s druge strane gledam na kaj se sve ulupa veliki novac, nemogu se samo tako pomiriti s tim da je to tako i gotovo. zašto se uvijek kad su klinci u pitanju govori da nema dovoljno sredstava, kreni od rodilišta u kojima dolaze na svijet, preko doma zdravlja u kojima su zdrava i bolesna djeca u istoj čekaoni, bolnice u kojima nema mjesta za roditelje, vrtići prebukirani, škole stare 200 godina....pa tako dođeš i do autobusa. Pa kaj me briga za skijalište na Sljemenu i kaj me briga za rukometnu dvoranu, kak za to ima love?! Pa kak da me nebude strah za djecu koja nevezana sjede u autobusu, strah me i to jako.
A nisam neki "crnjak", baš suprotno, ali neke stvari nemogu progutati.
idu, moja je prvi put išla s 3 i nešto, a u toj grupi su bila djeca njenog godišta, ona je negdje u sredini po starosti
sto se tice stavljanja sjedalice, ni meni ju ne bi bio problem ostaviti, zato sam to i napisala da istaknem da remeni vjerojatno nisu rješenje za sve jer ima i sitnije djece, nego trebaju imati i sjedalice
:shock:danielica prvotno napisa
misliš da jedna teta na 15 djece može balansirati i nježno zaustaviti autobus u slučaju nesreće?
kao prvo s njima nikad ne ide samo jedna teta vec dvije, a kao drugo, to su djeca od 5 godina koja barem kuze da je opasno divljati i naguravati se po busu(ja sam svojoj maloj ispricala nedavni nesretan slucaj sa nesrecom i ona i njeno cijelo drustvo jako paze i opominju jedni druge da se u autima i busevima sjedi mirno).
mladoj djeci niti ne preporucam izlete sa busevima osim ako na njih 15-ak nema najmanje dvijete tete cuvalice
znaci moguca je i ta opcija. ja se sutra moram izjasniti pustam li zxuju u srijedu na izlet. al me frka. moram se raspitati kakav je to autobus il cu ponuditi da je ja odvezem. ionako sam (ocajna) kucanica .vesna72 prvotno napisa
![]()
raspitala se... na svu srecu tete su ionako odlucile da zxuja ne ide, jer je jos premala (a i tek nova u tom vrticu)... tako da je meni pao kamen sa srca jer ne moram o tome sad razmisljati dalje... postoji mogucnost da ju ja dovezem do izletista sljedecom prilikom...
tete, a ni vrtic ne mogu puno uticati na izbor autobusa, to je valjda do grada... sad ako bi mi netko mogao dati adresu gdje se njima treba obratiti... pa da pocnem prosvjedovati 8)
sto udruga roda radi po tom pitanju ? ako moze ikakav link.
razmisljam nesto... pa mogla bi se podici i tuzba protiv grada da djecu dovode u opasnost takvim nacinom prijevoza... :/
Radi Roda i po tom pitanju.![]()
Nemaš osnova za tužbu, dok god se ne propiše da se djeca smiju prevoziti samo autobusima sa ugrađenim pojasevima. Trenutno ovi autobusi odgovaraju traženim standardima.
Kad bi ZOSPC rekao i da autobusi kojima se prevoze djeca moraju imati ugrađene pojaseve, e onda bi se mogli razgovarati... A reći će. Jednom 8)
ima ima, mi kad god s firmom idemo na izlete , a idemo boljim busevima uvijek , unuttra su i pojaseviKoji to bus ima pojaseve? Ja to nikada nisam vidjela.![]()
mozda da se ispred rode malo urgira i kod pravobraniteljice![]()
lunahor, možeš mi na pp dati ime tog autoprijevoznika, pliz.
ja bih rado ispitala parametre (naknadnu ugradbu, cijenu ugradbe...), prije no što bismo išli s ikakvim prijedlogom.
hvala
![]()
tweety prvotno napisa
Kod nas u vrtiću, mlađi od 4 godine ne idu na izlete. Bus, normalno, nema pojaseve. Tete (tako kažu) stoje između redova i animiraju djecu, pokušavajući ih zadržati na sjedalima....![]()
U našoj grupi Lovro je bio jedino dijete koje nije otišlo na izlet (jer to uopće nije dolazilo u obzir s obzirom da je mlađi od 4 godine), a ja sam bila JEDINA mama koja je uopće pitala za buseve i vezanje klinaca.![]()
PRAVILNIK
O UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI VOZILA KOJIMA SE PREVOZE DJECA
Opći uvjeti
Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuju se posebni uvjeti koje moraju ispu*njavati vozila kojima se obavlja prijevoz djece.
Članak 2.
Prijevoz djece može se obavljati: autobusom i osobnim vozilom (8+1).
Uvjeti koje mora ispunjavati autobus za prijevoz djeceza više od 22 putnika ne računajući vozača
Članak 3.
Autobus namijenjen za obavljanje svakodnevnog prijevoza djece moraju ispunjavati i sljedeće posebne uvjete:
– prednja, stražnja i manji dio bočnih stranica autobusa moraju biti obojene žutom bojom,
– unutrašnjost autobusa, mora biti čista i neoštećena (sjedala, podovi, bočne stranice, rasvjetna tijela),
– moraju imati osnovni pribor za interventno čišćenje (metla, lopatica, posuda, spužva i sl.),
– moraju imati uređaj za zagrijavanje i prozračivanje vozila,
– moraju imati vanjske površine autobusa neoštećene, a ako su sanirane, sanacija mora biti izvedena uredno,
– svi znakovi obavijesti i natpisi unutar autobusa (ULAZ, IZ*LAZ, IZLAZ ZA NUŽDU i sl.) moraju biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu,
_ sva sjedala moraju biti tapecirana,
– sva sjedala moraju imati naslon za glavu,
– sigurnosni pojas mora biti ugrađen na svim sjedalima u skladu s Pravilnikom ECE-R 16,
– sva sjedala moraju imati naslone za ruke, osim u slučaju autobusa I. razreda,
– da mjesta za stajanje, a ako se koristi autobus I. i II. razreda, mjesta za stajanje se ne smiju koristiti.
evo...ja sam ovo našla... ali ne znam odnosi li se i na predškolsku dob
eh da...znam da piše da je ovo za svakodnevni prijevoz, i čini mi se za školsku djecu, ali logično mi je da je onda za predškolsku dob ili isti pravilnik ili još stroži
Poanta je u tome da ovo za pojaseve još ne važi. Do 2008.
ah...imaš pravo
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u »Narodnim novinama«, a primjenjuje se od 1. siječnja 2007. godine, osim odredbe članka 3. podstavka 9. ovog Pravilnika, koja se primjenjuje od 1. siječnja 2008. godine.
U našem vrtiću je od ove godine pravilo da mlađi od 5 godina mogu na izlete autobusom samo ako roditelj potpiše izjavu kod javnog bilježnika. Iako zapravo ne znam što bi to točno trebala potpisati, nemam namjeru ništa potpisati.
Uvijek me bilo jako strah i uvijek će me biti, i autobusa i božićnih vlakova i izleta ...
Sada je situacija da ne možemo ići na jedan vrlo zanimljiv izlet jer ne možemo uzeti slobodan dan za cjelodnevno praćenje djeteta. Ipak dale ste mi ideju da bi mogli organizirati svoj prijevoz pa bi možda ipak mogla ići.
Ja sam za stroge zakone, zbog čega dopustiti da prijevoznici masno zarađuju prevozeći djecu starim autobusima. Moja novopečena školarka danas je bila u kazalištu. Karta za kazalište košta 25 kn, a prijevoz od Maksimira do Medveščaka i natrag 18 kn?!? Mislim da bi "taksisti u mercedesima" rado prevezli 3 klinca na tu udaljenost za tu cifru.
ma ja sam vise mislila na kaznenu prijavu - ugrozavanje zivota il tako nestovesna72 prvotno napisa
![]()
nego, vesna, znate li vi u rodi racunati ?![]()
eh, ako znate, onda racunajte na mene kad krenete u ofanzivu s ovom tematikom.
ipak šalješ pristupnicu?!
ili da zaboravimo računati 8)
e ni ja više neću biti autsajder, danas šaljem pristupnicu!
naš vrtić sutra ide na izlet u žrnovnicu. imam povjerenja i u tete i u svoje dijete koje će vjerojatno biti mirno u vožnji, te u njihov odabir vozača. ipak ne mogu dopustiti da se vozi bez pojasa. prema tome ona ne ide.
a ići će vjerojatno svi i ja ću ispasti ko zna kakva... uvjerena sam i da će sve proći u najboljem redu i da će mališi uživati, ali ja jednostavno takve uvjete ne želim prihvatiti. zato roda, here i come!![]()
neće ići svi, ne boj se.
iz Orkine grupe je išao samo jedan dječak.
meni je jako žao jer je program bio fantastičan: izrada identifikacijskih kartica, simuliranje gubljenja... svašta nešto... ali... ići će druge godine, kad pojasevi budu montirani.
tako sam i ja postavila stvari. biće izleta... žao mi jeste, jer će sigurno biti zanimljivo (ići će na stari mlin i praviti kruh), ali ne mogu i ne mogu.
ovo mi sve liči na spike nema para za bolju ogradu u vrtiću, kao ni za ključ. pa mi kaže teta da moram dijete od 3 godine naučiti da ne smije lutati po vrtiću jer ne može ona za njim trčati, a pogotovo mi je spomenula te izlete koji su u planu. možeš ti djecu svašta učiti ali oni su po mome previše nepredvidljivi, kako u dvorištu tako i u busu. ne mora se ni dići, dovoljno je da zvizne glavom u sjedalo ispred sebe kad bus naglo zakoči. ja sam po tom pitanju poprilični paničar. tek sam počela i već vidim da neću biti omiljena u vrtiću
I mi moramo donijet odluku o izletu u busu bez pojaseva. :/
Jel ovo sto pisete doista znaci da ce od 1.1.2008. zbilja biti obvezatni pojasevi u autobusima za prijevoz djece i hoce li se to sigurno odnosit i na djecu predskolske dobi???
Odnosi se na SAV ORGANIZIRANI PRIJEVOZ DJECE.Mony prvotno napisa
![]()
:Dmamma san prvotno napisa
sad nam ostaje još samo edukacija osoblja!
AUTOBUS NE KREĆE DOK SVI NISU VEZANI, UVIJEK I BEZ IZNIMKE!!! :D
ja popustila i potpisala da ide na izlet s autobusom koji naravno
nema pojaseve (ali u mome selu ne postoji bus s pojasevima)![]()
samo ja kad s njim idem na trajekt ako ne idemo autom moram autobusom koji nema pojaseve jer jednostavno nema druge opcije
a kako se vozite gradskim prijevozom nemaju ni ti busevi pojaseve
gradski prijevoz je za sad takav kakav je. jedina utjeha je u tome da ste jedan na jedan, i da ipak postoji šansa da zaštitiš svoje dijete. Kako da dvije tete zaštite njih dvadeset?Arwen prvotno napisa