Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: glavica prebrzo zarasta

skvo

Početno glavica prebrzo zarasta

hej, dobro jutro( meni baš i nije).Imamo malu curicu 3 mj. i sada na pregledu nam je doktor rekao da joj glavica prebrzo zarasta.Fontanele se prebrzo zatvaraju i ako tako nastavi da se mozak neće moći pravilno razvijati, a možda će morati i na operaciju glavice kad bude stara godinu dana.Totalno smo ludi od brige, ja bi samo plakala i stiskala svoju malu ljubav k sebi. Muž govori da će biti sve u redu ali ja sam luda od brige.Da li je neko od vas imao sličan problem ili zna gdje bih mogla pitati nekoga o tome?Više ni ne spavam po noći od muke, mislim da ću izludjeti.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dajete li djetetu vitamin d?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

skvo, samo polako..
    Novi je sa 4 meseca pao sa kreveta, pa smo otisli na hitnu (kad nemas pojma...).
    Tamo su rekli samo da ga posmatramo (a i sta bi drugo), i da svakako i ne mogu da naprave uzv glave jer su mu fontanele zatvorene.
    Imao je tada tacno 4 meseca i 5 dana!
    Naravno da sam upala u paniku, ali posle malo surfanja sam zakljucila da se to desava, i da nije nikakav problem, sve dok glavica raste.
    Tako da sam mu svaki mesec merila obim glave
    Naravno da je rasla, jer ako se fontanele zatvaraju sa 18 meseci, znaci li to da svi imamo velicinu glave kao kad smo imali 18 meseci?

Da ti ne priocam o tome da mi je dete sasvim zdravo i da se najnormalnije razvija.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Skvo mi smo i bili na operaciji i da u krajnjem slucaju dode do nje i kod vas sto je mogucnost jako mala mogu ti reci da je to za doktore jako rutinska operacija i da je oporavak nakon iste jako brz.Nemoj se sad bezveze unaprijed uzrujavati nego samo prati glavicu i sve ce biti ok

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

imas na zdravlju djece nedavno otvoren slican topic. i da, dajes li vitamin d, ako da koliko? i nemoj se nervirati, to pedijatri cesto spominju, a ovo je misljenje samo jednog, koji zaista moze biti u krivu... pratit cete situaciju, na kraju ce u svakom slucaju bit sve ok.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

i slusaj muza

Fairy avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

MM je rođen sa skoro zatvorenom fontanelom i nije išao na nikakvu operaciju (dobro, tada to još nije bilo aktualno), doktori rekli da se treba posmatrati i da će sigurno biti sve ok. Danas je , mogu reći pametan mladi čovjek i niš mu ne fali.
    Nadam se da će biti sve ok i da op neće biti potrebna. veelika

skvo

Početno

vitamin d joj ne dajem jer je rekao doktor da netreba zato što se tada još brže zatvara glavica.Hvala vam na podršci, nadam se da će sve biti uredu.Nemogu si zamisliti da bi tako mala beba morala na operaciju glavice.Užas jedan.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

D 1998.
    I 2007.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mi nismo imali nista slicno ali kod moje jedne poznanicem slicna stvar. Njenoj maloj su isto rekli da joj sde fontanela prebrzo zatvara, naravno oni ludili od brige, redovne posjete kod neuropedijatra do prohodavanja, na kraju se ispostavilo da je mala rodena sa manjim otvorom nego uobicajeno. Sve ostal je bilo OK mala je i prohodala. Ne mora znaciti da je kod vas isti slucaj ali mislim da je bitno da se to prati.
    Na forumu "trudnoca"mozes naci link o djecaku koji je nedavno operisao glavicu.
    Sretno

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

skvo ja bih isto bila u panici, ali moraš znati da tvoje dijete treba stabilnu majku, a ne uplakanu i zabrinutu. Vjerujem da će sve biti uredu i da ćeš ti bez obzira na sve ostati pri sebi i uz svoje dijete. Dijete će skužiti po tvom ponašanju da nešto neštima i onda će ti i ono postati nervozno.

javi daljnu situaciju

pusa bebici

skvo

Početno

evo nas opet, još nismo bili na kontroli idemo 04.11., ali sam se malo smirila, ustvari dosta sam smirena ali me je još uvijek i jako strah.Naša mala K je jako živahna bebica tako da se nadamo da će biti sve u redu.

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I mi smo jos jedni sa zatvorenom fontanelom. Nismo uspjeli napraviti kompletan UZV mozga jer je vec bila prezatvorena kad je imao cca 4 mj. Sad je skroz zatvorena. I ja sam ludila od nerviranja, i sto da kazem- trebalo je slusati muza. Zanefalit Tvrtku full sporo raste glava. Od svih drugih mjera koje su inznad prosjeka, glava mu je k'o za inat ispod prosjeka. Tako da mislim da se ne moras nervirati. I, također, raspitivala sam se i za operaciju i kao sto kaze Mihaela to je neka skroz "bezvezna" operacijica.
    Jedino sto su mi svi pedijatri rekli da vitamin D nema veze s rastom i zatvaranjem fontanele, ali mu to ionako nisam nikad davala jer sam bila lijena pa eto, nije ni pomoglo ni odmoglo. Drz' se!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

skvo normalno je da si u panici kada se radi o zdravlju tvog djeteta.
    S M. idemo na redovne kontrole kod neuropedijatra svakih 3-5 mjeseci (sada u 11. mj. idemo opet). Prvi put smo išli na kontrolu kad je imao 2,5 mj. Onda su mu napravili kraniogram koji je bio malo zamućen pa se nije baš jasno vidjelo da li su kosti već počele zarastati. Isti dan su mu napravili i UZV koji je bio u redu. Par puta smo bili na kontroli i kod neurokirurga koji nam je detaljno pričao o toj operaciji (mogu reći da mi je srce bilo u petama samo pri pomisli na operaciju). Dr. je vidio u da nas je prestrašio pa nam je objasnio da je to stvarno rutinska operacija i da do nje rijetko dolazi. Jednom na mjesec idemo kod svoje pedijatrice koja mu mjeri opseg (mjerimo ga i sami doma). Ja sam te podatke ubacivala u neku tablicu gdje se nije moglo precizno označiti, pa kada sam stavila točku gdje sam htjela označiti, označila bih par milimetara i, normalno, da mi nije realno izgledalo. Onda sam si na Internetu našla percentilne krivulje na kojima možeš označiti ful precizno i odmah mi je bilo lakše. Inače, fontanela mu se zatvorila s 9 mjeseci.
    Bitno je da joj pratiš opseg i oblik glavice.
    Drži se i sve će biti ok!

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

skvo kako glavica?
    Mi smo danas bili na pregledu sa 3 mj. i rekla nam je istu stvar kao i tebi. Skoro sam pala u nesvjest kada mi je rekla za moguču operaciju. Sad kad sam pročitala ovaj topic mi je malo lakše.
    Moram nazvati Klajičevu da se dogovorim za pregled kod neurokirurga.
    sanjam gdje bi se mogle nači te krivulje i tablice?

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I mene zanima na kojoj stranici su te krivulje jer je na nekima , za koje se iskreno nadam da su neprecizne, mom malom opseg na donjoj granici, na nekima čak i ispod.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Mi smo sa 2 mj bili od naše ped. poslani u Klaičevu kod neurokir.Razlog je bio taj što je sa zadnje strane mu glavica bila malo ispupčana pa je ped .rekla da nebi to bilo od toga što glavica zarasta .Mi došli kod neurok. a on kad nas je pogledao sa ulaza ,već je vidio da je sve ok.Malo pogledao bolje i reko ,sa vašim djetetom je sve ok a ne može svako dijete imati savršenu okruglu glavicu Nakon par mj glavica bolje izgleda

D 1998.
    I 2007.

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

A možda se to mom mužu samo želja ostvarila, na dočeku 2007. na pitanje muško ili žensko mi smo zaželjeli samo da je zdravo, a muž dodatno i da nema veliku glavu

dambo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Krivulje sam našla na ovoj stranici:
    http://www.pedijatrija.org/default.a...1&sid=&jezik=1
    ili ubacite u google pojam percentilne krivulje i ta stranica je odmah na prvom mjestu.
    Meni su puno pomogle.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I moja djecica imaju male glavice kojima fontanele brzo zarastaju. B je zarasla između 5.-o i 6.-og mjeseca, a F nešto malo kasnije.
    Naša je pedijatrica, hvala Bogu, bila normalna i objasnila da to nije neuobičajeno, ali da je nužno pratiti rast glavice (mjerili opseg svakih mjesec dana) i dokle god raste sve je OK. Još se zafrkavala da su to ljudi za male šešire.
    I to je stvarno individualno. Kad pogledam i MM ima manju glavu, odnosno više je dugoljasta nego okrugla, pa samim time ima i manji opseg od nekog drugog muškarca iste dobi. I još neki u njegovoj familiji.
    Ne brigaj!

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala cure, malo ste me utješile. Sutra idemo kod neurokirurga, nadam se da će mi reći isto što i vi.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Sutra idemo kod neurokirurga, nadam se da će mi reći isto što i vi.
    Kako je bilo na pregledu kod neurokirurga?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nisam uspjela otići jer sam morala ranije po sina u školu. Mislila sam ići danas, aliprimaju samo utorkom. Tako da tek slijedeći utorak, izluditi ću do tada.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Eci Znam da je to teško, ali, pokušaj se ne brinuti. Doktori izgleda vole odmah prestrašiti s operacijom koja kasnije ipak ne bude potrebna.
    Tako je i nas neurokirurg isprepadao kad je M. imao 3 mjeseca, i na kraju, na sreću, operacija nije bila potrebna.
    Meni je, iskreno, puno draže da su me ovako odmah na početku prepali s operacijom jer sam bila spremna na sve, nego da su govorili da je sve ok i onda, odjednom, treba na operaciju. Mislim da bih se tek onda šokirala.
    Zato, drži se, misli pozitivno i sve će biti ok!
    Tko zna što je sa skvo? Nije se javljala poslije kontrole. Nadam se da će se uskoro javiti s dobrim vijestima!

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bili smo kod tog neurokirurga, koji je rekao da je sve ok i da dođemo na kontrolu za dva mjeseca. Kaže da se ne brinemo jer mu je glavica savršeno normalna, a komplikacije se javljaju jaaako rijetko. Pao mi je kamen sa srca.
    Hvala svima na podršci :grli:

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Baš mi je drago zbog lijepih vijesti!!!! :D
    Velika pusa!

ana-blizanci avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

eci

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pošto mi na drugom topicu na ovu temu nitko ne odgovara, podižem i ovaj, da vas pitam do koliko mjeseci ste mjerili glavicu i kada se trebam prestati brinuti?
    Vito sad ima 18 mj, a fontanela mu se zatvorila sa 3. Mjerila sam do godinu dana, normalno mu je rasla. Ali sada ne mogu nigdje naći tablice za iznad godine. Stalno u pipam glavicu i ima neke izbočine (dr mi je rekla da treba paziti da se ne pojave nekakvi grebeni), ali takve imaju i starija djeca.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Eci, ne znam, i kod nas je bio slučaj brzog zatvaranja, našli su joj i nakupljanje kalcija u bubrezima (nemam pojma ima li to jedno s drugim ikakve veze, a nisam se još snašla pitati), dugo već nismo mjerili, sljedeće mjerenje ide s pregledom s godinu dana.

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Iva ima dvi godine za par dana, isto joj se fontanela ranije zatvorila. Kako nakon onog pregleda sa godinu dana nismo imali potrebu ići kod dr nedavno sam je pitala za fontanelu jer sam i ja to stalno provjeravala. Rekla je da sam se davno trebala prestati misliti o tome i da je sve ok. Po tome sam shvatila da je bitno do godine dana, valjda :? I ja sam stalno nalazila izbočine na glavici, pa bi pipala prijateljičinu malu Sad mi je smiješno, ali isto sam bila u panici

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Pošto mi na drugom topicu na ovu temu nitko ne odgovara, podižem i ovaj, da vas pitam do koliko mjeseci ste mjerili glavicu i kada se trebam prestati brinuti?
    Vito sad ima 18 mj, a fontanela mu se zatvorila sa 3. Mjerila sam do godinu dana, normalno mu je rasla. Ali sada ne mogu nigdje naći tablice za iznad godine. Stalno u pipam glavicu i ima neke izbočine (dr mi je rekla da treba paziti da se ne pojave nekakvi grebeni), ali takve imaju i starija djeca.
    koliki mu je sada opseg?

ako "tražiš" grebene, pogledaj negdje u anatomskom atlasu kostiju gdje su šavovi na glavi (spojevi kostiu), pa ako na tome mjestu iskoči, znači da se kosti preklapaju.
    npr. posred čela (moji oboje imaju taj greben, ali to im je nasljedno)

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Sada mu je 46 (18.mj). Ali sav je sitnički, pa ne može ni imati neku veliku glavu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa to jest sitna glavica, ali važno je da raste.

ali, ako stvarno brineš, odi ili kod neuropedijatra ili kod neurokirurga pa neka mu pogledaju.

vjerujem da će sve biti u redu

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

To je oko 15 percentila, malo je ali nije strasno, narocito ako je i on sitan
    Evo ti ovde WHO standardi za obim glave do 5 godina

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Koliko otprilike treba bebi da poraste obim glave mjesecno?Moj se bebironac rodio s 36 obimom glave,na kontroli posle prvog mjeseca mu je obim 36,5cm.Mada je njemu glava nekako duguljasta,ali me interesuje je li to ok?I kolike su normalne dimenzije velike fontanele?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Viti je rasla oko 1çm mjesečno da 6. mj., a onda po pola cm do godinu dana. Dalje niisam mjerila.
    Cure hvala vam, sada ću pratiti po ovoj tablici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •