Dakle, imam blagi predosjećaj da idem nizbrdo pa otvaram novu temu. I ako neka od vas ima slične dubioze - ispucajte se
Moja priča ide ovako:
Dugo sam bila neopterećena plodnošću i godinama, iako ću uskoro napuniti 39. Moj muž i ja pokušavamo dobiti dijete već 5 godina. Išli smo na prirodne pokušaje jer je sve ok kod nas (i još uvijek je), a i doktori su nam govorili neka pokušavamo i dalje, da će se već desiti itd... Sa seksualnošći i željom nikada nismo imali problema. Čak smo i u ciljanim odnosima pronalazili puno humora na svoj račun, sve je što se toga tiče uvijek bilo neopterećeno i ležerno. Puno smo o tome razgovarali i oboje smo vjerovali da će se već jednom desiti. Ali nije, barem ne još. Istovremeno i zajednički smo zaključili da neće biti tragedija ako na kraju i ne dođemo do djeteta, život će nas odvesti u neku drugu stranu; putovat ćemo, baviti se svojim poslovima, sportovima i hobijima. Dogovorili smo se da ćemo ići na IVF pokušaje najviše 4-5 puta (on kaže 3, a ja 4, na kraju smo došli do brojke 5). Za usvajanje nismo – niti on niti ja. Barem ne zasad.
Sada se spremamo na 2. pokušaj IVF-a (imamo termin u 5. mjesecu kod dr Reša). Ne znam što mi je, ali već par dana, otkako smo počeli sa dogovorima oko toga, osjećam da mi iznad glave lebdi sivi oblačić. Kroz njega gledam sve oko sebe: loše odnose na poslu, svoju krivnju zbog nekih obiteljskih situacija, propuštene prilike, vrtim stvari koje nemaju nikakve veze sa cijelom ovom situacijom. Sve nekako gledam crno i u nekom iracionalnom strahu. Danas sam konačno identificirala taj osjećaj: strah me je da niti ovaj pokušaj neće uspjeti, a to me sve čini pomalo depresivnom i bezvoljnom. Nikada prije nisam osjećala takvu nervozu i strah oko tog pitanja. Inače nisam plašljiva i nesigurna, imam hobije, prijatelje, radim tri posla (ok, jedan stalan i dva povremena), bavim se sportom, puno čitam... Dan mi je ispunjen sto posto i često nemam dovoljno vremena za sve što bih htjela raditi.
Nedavno sam došla do knjige „Žensko tijelo, ženska mudrost“ i naravno, prolistala do poglavlja koje se odnosi na (ne)plodnost. Autorica kaže da ako žena ne može zatrudnjeti da se iskreno treba zapitati da li uopće želi dijete. Ili da se treba zapitati da li je njen partner „onaj pravi“. Meni je to takva uvredljiva besmislica da sam poželjela tu istu dr Christiane Northrup klepnuti tom njenom knjigom po glavi. Kako će onda ona objasniti trudnoću tinejđerica ili djecu rođenu u nasilnim brakovima? Ispada da mi koje ne možemo realizirati trudnoću, imamo nekih unutarnjih neriješenih problema u glavi kojih nismo svjesne i ako ih nismo svjesne – kako da ih onda riješimo?? Ja zaista mislim da nemam „demona iz prošlosti“, osjećam se mentalno zdrava, imam zdrave odnose sa obitelji i prijateljima, imala sam prekrasno, normalno i zdravo djetinjstvo i odrastanje... Ne kužim, da li trebam ići kod psihologa? Psihijatra? Pa zar nismo mi žene stoljećima slušale kako smo histerične i da je „sve u našim glavama“... Zar nije toga bilo dosta? Eto – filozofiram jer se osjećam napeto i pod pritiskom i strah me je. Ne znam kako da se toga riješim, ovo mi je nova situacija Želim istinski da ovaj puta uspije i pitam se da li je moguće to željeti previše... Kao da sam izgubila onaj svoj cool stav oko svega toga, a bila sam cool. Kao da me nešto promućkalo i okrenulo naglavačke.
Upomoć!