Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: IVF - strah od nesupjeha

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno IVF - strah od nesupjeha

Dakle, imam blagi predosjećaj da idem nizbrdo pa otvaram novu temu. I ako neka od vas ima slične dubioze - ispucajte se

Moja priča ide ovako:
    Dugo sam bila neopterećena plodnošću i godinama, iako ću uskoro napuniti 39. Moj muž i ja pokušavamo dobiti dijete već 5 godina. Išli smo na prirodne pokušaje jer je sve ok kod nas (i još uvijek je), a i doktori su nam govorili neka pokušavamo i dalje, da će se već desiti itd... Sa seksualnošći i željom nikada nismo imali problema. Čak smo i u ciljanim odnosima pronalazili puno humora na svoj račun, sve je što se toga tiče uvijek bilo neopterećeno i ležerno. Puno smo o tome razgovarali i oboje smo vjerovali da će se već jednom desiti. Ali nije, barem ne još. Istovremeno i zajednički smo zaključili da neće biti tragedija ako na kraju i ne dođemo do djeteta, život će nas odvesti u neku drugu stranu; putovat ćemo, baviti se svojim poslovima, sportovima i hobijima. Dogovorili smo se da ćemo ići na IVF pokušaje najviše 4-5 puta (on kaže 3, a ja 4, na kraju smo došli do brojke 5). Za usvajanje nismo – niti on niti ja. Barem ne zasad.
    Sada se spremamo na 2. pokušaj IVF-a (imamo termin u 5. mjesecu kod dr Reša). Ne znam što mi je, ali već par dana, otkako smo počeli sa dogovorima oko toga, osjećam da mi iznad glave lebdi sivi oblačić. Kroz njega gledam sve oko sebe: loše odnose na poslu, svoju krivnju zbog nekih obiteljskih situacija, propuštene prilike, vrtim stvari koje nemaju nikakve veze sa cijelom ovom situacijom. Sve nekako gledam crno i u nekom iracionalnom strahu. Danas sam konačno identificirala taj osjećaj: strah me je da niti ovaj pokušaj neće uspjeti, a to me sve čini pomalo depresivnom i bezvoljnom. Nikada prije nisam osjećala takvu nervozu i strah oko tog pitanja. Inače nisam plašljiva i nesigurna, imam hobije, prijatelje, radim tri posla (ok, jedan stalan i dva povremena), bavim se sportom, puno čitam... Dan mi je ispunjen sto posto i često nemam dovoljno vremena za sve što bih htjela raditi.
    Nedavno sam došla do knjige „Žensko tijelo, ženska mudrost“ i naravno, prolistala do poglavlja koje se odnosi na (ne)plodnost. Autorica kaže da ako žena ne može zatrudnjeti da se iskreno treba zapitati da li uopće želi dijete. Ili da se treba zapitati da li je njen partner „onaj pravi“. Meni je to takva uvredljiva besmislica da sam poželjela tu istu dr Christiane Northrup klepnuti tom njenom knjigom po glavi. Kako će onda ona objasniti trudnoću tinejđerica ili djecu rođenu u nasilnim brakovima? Ispada da mi koje ne možemo realizirati trudnoću, imamo nekih unutarnjih neriješenih problema u glavi kojih nismo svjesne i ako ih nismo svjesne – kako da ih onda riješimo?? Ja zaista mislim da nemam „demona iz prošlosti“, osjećam se mentalno zdrava, imam zdrave odnose sa obitelji i prijateljima, imala sam prekrasno, normalno i zdravo djetinjstvo i odrastanje... Ne kužim, da li trebam ići kod psihologa? Psihijatra? Pa zar nismo mi žene stoljećima slušale kako smo histerične i da je „sve u našim glavama“... Zar nije toga bilo dosta? Eto – filozofiram jer se osjećam napeto i pod pritiskom i strah me je. Ne znam kako da se toga riješim, ovo mi je nova situacija  Želim istinski da ovaj puta uspije i pitam se da li je moguće to željeti previše... Kao da sam izgubila onaj svoj cool stav oko svega toga, a bila sam cool. Kao da me nešto promućkalo i okrenulo naglavačke.
    Upomoć!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pročitala sam tvoju priču i želim ti odgovoriti iako nisam bila u mpo vodama. Moji su problemi za dobiti dijete bili druge prirode, ali, vjeruj mi, meni jednako teški. Voljela bih da ti mogu napisati nešto da opet optimistički gledaš na sve oko sebe.
    Zatrudnila sam prirodno sa 39 i ta trudnoća i porod su bili bez problema. Godine koje imaš nisu prepreka. Tužne misli možda jesu. Ja bih ti preporučila da ne čitaš više takve knjige, ti poznaješ sebe, i nemoj slušati svakoga.

Znam, svi ti kažu da se opustiš, pa ću ti i ja preporučiti da možda odete na neko putovanje. Malo dalje, avionom. Meni je to djelovalo. Možda 10.000 metara nešto učini i evo čuda trudnoće ( ma ne mislim u avionu, nego kad sletite).

Vjerujem da ti je ovo dan lošeg raspoloženja i da će ti sutra opet zasijati sunce.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Beti, hvala ti - - hoće, znam da ću se vratiti na staro, samo eto, valjda svakome dođe period da se osjeća pomalo izgubljeno i nesigurno.

Cana73 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Draga, cijela ova nasa prica je puna strahova, neizvjesnosti, bola, tuge, negativnih i pozitivnih osjecaja.
    Ja sam do sada bila u 2 postupka/ICSI, i ja se ponekad osjecam izgubljeno, ponekad mislim da nikad necu uspjeti, a onda se okrenem oko sebe i upoznam neke divne cure koje imaju vise postupaka od mene, koje nisu odustale, i malo se trznem, saberem se i krenem dalje.
    Bas juce u friz. salonu gledam zenu i pomislim koliko je tuge u njenim ocima, kasnije saznam da je majka blizanaca dobijenih potpomognutom oplodnjom i shvatim da ce ta tuga biti uvijek negdje prisutna i kad postanemo majke zbog cura koje nisu itd...
    Ja sam mnogo puta u zivotu pala, ali sam uvijek skupila snage i ustala.
    Glavu gore i uspijet cemo mi!

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

ajme draga,točno znam kako se osjećaš..isto tako je i meni,pogotovo sada nakon ovog drugog postupka,gdje opet nismo došli do jajne stanice..
    neopisivo je teško,i onaj osjećaj da samo toneš i ne možeš se izvući...
    inače sam veliki optimist,ali sa svakim pokušajem sam imala feeling da to nije to...strahovi i snovi da neću imati jajnu stanicu,da li će moći punktirati jajnik jer položajem nije dostupan za aspiraciju,ma tisuću scenarija,od kojih su se nažalost ostvarili oni najgori...
    već nakon anestezije kad sam se budila u onoj sobici,kad su mi rekli da je 1 nezrela,počela sam kovati planove za dalje...
    planove za koje ne znam hoćemo li uspjeti realizirati,ali ja neću odustati jer... nebo strpljive voli...
    želim ti svu sreću kod Reša..

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Draga svi smo mi MPO-vci u istoj kaši dok se ne ostvari to što želimo, meni se još uvijek nije ostvarilo i mislim da stvarno nije stvar u tom opuštanju i putovanjima, toplicama i ostalim scenarijima, to smo sve probali i nije nam upalilo. Eto nedavno sam otkrila da mi je jedna prijateljica koje se dosta vremena trudila ostati trudna sa prvim dijetetom sada ponovno trudna a ta druga trudnoća joj je došla u vrijeme velikog stresa pa nije ni skužila da je opet trudna. To govorim da se ne živciraš oko toga jesi li bila dovoljno opuštena ili nisi na idućem IVF-u jer mislim da to stvarno ne igra neku ulogu. Naš je organizam toliko složeni sklop da evo čim dalje kopam po uzrocima naše neplodnosti to više uzroka pronalazimo. Pokušavamo već 6 god- skoro i bili na 7 IVF-ova i nekoliko AIH iako ni ja nisam mislila da ću imati snage za toliko pokušaja, ali eto teško je odustati od želje za djetetom.
    Želim ti uspjeh kod dr.Reša
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 24.04.2011. at 15:46

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Draga i ja mislim da smo svi MPO-ovci u sličnoj situaciji i da knjiga nije kriva (btw i ja imam tu knjigu i preporučam ti čitat od početka, ne od dijela na kojem jesi, sve si krivo shatila).
    Evo i meni je sada 2. postupak, jučer bila punkcija i također umirem od straha da ni ovaj put neće uspjeti. Pa se onda smirim, shvatim da su moguća samo 2 loša i 1 dobar ishod (loši: totalni neuspjeh ili ponovo biokemijska, a dobar - velika beta i bebaš na kraju) i shvatim da koji god ishod bio mi ćemo preživjeti. Ako ne uspije ovaj put, uspjet će slijedeći, nećemo odustati od našeg djeteta, koliko god potrajalo.
    Odmori, stres-ne stres, tvoj stav, mislim da to sve ima jako mali utjecaj. Po meni je u MPO priči najveći faktor puka sreća. Moj savjet je da prihvatiš svoje osjećaje, tužne i vesele, i strah i nadu, da sve osjetiš i proživiš, jer to je tvoj životni put, tvoja priča koju ćeš proživjeti hrabro i samo sebi slično. Rekao bi Gibbo - Hodaj, nebo strpljive voli, hodaj, možda se ipak sve u dobro pretvori. Želim ti uspjeh kod Reša

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ne, ne krivim ja tu knjigu koja je u globalu sigurno dobra i puna korisnih savjeta i informacija, ali mi se čini da si je autorica uzela preveliki zalogaj i udara po temama koje ne razrađuje sa dovoljno argumenata (nisam čitala samo to poglavlje). Ali hajde da to sad ne preraste u temu o toj knjizi Meni nije sjela jer se loše osjećam ovih par dana, samo to je razlog.

Da, cure, istina je - ups and downs - to je sudbina naša, kao zapravo i sve u životu.

Hvala vam, baš ste mi divne mužu nisam rekla kako se osjećam, ma zapravo kuži on da sam kao malo down pa me nasmijava i tako, ali ne želim da on misli da se ja osjećam da je sve "na meni" pa bi se on osjećao loše, pa tako u krug... Pa eto meni da se pojadam(o) na forumu.

P.S: sada me zvao moj tetak koji ima 80 godina i upravo si je nabavio audio CD tečaj njemačkoj jezika! Nekako me bilo sram da sam loše volje - kad mi čovjek od 80 godina, vedar i energičan kaže da je vrijeme da nauči njemački jer je to oduvijek želio

E vi - sve u kombinaciji s njim - uljepšali ste mi i razvedrili dan!

sildad avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Draga Margot, i mene su mučile takve misli i još me ponekad muče, ali pričajući sa nekim svojim prijateljicama koje imaju djecu shvatila sam da su se mnoge od njih u nekoj fazi života osjećale kao ja i ti, bez obzira imaju li djecu ili ne. Mislim da takvi osjećaji nisu uvijek nužno povezani sa neostvarenim majčinstvom. Naravno da je veliki dio našeg bića neispunjen ako se ne ostvarimo u roditeljstvu, Shvati to kao fazu, jednostavno se razdoblja kiše i sunca izmjenjuju u našim životima.
    Ne zamaraj se previše knjigom, pokupi iz nje ono šta ti može koristiti, o ostalome ne razbijaj glavu. I ja sam čitala nešto slično u knizi Rat sperme i bila sam jako ljuta na autora zbog nekih njegovih izjava, ali muž mi je rekao da se ne nerviram oko toga jer to je samo nečije mišljenje, isto tako bilo tko od nas može napisati svoje. Želim ti puno sreće.

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I ja se osjećam isto. Ovo nam je bio prvi pravi pokušaj u kojem smo se mogli ponadati da će uspjeti ali eto nije. U mojoj glavi se odmah skupilo milijon pitanja, zašto, u čemu je sada problem i dali ću ja ikad postati mama, jer nakon svih ovih neuspjeha imam osjećaj da moje tijelo "nezna" biti trudno Za mjesec i pol dana spremamo se po smrzlice, a ja sam već sada u strahu od novog razočaranja, jer toliko je straha i razočaranja bilo posljednjih godina da se više nemogu ni opustiti, a još manje pozitivno razmišljati.

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

The Margot, drago mi je da si otvorila ovu temu. Vjeruj da nam je svima potpuno jednako. Zato i jesmo tu jer nam je u društvu lakše, jer smo među istima. Toliko snage, živaca, volje, energije, uzajamne podrške i ljubavui treba na ovom putu, a sretniji smo u MPO društvu-kako u pisanom, virtualnom obliku, tako i u real life na druženjima. Mislim da bi davno ispalila na živce da nije toga. Stoga, neću tebe posebno tješiti nego želim puno snage svima nama ovdje. Strah, panika, depresija, tjeskoba, tuga, i ogromna nada-sve je to neizostavni dio ove naše životne mpo faze.
    Posljednje uređivanje od mare41 : 26.04.2011. at 11:46

špelkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Draga The Margot, potpuno te shvaća jer i mene je strah neuspjeha, godinu dana sam imala pauzu i sad se suočavam s još težom dijagnozom, ali ne i nemogućom. S jedne strane mi je lakše jer nakon tri godine idiopatske neplodnosti napokon imam dijagnozu, a opet mi je pomalo bio šok kad sam ostala bez jajnika i prirodne šanse za začećem.
    Iako u ovih pet godina pokušavanja nismo dopustili da nam život stane, isto se osjećam kao i ti da ne stigneš sve napraviti što bi željela, tako i ja, puno toga sam postigla i doživjela što možda ne bi da sam odma rodila dijete i zbog toga se ponekad pitam jesam li sebična zbog toga, ali ne znam prema kome bi bila... To me sve psihički drži da mogu reći da sam unatoč svemu sretna osoba i tješim se da ima gorih situacija od moje, znam da će doći moje vrijeme, samo se ne smijem bojati
    Tako i ti, samo hrabro

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Svima nam se isti osječaji i misli vrte po glavi,kako,zašto i zar opet??
    da podjelim s vama rečenicu koju mi je rekla psihijatrica kod koje sam bila kad sam se raspala pod pritiskom želja i mogućnosti."Neplodnost je teška i sama činjenica da se unaprijed pripremamo na trudnoću nosi svoju težinu i odgovornost,preispitivanje jer ostali ne idu obrnutim načinom nego zatrudne i tek onda slijedi priprema a kod nas je mjesecima unaprijed!"

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kia – baš se tako i ja ponekad osjećam, kao da moje tijelo to poznaje pojam trudnoće, to si baš slikovito rekla. I mi smo prvi pokušaj čekali ko Boga - zapravo ja uopće nisam niti jednom posumnjala u uspjeh.

Sildad – baš tako,slažem se da ljudi koji nemaju djecu nisu niše manje ili više sretni od nas. Zapravo se uvijek nađe nešto oko je čovjek sretan ili nesretan...

Mare – baš zato da ne ispalimo na živce iako ja čak nisam niti živčana, niti nervozna, prije bih rekla da je to kao neka tjeskoba... Ne volim se tako osjećati i inače sam vedra osoba...

Sivi oblačić je još malo prisutan, na poslu mi je grozna atmosfera i umjesto da se veselim da ću se malo i od toga odmoriti, ja imam – grižnju savjesti jer ću izostajati s posla. Mislim – znam da je to apsolutno bez veze. Ali mislim da je to nervoza pomiješana sa strahom pa to preslikavam i na radnu sredinu. Danas sam rekla šefu da moram izostati jer imam „neke pretrage za obaviti“ hvala Bogu pa nije tražio objašnjenje, ali mislim da si više od 50% cjelokupnog stresa nabijam sama...

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj ici prvotno napisa Vidi poruku
    Svima nam se isti osječaji i misli vrte po glavi,kako,zašto i zar opet??
    da podjelim s vama rečenicu koju mi je rekla psihijatrica kod koje sam bila kad sam se raspala pod pritiskom želja i mogućnosti."Neplodnost je teška i sama činjenica da se unaprijed pripremamo na trudnoću nosi svoju težinu i odgovornost,preispitivanje jer ostali ne idu obrnutim načinom nego zatrudne i tek onda slijedi priprema a kod nas je mjesecima unaprijed!"
    Baš tako - nikada, ama baš nikada nisam pomislila da ću biti u ovom filmu - O.K. niti ovo nije najgore što nam se može dogoditi, ne daj Bože neke bolesti i ozbiljnijih problema u životu od IVF priče. Ali ipak je to neka vrsta borbe. Borimo se za nešto što većini ljudi dolazi prirodno. Pomalo tilt situacija.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj špelkica prvotno napisa Vidi poruku
    Draga The Margot, potpuno te shvaća jer i mene je strah neuspjeha, godinu dana sam imala pauzu i sad se suočavam s još težom dijagnozom, ali ne i nemogućom. S jedne strane mi je lakše jer nakon tri godine idiopatske neplodnosti napokon imam dijagnozu, a opet mi je pomalo bio šok kad sam ostala bez jajnika i prirodne šanse za začećem.
    Iako u ovih pet godina pokušavanja nismo dopustili da nam život stane, isto se osjećam kao i ti da ne stigneš sve napraviti što bi željela, tako i ja, puno toga sam postigla i doživjela što možda ne bi da sam odma rodila dijete i zbog toga se ponekad pitam jesam li sebična zbog toga, ali ne znam prema kome bi bila... To me sve psihički drži da mogu reći da sam unatoč svemu sretna osoba i tješim se da ima gorih situacija od moje, znam da će doći moje vrijeme, samo se ne smijem bojati
    Tako i ti, samo hrabro
    Apsolutno se slažem; koliko puta sam si zadovoljno pomislila zavaljena na kauč, zamotana u dekicu sa omiljenom knjigom ili kad bi si muž i ja napravili neku večericu i pijuckali vino ili išli sa prijateljima van, u kino - e baš nam je dobro, imamo mirnu večer i radimo što nas je volja i u čemu uživamo. Ali ne bismo to mogli da imamo dijete. O.K. da imamo dijete, sve bi prilagođavali njemu i opet bi sve stigli na neki način ili bi neke svoje želje stavili na čekanje, sve bi se opet dalo "izorganizirati". Ali slažem se - sve ima svoje dobre i loše strane - ofucana fraza, ali strašno istinita.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj The Margot prvotno napisa Vidi poruku
    Dakle, imam blagi predosjećaj da idem nizbrdo pa otvaram novu temu. I ako neka od vas ima slične dubioze - ispucajte se

Nedavno sam došla do knjige „Žensko tijelo, ženska mudrost“ i naravno, prolistala do poglavlja koje se odnosi na (ne)plodnost. Autorica kaže da ako žena ne može zatrudnjeti da se iskreno treba zapitati da li uopće želi dijete. Ili da se treba zapitati da li je njen partner „onaj pravi“.
    Iskreno, svaki dan se pitam ovo! Nema tren a da ne pomislim da verojatno ja iskreno i ne zelim dete i da nismo sudjeni jednom drugome sa MM!!! Sta i kako cemo dalje ne znam, ne da mi se opet u IVF jer jednostavno znam da nece uspjeti.
    nisam ti bas pomogla

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moja reakcija na "Žensko tijelo, ženska mudrost" kao i ona "Pridodnim putem povećajte svoju plodnost" je bila slična -daleko vam moja kuća, autorice drage. Također, vrlo probitačan stav danas je da sve ide od psihe, svaka fizička bolest, pa tipa neko ima policistične jajnike ili loš spermiogram, banaliziram, ali ono... stila Hladno pivo samo malo znanstvenije, jer mu nisu dobre čakre ili "jer je nešto u dizbalansu". Ali, na žalost, to je većinski trend sada, psiho teme iskaču ko Kićo Slabinac nekad iz paštete za Novu godinu, a na to mi je super odgovor dalo Hladno pivo - ono... maknite se s mog ekrana, ja putujem bez tog GPS-a.

Ali, nekom će to bit super.

De gustibus non est itd.

Ti lijepo odaberi ono što ti paše, a remetećim elementima reci "ajde ti lipo to hell, ti i tvoje teorije" i mirno zaklopi stranice uznemiravajuće literature... ja sam jednu takvu knjigu beletristiku, koja ima neki lik žene lude zbog toga što nema djece, fino zafliknula svojedobno u smeće, iako mi ju je poklonio, uz najbolje namjere, frajer koji ju je prevodio, posebni gušt mi je bilo gledat ostatke hrane po toj knjizi, dobro, ne moraš tako, možeš i tu poklonit, uvijek se nađe ljudi kojima baš to paše i onda je to OK... Mislim, zašto trošit svoje vrijeme na nešto što te uznemiruje? Ne vidim zašto. Baciti bez grižnje savjesti nervirajuće stvari, uz neko kvazi ritualno zadovoljstvo, moj bi bio savjet.

Cool stav će ti opet doći. Tu ti nema recepata, a ni ubrzanja toga i preskakanja faza, barem po mom iskustvu, ako je netko našao neko ready-made coolerstvo how-to, bez puno utroška vremena i novaca, super bi bilo da ga tu podijeli. Polako, je savjet koji sam čula i za sebe, i sad ga i tebi dajem.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.04.2011. at 23:30

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, u te "baciti odmah u koš" ti isto idu "psiho" savjeti tipa ako nešto ne možete vizualizirati, onda se upitajte želite li to uistinu i raznorazne varijante toga tipa jesmo li mi kao par onda istinski kompatibilni ako ne možemo začeti i slične... da budem politički nekorektna, meni gluparije. Evo, ja istinski nisam pa nisam mogla vizualizirat sebe velikog trbuha i opet sam zatrudnila itd. Ma... mojne što bi se reklo.

Strah od neuspjeha je realan i OK... opet, ima života i nakon neuspjeha, ali na to nekako ljudi moraju sami nadoći.

Ako misliš da bi ti bilo od koristi otići s nekim popričati, otiđi. Ja ti samo želim reći da je to sve što prolaziš relativno tipično za većinu ljudi ovdje, barem ovih koji su malo upućeniji i ne idu u prve postupke kao grlom u jagode.

Sretno!!!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 26.04.2011. at 23:34

alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Odlicna tema Mislim da sve mi koje smo u MPO vodama povremeno ''potonemo'' i to je normalno.Normalno je i inace imati ''lose dane'' kad ti se sve cini sivo i ne vidis bas neke ruzicaste oblacice na horizontu,ali jos kad je sve to ''pogurano'' sa hormonima onda i da ''sam normalna,poludjela bih"' Ta prica o zarkom zeljenju neceg pa ces to i dobiti ili ostvariti...i ja sam bila u tim fazama da se pitam Boze mozda ja ne zelim dovoljno pa zato nam ne uspijeva,ali onda sam se bacila u duboku analizu sebe i skontala da ja u stvari u zivotu sve sto sam zarko zeljela jesam i postigla ali ne akcentirajuci ono ''zarko'' nego samo sa upornim radom.To mi je valjda neki odbrambeni mehanizam.Kad nesto ''zarko'' zelis onda te svaki neuspjeh u ostvarivanju tvoje zelje jaaaaako pogodi.Barem je kod mene tako,sve je crno-bijelo,ja ili volim ili mrzim u sve ulazim 100% tako da me i razocarenje bas ubije u pojam.Onda sam vremenom naucila da ne zelim previse,zapravo da onaj psihicki dio zelje pretacem u fizicki.Tako da ako sam nesto zeljela da imam ili da dobijem ili da negdje odem,nalazila sam nacine kako da to ostvarim svojim radom.E sad za ICSI mi bas rad puno ne pomaze i jedino sto mogu da radim je da budem uporna ko magare(dobro,mozda vise da budem tvrdoglava ko magare,sto jednom ovnu i nije bas veliki problem) i da ne odustajem od postupka dok ''majka priroda'' ne kaze STOP.Svi mi u sebi imamo zelju za majcinstvom,jednostavno to nam je negdje u mononukleinskim kiselinama zapisano,samo sto je kod nekog to jace izrazeno pa su mu sve bebe lijepe,zapinje na ulici osvrcucu se za bebama u kolicima,na svakom zajednickom druzenju sa njega visi jedno 15-ak djece(MM),a ima nas i onih ''malo drugacijih"'Mozda sam oduzila sa ovim postom,ali i ja sam ovih dana u slicnim raspolozenjima,pa nisam mogla a da se ne raspisem.

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ina 33 slažem se 100% s tobom. Ove nove dijagnoze mi tako idu na klinac da ti nemogu reći. Kod mene na poslu je "stres" kriv za sve boleštine. Neki dan je jednu 45 godišnjakinju bez muža i djece uklještilo u leđima i sva ponosna je došla reči da joj je doktor reko da je to od stresa . Samo neznam kojeg, živi sama, radi šta hoće i kad hoće, na poslu ni "s" od stresa. A da ne govorim o komentaru moje šefice sa VSS koju sam eto silom prilika morala upoznat sa onim kroz šta prolazim (zbog izlazaka s posla) koja mi je rekla citiram "nije ni ovo tvoje dobro, ali znaš ni ovo moje, ja sam ostajala trudna čim bi me neko pogledao, ni to ti nije dobro, tak da nebudi previše tužna"

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

strah od neuspjeha je jedini realni strah.
    strah od igala nestaje prvim bodanjem, strah od vađenja krvi - već mi je smiješno da me je toga bilo strah...
    ali - strah hoćemo li na kraju ostati sami - e to je već strah nad strahovima.
    uvijek sam govorila - kad bi mi netko GARANTIRAO da ću ostati trudna iz 15. x, sa smješkom bi odradila svih 14 ivf-ova do tada. ali, na žalost garancije nema.
    treba samo mozak posložiti da smo sa svakim novim postupkom sve bliže bebi.
    sa svakom odvratnom negativnom betom sve bliži bebici.
    treba napraviti ratni plan (ako ste u godinama ko ja, blizu 40.), planirati 2-3 postupka unaprijed.
    treba se redovno podsjetiti da, iako ima strašno puno žena koje uspiju iz prve, ima i onih kojima uspije iz 5., 10., 15. ili 20. puta.
    treba se podsjetiti da je prosjek dolaska do bebice prije zakona bio 3-4 pokušaja, sad na žalost 7.
    sve to treba imati na umu čisto da se ne raspadnemo nakon svake negativne bete i izdajničke menstruacije.

bila sam skoncentrirana na 7. ivf. tada će mi upaliti. mora. i upalio je 5.
    mjesecima sam se budila usred noći iz snova u kojima mi 5. postupak nije uspio i u kojima sam planirala 6. onda bi stala onako u mraku misleći se jesam li nazvala dr i ugovorila termin za 6. ili nisam... pa bi mi ruka nekako završila na stomaku koji je već dobro bio zaokružen i u čudu bi par trenutaka razmišljala - pa ček, OVO nije san, ONO je bio san, pa ja sam trudna. pa upališ svjetlo, digneš majicu i ne vjeruješ...
    i tako mjesecima... pitaš se je li moguće da si prešao onu groznu granicu i da sad spadaš u sretnike, ne kužiš baš da se to tebi događa...
    a cijelo vrijeme se treseš od straha hoće li beba/bebe ostati...

vjerujte mi samo jedno - NEMA odustajanja, svaka negativna beta je korak do najslađeg zagrljaja, svaka suza se isplati. skupite komadiće, odmorite koliko treba, koliko vam vrijeme/godine dopuštaju i nastavite. dok ne uspijete.
    a tada počinju neki drugi strahovi, strašni, ali istovremeno sasvim drugačiji. strahovi kojima smo se nadali.
    svima vam želim što manje patnje i jada. i što brži put do najljepših osmijeha.
    i ne predajite se! pročitajte priču one naše junakinje koja je u 20. pokušaju ostvarila trudnoću. sve je moguće.

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Jao Pinky, rasplakala si me ženo. A na poslu sam. Ovako nešto lijepo i ohrabrujuće dugo nisam pročitala. Pusa!

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pinki ovo je priča koja mi je trebala.

Hvala

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

pinki

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj The Margot prvotno napisa Vidi poruku
    Jao Pinky, rasplakala si me ženo. A na poslu sam. Ovako nešto lijepo i ohrabrujuće dugo nisam pročitala. Pusa!
    cmok i vama svima, i želim vam da vas što prije lupka par-dva slatkih nogica

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Pinky draga, evo si i mene rasplakala!!! Ti uvijek imaš prave riječi na pravom mjestu!!! Eh kad bi ovaj moj postupak bio zadnji do ostvarenja toliko željenog sna!!!

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Ja pak budem skroz pozitivna i nekako nabrijana za vrijeme stimulacije. Nekako me nosi to što se stalno nešto događa, te pikanje, pa folikulometrije, pucanje hormona... nakon što prođe svo to nadanje i briga hoće li biti jajnih stanica, hoće li se oploditi itd. i kad napravimo transfer, tada se stvari promijene. Prvih par dana nakon transfera sam super i pozitivna, a onda me uhvati takva depresija, jad, strah, očaj i briga da opet neće uspjeti da uopće ne znam kako da se nosim s tim i spriječim da se ponovi i da ostanem pozitivna i nadam se do bete. Kao da je neki obrambeni mehanizam, pa u glavi otpišem postupak i onda je "lakše". Divim se nekim curama koje prokrvare, naprave test - negativan - i onda kažu, nije me briga, "ja sam trudna dok beta ne pokaše suprotno!"...

Znam da ulogu u svemu ima i naš stav, ali kada nešto tako jako jako želiš i imaš iskustvo neuspjeha, teško je... imate li kakvu ideju kako zadržati pozitivu?

I hvala na temi, baš mi je trebalo da vidim da ima i drugih koji se osjećaju kao ja. Ponekad mi se čini da su svi pozitivni, veseli i uvjereni u uspjeh

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajme, ValaMala, pa ovo što si opisala je čista klasika - ovo kad počinje negativa, s tim da je maratoncima teže zadržat pozitivu i u prvom dijelu.

Ovo što si napisala zadnje - danas je veliki pritisak svugdje, pa i na forumu, zadržat optimistični gard, ljudi su (rekla bih većina) ozbiljno uvjereni da je to bitno, tako da... ono. Ali, ne brini se, nisi sama i ja sam pak uvjerena da ti negativne ili pozitivne misli nemaju veze za ishod postupka.

Činjenica je da si štopiranjem i odmicanjem od postupaka malo ublažavaš pad poslije, ali opet.. najbolje ti je tu ono što je tebi najjednostavnije, ne što forum ili pojedini forumaš ili svijet kažu da se tako mora. Ono - što tebe najmanje emotivno nervira.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.04.2011. at 11:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hoću ti reći da nije, po meni, uopće nešto specijalno bitno zadržat pozitivu, komodno se može i drugačije, nema utjecaja na ishod postupka. Nekima je ljepše je živjet možda s nekim pozitivnim uvjerenjem da će to na kraju urodit plodom, nekima je lakše da imaju odmak, nema "the pravilnog načina". Budi ono... vjerna sama sebi i tako će bit najbolje.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. ovo "naš stav" ima presudnu ulogu u tome koliko će par ustrajat u MPO-u, a ako ustraje više, nekima će se dogoditi, ali nema presudan utjecaj ono tipa te pozitivne misli na ishod konkretnog postupka - po meni. Opet, nije svako zlo za zlo, neki će odustati, resetirati si prioritete, iznaći druga rješenja. Htjedoh reći - sve je dobro, bitno je samo čuti sebe u tome svemu.

Festa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Pinky, samo jedna riječ - hvala

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Odlično rečeno - ama baš si sve lijepo objasnila i prikazala, sve mi se sviđa!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Još jedno...ali uopće ne znam smije li se to ili se to ipak mora pisati na izlaznoj strategiji, ali možda pomogne nekima koji se grizu zbog negativnih misli jer tako "sigurno neće uspjeti" i misle osjećam li samo ja ovo...

Ima predivnih priča, nevjerojatnih trudnoća, trudnoća koje izmiču svakom razumu, doslovno čuda - spontana trudnoća žene u menopauzi s FSHom preko stotke, ono... za naježit se, a šanse objektivne 0. Ima i slučajeva da se netko početno jednostavan pretvori u maratonca, a ne može se odmah na početku sa stopostotnom sig. znati tko će bit koji slučaj. Većina upornih uspije unutar 4 prava stimulirana IVF-a - Slovenci računaju 60%.

Ima priča maratonki s uspjehom na kraju. Ali ima i priča kao što je bila jednog forumaša srdana / srđana - jako se dali u MPO priču, desetljeće, ako se dobro sjećam, fin. se iscrpili, emotivno se iscrpili. O tome se najčešće šuti, ti nisu na forumu (više), a svi se rađe sjećaju uspjeha, nego neuspjeha - od doktora pa do pacijenata i to je normalno.

Tko će upast u koju kategoriju koji put se ne može reći. Uporniji imaju veće šanse ostvariti svoju želju, to je definitivno.

Opet, uspjeh...neupsjeh.. to su kategorije kojima mi sami dajemo značenje.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.04.2011. at 12:33

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ljudi vole priče sa happy endom, zato se o takvim pričama šuti. A i njima koji na kraju nisu uspjeli se više - pretpostavljam - ne priča o tome kako nisu uspjeli. Sigurno su krenuli u neko novo životno poglavlje i sigurno su i ovako pronašli sreću.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da je to tako .

Prije je bila neka uputa u staroj IVF brošuri od Daniele32 da si par nekako u glavi odredi koliko bi išao dugo (koliko postupaka, ili godina). Evo, ako sam dobro skužila, i pinky je to bila odredila za sebe, onako.. .okvirno. Naravno, to je samo smjernica, da je neko meni rekao da ću se vrtit u MPO-u toliko, ne bi vjerovala. Planovi su tu da se prilagođavaju. Većina standardnih dijagnoza ima uspjeh unutar 4 prava stimulirana, ali to je ono... kao što je prije bilo, oplodnja tipa 10+ stanica, sad je to vjerojatno i 7 pokušaja ovih sad naših hrvatskih, ako je netko "osuđen" na prirodnjake, to onda može biti i više, ma.. .i teško je tako kalkulirat, opet i jest neka smjernica.

Glavna začkoljica MPO liječenja je ono možda baš idući postupak bude bingo. Tj. to zna "navući", ali bitno je da par zadrži kontrolu, tj. da mu se ne dogodi da je prošao život, a odsjedio po hodnicima.

Ma, uvijek postoje neke pauze i rupe, nekako bi ljudima ja htjela poručiti da nek pokušavaju, ako žele, do zadnje js, ali neka žive u paralelci i ne odgađaju svoje neke druge planove, a to je ono što većina i poručuje - živi danas i ovdje. Koji put baš, iz moje perspektive, pomogne disciplinirano ubacit neki "protuotrov" nakon IVF postupka tipa put ili nešto drugo što čovjeka veseli.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

potpisujem inin post.

da me strah, jest..neizmjerno!
    zelja za drugim djetetom se pretvorila u nocnu moru. cura je zaceta bez IVF-a, 'trudili' se ca. 7-8 ciklusa. druga trudnoca se desila iz prve, i to sam dojila svako dva sata dan i noc. nazalost je zavrsila spontanim.
    skoro svakoj zeni se desi jedan spontani i tako me ginicka uvjeravala kako je to prirodna selekcija i dala nam svjetlo za nove pokusaje 3mj nakon kiretaze. opusti se..glasila je deviza, mada sam znala negdje u podsvjesti da nas ceka borba. rekla sam si dati fore pola godine..tu sam pratila cikluse bazalnom i trakicama..po njima sam vidjela da nesto 'smrdi'. cekiranje hormona je pokazalo da sam u pravu. slijedio je prestanak dojenja, ali to nije donijelo rezultata. pa tri clomifenske ture..0 bodova. promijela sam gyna i preko nekih testova mi je utvrdjena veca kolicina teskih metala..slijedio je detoks..istovremeno me doc poslao na laparoskopiju jer je sumnjao u endometriozu..sto je i potvrdjeno. mada po OP izvjestaju na desnom jajniku nisam imala endometriozu, na njemu od tada nisam imala pravu ovulaciju vec se samo stvori cista. dakle radi samo lijevi i to svaki mjesec se desava ovulacija.
    stari MPO-vac mi je predagao IVF, ali nije htio praviti nikakave pretrage, pocevsi od imunologije, amh i ostalih popratnih nebuloza koje su vezane uz endometriozu..
    slijedi promjena ordinacije..i tu slijede daljnje genetske i imunoloske pretrage. amh u banani mada oscilira prema gore, LA1 i LA1 (lupus) su poviseni, MTHFR C677T homocigot, mada ovo zadnje i nije neki deal jer je homocystein u redu.
    prosli ciklus sam imala prvi IVF. unatoc jacoj stimulaciji menogonom su punktirali 6 folikla, od toga 4JS, jedna je bila nezrela. oplodnja - nula bodova!! moram priznati da je to zadnje sto sam ocekivala..ocekivala sam oplodnju barem jedne ili dvije..ocekivala sam i da se nece razvijati..ali da se nista ne desava..e to nisam.
    ove dvije godine pokusavanja su na neki nacin bile nocna mora..a sad ovaj neuspjeh je dobio novu dimenziju..osvijestila sam se jos vise da ce moja cura vrlo moguce uistinu ostati jedinica..pretpostavka MPO-va je bila da ce to kod nas ekspresno ici, da je vjerovatni problem disfunkcija jajovoda..ali to ocito nije slucaj.

naravno da cemo opet pokusati, okvirno razmisljam da u srpnju pokusamo, ovaj put ICSI. i kako se kaze, tko bi rekao zena koja je dva puta ostala trudna dosta brzo ce treci put ovako zabrijati?

sretno svima!

The Margot avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ja se ponekad bojim da mi veza, tj brak ne krene nizbrdo zbog IVF-a i ponekad se pitam da li je njemu muka od svega toga... Da li ću mu biti privlačna nakon sveg tog natezanja i rastezanja kod ginekologa... Iako smo sto puta o tome razgovarali i uvjerena sam da je sto posto u tome, ponekad se tako pitam do kad to traje, ta sigurnost. Da li to ima ograničen vijek trajanja u ovako "neprirodnim" pokušajiam da dođemo do djeteta?
    Ne znam da li se neka druga žena ovako osjeća, ali ponekad me malo strah da će se desiti da ćemo se potrošiti i da s određenom kilometražom ljudi, tj žene postanu ne znam... opterećene problemima, a time manje privlačne svojim partnerima. Jer istina je da se mi više potrošimo i fizički i emocionalno u ovim postupcima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve to opet ovisi od žene do žene. Svi mi uvijek nastojimo ipak da nas MPO i zatrudnjivanje što manje pojede. U tom smislu OK tehničke informacije, ali ove poruke ono sam si si kriv (da li stvarno želiš, možeš li vizualizirat, možda se inkompatibilni, možda je zbog olova u tijelu, popijenog kofeina ili ketonala, on utječe na plodnost) ono... to hell with it, još da taj know-how plaćaš, bilo lovom (kupila knjigu), bilo vremenom (iščitavanjem toga, postavljanjem na trepavice u askezi od olova, otrova, zdrave hrane i pozitivnih misli).

I nastojte si u dnevnu-mjesečnu rutinu fakat disciplinirano ubacit neki odmak, nešto što vas veseli, to bi bio moj savjet, i nešto što radite kao par, što ste prije radili.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

to sve ovisi o partnerima. imali smo nedavno slučaj forumašice koju je muž ostavio nakon 3. ili 4. ivf-a. ja imam primjer prijateljice koja se rastala nakon 3. uspješnog ivf-a i rođenja bebaća... sve je moguće, život je nepredvidljiv.
    mene mm uvijek ugodno iznenadi. uvijek sam mu divna, i nakon svih kila nakupljenih stimulacijama, i sa svakim novim cm već ogromnog trudničkog stomaka. gleda me čak i sa većom ljubavi iz godine u godinu. obožavam ga. sretna sam što ga imam.
    ponekad brakovi puknu i nakon rođenja djeteta. ipak smo, npr. nas dvoje, imali svoj neki samački 10-godišnji bračni život. biti će to ogromna promjena, kad bebolinci dođu, ali nadam se da će nas još više spojiti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I imanje i nemanje djece je veliki stresor za par. Tj. i življenje neplodnosti, ali i rođenje prvog djeteta.

ValaMala avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Što se tiče onog što je netko napisao, da bi par trebao imati nekakav bar okvirni plan što i kako u budućnosti, mm i ja smo nedavno razgovarali i odlučili da ako ne uspijemo začeti naše dijete do N.godine prije mog 35. rođendana (uskoro ću navršiti 33), da krećemo s postupkom za posvojenje. Ne da ćemo i tada prestati s postupcima, ali ćemo otvoriti i tu opciju. No, s druge strane, posvojenje nam je oduvijek jako blisko i prije nego smo uopće slutili da ćemo imati problema sa začećem, imali smo namjeru uz našu djecu posvojiti bar jedno dijete i pružiti mu dom.

A što se tiče odustajanja, to mi nije ni na kraj pameti, super mi je što je ono neka cura tu imala u potpisu "Dok god ova koka bude mogla nesti jaja, neću odustati"...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •