Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Bolovanje - komplikacije, dužina radnog staža?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Bolovanje - komplikacije, dužina radnog staža?

Može pliz pojašnjenje.

Dakle, da bi trudnica dobila naknadu u visini 100% iznosa prosječne plaće u zadnjih 6 mjeseci mora imati ili 1 godinu radnog staža bez prekida ili 18 mjeseci radnog staža sa prekidima.

Pitanje, bolje moj slučaj: Imam ukupno 6 godina radnog staža u životu. Sa prekidima. Puno sam honorarčila, ali to sad nije bitno.
    - Od 01.06.2003. počeo teći 'stalniji' radni staž
    - tijekom 2004. i 2005. bila na bolovanju i porodiljnom
    - od 01.12.2005. do 31.03.2006. mirovanje radnog odnosa - zakonski sporazum sa poslodavcem
    - od 01.04.2006. opet radim do 14.05.2007. te od 16.05.2007. (budale me zaribale za 1 dan) do 20.09.2007.
    - od 20.09. og - nezaposlena
    - osnivam vlastitu tvrtku (ne obrt) u kojoj ću se prijaviti uskoro i tijekom 10. mjeseca uzeti bolovanje.

Mogu li ja dobiti 100% prosjeka plaće ili ne?

Bolje da ne spominjem što sam sve čula na HZZO. Koja ekipa - čudno da ne hodaju okolo sa ječmencima.

Hvala unaprijed.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mora imati godinu dana staža bez prekida, ili 18 mj. s prekidima u zadnje dvije godine

Nadam se da ti bolovanje neće ni trebati

Ne bih dalje, zbog opasnosti od jačmenca

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

osnivam vlastitu tvrtku (ne obrt) u kojoj ću se prijaviti uskoro i tijekom 10. mjeseca uzeti bolovanje.
    Ja ću se samo osvrnuti na ovo, nadam se da mi nećeš zamjeriti.

Bolovanje se ne planira, potreba za njim nastane određenog trenutka i to određuju liječnici koji nadziru trudnoću. Moguće je da već sada postoji potreba za mirovanjem u trudnoći, ali nakon preporučenog mirovanja započeti radni odnos da bi se vrlo brzo otvorilo bolovanje je postala vrlo riskantna stvar: u HZZO-u sve češće reagiraju na ovakve slučajeve. Sa velikim brojem roditelja sam telefonski razgovarala koji su imali problema nakon ovakve prijave. Posljedice su bile:

- poništenje radnog odnosa
    - povrat novaca (ako je bilo isplaćenih naknada od trenutka otvaranja bolovanja do revizije predmeta) zajedno za zakonskim zateznim kamatama
    - gubitak prava na rodiljnu naknadu za nezaposlene mame jer se probiju rokovi potrebni za urednu prijavu na biro
    - o neugodnostima da i ne pričam

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Vesna 72 hvala na informaciji.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nisam htjela dužiti priču sa zdravstvenim stanjem.

Taj komentar 'bolovanje se ne planira' je jako ružan i nepotreban.
    Ja već sad moram mirovati jer je velika šansa otvaranja grlića maternice. To mi se u prošloj trudnoći dogodilo početkom 7. mjeseca trudnoće, ali zato je prod trajao 10 minuta, potpuno prirodno i uz malo boli.

Što se tiče ovih sankcija - provjereno u pravnoj službi HZZO - sankcije su dobile osobe koje su za vrijeme trajanja bolovanja mjenjale poslodavca ili se zapošljavale kao kućne pomoćnice u nečijem domaćinstvu.
    Previše je tu dezinformacija i prepričavanja.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ne vidim što je ružno i nepotrebno u mom komentaru. Ja sam ti napisala koje ja informacije imam, a ti ih naravno imaš pravo ignorirati i odbaciti.

Previše je tu dezinformacija i prepričavanja
    Ja bih rekla da je ovo ružan i nepotreban komentar. Nadala sam se da mi nećeš zamjeriti, ali imam dojam da jesi. Žao mi je ako te je moj post povrijedio, nije mi to bila namjera. Zakoni (Zakon o radu, Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i njegov pripadajući Pravilnik) ne razdvajaju kućne pomoćnice kao radnike od ostalih radnika. I koji će predmet netko u HZZO-u ocijeniti kao sporan i ići na reviziju to ne znamo ni ti ni ja, a niti ti netko iz HZZO-a to može unaprijed reći.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ugurat cu se na ovaj topic da ne otvaram novi.
    dobila sam otkaz nakon porodiljnog (ekonomski razlozi).
    primala sam nakandu na HZZ -u.
    nakon sto je istekla, na preporuku referentice za zavodu za zaposljavanje, zamolila sam odjavu na kraci rok. ( htjela sam poloziti vozacki, adaptirati kcer na vrtic i onda traziti posao. zbog zdravstvenih razloga, nisam ni pomisljala na drugo dijete).
    i hop, ostala trudna. i doktor dao zeleno svjetlo. obzirom na situaciju, trebala bih na komplikacije odmah.
    sto sada? po ovome ne bih imala pravo na porodiljnu naknadu.
    sto ako i nadem posao? sumnjam da cu moci raditi neki duzi period.(ako mi me netko uopce zaposlio)

znam da sam si sama kriva
    ne bih se zamarala porodiljnim da nam ti novci ne bi cinili znacajnu razliku u finacijama.
    sto napraviti?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što napraviti? Ništa.

Trudna si i moraš mirovati - dakle nema smisla tražiti posao.

A na porodiljnu kao nezaposlena nemaš pravo, jer si brisana iz evidencije.

Gledaj s vedrije strane, ni do sada nisi imala ni naknadu ni plaću - pa eto ništa ni ne gubiš. Nije neka utjeha, ali...

Svakako traži dječji doplatak, po rođenju djeteta onu jednokratnu naknadu za novorođenče, naknadu od grada... Nije puno, ali i tu se nabere - od grada 6.000,00 kn, od HZZO-a 2.328,00 (ove dvije su jednokratne), dječji doplatak ovisno o imovisnkom cenzusu, ali ako vas je četvero na jednoj plaći vjerovatno barem 500 kn mjesečno...

Nemoj se samo živcirati

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pa i ja to tako gledam.
    kako cu doc nekome tko treba radnika i reci: evo tu sam al znate, svaki cas mogu zavrsiti na mirovanju?

obzirom da u praksi malotko zaposli trudnicu...
    ha, nis, moram samo smisliti kako zaraditi nesto novaca
    sto bi se uzrujavala, imam muza, dijete i bebicu u tibiju...cijeli svijet je moj

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •