Ginger![]()
kak veli Gejsha, pojavit će se jedan, kad tad!
~~~~~~~~~~~~~
Ginger![]()
kak veli Gejsha, pojavit će se jedan, kad tad!
~~~~~~~~~~~~~
O Ginger, hebemu pa ne mogu vjerovati, zao mi je
Nevjerojatno koliko ima te azoospermie
Imas na potpomognutoj nekoliko tema na kojima se okupljaju cure koje se bore s tim problemom pa prouci to, prikljuci im se i krenite u borbu. Nade uvijek ima![]()
I da, obavezno ponoviti nalaz, ne mora znaciti da je to trajno stanje ili da ce bas uvijek biti nula.
Gdje ste radili nalaz?
Uuuu...Ginger prvotno napisa
Htjela sam reći:
Možda su nešto zbrljali...visibaba prvotno napisa
To mi je danas "Light motiv", cijeli dan rješavam tuđe brljotine.
Ljudski je griješiti, možda su stvarno nešto krivo napravili... Ponovite nalaz...
Evo malo ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~...
![]()
hvala cure
radili smo u uro..nešto sad se ni to ne mogu sjetiti....
ništa, idem čitati na potpomognutoj!
i objavljujem RAT toj prokletoj dijagnozi!¨
nebu mene nitko.....
Ginger![]()
ponovite vi to, krenite na pretrage da vidite uzroke a ja vam ~~~~~~~~~~~~~~~ da nalaz nije bio reprezentativan i da će nove pretrage pokazati da je ipak sve u redu!
xCharlie prvotno napisa
![]()
kao sto mi jedna dr rekla, to je muskarcima ahilova peta, preosjetljivo podrucje, sve zivo utjece na konacan nalaz pa cak i kolicina kave koju popiju!
cure glavu gore i pojavit ce se bar jedan! i to je dosta za jednog![]()
Ajme, koliko nas ima sa tim problemima.
andream,gejsha, ginger nisam znala da i vas to muči. Žao mi je, ali se nadam da ćemo pobijediti.
Meni nije jasan nalaz MM. On ima 47% pokretnih ali su abnormalnog izgleda. Čula sam da se nekakvim prirodnim preparatima može utjecati na poboljšanje pokretljivosti ali nisam čula za poboljšanje izglea :? Idem sad na potpomognutu pa možda nešto saznam.
ankara, gdje ste vi radili nalaz? I kako vidiš (što piše) da su abnormalni? vidiš, ja na to uopće nisam ni obraćala pažnju. MM je nalaz radio u Petrovoj, bila sam ljuta jer ništa ne piše ni na hrvatskom, a nema ni referentnih vrijednosti pa sam većinu saznala putem ovog foruma.![]()
Mi smo išli u Vuk Vrhovec. Na nalazu odmah piše da je pokretljivost 47%. Onda dobiješ par listova nekakvih vrijednosti koje niti ja ne razumijem na engleskom a na zadnjoj stranici piše Normal:9%, Abnormal 91%, a onda ti odvoje od tih abnormalnih što ustvari nije u redu. Tako npr piše da je rep savinut, glava pr duga, tekstura neravna itd. Čekali smo nlaz oko mjesec dana. Sad MM opet ide kod tog istog doktora na daljnje pretrage.
andream, na nalazu iz Petrove ti pred kraj nalaza pise morphology i brojka uz to. normalan nalaz je 30% plivaca normalne gradje, a manje je tertozoospermia. pise ti samo brojka, mislim.
vidim da su vam napisali dg. oligoastheo, pa vam je vjerojatno morfologija u redu.
visibaba, čitam upravo nalaz. Ne znam zbog čega nisu stavili nijednu oznaku, nijedan broj kod morphology (30%): samo dvije točke - dvotočke. Da li je to zato što je sve OK ili je tako loš nalaz (oligoast.), pa nisu dalje ni radili? :/
meni je rekao dr da nema lijekova za spermiće.
ideš na MPO i oni trebaju 1 komad. dakle šprehe oko 20 milja smo odavno prestali očekivati. pijemo čajeve, šopam ga sa cinkom, macinom travom, zdravcem, stolisnikom, vitaminima, propolisom, matičnom mlijeći.....
možda nešto upali, sve sam to pronašla na ovim stranicama. nekim je pomoglo.
MM je imao mums, i ima asteno terato - manji broj i nekakvi grbavci :/
išla sam na AIH, ITI, i IVF.
joj tako sam nestrpljiva, MM je upravo sada u Vinogradskoj na pretragama kod urologa s prvim nalazom spermiograma. Sad se javio, veli gužva za ubit se. Tješim ga, što mogu, a što nas sve dalje čeka?![]()
Baš me zanima što će mu reći, s obzirom da ima samo taj loš nalaz spermiograma i uputnicu za još jedan? :/ javim vam u svakom slučaju...
andream ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za neke dobre vijesti! Samo strpljivo...ali ne i polako![]()
strpljivo još ova dva tjedna, a onda čim se pojave mali crveni - u napad! nema više čekanja, pala je odluka!![]()
![]()
![]()
curke, u totalnom sam bedu. Jučer MM u Vinogradskoj kod urologa, kad tamo dijagnoza - varikokela 2. stupnja. Odmah je naručen za idući četvrtak kod dr Štimca na operaciju.
E sad ni sama ne znam jel to uopće Ok u ovoj situaciji kad smo se naveliko spremali na VV na potpomognutu s obzirom na moje godine, 37, i loš nalaz spermiograma (oligo). Popodne odmah zovem svoju ginekologicu da u to vrijeme i ja obavim onda pretrage.
Savjeti? Koje da tražim i što uopće mislite, da li operacija može nešto popraviti? Please, čekam odgovore.... :?
andream, najbolje da pitaš na potpomognutoj, tamo ti cure imaju više iskustva s tim. Meni nekako zvoni da dr. danas u pravilu ne idu na operaciju, jer nije nužno da će se nalaz popraviti a oduzima dragocjeno vrijeme (da bi se vidjeli rezultati operacije treba čekati i do 6 mjeseci). S obzirom na vaše godine...ne znam, ja bih na vašem mjestu ipak pitala i za drugo mišljenje nekog MPO-vca
drage moje, skačem od sreće jer je novi spermiogram kaže: oligoasthenoteratozoospermia :D :D :D
nije baš nešto, al kad ti jednom kažu azoo... ovo zvuči predivno!
detalje sa nalaza napišem kasnije, jer sad moram raditi!
pusim vas puuuuuuuuuno i hvala za podršku!![]()
Ginger :D ~o ~o ~o ~o ~o..........eto veselja :D
nek su se probudili!!! i meni je znao nalaz varirati eto kod vas na bolje :D
sad već ima materijala za nekakav IVF![]()
ginger juhuuuuuuuuuuuuu :D :D rekla sam ti.. sad nazovi onog ciku za čaj i
ponovite za 20 dana i vjerujem da ce biti normalan :D :D
Ja bih rado napisala nalaz MM ali mi on ne dozvoljava uopće da se time opterećujem jer on će, kaže sve sam obaviti i uzimati što bude trebalo. Ono što sam uspjela zapamtiti je da je dijagnoza bila nešto sa oligo a što ne znam :? . Vidjet ćemo što će doc. reći pa vam javim.![]()
Ginger...bravo draga..jesam li ti rekla??????....nema predaje.....![]()
curke i milivoj![]()
evo i cijelog nalaza pa da rastumačimo - u zagradi referentne vrijednosti:
apstinencija: 4 dana
volumen ejakulata: 9 ml (>2) :shock: teško mu pala ova 4 dana![]()
viskoznost: normalna
broj spermija: 6,5 mio/ml (>20 mio/ml)
broj spermija u ejakulatu: 58,5 mio (>40 mio)
pokretni: 2 mio/ml - 31%
nepokretni: 4,5 mio/ml
kinetika: 3 (1-4)
morfologija: 3% normalnih (>30%) :/
leukociti: -
dijagnoza: oligoasthenoteratozoospermia
nalaz napravljen u ivf poliklinici
znam da nije nešto, al kad se jednom suočiš sa svim nulama, onda ti ovo izgleda fenomenalno! dovoljno za icsi...
slobodno mi malo rastumačite.... kaj je ovo broj spermija i broj spermija u ejakulatu? kakva je razlika...točno sam prepisala...
Broj spermija u ejakulatu je ukupan broj spermija u ejakulatu.
Broj spermija je, sudeći po mjernoj jedinici mio/ml, zapravo koncentracija, tj. br spermija (u milijunima) u 1 ml ejakulata.
:D za novi bolji nalaz!!!
Ginger ovo je super napredak nakon svih onih nula!!! :D
ovo je i vise nego dovoljno za icsi pa se nemoj opterecivati npr. s morfologijom
Charlie, visibaba![]()
mogućnost za icsi - ništa više od toga nisam ni tražila..... mislim, ne da ne bih htjela bolji nalaz, ali i ovo je dovoljno nakon onog šoka!!
nekad je stvarno malo potrebno za sreću....
gejsha, zelimo_bebu... bile ste u pravu![]()
Bio je MM danas na Vuk Vrhovec i naručilo ga je tek za 23.11. Do tada ništa. Ako uspijem prepisti ću nalaz pa da mi ga barem vi rastumačite da znamo na čemu smo.![]()
![]()
Ginger, ovaj spermiogram je meni vrlo neobican, a evo i zasto:Ginger prvotno napisa
volumen je ogroman, pokretljivost je solidna, viskozitet ok, a morfologija losa. Obicno, ako se radi o varikokeli kao uzroku (ne znam ima li pokazatelja da li je i kod TM to u pitanju), onda je viskozitet pojacan, tj. ne dolazi do (potpune) likvefakcije, pokretljivost je losa, iako broj nije nuzno los, a morfologija zna biti losa.
e sad, posto vam je 1. nalaz bio bitno drugaciji, ja bih nalaz ponovila, isto na IVF poliklinici, pa vidjela moze li se povuci kakav uzorak prosjecnog spermiograma. zasto to velim: koncentracija spermija po ml je losa, ali ukupni broj je jako dobar, pa se za inseminaciju nakon centrifuge moze dobiti solidan broj pokretljivih spermija. dalje, uradila bih spermokulturu jer se moze desiti da neka infekcija unisti morfologiju, pa mozda da se i to popravi.
sve ovo naravno imajuci na umu vase, tj. tvoje godine. ako vam se zuri, zanemarite AIH i idite direktno na IVF, moguce cak da vam ne bude trebao ICSI jer su plivaci jaki, problem je morfologija ali mozda se ona popravi.
eto, nadam se da nisam zakomplikovala, drzim vam fige!![]()
joj wewa![]()
ovaj vikend radimo borbeni plan s tim spermiogramom i postupcima.
zbunjena sam, mi imamo 28 godina, al neda mi se odugovlačiti...
može li kad radi spermiogram odmah zatražiti i spermiokulturu?
nazalost, ne, bar prema nasem iskustvu - a evo i zasto, za spermiogram se detaljno broje i ocjenjuju spermiji, obicno se posmatraju i nakon vremenskih intervala, da bi se utvrdila poptunost likvekacije, a i pokretljivost nakon sat, pa cak i dan (to recimo rade u uroloskoj klinici Salus u Splitu). onda je taj materijal neupotrebljiv za mikrobioolosku analizu.Ginger prvotno napisa
obicno muske narucuju 2 puta. no, kad tm bude radio spermokulturu, nek trazi i bris uretre, da ne bi opet morao ici.
i jos - isto iz vlastitog iskustva, spermiogrami znaju jako varirati, mi smo imali 7, pa 3, pa 15, pa 19 mil/ml, ali ako je oplodni potencijal los, on (osim u rijetkim slucajevima) ostaje los, zato se i trazi precica za zacece u vidu MPO. statisticki gledajuci, svi bismo mi imali djecu u nekih 50 godina, ali ko moze cekati toliko dugo
hajde, polako, tek ste friski, sve ce ovo biti piece of cake, bitno je da plivaca ima![]()
Imam pitanje!!!!!
Ako kojim slučajem ne uspijemo prirodnim putem, može li se na umjetnu odmah bez šopanja hormonima i mučenjima kroz kojekakve pretrage ili to sve skupa ima svoj nekakav red :?
ankara odredjene pretrage cete morati proci, a sto se tice ne-sopanja hormonima, uvijek mozete pokusati i postupke u prirodnom ciklusu ako je kod tebe sve u redu, samo moras biti svjesna da je postotak uspjeha ipak manji. s obzirom da je ovo tema o spermiogramima, da ne oftopicarimo dalje, najbolje da sve sto te zanima pitas na Potpomognutoj, tj. jos bolje, mozes tamo otvoriti jedan samo svoj topic sa svim pitanjima, vidim da je to sad popularno![]()
da li upala mjehura i bubrega može utjecat na ~o
pirice jeli TM radio spermiogram? MM jeste i ima leukocite i eritrocite što je znak upale (i slabo pokretljive spermiće, što je možda zbog upale-ja se nadam jer se to može liječiti) sad treba da ide na dalje pretrage, a preporučeno mu je da uradi spermokulturu i urinokulturu sa antibiogramom. ta upala bi onda mogla uticati ali ne mora značiti, ali nek se prekontroliše za svaki slučaj
mislim da može, odnosno opće stanje cijelog organizma može utjecati na plivače.
ono, kad padne imunitet, pa neka upala, u tom trenutku mislim da se ~o mogu malo pošemeriti, al privremeno- dok to ne prođe.
to je moje skromno mišljenje nakon brojnih pročitanih topica o plivačima...
nemoj se brinuti, koliko se ja sjećam vaši plivači su ok, a ako su sad i nešto slabiji, to je privremeno
ma radio je spermiogram u 12/06 i bio je odličan, ali u pon ga uklještila kićma i dobio je injekcije protiv bolova i ništa nije pomoglo i danas otišao kiropraktičaru i on mu rekao da ima upalu mjehura koja se već duže vuće i koja je prešla na bubrege, pa eto samo me zanimalo
pa ajde napisi brojke, mozda i nije tako strasno kao sto zvuci.ANKARA prvotno napisa
i nemoj plakati, razumijem da je pocetni shok, ali npr. sandrij je s takvom dijagnozom NJM zatrudnila prirodnim putem.
Evo, ali toga ima puno:
apstinencija 7 dana
Volumen: 2.600
Likvefakcija: normalna
pH: 7,7
St.spermatog:0,3 (nemem pojma što to znači)
Leukociti 0,2
vitalnost 47%
HOS 40% (i ovo?)
ANALYSIS RESULTS
Summary
TOTALS
Normal: 13 (9%)
Abnormal: 125 (91%)
ABNORMAL DISTRIBUTION
Slight Amorph: 17 (12%)
Abnormal: 108 (78%)
PROCESSING
Total Cells:138
Total Frames:113
CALCULATED INDEX.
Morph Index: 22%
Abnormal Characteristics
SIZE
Too Long: 60
Too Short:0
Too Wide:9
Too Narrow:2
Tail
Bent:15
Abaxial:7
Coiled: 1
ACROSOME
Small:23
Large:0
Shape
Slight Amorph:17
Tapered:18
Round:6
Thin:17
Elongated:7
Sev Amorph:16
Midpiece:24
To je ja mislim onaj bitniji dio nalaza. Ima još hrpa brojkica ali su mi se ove učinile najvažnijima. I zabrinjava me još i ovaj podatak:
W:H:O: Comparison
Parameter / Actual value / standard / units/ status
total conc. 8.9 20.0 M/ml Fail
motility 16 50 % Fail
rapid cells 13 25 % Fail
Ajme koliko podataka a meni se sve to čini jaaako![]()
![]()
možete mi tumačiti sper. MM.
ABST. 5 DANA
SPERM ANAL. 54
VOLUME:3,5ML
CONCENTRACION 66,67MILL/ML
SPERMOCOUNT 233,33
A10,0 MILL/ML
B12,7
C8,7
D35,3
PH 7,6
VITALITY 74
MORPHOLOGY 18
WHITE BLOOD CELLS 0,1
ROUND CELLS 2,4
AGGLUNATION: NO AGGLUNATION
VISCOSITI (2 CM
DIJAGNOZA ASTHENOTERATOZOOSPERMIA
cure, nadam se da će se uskoro javiti netko tko više kuži ove brojke.
mi smo na nalazu imali puno manje informacija pa sam jedva skužila...
sally jedino što kužim da vam je koncentracija i ukupni broj odličan, a kad ih ima tako puno, nađe se i dosta dobrih (a potreban je samo jedan...)
ankara, mislim da je vama apstinencija preduga, kažu da treba biti 3-5 dana.
dalje ne znam... pogledajte referentne vrijednosti na rodinoj stranici.
![]()
ankara uf zao mi je, ali iz ovog sto si napisala nije bas najbolje (iako nisi prepisala one glavne ukupne brojke nego razradu, a nisi navela ni koja dijagnoza pise - po ovome bi bila oligoasthenoteratozoospermia koliko ja vidim) - prevedeno - ima ih premalo, prespori su i najveci dio njih je deformiranog oblika - preporuka mozda cak i Icsi (ali to ti sve treba pisat na samom nalazu)
sally vas nalaz i nije toliko los - ima ih ukupno jako puno, od toga je 35posto nepokretnih, ali morfologija i nije nesto jako grozna - mislim da bi se tu puno dalo popravit raznim dodacima (pogledaj temu kako ste popravili spermiograme - ja na tvom mjestu uopce ne bi odustala od truda za prirodno zacece
Ankara i meni se cini da vam je apstinencija malo preduga, al vjerojatno se ni kracom apst. ne bi puno toga promijenilo u nalazu.
Stavila si puno podataka, cini mi se da je vazan ovaj Morph Index: 22% sto i nije tako lose (normalno je 30) i ovo
sto bi znacilo da vam je koncentracija 8,9 Mil/mill (normalno je 20), pokretnih imate 16% (normalno 50), a ovo rapid cells :? to su valjda progresivno pokretni, imate 13% (normalno 25).total conc. 8.9 20.0 M/ml Fail
motility 16 50 % Fail
rapid cells 13 25 % Fail
Nalaz nije bas sjajan i morat cete se pozabaviti MPO-om. Nemojte cekati i ocajavati nego krenite u borbu, a beba ce sigurno doci![]()
Hvala vam cure na tumačenju. Svjesni smo oboje da je nalaz jako loš ali s obzirom na okolnosti dosadašnjeg života i bolesti koje su pogodile MM u određenom "predjelu" tijela, vjerujte mi da smo presretni da ima ičega više dole pokretnoga. Tako da gajimo nade da će biti dovoljno za umjetnu. MM se naručio na VV 23.11. Pretpostavljam da će nas oni kroz sve voditi dalje. Ali ipak, ne odustajemo niti od prirodnih pokušaja. Pa što bue, bude.![]()
![]()
nakon tri mjeseca kure sa bioastinom, cinkom, l-karnitinom, l-argininom, c i e vitaminom i ginsengom, ekipa mm je sa 2mil narasla na 18, 800 mil! je li to zasluga vitamina koje je pio ili se stanje samo od sebe popravilo, ne znam, ali buduci su ostali malo spori, i jos to nije normospermija ( iako je dr rekao da bi moglo doci do trudnoce), kupila sam knjigu povecajte plodnost prehranom. I, naoruzala se vitaminima , i za sebe i za njega: cinkom, , c i e vitaminom , selen, b kompleks,laneno ulje,za njegal-karnitinom, l-argininom i za sebe folna i a vitamin. pa da vidimo!
Zna li netko je li ta knjiga donijela uspjeha nekome?