Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 254

Tema: Spermiogrami... 2. dio

Početno Spermiogrami... 2. dio

bok cure,

evo i ja vam se pridružujem u ovom topicu ak me primate...
    MM je napravio 2 spermiograma nakon e.coli u ejakulatu koja su pokazala gotovo identične rezultate pa vas molim za mišljenje...

apstinencija - 3 dana
    volumen ejakulata - 4 ml
    ph vrijednost 7.5
    broj spermatozoida u ml - 41 mil
    ukupan broj spermatozoida u ejakulatu - 164 mil
    pokretljivost - 73%
    progresivno pokretni - 14%
    nepokretni - 27%
    normalni oblici - 49%

Problem bi bili progresivno pokretni spermići, ali ja sam malo uključila matematiku u sve to pa me zanima jesam li u pravu, ili ipak moramo na danju obradu...
    Ako je normalno 20 mil/ml, s volumenom od barem 2 ml te progresivnom pokretljivošću od 50% to je ukupno 20 mil progresivno pokretnih spermija, a mi s našom matematikom imamo više od 22 mil. progresivno pokretnih spermija...
    Inače MM je trenutno na udarnoj dozi c vitamina te kombinacije cinka, selena i e vitamina. Cure, molim Vaše mišljenje... Jel moja matematika štima?

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Koliko sam ja skužila, ovo je DOBAR spermiogram. Ima ih dosta, s normalnim oblikom, jedino bi progresivna pokretljivost mogla biti bolja, ali nije ni ovo loše. Ionako se u pokretljivost zbrajaju progresivni i pokretni u smjeru.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

brrr to je super spermiogram, nema nikakvih problema

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

inace je i mm spermiogram bio los, al je ocito doktor nesto fulao, jer smo isti mjesec tog spermiograma zatrudnili, iako je nazalost zavrsilo spontanim u 13. tj i sad pokusavamo opet...znam da stres i razni faktori mogu utjecat na kvalitetu sperme, ali, moja ginekologice se isto cudila da nam je uspjelo kad je vidjela tako los rezultat spermiograma i rekla da je mozda krivo uzet....sad meni cudno zvuci "krivo uzet" al je ocito i to moguce, pogotovo zato sto mi je i jedna druga ginekologica reagirala tako da je rekla da ko god ide raditi spermiogram kod tog doktora, ispadne mu los, a kad muzeve posalje u veci bolnicki centar radit spermiograme, ispadnu im dobri...zato ne treba im nikada previse vjerovati jer su i oni ljudi i grijese...

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

gledam nas nalaz s VV, dg. asthenozoospermia.
    proucavam morfologiju, jer smo na nalazu iz Petrove imali i terato, evo sto kaze VV:
    Polimorfija-Tygerberg striktni kriteriji (%): uredni 14, granicni 14, polimorfni 72, kalkulirani index 28.

googlam i evo objasnjenja:
    "Morfologija spermija
    Procjena građe (morfologije) spermija značajna je za procjenu muškarčeve plodnosti. Mnogi laboratoriji slijede preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization - WHO) za klasifikaciju spermija.
    Spermiji se mogu smjestiti u jednu od pet kategorija:
    - normalni
    - spermiji s abnormalnosti glave
    - abnormalnosti vrata i sredine
    - abnormalnosti repa
    - nezreli spermiji.

SZO danas smatra kako je normalan raspon za ljudsku spermu da bude više od 30% normalnih oblika. Prethodno je kao normalan raspon bio uziman više od 50%.

Druga metoda procjene građe spermija, koja se naziva STRICT CRITERIA, odnosno strogi kriteriji, nedavno je uvedena od strane Dr. Thinus Kruger i kolega iz Tygerberg Hospital, Južna Afrika. Ovaj novi sustav klasifikacije ima bolju povezanost s ishodom izvantjelesne oplodnje nego SZO klasifikacija. Defekti koji se promatraju isti su kao i kod SZO kriterija. Razlika je u tome što vrlo strogi kriteriji trebaju biti ispunjeni da bi se spermij okarakterizirao kao normalan. Po ovim se kriterijima više od 14% normalnih oblika smatra normalnim nalazom plodnog sjemena.
    Sjeme s manje normalnih oblika od 14% dijeli se u dvije daljnje grupe:
    5-14% normalnih oblika = tzv. "G" uzorak (Good Fertilization Prognosis) s dobrom prognozom za oplodnju
    0-4% normalnih oblika = "P" uzorak (Poor Fertilization Prognosis) s lošom prognozom za oplodnju"

Eto zato smo mi na VV prosli samo s astheno dijagnozom. Sitnice, al covjeka veseli . Mada i dalje ne kuzim bas sto znaci onaj kalkulirani indeks kod morfologije...?

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Hej cure,

gdje se to u Petrovoj nosi uzorak za spermiogram?

Da ne gubimo vrijeme kada dođemo tamo?

Ako netko ima volje reći...

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pa visibaba, to stvarno ohrabruje... ~~~~~~~~~~~~~~~~

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Leni u dvorisnu zgradu u endokrinoloski laboratorij (ali ako nosite uzorak od kuce pazi jer moras donijet u roku od 30min i tu u sterilnoj posudi iz apoteke)

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Pujice, doktorica mu je rekla da treba doći u roku od sat vremena :?
    ništa sva sreća da nema gužve u gradu....

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

koja doktorica, tamo iz labosa ili opce prakse koja mu je dala uputnicu? jer znam da su nama ovi u labosu inzistirali na najvise 30min

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Opće prakse...A ništa, biti će brza vožnja do labosa...

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Sandrij2 prvotno napisa
    thnx Sandrij
    jos kad bi to imalo ikakvog znacaja u praksi...

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj visibaba prvotno napisa
    thnx Sandrij
    jos kad bi to imalo ikakvog znacaja u praksi...
    Ma ja vjerujem u čuda.... Mi smo 1.put došli do trudnoće 3 tjedna nakon spermiograma s 4% progresivnih i 3% pokretnih u smjeru (A+B=7%). U 3 tjedna se spermiogram nije mogao toliko bitno poboljšati. Drugi put sam zatrudnila nakon mjeseci i mjeseci kljukanja MM-a svime i svačim, pa smo dogurali do A+B=30%.

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj visibaba prvotno napisa
    Mada i dalje ne kuzim bas sto znaci onaj kalkulirani indeks kod morfologije...?
    evo nasla sam nesto i o tom indexu, al naravno da ne moze bas sve biti super pa tako tih nasih 28% i nije bas naj:

Normal and borderline forms grouped together are called ‘the morphology index ’. Patients with a morphology index less than 30% will have a severe reduction in fertilization as compared with patients having an index greater than 30%.

nadam se da ce jos nekoga sve ovo zanimati i da se ne dopisujem uzalud sama sa sobom

visibaba avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma ja vjerujem u čuda.... Mi smo 1.put došli do trudnoće 3 tjedna nakon spermiograma s 4% progresivnih i 3% pokretnih u smjeru (A+B=7%). U 3 tjedna se spermiogram nije mogao toliko bitno poboljšati. Drugi put sam zatrudnila nakon mjeseci i mjeseci kljukanja MM-a svime i svačim, pa smo dogurali do A+B=30%.
    znam draga , ti i suzzy() ste mi uzor i motivacija da se i s nesavrsenim spermiogramom moze doci do T prirodnim putem.
    sad kad su se moje O koliko toliko ustabilile, probudila mi se minijaturna nada da probamo i ovako. na postupke, osobito u privatnim klinikama, uvijek stignem.
    hvala ti od sveg srca na ohrabrenju

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo malo o MD...

koncentracija 115,23 mill/mL, volume 3,8 mL, spermcount 437,86 miLL
    brzo pokretni 36%
    sporo pokretni 11 %
    pokretni u mjestu 9%
    nepokretni 44%
    dijagnoza NORMOZOOSPERMIA

dosta spermija u ejukulatu, pokretni su progresivne gibljivosti dobrih kinetičkih sposobnosti..fertilnost normalna..

a sad idem u izučavanje što to sve znači...

'ko zna nek se javi...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

uuuu svaka cast

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa
    uuuu svaka cast
    Ovako

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Dobro je?????

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Leni prvotno napisa
    Dobro je?????
    ovako fantastican spermiogram nisam vec dugo vidjela

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uh, sto je MD sad ponosan na svoju ekipu..sad sam mu pokazala sto si napisao, je sretan..
    Bas si ga uveselila..

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Leni prvotno napisa
    Uh, sto je MD sad ponosan na svoju ekipu..sad sam mu pokazala sto si napisala, je sretan..
    Bas si ga uveselila..
    Napisala, oprosti..

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i mm napravio spermiogram, dijagnoza oligasthenpteratospermia .
    Nije mi baš jasan nalaz jer za svaku vrstu spermića (A, B, C, D) imamo po dvije vrijednosti-šta to znači?

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ula moras nam prepisat detalje s nalaza da bi ti znale odgovorit, ovako napamet je nemoguce

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

:/
    Molim vas tumačenje sljedećeg s. supruga:
    sperm analysed: 50
    concentration: 1,57 mill/mL
    volume:1,2 mL
    spermcount: 1,88 mill
    grade a: 0,0 0,0 mill/mL
    grade b: 2% 0,0 mill/mL
    grade c: 8% 0,1 mill/mL
    grade d: 90% 1,4 mill/mL
    velocity: mean 13,2 sd 0,0 median 13,2 SEM 0,0
    linear velocity /microns/ mean 12,7 sd 0,0 median 12,7 SEM 0,0
    linearity index mean 96,6 sd 0,0 median 96,6 SEM 0,0
    ph 7,8
    viscosity manje od 2

čini mi je jako loše, pogotovo jer je a i b zajedno 2,0

da li je uopće moguća prirodna oplodnja?

Svaki odgovor je dobro došao.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

andream, jeste nalaz radili u Petrovoj? Ako da, na dnu papira trebala bi pisati i dijagnoza "riječima".

Meni se čini da vam uz ovakav nalaz nema smisla čekati "prirodno" začeće... Naime, normalne vrijednosti su koncentracija 20 mil/ml, s volumenom od barem 2 ml te progresivnom pokretljivošću (A+B) od 50% ili A od preko 25%. No zato je za potpomognutu oplodnju dovoljan 1 zdravi spermij, pa ne treba tugovati

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj andream prvotno napisa
    :/
    Molim vas tumačenje sljedećeg s. supruga:
    sperm analysed: 50
    concentration: 1,57 mill/mL
    volume:1,2 mL
    spermcount: 1,88 mill
    grade a: 0,0 0,0 mill/mL
    grade b: 2% 0,0 mill/mL
    grade c: 8% 0,1 mill/mL
    grade d: 90% 1,4 mill/mL
    velocity: mean 13,2 sd 0,0 median 13,2 SEM 0,0
    linear velocity /microns/ mean 12,7 sd 0,0 median 12,7 SEM 0,0
    linearity index mean 96,6 sd 0,0 median 96,6 SEM 0,0
    ph 7,8
    viscosity manje od 2

čini mi je jako loše, pogotovo jer je a i b zajedno 2,0

da li je uopće moguća prirodna oplodnja?

Svaki odgovor je dobro došao.
    Na žalost, nije obećavajući spermiogram. No, na sreću, nije ni najgore.
    Podebljala sam ti ono što ja odmah uočavam iz spermiograma TM, a to je da je koncentracija mala (za normozoospermiu treba biti 20 mil/ml) i pokretljivost također jako loša (treba biti a+b=40%).

Ako je ovo prvi spermiogram koji je radio, u svakom slučaju se preporuča napraviti još jedan za mjesec dana, da se vidi stanje. U tih mjesec dana, pokušajte s nekim dodacima tipa BioAstin, cink, selen, čaj od piskavice, zelena alga, L-arginin, L-karnitin....

Imaš na POTPOMOGNUTOJ OPLODNJI jednu temu KAKO STE POPRAVILI SPERMIOGRAME, pa malo pogledaj.

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa
    andream, jeste nalaz radili u Petrovoj? Ako da, na dnu papira trebala bi pisati i dijagnoza "riječima".

Meni se čini da vam uz ovakav nalaz nema smisla čekati "prirodno" začeće... Naime, normalne vrijednosti su koncentracija 20 mil/ml, s volumenom od barem 2 ml te progresivnom pokretljivošću (A+B) od 50% ili A od preko 25%. No zato je za potpomognutu oplodnju dovoljan 1 zdravi spermij, pa ne treba tugovati
    Potpisujem Charlie!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Puno vam hvala na odgovorima. Rađeno je u Petrovoj prvi puta, a piše na dnu riječima oligoasthenozoospermia. Problem je što je meni 37 godina, njemu nešto manje, i nemamo baš vremena za dugo planirati trudnoću. U srijedu ide kod urologa.
    Što bi dalje moglo biti? Da li tražiti odmah umjetnu? Jako smo zabrinuti, a suprug već pije cink, e i b vitamin. Inače, "pokušavamo" nekih 10 tak mjeseci, naravno bezuspješno.

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Stigao je spermiogram MM. Tuga i žalost. Konačna dijagnoza je malo pokretnih i slabo pokretnih sp. Nisam točno upamtila sve vrijednosti ali ono što je on dobio na papiru nema baš sličnosti sa onim što sam pročitala kod svih vas.
    Mislim da je glasilo ovako
    Normal- 9%
    abnormal-91%
    vitalnost - 47
    Ako uspijem skenirati nalaz stavit ću ga na ovaj post.

Sad smo u bedu oboje.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

andream, ja bih na vašem mjestu s tim nalazom odmah otišla kod nekog dobrog MPO stručnjaka (MPO = medicinski potpomognuta oplodnja)....a ako se u međuvremenu desi prirodno, super. Cure s foruma preporučaju u Zagrebu Vuk Vrhovec, Sveti duh, od privatnih polikliniku Vili, IVF, Škvorc... Najbolje da se javiš na podforum potpomognuta oplodnja, tamo ti ima jako iskusnih cura koje će ti znati odgovoriti na većinu pitanja: što, gdje, kako, koliko se gdje čeka, što se plaća i koliko.

Ne znam kakvo je stanje kod tebe, mislim da bi i ti trebala napraviti neke pretrage ali opet, najbolje da se javiš na potpomognutu. Puno sreće

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Sad kad je tako loš nalaz, što reći urologu na prvom pregledu? Šalje li on sam dalje? MM je naručen za tjedan dana kod urologa u Vinogradskoj. I da i ja krenem dalje ili da čekam? Kod mene je UZV ok, kao i papa, ali to je sve što sam napravila od pretraga. :?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Joj ne znam što bi te sve mogli tražiti, a ne znam ni tko vas upućuje na MPO. Piše li možda na spermiogramu da je nalaz za AIH/IVF? Cure s potpomognute će znati, a možda ti se jave i neke curke s ovog pdf-a sa sličnim nalazima.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne piše ništa. Morat ću ipak sastaviti dobar popis pitanja za urologa.

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zdravo, Andrea

javljam se jer sam i ja prije neke 3 god bila na ovom podforumu i pitala se slicne stvari. Naime, dijagnoze su nam jako slicne: mm ima oligoastenoteratozoospermiju, sve 1. stepena (najbolji nalaz bio je negdje oko 18 miliona/ml).

Nama je nakon puno spermiograma, spermokultura, ultrazvuka testisa, pregleda prostate preporuceno samo jedno: ICSI. zbog vasih godina, preporucujem da ne gubite vrijeme (jer se nakon "terapije" - uzimanja vitamina ceka po 3 mjeseca izmedju spermiograma) i odete na VV ili slicnu kliniku sa spremnim nalazima. to znaci da osim tvoje pape i ultrazvuka treba da poneses hormonalni status i muzeve nalaze.

zelim vam puno srece i bebicu cim prije!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

wewa, hvala! Imaš poruku na private pa te molim te odgovori.
    Hvala vam svima curke, super ste!

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

MM je uzeo uputnicui krenut će dalje na pretrage. Odlučio se za Vuk Vrhovec gdje je i radio spermiogram 8) Hvala cure na savjetima. Ja ih voljela da nam upali i bez nekakvih umjetnih metoda ali Bože mioj, što se mora, mora se. Pozdrav svima i javim se kad bude nešto novo.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ankara, a za što je tražio uputnicu i od koga?
    Inače, MM danas kreće opet kod dr opće, tražit će (dok čega na urologa) za hormonalne pretrage. Sad sam ja nestrpljiva, da li zna netko je li to iz krvi pretraga i gdje se može kod nas obaviti? Moji su hormoni (štitnjače, ak se na to misli) Ok.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nash novi spermiogram

0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    itd.

primjendbe : nadjen 1-2 brzo progresivna i po koji nepokretni spermatozoid

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Gejsha pa što se dogodilo? Prije vam je bio OK, šta ne?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

neznam sto se dogodilo veceras se idemo naci s jednim dok. pa cemo vidjeti sto on misli i prije nije bilo naj naj al je bilo 12 milijuna sad nista

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj gejsha prvotno napisa
    nash novi spermiogram

0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    itd.

primjendbe : nadjen 1-2 brzo progresivna i po koji nepokretni spermatozoid
    Uuu, ovo sigurno boli

~~~~~~~~~~ i držite se

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ajme, gejsha, ovo ne mogu da vjerujem
    Da nije neka greska? Koliko puta ste do sada provjeravali spermoiogram i je li uopce sta kazivalo na takvu mogucnost?
    Strasno mi je zao

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

gejsha glavu gore, ti si uvek bila hrabra i puna optimizma.
    mozda je to trenutno stanje, da li je mozda bio bolestan ili pio neke lekove, ili nesto slicno sto pogorsava stanje?
    nemoj se toliko nervirati postoji lek i za to. buduci da mu je nekad bio relativno ok spermog., moze i bice ponovo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ma i ja vjerujem da ce sve biti ok .. najsmjesnije mi je to sve jer sam prosli mj. imala biokemijsku (ß 23) pa da je bio ovakav prosli mj. sigurno nebi se nista ulovilo s aih. do sad je radio 3 x 1 x normalan nakon godinu dana 12 milijona nakon 7 mj. nula

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ma i ja vjerujem da ce sve biti ok .. najsmjesnije mi je to sve jer sam prosli mj. imala biokemijsku (ß 23) pa da je bio ovakav prosli mj. sigurno nebi se nista ulovilo s aih. do sad je radio 3 x 1 x normalan nakon godinu dana 12 milijona nakon 7 mj. nula
    Tu onda stvarno nesto ne stima! Ne dozvolite zato da vas to izbaci iz takta, nego lijepo ponoviti pretragu (mozda negdje drugdje?), pa nakon toga vidjeti sta dalje.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sama si sve rekla...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma to su napravili neku pogrešku u labu....

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja prijavljujem azospermiu
    nije ponađen niti jedan jedini spermij

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove