Citiraj Ginger prvotno napisa
curke i milivoj

evo i cijelog nalaza pa da rastumačimo - u zagradi referentne vrijednosti:

apstinencija: 4 dana
volumen ejakulata: 9 ml (>2) :shock: teško mu pala ova 4 dana
viskoznost: normalna
broj spermija: 6,5 mio/ml (>20 mio/ml)
broj spermija u ejakulatu: 58,5 mio (>40 mio)
pokretni: 2 mio/ml - 31%
nepokretni: 4,5 mio/ml
kinetika: 3 (1-4)
morfologija: 3% normalnih (>30%) :/
leukociti: -
dijagnoza: oligoasthenoteratozoospermia

nalaz napravljen u ivf poliklinici
znam da nije nešto, al kad se jednom suočiš sa svim nulama, onda ti ovo izgleda fenomenalno! dovoljno za icsi...

slobodno mi malo rastumačite.... kaj je ovo broj spermija i broj spermija u ejakulatu? kakva je razlika...točno sam prepisala...
Ginger, ovaj spermiogram je meni vrlo neobican, a evo i zasto:
volumen je ogroman, pokretljivost je solidna, viskozitet ok, a morfologija losa. Obicno, ako se radi o varikokeli kao uzroku (ne znam ima li pokazatelja da li je i kod TM to u pitanju), onda je viskozitet pojacan, tj. ne dolazi do (potpune) likvefakcije, pokretljivost je losa, iako broj nije nuzno los, a morfologija zna biti losa.

e sad, posto vam je 1. nalaz bio bitno drugaciji, ja bih nalaz ponovila, isto na IVF poliklinici, pa vidjela moze li se povuci kakav uzorak prosjecnog spermiograma. zasto to velim: koncentracija spermija po ml je losa, ali ukupni broj je jako dobar, pa se za inseminaciju nakon centrifuge moze dobiti solidan broj pokretljivih spermija. dalje, uradila bih spermokulturu jer se moze desiti da neka infekcija unisti morfologiju, pa mozda da se i to popravi.

sve ovo naravno imajuci na umu vase, tj. tvoje godine. ako vam se zuri, zanemarite AIH i idite direktno na IVF, moguce cak da vam ne bude trebao ICSI jer su plivaci jaki, problem je morfologija ali mozda se ona popravi.

eto, nadam se da nisam zakomplikovala, drzim vam fige!