vertex prvotno napisa
Znaš šta, mene ljuti nekritičnost. Ulažem puno energije u to da se svi skupa hranimo što zdravije. S druge strane, vagam vrijeme i energiju utrošenu u to nastojanje, da gubitci ne prevagnu na kraju.
Mislim da je najmanje šta ljudi mogu učinit - pročitat deklaraciju. Smeta mi kad se ide u kolektivnu histeriju oko štetnosti neke grozne hrane, a 50% sudionika rasprave nije niti pročitalo deklaraciju na proizvodu.
Onda možemo ići dalje - možda lažu na deklaraciji. E j**i ga, možda, ali tu već gubitak (moje) energije prelazi granicu korisnosti.
Tako kad tisućiti put čitam o "onim groznim E-ovima" ili o tome "tko zna što stavljaju u mlijeko da tako dugu traje" - onda vidim samo neznanje. Pa ne znao netko da dijete ne treba kljukati gumenim bombonima, ili da je trajno mlijeko sterilizirano i zato dugo traje, meni dođe na isto, osim kad ova druga osoba ima još i jako nadmeni stav jer je kao jako osvještena i jasno joj je da nas svi samo truju i varaju.
Aditivi, konzervansi bla, bla, bla - čitam deklaracije i izbjegavam, ali ne potpuno. Smatram da se dodaju kontrolirano. U toj kontroli može biti grešaka, slučajnih ili namjernih. To smatram rizikom vremena u kojem živim.
Svaka tvar može biti otrov, pitanje je količine. I svaka tvar se može konzumirati u neškodljivoj količini.