vezano za Cedevitu bez secera koja izaziva dijareju: radi se vjerojatno o sorbitolu, koji daje sladak okus, a poznato je da "otvara" ako se konzumira preko preporucene kolicine. mislim da na pakiranju imate napisano kolika je maksimalna dnevna doza, ona koja nece izazvati nikakve nezeljene posjete WC-u.

vezano za ono sto nazivate "mononatrijev glutaminat":

zapravo se kaze samo natrijev, jer se radi o natrijevoj soli, gdje je broj natrijevih iona po molekuli jedan. pa se to "mono" ne istice u hrvatskom. (kao sto se niti ne kaze "monoklormetan" nego samo klormetan, ali se kaze diklormetan za spoj gdje postoje dva atoma klora)

sto se tice anionskog dijela, nisam sigurna radi li se o glutaminatu, ili glutamatu. to su dva razlicita aniona, tj. odnose se na razlicite aminokiseline.

glutamat je anion glutaminske kiseline, a glutaminat je anion glutamina. dakle, ono sto se kraticom oznacava keo MSG je ili natrijev glutamat ili natrijev glutaminat. nemam vegetu pa da provjerim sto tamo pise. ako je E621, onda je natrijev glutamat, dakle natrijeva sol glutaminske kiseline.

eto, sori, zazvali ste kemicara, ja se javih. doduse ne znam sto se sve nalazi u Cedeviti, pa sam odgovorila samo na ono na sto imam komentar.