Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Mala rodilišta:Pa-pa!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Mala rodilišta:Pa-pa!

Najvjerojatnije se zatvara imotsko; makarsko postoji fizički, ali tamo nitko ne rađa; Sinj , što će bit s njim?

I tako, novo splitsko je i prije najavljenih zatvaranja bilo proglašeno promašenom investicijom u smislu da se svjesno gradi s premalim kapacitetom (a ne zaboravimo i hercegovke koje prelaze kilometre da bi mogle rodit u Hrvatskoj).

Čini se da će porod kod kuće (ili u autu) vrlo skoro biti stvarnost za neke rodilje iz splitske okolice. Nažalost, ne kao njihov izbor.
    Sigurno je i autoput (koji Split čini bližim) doprinjeo odluci o zatvaranju malih rodilišta, jer su preskupa za naše zdravstvo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Katastrofa.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u svijetu se otvaraju centri za radjanje (ne samo bez operacijske dvorane nego i bez ijednog lijecnika!) i zene imaju mogucnost roditi kod kuce, a kod nas se ide unatrag. ubrzanim tempom.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da je tu tim rodilištima bila navala rodilja, ne bi ih zatvarali

i rodilje same bježanjem u veće centre, doprinose zatvaranju manjih

Ne primijeni li se nešto i u mentalnom sklopu rodilja, neće niti Sinj bolje proći.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ne odlucuju rodilje o zatvaranju ili ne manjih rodilista. kao da njih netko pita.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

indirektno odlučuju ako ne idu tamo rađati

i ovdje je bilo tema osijek ili đakovo, sinj ili split itd., a žene s ovog foruma su barem donekle informirane da liječnik nije garancija da će porod proteći uredno, niti je rodilište bez sale za operacije put u komplikacije

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Re: Mala rodilišta:Pa-pa!

Citiraj nuna prvotno napisa
    makarsko postoji fizički, ali tamo nitko ne rađa;
    .
    odakle ti ovo? naravno da se radja u makarskoj... ali jedino ako je trudnoca potpuno uredna. ja rodila tamo prije 5 god i opet bi da se maleni nije pozurio ali evo znam da je jedna cura nedavno tamo rodila

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne vjerujem da se zatvara i jedno od navedenih rodilišta.
    Sva uredno rade,samo ,naravno, imaju jako mali broj rodilja u odnosu na velika rodilišta.
    E,sad da li će ih netko htjeti zatvoriti zato što nisu rentabilana,to je već druga stvar.
    Činjenica je da su se prošle godine "ugasila"dva rodilišta uz DZ ,a to su bila rodilišta na Lošinju i na Braču ,ali ona su imala značajno manji broj poroda od ovih danas navedenih.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Autoputa od Im do St nema, cesta je koma, treba sat i pol autom. Bit će malo više poroda doma i na putu, jer po onoj grbavoj cesti od Imotskog do Trilja rodiš 3 puta.

O ukidanju rodilišta u Im već se pije par godina govorilo, pa odustalo, nadam se da će odustati i sada, jer radi sasvim pristojnim kapacitetom, a pokriva veliko područje + Hercegovina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Mala rodilišta:Pa-pa!

Citiraj malena beba prvotno napisa
    naravno da se radja u makarskoj... ali jedino ako je trudnoca potpuno uredna. ja rodila tamo prije 5 god i opet bi da se maleni nije pozurio ali evo znam da je jedna cura nedavno tamo rodila
    Nisam mislila doslovno. Jer da je tako, odavno ne bi bilo rodilišta.
    Ako misliš da je 100 poroda godišnje (a svake godine sve manje)neka brojka, onda u redu. tjednima nemate poroda. A rodilište je pogon koji košta. Može vas po pitanju broja poroda spasit samo tunel kroz Biokovo i Hercegovke! 8)
    Makaranke uglavnom odlaze u Split, a plan je da se prevoze kroz spomenuti tunel u Imotski. Osim toga, nemate stalno zaposlenog ginekologa otkad je dr. Marija otišla u Split.

Imotski- oko 150 poroda godišnje. U jako lošem stanju, treba ga obnovit, nema timova u dežurstvima, ljudi rade kad treba, uključujući i pedijatre i laborante. No ono je političko pitanje, zbog Hercegovine. U novinama je pisalo da bi se trebal sve znat o opstanku za nekoliko dana. http://www.imotski.hr/najnovije.htm
    http://www.slobodnadalmacija.hr/20071005/novosti06.asp

Sinj- valjda će opstat, oni imaju cca. 1 porod dnevno. No problem je sigurno i u alci. naime, samo dječaci rođeni u Sinju mogu postat alkari (ccc!)

da budem jasna, ne mislim da je dobro zatvarati rodilišta, ali mislim da se cijela koncepcija rodilišta ustanove treba promijenit.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Živjela propast postojećeg sustava!

Vecky avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Živjela propast postojećeg sustava!
    Potpisujem!

Kod mene, 1 ginekolog (kojeg neću imenovati) uredno šalje sve rodilje u Osijek (cca 35-40 km), zbog, ne daj Bože, mogućih komplikacija, a u Đakovu možete roditi jedino ako stvaaaarno imate školski primjer trudnoće! Ni to ne znači da će vas ostaviti u Đakovu da rodite, vrlo vjerojatno će vas spakirati za Osijek! A onda kukaju o zatvaranju rodilišta, što će se vjerojatno i dogoditi, samo pitanje vremena! Ali, zato su nam izgradili i novu auto - cestu (uz 2 fontane i 2 kružna toka), koja još nije izgrađena do Osijeka!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    u svijetu se otvaraju centri za radjanje (ne samo bez operacijske dvorane nego i bez ijednog lijecnika!) i zene imaju mogucnost roditi kod kuce, a kod nas se ide unatrag. ubrzanim tempom.
    Da ali u slučaju potrebe imaju bolnicu u blizini, ako se nešto zakomplicira ne moraju putovati par sati do najbližeg rodilišta.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

možda uskoro dočekamo otvaranje kuća za porode koje će voditi primalje. još samo da nam zakon to omogući.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Prvo trebaju dozvoliti otvaranje visoke škole za primalje ... O tome se samo govori i ništa više

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

za sada je krenuo upis u visoku školu pri med. faxu u rijeci:
    http://www.medri.hr/studiji/sestrinstvo/o%20studiju.htm

to je korak do samostalnosti primalja koja je samo pitanje vremena.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Gdje nestade stranica sa visokom školom za primalje!?
    Ove godine je bio raspisan natječaj ,za dvogodišnje školovanje uz rad.
    Visoka škola za med.sestre postoji već puno godina,ali primalje su nešto sasvim drugo od med.sestara.
    Nažalost, da bi primalje dobile samostalnost trebaju posebno školovanje u trajanju od tri godine.
    A i kad bi to i dobile ,bio bi to samo korak prema samostalnost ,nikako garancija da bi tu samostalnost(za obavljanje poroda kod kuće npr.)i dobile.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Budemo li ušli u EU morati će se i kod nas doći do nekih promjena vezanih za obrazovanje i rad primalja. Ali za sad bi bilo dobro da bar školovanje bude na europskoj razini, tj. da primalje imaju visoku školu. A to u Rijeci, koliko sam čula, još nije krenulo... :?

nessa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ima li di u ovoj državi visoka škola za primalje,koliko znam nema al provjeravam informaciju

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    da je tu tim rodilištima bila navala rodilja, ne bi ih zatvarali

i rodilje same bježanjem u veće centre, doprinose zatvaranju manjih

Ne primijeni li se nešto i u mentalnom sklopu rodilja, neće niti Sinj bolje proći.
    nije to jedina istina
    mahom lijecnici ginekolozi iz maloh sredina salju skoro sve trudnice u vece centra
    da bi imali manje posla? :/

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nazalost struka je skolna tome da se zatvore sva mala rodilista
    ja zalim za supetarskim rodilistem, jos je i imalo BF titulu
    metkovic se jos drzi, cak ima i obnovljeno rodiliste

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Metković je posebna priča. Čim se približi noć šalju jadne žene u Dbk pa čak i ako postoji mogučnost da rode u autu. Pričala mi je jedna metkovka na rodilištu da im je to uobičajena praksa i da žene baš ne žele tamo rađati. Pošalju ih ko pakete bez indikacije i papira a onda se ove u Dbk ljute jer ne znaju što je žena primala ...Jednu opuzenku su tako poslali i rodila je u autu ( 12. mjesec) a bila je trečerotka :shock:

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kad ste spomenuli rodilište u Supetru na Braču: da, zatvoreno je (makar je u zadnjih pedeset godina bilo par puta zatvarano i otvarano - obiteljska priča: pola mojih rođeno je u tim periodima kad se moglo a ostali su upali u te godine kad se rađalo u Splitu).
    Medjutim, jedna zgodna stvar ako vam je stalo do prirodnog poroda i do potpune pažnje svog dostupnog osoblja a uhvate vas takvi trudovi na otoku da ne stignete ni sa hitnim gliserom do Splita (to se dogodilo ove sezone mojoj rođakinji): cijela ekipa je fino tamo bila s njom, iako ne postoji formalno rodilište nego samo ginek. ambulanta (ginekologica koja je vodila trudnoću i koja tamo postoji u Domu zdravlja i sestre), odradile porod savršeno i bez ikakvih "dodataka" (e, sad jel to iz razloga jer je dr. tako odlučila ili nemaju ničeg, ne znam, ali dobila je porod bez dripa, epiziotomije, bilo kakvih sredstava protiv bolova i sl.), beba super, dojila odmah na licu mjesta - onako ko u filmovima, kad su svi usredotočeni na rodilju, i muž je bio s njom, bez ikakvih tečajeva, ma sve skroz mirno i brzo prošlo...
    Koji standard - jedna rodilja na jednu sestru i jednu liječnicu, niko ne zove iz susjednog boksa, nitko histerično ne leta okolo-naokolo...
    (naravno da je u cijeloj priči bila riječ o urednoj trudnoći, inače bi je već ranije frknuli u Split, na ležanje do poroda).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Zaboravila sam spomenuti sitnicu da sam ja rodila u upravo suprotnim uvjetima od nje, u "velikom rodilištu" (strka, gužva u rađaoni, nekoliko nas rađa istovremeno, babica leta okolo, doktori isto, sa slavnom uputom: strpite se i sl). Moram priznat da bi voljela da me slijedeći kraj trudnoće zatekne na moru (već sam si fino iscenirala: do kraja ostat doma, i kad krene zapravo, javit se u Supetar :D ).
    (jel moram napomenut da me MM i nitko od mojih baš ne shvaća ozbiljno a ja se sve nekako mislim da bi i taj put sve bilo u redu sa bebom i sa mnom, samo bez prevelikih stresova). Još mi samo fali radnja filma i glavni akter - jedna mrvica da počme rast u meni... Cmolj, cmolj...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •