Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Malo sam otvorena_molim vas pomozite mi pročitat nalaz

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Malo sam otvorena_molim vas pomozite mi pročitat nalaz

Drage moje,

otprilike sam shvatila liječničke upute, trebala bih mirovati jer mi se malo ušće promijenilo i posteljica morfološki nije više 0, kao 70% budnog vremena bih trebala mirovati, ostalo mogu i do samoposluge i ev. svaki 3. dan na kavu. Muče me sad detalji nalaza - što znače razni izrazi - tipa forniks, introitus itd. Evo nalaza, pa ako znate - pucajte - u 30. sam tjednu, 38 godina, IVF trudnoća (prva) nakon 7 godina liječenja, embrio transfer učinjen 23 dc (ovulacija kasni - 18 dc), dosad trudnoća b.o.:

Introitus (?) inflamiran, vagina za 2 pp (jšto je ovo "pp"?) s bjelkastim iscjetkom, prednji forniks (?) izbočen, cerviks 1/2 članak, tvrd i zatvoren. Cerviks 47 mm UU (jel' ovo UU - ušće uterusa?) kao V 2x2 mm.

I evo podaci s UZV pregleda isti dan: BPD ZA 28 tjedana, opseg trbuha za 26+6, femur za 29+3, bebica (cura, a ja sam fragilne građe) zaostaje 2 tjedna - srednja proračunata gestacijska dob 28+0, ja 30+0, ali računam da je to zbog kasne ovulacije. Posteljica sprijeda gr/0/i (je li netko zna ovu "forumulu" protumačiti - ovo gr/0/i?), protoci dobri, beba morfoliški OK, a dosad je više manje "kaskala" oko tjedan dana, uvijek femur dulji, prije tri tjedna je imala 1005, a sad 1225 težinu.

Nalaz prije tri tjedna je bio - cerviks 45 UU kao "T", vagina za 2 pp s bjelkastim iscjetkom, cerviks 1 članak tvrd i zatvoren - nije indiciralo nikakve specijalne preporuke - normalne aktivnosti.

Evo, ako ko zna ove detalje što što znači (ovo vezano za cerviks i ove izraze forniks, introitus), javite se .

Pozdrav svima iz poluležećeg stava!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Nista to nie za frku i paniku.Slobodno opusteno,samo miruj.Posteljica je ok,grlic je zatvoren,beba je dobro,protoci kroz pupcanik dobri...Fornix ,introitus-su djelovi vagine,nebitno skroz.Beba je sigurno vece kilaze,nego sto pokazuje UZV...Ne brini nista,bice tvoja djevojka ko bombon

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja ti mogu pomoći samo s ovim "cerviks 47". To ti je savršeno. Ja cijelu trudnoću imam "cerviks 40" i doktorica kaže da je to odlično, da tek kad je 20, onda se treba brinuti, dakle to je ok. A ja sam za jedan članak otvorena, a ti za pola, dakle i to je ok. Mislim da ti je to najvažnije da se ne otvaraš. A što se tiče mirovanja, i meni je moja dokica rekla da trebam barem 3 puta dnevno ležati minimalno po 1 sat, baš u ležećem položaju da se ne stvara pritisak na ušće.
    Ja sam inače u 35. tjednu.
    Eh da, i što se tiče težine bebice, to ti je isto ok povećanje za tri tjedna. Moja se toliko povećala između 30 i 33 tjedna (za 300 grama otprilike).
    Za ostalo što si napisala se ne razumijem, ali mi zvuči ok.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Draga ina, ja nemam pojma al ti želim sve najbolje A i vrijeme je da odmoriš malo

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

1. za PP= za prst prohodan
    2. UU= unutarnje ušće

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

BPD je biparijetalni dijametar, opseg bebine glave..odgovara tom i tom tjednu trudnoće, femur je duljina nedrene kosti, a opseg trbuha je opseg trbuha

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Romy prvotno napisa
    BPD je biparijetalni dijametar, opseg bebine glave..odgovara tom i tom tjednu trudnoće, femur je duljina nedrene kosti, a opseg trbuha je opseg trbuha
    nedrene = bedrene

p.s. nemoj me mrzit, hodam večeras za tobom i samo viđam lapsuse

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Hvala vam svima, malo mi je sve to jasnije .

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

značajno ti je ovo da ti je unutarnje ušće sad kao V, a bilo je kao T
    skroz zatvoreno ušće je na uzv T, kad se počinje otvarati je Y, jače otvaranje je V, a još jače U
    ali nemoj se zabrinjavati samo više miruj, lagane šetnje i bit će sve dobro, vidiš da se cerviks nije počeo skračivati
    da je veća frka već bi te hospitalizirali

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Re: Malo sam otvorena_molim vas pomozite mi pročitat nalaz

Citiraj ina33 prvotno napisa
    trebala bih mirovati jer mi se malo ušće promijenilo i posteljica morfološki nije više 0, kao 70% budnog vremena bih trebala mirovati, ostalo mogu i do samoposluge i ev. svaki 3. dan na kavu.
    draga ina, od cijelog nalaza ti trebas znat samo ovaj dio, ostalo prepusti svom lijecniku, sta ti manje znas to se manje brines, jel da? sve je u redu, malo si se pocela otvarat pa je bolje da mirujes i to je to, sad lipo kad si vec u lezem polozaju trazi pjesmice koje ces pjevat svojoj slatkici, gledaj opremu za bebu na netu kad vec imas vremena, meditiraj, citaj nesto lijepo, a za nalaze ne brigaj, i kad dobijes iduce nalaze znanje tih kratica ti nista nece pomoc, jel da? lipo gustaj i zelim ti ugodan ostatak trudnoce i porod kakav si zelis

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    značajno ti je ovo da ti je unutarnje ušće sad kao V, a bilo je kao T
    skroz zatvoreno ušće je na uzv T, kad se počinje otvarati je Y, jače otvaranje je V, a još jače U
    ali nemoj se zabrinjavati samo više miruj, lagane šetnje i bit će sve dobro, vidiš da se cerviks nije počeo skračivati
    da je veća frka već bi te hospitalizirali
    E, sad mi je sve razjašnjeno - hvala. Idiotsko pitanje - nije za realno očekivati da se to vrati, jel' da ? Maksimalno što mogu očekivati je da to ostane kako je, jesam dobro to shvatila?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I još jedno pitanje - što utvrđuju palpacijski (pretpostavljam ovo otvorena xy članaka), a što vaginalnom sondom - pretpostavljam točno duljinu cerviksa. Kako dođu do tog V ili U obilika - isto vag. sondom? Naime, na idućoj sam kontroli u bolnici (SD) pa ne znam što obuhvaćaju njihove kontrole (dosad išla privatno) - isto palpaciju, vaginalnu sondu i trbušni UZV ili je to drugačije?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Naime, ja sam od onih koje smiruje znanje svih tih detalja 8). Unaprijed hvala svima!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Naime, ja sam od onih koje smiruje znanje svih tih detalja 8). Unaprijed hvala svima!
    a zapravo te razumin al san te tila malo utjesit jer znam po sebi da kad puno znam iako je nekad olaksavajuce najcesce samo opterecuje. no ti sigurno znas najbolje za sebe

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ovo s posteljicom, mislim da je gr/0/1, valjda bi to bila zrelost posteljice, stupanj 2 znači da je posteljica zrela za porod (iako sam ja rodila sa 40+3 i posteljica je još ucvijek bila stupanj 1).

Što se tiče cerviksa, ja sam s 33 tjedna otišla na mirovanje jer sam se počela otvarati, tj. cerviks je bio uloživ za 1 prst, a unutarnje ušće zatvoreno. Gin me uplašila da ću prerano roditi (i bebica je bila nešto manja), i mirovala sam strogo do termina, do punih 37 tjedana, a onda sam bila stvarno ful aktivna, cijeli dan na nogama, u šetnji, baš sam bila puna energije.... I na kraju, na dan poroda, još sam uvijek bila samo za taj isti prst uloživa :/ .

Tebi je cerviks još uvijek ok, zatvoren, i po meni to nije za strogo mirovanje. Malo uspori, više odmaraj na lijevom boku da beba dobiva više hrane, ali možeš u laganu šetnju.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Tebi je cerviks još uvijek ok, zatvoren, i po meni to nije za strogo mirovanje. Malo uspori, više odmaraj na lijevom boku da beba dobiva više hrane, ali možeš u laganu šetnju.
    Jupi, hvala - ma nije mi ni rekla strogo mirovanje, nego baš tako - većina vremena krevet, može i kratka šetnja ili izlazak svaki 3. dan.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Curke su sve rekle, sve će biti dobro draga, nije ništa strašno samo malo uspori ritam i odmaraj, vjeruj to će ti biti posljednji odmor za dugo-dugo vremena i iskoristi ga svom snagom.

Pusa suborko!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •