Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 51

Thread: Dali vam djeca poznaju sve rođake!!?

Default Dali vam djeca poznaju sve rođake!!?

Zašto pitam na prvi pogled glupo pitanje?Većina će možda reći:" Poznaju, naravno."Nisam se ni ja opterećivala s tim pitanjem dok nismo nedavno bili na jednoj krizmi moje male rodice.Većina naše rodbine je u Hercegovini,tako da većinu ne viđamo često.Ova je krizma isto bila tamo.Bilo mi je drago što su došle i tete koje stvarno dugo nisam vidjela,i njihova djeca(sad odrasli momci i cure)s kojima sam u djetinjstvu bila jako dobra.I tako svi se fino družimo ,kad nakon nekog vremena moja kći (18 god.)dođe do mene i kaže"Vidi mama onaj mi je momak super!On je isto u Splitu, pa ćemo izać koji put."Ja pogledam ko je taj ,a ono moj prvi rođak! :shock: E onda sam postrojila svoje klince i ajmo se upoznavati!Poslije mi palo na pamet mogli su tako i zabrijati, a da neznaju da su rođeni rođaci.To vam počme padati na pamet kad odrastu a vas je život odvojio od rodbine.

nazalost ne. i na moju jos vecu zalost ne poznam ih ni ja . prije dva tjedna je umro jedan bratic kojeg nisam vidjela valjda 20 godina. kao kroz maglu sam se sjetila kako je izgledao, a onda me sokirala cinjenica da je imao dvoje odrasle djece kojima nisam ni ime znala . jednostavno nas je zivot odveo na razlicite strane... ne bih voljela da se to desi mojoj djeci (ali, kako je mm jedinac, a ja imam samo sestru, nadam se da se barem s najblizim rodjacima to nece desiti)

malena beba's Avatar

sandra ni ja ne poznajem sve svoje rodjake sigurno
    moji su jos maleni pa neman tih problema ali dala si mi mislit...

tatek's Avatar

Ja poznajem tek mali dio svojih rodjaka. Neke sam malo cesce vidjao dok sam bio mali, no poslije toga se moj pokojni otac posvadio sa vecim dijelom svoje familije i tad su prestali posjeti i vise se nikad nisu obnovili (bilo je to pred cca 30 godina). Nekoliko njih je doslo na ocev sprovod prije 3 godine, kratko smo se vidjeli, no, iskreno, nemam bas nikakve volje uspostavljati te veze. Puno mi vise znaci prijateljska veza sa ljudima s kojima dijelim obostrano postovanje i interese, nego sa ljudima s kojima me osim krvne veze ama bas nista drugo ne povezuje. Stoga se sa rodbinom (osim sestre i mame) druzim minimalno (tipa jedan posjet u 10 godina), a sa prijateljima maksimalno.

Samo se ti smij maleba beba!Vjeruj meni nije bilo do toga!Dobro poslije smo se smijali,ali stvarno ću jednom nagovorit MM pa u ophodnju od jednog do drugog.Zamisli dođe ti sin ili kći i kaže "Ovo mi je cura ili momak,mi se volimo!" Uh! Čovječe odo zvat sve rođake i slat slike djece,ko na Interpol!

Tatek,ne trebamo se snjima družiti,ako nam ne pašu ili smo u nekoj zavadi,ali ipak bi ih naša djeca trebali upoznati bar kroz naše priče upravo zbog razloga kojeg sam navela u prvom postu.

brane's Avatar

poznavala sam ih nekad davno...sve od reda...
    a sada...
    znam mojih teta cure i to je to...
    a jel mi žao...nije...
    jer kao što tatek kaže
    Puno mi vise znaci prijateljska veza sa ljudima s kojima dijelim obostrano postovanje i interese, nego sa ljudima s kojima me osim krvne veze ama bas nista drugo ne povezuje. Stoga se sa rodbinom (osim sestara i mame) druzim minimalno (tipa jedan posjet u 10 godina), a sa prijateljima maksimalno.

ja znam rođake iz prve linije ( djecu mamine i tatine braće i sestara )
    moji klincovi isto tako ( njihove iz prve linije ) , ali to je zato jer živimo blizu i nema ih puno ( 5 , uključujući i mojih dvoje )

Osoblje foruma mikka's Avatar

deda od moje mame je imao 14oro djece, 7 iz prvog braka (medu njima je moja baka, mamina mama), i 7 iz drugog.
    deda od mog tate je bio stravicni zenskaros, kao i njegov sin, moj deda po tati, tako da se niti ne zna konacan broj potomaka.

tako da je moj odgovor-nema sanse da poznajem svu rodbinu. znam ovu blisku, maminih 3 brata i 3 sestre i njihovu djecu te djecu djece.
    s tatine strane ih isto poznam, ali pitanje je ima li ih jos?

mislim da je priroda "sprijecila" veze izmedu rodbine tako da si ne odgovaraju po mirisu, ali ne idu svi tim "drevnim" metodama..

sandra123 znam kako ti je to se i meni dogodilo, i vjerojatno da me nisu upozorili tko zna do kuda bi to došlo...
    ja ne poznam niti pola rodbine, dobro one prvog koljena da, ali moja mama ima 25 :shock: da 25 bratića i sestrični prvog koljena, a oni zajedno imaju oko 80-ak potomaka i to su mi sve rođaci drugog koljena. ko bi to sve upoznao....

Quote Originally Posted by brane
    poznavala sam ih nekad davno...sve od reda...
    a sada...
    znam mojih teta cure i to je to...
    a jel mi žao...nije...
    jer kao što tatek kaže
    Puno mi vise znaci prijateljska veza sa ljudima s kojima dijelim obostrano postovanje i interese, nego sa ljudima s kojima me osim krvne veze ama bas nista drugo ne povezuje. Stoga se sa rodbinom (osim sestara i mame) druzim minimalno (tipa jedan posjet u 10 godina), a sa prijateljima maksimalno.
    ja nikad ne bih bila tako iskljuciva...valjda sam presentimentalna...
    osim toga prijateljsko druzenje i zajednicki interesi nemaju veze sa rodbinskim vezama. ne moram dijeliti s nekim zajednicki interes da bi mi on bio drag i da ne mogu s njim s vremena na vrijeme prozboriti koju suvislu, da ne velim provest jedno popodne. imamo zajednicko ako nista drugo onda bake i djedove.
    meni je zao da ja osobno ne ulazem vise napora da se sa dijelom rodbine barem ne cujem povremeno, ne dopisujem, fizicki smo predaleko da bi se redovito vidjali.
    (mozda je moja perspektiva drukcija, kod nas se nitko nije posvadio oko medje i sl. )

Mima's Avatar

:shock: nema šanse da Lea poznaje sve svoje bratiće i sestrične, mislim da drugo koljeno. MM ima valjda 60 komada bratića/sestrični u prvom koljenu! Morat ćemo dobro pretresti svakoga tko joj se svidi

Ne poznam ja da bi mali poznao

niti se s time opterećujem

Ne poznaje. A mi i nemamo baš puno rođaka, i slabo se viđamo s onima koje imamo. Češće s prijateljima.

Kao što tatek reče:

Quote Originally Posted by tatek
    Puno mi vise znaci prijateljska veza sa ljudima s kojima dijelim obostrano postovanje i interese, nego sa ljudima s kojima me osim krvne veze ama bas nista drugo ne povezuje.

tinkie winkie's Avatar

Naše dijete pozna rođake u 1. kolinu, neke iz 2. kojih ima inače more sinje, one iz 3. neću ni nabrajat.....

Erin's Avatar

Naša djeca još nemaju rođaka u prvom kolinu... one u drugom uglavnom znaju, a dalje... -MM ima brojnu širu obitelj tako da ni on sve ne zna..

mali karlo's Avatar

ja ne znam sve rođake, tetke, ujne... pa mislim da ni moje dijete neće njih dosta znati. A s nekim vrlo bliskim rođacima ni ne pričam jer sam shvatila da su go.na od ljudi i zašto da mi netko uništava život, jednostavno sam s njima prekinila kontakt i sad sam . A o MM-ovim rođacima da i ne govorim on ne želi imati kontakta s njima jer kaže da mu oni u životu mogu samo odmoći a nikad pomoći.
    mi se pouzdamo samo u dobre prijatelje

Zdenka2's Avatar

Ne poznaje, imamo ih previše. Ali trudim se da upozna što više svojih rođaka i da s onim bližima, pogotovo s djecom, održava kontakte. To je njegova obitelj.

tatek's Avatar

Zanimljivo pitanje mi je sad palo na pamet (nije bas potpuno vezano uz temu ovog topika, ali nije ni daleko): sto odnosno koga vi svrstavate u obitelj?

Za mene smo to samo MZ, nasa djeca i ja. A kod drugih ljudi su to samo roditelji i njihova djeca.
    Bake, djedovi, unuci ... su blizi rodjaci, ali za mene oni nisu obitelj (OK, ako zive zajedno, tada bi ih jos mogao i svrstati u obitelj).

A svi oni ujci, stricevi, tete, sestricne, bratici, zaove, jetrve, punice, zetovi, svekri i svekrve ... sve to mi je dalja rodbina i to ni u kojem slucaju en svrstavam u nasu obitelj (vecian njih ima svoje obitelji, sa svojom djecom ...).

Eto, to je moja definicija obitelji i rodbine.
    A vasa?

Quote Originally Posted by maria71
    Ne poznam ja da bi mali poznao

niti se s time opterećujem
    x
    samo što je kod mene mala

mada me ponekad zaboli, ali brzo prođe

I ja sam jednom zabrijala sa sinom tatinog bratića. Sva sreća pa sam u to vrijeme bila jako povezana sa svojom bakom pa joj čak govorila i o dečkima koji mi se sviđaju pa me bakica uputila da "nije on za mene"

Maruška's Avatar

Zanimljivo pitanje mi je sad palo na pamet (nije bas potpuno vezano uz temu ovog topika, ali nije ni daleko): sto odnosno koga vi svrstavate u obitelj?
    Lovre, MM i ja, moji roditelji i sestra s mužem i bebom, MMovi roditelji i brat sa ženom i djecom.

tinkie winkie's Avatar

Quote Originally Posted by Maruška
    Lovre, MM i ja, moji roditelji i sestra s mužem i bebom, MMovi roditelji i brat sa ženom i djecom.
    ovako i ja. Ostalo je"rodbina"

sto odnosno koga vi svrstavate u obitelj?
    MM, naša djeca i ja točka
    Ostalo je bliža i dalja rodbina.

Imamo puno rodbine, al prvo koljeno će upoznat tijeko m godina, drugo nisam ni ja vidjela već godinama :/

Čitajući temu mislila sam da će se pisati o neobičnim reakcijama djece na nepoznatu rodbinu jer meni je bilo fascinantno kako je D. redovito lijepo prihvaćao one koje nikad vidio nije, a ja ih volim, a kako je bio suzdržan il negodovao kad bi sreli one koje sam pozdravljala reda radi. To mi je bilo super, imam izgovor za nenačimanje small talka

Kad oni mali nauče pozdravljati reda radi?

Ne znamo sve koji su nam krvno srodstvo, a i kako bi, ima ih na sve strane svijeta i to gomila. Jedino rješenje je, kao i za sve, veliko povjerenje djeteta u tebe, tako da znaš što se dešava i možeš reagirati na vrijeme. Moji su mene upozoravali ako idem u grad gdje ima rodbine da pripazim na prezimena X i Y jer bi mogli biti rodbina. Sad ispade da sam "tražila" dečke širom zemaljske kugle.

Angie75's Avatar

Moja sestra je izašla na spoj s našim bratićem u 2. koljenu (naravno, nismo to tad još znale). Inače, upoznali su se preko mm-a, jer su njih dvojica dobri frendovi s faxa. Srećom, skužili su da su rođaci jer su se hvalili jedan drugome kako idu na skijanje u jedno popularno skijalište kod svog rođaka, pa su shvatili da govore o istom liku

Ancica's Avatar

Za mene smo to samo MZ, nasa djeca i ja. A kod drugih ljudi su to samo roditelji i njihova djeca.
    Bake, djedovi, unuci ... su blizi rodjaci, ali za mene oni nisu obitelj (OK, ako zive zajedno, tada bi ih jos mogao i svrstati u obitelj).

A svi oni ujci, stricevi, tete, sestricne, bratici, zaove, jetrve, punice, zetovi, svekri i svekrve ... sve to mi je dalja rodbina i to ni u kojem slucaju en svrstavam u nasu obitelj (vecian njih ima svoje obitelji, sa svojom djecom ...).

A vasa?
    Moja je sve ovo sto si ti gore naveo obitelj i vise, i svi su mi jako vazni jer su dio mene, a trudim se sto vise da budu i dio moje djece. Osjecaji prema prijateljima totalno su drugaciji od onih prema obitelji, i svaki na svoj nacin vazni i ispunjujuci, barem meni. Osjecala bih se krnja bez svih tih ujni, striceva, sestricni, bakinih bratica... i svih njihovih familija u mom zivotu.

Da.Obitelj je i za mene moja djeca ,MM i ja,drugi su rodbina.Naravno prijatelji se vole drugačije od rodbine.Ona je isto tako jedan kotačić u našem životu.Naravno nekoga je taj kotačić i vukao unazad ili zaglavljivao,ali on je tu i ne možemo ga nijekati.Meni je bilo super provoditi djetinjstvo sa svim mojim rođacima i njihovim roditeljima.Nikada između rodbine nije bilo svađa,tako da smo i dan-danas svi u dobrim odnosima.Jedino je tužno što se vrlo rijetko viđamo.

petarpan's Avatar

ne..al ima još vremena...vremena u kojem sumnjam da će se to baš bitno prmjeniti...nažalost...ja imam s tatine (hercegovačke)strane puno, puno i previše rodbine...ma, neke ni ja ne poznajem... nažalost, u životu me pratila uzrečica- od rodbine nikad ništa dobro n ije došlo..
    trudim se da tako ne bude i luki... :/

zmaj's Avatar

o da, poznajme. skoro sve, ak ne sve! ma poznajem i šire. i MM-ove...pa da SVE

zmaj's Avatar

poznajem i perzimena baba, prababa...nema šanse da ko zaluta!

Zdenka2's Avatar

A vasa?
    Postoji uži i širi pojam obitelji. U užem smislu obitelj smo nas troje, MM, M. i ja. Ali ja doživljavam obitelj i šire. Roditelji, sestre, braća, tete, ujaci, stričevi, sestrične i bratići, pa i mnogi od daljih rođaka s kojima imamo kontakte su moja obitelj. To su oni koji su uvijek tu. Možemo se u nekom periodu bolje ili lošije razumjeti, više ili manje voljeti, biti bliži ili dalji, ali ti su ljudi uvijek tu. Kad gledam na svoje roditelje i sestre ne mogu pomišljati na to da smo mi prestali biti obitelj kad sam odselila iz roditeljske kuće. Isto tako ne mislim da ja više neću biti M. obitelj kad se on osamostali. Meni je šira obitelj bila vrlo bitna i zbog M. Bilo mi je važno da on osjeti da nije samo naš, nego da je dio obitelji, da je prihvaćen kao član te obitelji, da kontaktira s drugima i osjeća se uklopljenim. To se stvarno i dogodilo, jer se u mojoj obitelji te veze njeguju.

Zdenka2's Avatar

Da, zaboravila sam da su kod nas i pokojni obitelj. I o njima pričamo i M. ih često spominje ako ih je poznavao, a pita i za one koje nije nikad upoznao.

tatek's Avatar

Quote Originally Posted by Zdenka2

A vasa?
    Postoji uži i širi pojam obitelji. U užem smislu obitelj smo nas troje, MM, M. i ja. Ali ja doživljavam obitelj i šire. Roditelji, sestre, braća, tete, ujaci, stričevi, sestrične i bratići, pa i mnogi od daljih rođaka s kojima imamo kontakte su moja obitelj. To su oni koji su uvijek tu. Možemo se u nekom periodu bolje ili lošije razumjeti, više ili manje voljeti, biti bliži ili dalji, ali ti su ljudi uvijek tu. Kad gledam na svoje roditelje i sestre ne mogu pomišljati na to da smo mi prestali biti obitelj kad sam odselila iz roditeljske kuće. Isto tako ne mislim da ja više neću biti M. obitelj kad se on osamostali. Meni je šira obitelj bila vrlo bitna i zbog M. Bilo mi je važno da on osjeti da nije samo naš, nego da je dio obitelji, da je prihvaćen kao član te obitelji, da kontaktira s drugima i osjeća se uklopljenim. To se stvarno i dogodilo, jer se u mojoj obitelji te veze njeguju.
    Vjerujem da je takav odnos upravo posljedica tog njegovanja obiteljskih veza. U mojoj obitelji (roditeljskoj), ni tatina ni mamina strana nisu puno polagali na te obiteljske veze, sto mi je potpuno razumljivo jer je na obje strane bilo slucajeva teskog iskoristavanja preko svake mjere tako da su se oni oboje odalecili od ostatka obitelji.

Meni je s jedne strane pomalo zao sto ti odnosi unutar rodbine nisu bolji, no isto tako, s druge strane, poznavajuci ipak te ljude, striceve, ujake i ostale, nije mi nimalo zao sto ne provodim vise vremena sa njima. Ionako imam premalo vremena za druzenje sa meni dragim osobama, od svoje vlastite djece i zene do bliskih prijatelja da bi ih "trosio" na ljude sa kojima me zaista ama bas nista ne veze osim krvnog srodstva. Ne osjecam niti trunka zelje da se posjecujem sa nekoliko ljudi koji svaki trenutak i novcic koriste za alkohol ili pak za spletkarenje i tracanje svih u okolini ili pak onih koji rodbinske veze koriste za posudjivanje novca i druge financijske koristi. Da mi je rodbina drugacija vjerojatno bih i ja mislio bar ponesto drugacije, no ovako im dajem 0 bodova bez obzira na svo krvno srodstvo.

(jednom sam negdje cuo misljenje da se covjek mora drzati zajedno sa rodbinom zbog humanitarnih nacela ("pomozi prvo sebi bliznjem"), no ja to tumacim tako da cu radije pomoci onima koji su meni bliski duhom nego krvlju ... iznimke su naravno najblizi srodnici - sestra, mama, MZ-ina najbliza rodbina)

tatek potpuno te razumijem.Kad sam opisivala odnose sa rodbinom opisivala sam rodbinu sa moje strane.Nažalost sa strane MM je nešto drugo.On ima samo roditelje i jednu sestru svi ogrezli u alkoholu,jako problematični na svu sreću bar ne prave probleme susjedima.Tako da te posjete većinom reda radi završe mučno .Oni doduše dok smo kod njih ne piju i ponašaju se relativno dobro ali kad znaš i osjećaš da jedva čekaju da odemo da bi mogli nastaviti po svom muka te uhvati.MM je probao da ih stavi na odvikavanje ali nema šanse .Žao mi je MM jer oni se prema njemu ponašaju kao da ne postoji.Iako on govori da mu je svejedno ,da on više ne želi da gnjavi i sebe i njih svojim bezuspješnim pokušajima pomoći znam da u dubini duše jako pati zbog njihove hladnoće i ponašanja uopće.Mislim ,ružno je reć, da bi više volio da ih nema.Jednom je rekao da bi volio da je bio siroče pa da ga usvoji neka normalna obitelj,bar bi imao nekoga kome je stalo.Teško je to.

a zakaj's Avatar

ja razlikujem uzu, blisku i siru obitelj
    uza smo nas cetvero.
    bliska su nase bivse uze i njihove sadasnje uze (mame i tate, sestre i braca i njihova djeca te bracni partneri).
    Sira su ostali.
    S ovom bliskom se cesto vidimo (osim s jednim mojim bratom i njegovima, stalno se dogovaramo i razmimolilazimo) i djeca ih dozivljavaju kao svoje.
    Zivimo relativno blizu, pa nam je to lako, a i meni je zbog toga drago.

Loryblue's Avatar

mala s moje strane zna sve bliže i dalje rođake i rodice. nadam se da će kontakte održat i kad naraste, ako ništa drugo onda da se s nekim ne spetlja.
    s mm-ove strane zna i više rodbine. kod hercegovaca je bliska rodbina u 21. kolinu i 38. selu
    šta se tiče održavanja nekih kontakata i odnosa i ne održavamo ih baš pretjerano. vidimo se ponekad, dosta rijetko, ali je bitno da se zna ko je ko i u kojem srodstvu.
    s mojom stranom smo ipak u većem kontaktu.
    i stvarno bi mi bilo mučno da šefica kad odraste dođe s odabranikom svog srca koji joj je rođak, pa makar i u 5. kolino.

kod nas ovdje ima slučaj da su rođak i rodica, u 2. kolino, potajno održavali vezu i stvarno nitko za nju nije znao dok ona nije došla doma trudna. i oženili se. ni jedno od troje dice nije im zdravo.

Forka's Avatar

A zar je to tako jako bitno? I važno? Potpisujem Tateka i dodajem, odnosno parafraziram jedan "stari" nauk koji govori o tome kako prijatelje biraš sam, a rodbinu, nažalost, ne možeš birati. Sapienti sat!

summer's Avatar

Quote Originally Posted by tinkie winkie
    Quote Originally Posted by Maruška
    ovako i ja. Ostalo je"rodbina"
    I kod nas, nasi roditelji i sestre. Nikako njih ne mogu izbaciti iz pojma obitelji. Naravno da smo mi najuza, ali oni spadaju u uzu. U siru idu ostali.

Ima jedna zgodica o obitelji - tri generacije zajedno u stanu. I onda se curica vratila iz skole sa pricom kako su uza obitelj ona, mama i tata. Djed je citav dan setao po stanu gundjajuci da 'kako on nije uza obitelj, a jos svi u njegovom stanu'

Quote Originally Posted by Forka
    A zar je to tako jako bitno? I važno? Potpisujem Tateka i dodajem, odnosno parafraziram jedan "stari" nauk koji govori o tome kako prijatelje biraš sam, a rodbinu, nažalost, ne možeš birati. Sapienti sat!
    Forka, nekima to i nije ispalo 'nazalost'. Prijatelji su jedno, obitelj drugo, i jedni i drugi imaju svoja znacajna mjesta u mom zivotu.

Forka's Avatar

Nije ni meni 'nažalost', ali MM nažalost je 'nažalost'! Možda sam krivo ubacila ovo 'nažalost', sorry!

summer's Avatar

Quote Originally Posted by Forka
    Nije ni meni 'nažalost', ali MM nažalost je 'nažalost'! Možda sam krivo ubacila ovo 'nažalost', sorry!
    Koja koncentracija 'nazalost'-i

Forka's Avatar

Namjerno.

Filip zna dosta rodjaka (u odnosu na to koliko sam ih ja znala u njegovoj dobi)-ali zato sto ih hrpa zivi u istoj ulici, ili istom kvartu gdje i mi, pa ih stalno srece. To su vecinom rodjaci MM-a, moje slabo zna jer zive u Bosni pa ih nije upoznao, ali ga planiram voditi na obiteljski sabor gdje dodju gotovo svi (njih 300tinjak) iako ih i ja znam svega desetak. Fora je to, sam osjecaj kad vidis tu masu ljudi i znas da su ti svi rođaci je vrlo ugodan.

Naša je uža obitelj mala (nas troje) a šira velika. Roditelji mm, braća/sestre sa svojim m/ž i djecom - zajedno nas je 15. U dobrim smo odnosima i viđamo se više puta godišnje još s nekoliko tetaka, stričeva, bratića i njihove djece. Okupljanja za imendane rijetko su ispod 20 ljudi, a za blagdane se okupi nas 15 + odlasci u čestitare.
    Tako je naš klinac je širu obitelj upoznao skoro odmah - uz naše redovito okupljanje nije ni moglo drugačije. Isto nam je, kao i Zdenki 2, bilo stalo da se osjeti dijelom cijele šire obitelji.

A od rodbine: poznaje one koji žive u Zgb i koji su naši pravi stričevi i bratići, a dalju rodbinu i one izvan Zgb - kako koga.

Quote Originally Posted by Zdenka2
    Kad gledam na svoje roditelje i sestre ne mogu pomišljati na to da smo mi prestali biti obitelj kad sam odselila iz roditeljske kuće. Isto tako ne mislim da ja više neću biti M. obitelj kad se on osamostali.
    upravo ovako..... ja svom djetetu nikada ne bi htjela prestati biti obitelj pa smatram da sam zauvijek dio obitelji svojih roditelja...

moje djete još uvijek ne poznaje svu rodbinu jer nas ima posvuda, ali ja poznajem...

A joj, o ovoj temi bi mogla poduži post ali ću pokušati max. skratiti.

Prvo, obitelj, kako ide ona školska podjela: primarna, sekundarna, uža, šira, bliska, daleka...

1. Naravno, primarna uža obitelj, jezgra obitelji smo samo nas četvero.
    2. Ali jako nam je važna i moja i MMova bivša primarna obitelj tj, naši roditelji i braća koji su nam blizu i viđamo ih jako često, (npr. sveki čuva cure pa su zapravo više tamo nego doma) i smatramo ih obitelji i voljela bi da i moja djeca kad budu imala svoju djecu mene ne isključe iz definicije obitelji
    3. Zatim nam je stalo do naših baka i djedova, tj. djeci prabaka i pradjedova
    4. pa silnih stričeva, tetaka, ujaka, bratića...
    5. nakon toga oni dalji, braća/sestre naših baka i djedova, tj. stričevi/ujaci/ tetke naših roditelja pa njihova djeca itd...

Naravno oni koji žive bliže i koje češće viđamo ti su nam i draži i smatramo im bližima od onih koje viđamo rijetko. Npr. svekrvin bratić živi blizu i viđamo ga češće i draži nam je od npr. moje tete koja je zapravo krvno bliža, ali to uopće nema veze jer ovako sam ja shvatila prvi post: nije bitno viđamo li ih, volimo li ih, jesmo li bliski s njima... nego da imamo neko obiteljsko stablo, znamo tko je gdje i s kim završio kako danas sutra ne bi naše dijete dovelo kući bliskog rođaka.
    Ja sam čak sama sebi jednom crtala neko rodoslovno stablo i voljela bi da i moja djeca znaju tko im je tko (bio) i da, znam i djevojačko prezime od moje pokojne prabake i već sam razmišljala čim budem imala malo vremena izvući od bake i dede što više podataka i staviti sve na papir za moju djecu...
    Tako da mogu reći, znam svoju obitelj i obitelj moje obitelji ili svu svoju rodbinu, familiju- svejedno koji izraz upotrijebili. Znam od kud su mi pokojni prababa i pradeda... iako dosta rođaka nisam uopće upoznala, nemam pojma kako izgledaju, poznam ih po imenu i prezimenu, znam da postoje negdje

Ne bih željela da mi se cure spetljaju s rođacima makar i u 5. koljenu jer veeelika je vjerojatnost da im djeca neće biti zdrava, što su rođaci bliži to je veća vjerojatnost genetskih malformacija, pobačaja...

Loryblue's Avatar

što se tiče moje definicije uže obitelji, ja uz najužu svrstavam:
    mm, šefica, ja, moji mama, tata i brat, mm-ovi otac i brat i moja none.
    ostali su šira obitelj.
    rodbina su mi raznorazni rođaci i rodice, ali tek od 2. kolina pa šire.

tatek's Avatar

Vidim da mnogi od vas spominju tu opasnost od veze vase djece sa nekim rodjakom. Iskreno, ama bas nikad do ovih postova nisam pomisljao na to kao neku imalo realnu opasnost (valjda i zato sto imamo tako malo rodbine).

:shock: a ja mislila da ovog ima samo u sapunicama

moje dijete ne poznaje sve rođake jer ni ja većinu ne poznajem, kontakti su se davno izgubili, a ima ih po svim krajevima lijepe naše, tak da upoznavanje i ne bi bila neka laka misija....

upravo iz tog razloga (kaj nas je malo koji smo u kontaktu) za nas obitelj predstavljaju: mi i djeca, teta, bake, dida, prabaka i pradjed. sa svima se svakodnevno čujemo i vrlo često družimo. ostalo su rođaci.

bfamily's Avatar

Ni ja ih neznam SVE, pa ih sigurno neće znati ni moja curica.
    Ali meni to uopće nije bed.

Page 1 of 2 12 LastLast