Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Pozdrav iz Beograda

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Pozdrav iz Beograda

Kako na sajtu nisam primetila temu na koju se javljaju novi clanovi da bi se predstavili i rekli nesto o sebi, napisacu nesto o MM i meni na novoj temi.
    Posle nekoliko neuspesnih VTO odlucili smo se da usvojimo dete. Prosli smo evaluaciju u Centru za socijalni rad na nasoj opstini i uskoro treba da se nadjemo na jedinstvenoj listi Ministarstva za rad i socijalne politike.
    Da vam na pocetku odam priznanje za citav forum , a najvise deo o usvajanju, imate duzu tradiciju i tema je potpuno zazivela. Mi nesto slicno pokusavamo na forumu "Kolevka", ja sam napisala jedan veliki info o procesu dobijanja podobnosti, nadam se da ce to biti pocetak i da ce i tamo ova tema poceti da se razvija.
    Prosto sam se odusevila kada sam videla koliko ima tema u okviru ove velike teme o usvajanju, citacu ih jednu po jednu, cime cu biti na dvostrukom dobitku, saznacu mnoge nove stvari, a i prekraticu vreme do poziva iz Centra za soc. rad. Nazalost, situacija je takva da se kod nas jako dugo ceka na usvajanje, proces moze da traje i nekoliko godina. Ima mnogo dece po domovima, ali njihovi papiri nisu "cisti" i samo mali broj moze biti usvojen.
    Mi smo optimisti , suprug ima 40. godina, a ja 41. usvojilac moze da bude stariji od deteta najvise 45 godina, samo treba jako puno strpljenja.
    Kad procitam teme, planiram da se i sama ukljucim u diskusije, zakonodavstva su nam razlicita, ali sve drugo je univerzalno, pre svega zelja da se usvoji dete, ljubav koju cemo mu dati i primiti od njega, sreca zbog ostvarenog roditeljstva, ali i nade, strahovi, usponi i padovi i sve drugo. Jedna vrsta dok dete ne dodje u kucu, a druga kad dodje i postanemo roditelji.
    Ako vas zanimaju neka iskustva odavde, slobodno pitajte, ja sam se potpuno fokusirala na usvajanje, a kako smo nedavno zavrsili sa skolom roditeljstva informacije mi jos uvek stoje u glavi. 8)
    Sa zajednickom zeljom, da svi sto pre dodjemo do svog deteta svima velika pusa.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dobro dosla :D !

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pozdrav iz Makedonije
    Zelim da nam uskoro javis da ste uspjeli.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kad procitam teme, planiram da se i sama ukljucim u diskusije, zakonodavstva su nam razlicita, ali sve drugo je univerzalno, pre svega zelja da se usvoji dete, ljubav koju cemo mu dati i primiti od njega, sreca zbog ostvarenog roditeljstva, ali i nade, strahovi, usponi i padovi i sve drugo. Jedna vrsta dok dete ne dodje u kucu, a druga kad dodje i postanemo roditelji.
    Ovo si lijepo rekla. Sretno i čekamo te u diskusijama!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Uma, dobro nam došla!
    I kako kaže ekipa s Potpomognute, što prije nam otišla! (na druge podforume)
    Želim vam sreću i što skoriji susret s vašim djetetom!

Jedinstvena lista Ministarstva?!?!?!
    Zelenim od zavisti i kiptim od bijesa.... (ovdje je to naime pusti san)

Znate li i redni broj pod kojim se vodi vaša prijava?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

UmaBg, dobro nam došla! Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Metvica prvotno napisa

Jedinstvena lista Ministarstva?!?!?!
    Zelenim od zavisti i kiptim od bijesa.... (ovdje je to naime pusti san)

Znate li i redni broj pod kojim se vodi vaša prijava?
    Kao prvo hvala vam svima na dobrodoslici i lepim zeljama.
    Pisala sam da se hrvatsko i srpsko zakonodavstvo razlikuju.
    "Novi zakon" koji je donesen 2005. sve parove, tj potencijalne usvojioce ima na jednoj listi, a decu koja su spremna za usvajanje na drugoj.
    Za jedno dete "konkurise" tj. bira se do 6 parova. U Minisarstvu gledaju dosijee usvojilaca, njihove zelje i prema njima biraju dete. Svi parovi se zovu na razgovor, ali samo 1 dobija priliku da vidi dete i donese odluku hoce li ga usvojiti. Inace odluku kome ce pripasti dete donosi maticni centar deteta, znaci centar na opstini u kojoj je dete rodjeno.
    @Metvica
    Sto se rednog broja nase prijave tice, jos ga ne znam, juce sam zvala pisarnicu Ministarstva, nisu ga nasli, onda sam zvala Centar za soc. rad i ispalo je da iz centra jos uvek nisu uputili nas fajl Ministarstvu uz obrzalozenje da ceo tim treba da se skupi i napise misljenje koje ide zajedno sa dokumentacijom.
    Inace, duzina boravka na listi,tj. broj pod kojim je predmet zaveden, koliko sam ja shvatila, nema uticaja na brzinu usvajanja, ne ide se po nekom redu, pa da oni koji su pre predali imaju prednost.
    Svako usvajanje koje se desi za manje od godinu dana od ulaska na listu je uspeh, kao sto sam pisala cekanje moze da potraje vise godina. :/
    Jos jedna specificnost naseg novog zakona je da usvojici ne mogu biti stariji od deteta vise od 45 godina. To daje sansu i starijim parovima, npr. oni sa 50 godina mogu da usvoje dete od 5 godina, a teoretski mozete da usvojite i "dete" od 18 godina

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Uma, dobrodošla! :D

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

otocanka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Uma, dobro nam došla! :D

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uma, dobro došla :D

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

H_V_A_L_A !!! Divne ste !

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uma, dobrodošla!

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i što kraće čekala na svog

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

...i ja ti želim što kraće čekanje i dobrodošlicu...

Zorica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Lepo te je videti i ovde :D

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala vam devojke.
    @Zorica
    I meni je drago sto vidim ovde, a nadam se i skorom susretu uzivo sa tobom i Karlom :D

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

UmaBg, dobrodošla. Zanimljivo mi je vidjeti sličnosti i razlike s neposrednim susjedstvom.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Tvoj post sam procitla medju prvima, a pojedine delove sam citala i MM.
    Htela sam da ti se javim na "tvojoj" temi i kazem koliko me je ganula, npr. onaj detalj kad se vas sin uplasio da ga necete uzeti, jer ga niste uzeli za vikend.
    Divim vam se , vi divni, plemeniti ljudi.
    Cak sam i ja pocela da razmisljam o usvajanju starijeg deteta, ako ne uspemo sa mladjim ( dali smo granicu do 5 godina).
    Ma tvoja prica je, sto se mene tice, pogodila pravo u metu.
    Vasem sinu i vama zelim svu srecu ovog sveta. Zasluzili ste je.

sagres

Početno

Dobro nam došla Uma!
    Želim da ti se što prije ostvari tvoj san.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Hvala

I ja tebi zelim sve najbolje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •