Results 1 to 35 of 35

Thread: kako pohraniti domace kasice?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Default kako pohraniti domace kasice?

poceli smo sa dohranom, preferiram raditi mu sama kasice za pocetak, ali mi je dosta nezgodno svaki put kuhati, pasirati, hladiti.. kako vi cuvate domace kasice? koliko mogu stajati u frizideru ( u staklenoj posudi ) i imate li kakav drugi nacin kako ih pohranite? Barem da mogu napraviti jednom u 2 ili 3 dana, a ne svaki put iz pocetka jer mi to stvarno oduzima dosta vremena...

Jarecimo, pošto imamo nešto vrta ispred kuće, naberem povrće iz vrta, kao npr. tikvice, patlidžan, blitvu, špinat i onda to fino zamrznem. Blitvu i špinat samo nakratko ubacim u vrelu vodu i onda izvadim i stavim u one vrećice za zamrzavanje u malim količinama. Milim da se ovaj postupak zove obariti namirnicu ili tako nešto. Patlidžan i tikvicu sam probala ovako, ali još mi je najbolje kada ih narežem na kolutove i tako zaledim i onako zaleđene ih kuham na pari. Ni meni se neda svaki puta raditi nanovo kašicu, ali neznam, skeptična sam malo glede kvalitete kašica koje same napravim, pa ih pohranim gotove u "frigidigi". Ovako se tješim da mi je na friško napravljeno, jer je ipak to naše domaće povrće. Jedino sam juhu znala zalediti u malim porcijama, pa bih onda odledila i napravila juhicu ili nešto s palentom, grisom?! Neznam koliko sam ti pomogla. Znam da sam čitala da se mogu koristiti one male bočice od kupovnih kašica, ja ih skupljala i na kraju pobacala, a možda možeš u tupperwareu ili sličnom pohraniti :/

Ja recimo, pošto imamo nešto vrta ispred kuće, naberem povrće iz vrta, kao npr. tikvice, patlidžan, blitvu, špinat i onda to fino zamrznem. Blitvu i špinat samo nakratko ubacim u vrelu vodu i onda izvadim i stavim u one vrećice za zamrzavanje u malim količinama. Milim da se ovaj postupak zove obariti namirnicu ili tako nešto. Patlidžan i tikvicu sam probala ovako, ali još mi je najbolje kada ih narežem na kolutove i tako zaledim i onako zaleđene ih kuham na pari. Ni meni se neda svaki puta raditi nanovo kašicu, ali neznam, skeptična sam malo glede kvalitete kašica koje same napravim, pa ih pohranim gotove u "frigidigi". Ovako se tješim da mi je na friško napravljeno, jer je ipak to naše domaće povrće. Jedino sam juhu znala zalediti u malim porcijama, pa bih onda odledila i napravila juhicu ili nešto s palentom, grisom?! Neznam koliko sam ti pomogla. Znam da sam čitala da se mogu koristiti one male bočice od kupovnih kašica, ja ih skupljala i na kraju pobacala, a možda možeš u tupperwareu ili sličnom pohraniti :/

sorry dva puta pritisnula

hm. da morala bi i ja nesto zalediti dok baka ima jos toga u vrtu... za sutra mi je ostalo malo kasice jabuka-mrkva, stavila sam u staklenu posudicu sa poklopcem, ma mislim da ce to biti u redu...

dali se moze skuhati i napraviti kasica pa ju onda takvu zaleditit? Ja cesto kuham za vise dana i onda zaledim ( razne juhe, gulas, sarmu...) poslje odledim i zagrijem i bude cisto u redu... hm.. ako se moze izdojeno mljeko tako pohraniti, trebale bi onda i kasice, zar ne?

Osoblje foruma apricot's Avatar

Aphro, tek si počela s dohranom, pa pretpostavljam da beba jede jako male količine.
    Zato nema potrebe da pripremaš puno i da ti to oduzima dosta vremena, kako kažeš.
    Ti jedeš jabuku, pojedeš pola, pola naribaš bebi. Ili tu polovicu oguliš i prokuhaš pa daš bebi.
    Ne ostane ništa, a potrošila si cijele dvije minute na pripremu.
    Isto i sa mrkvom, korabom, kruškom...
    Rižu isto samo opereš i staviš da se skuha, za kukuruznu krupicu je dovoljno i manje od 2 minute...

Što ti to kuhaš bebi pa da ti treba vrijeme i da ti ostane viška?

Ovo zaledjivanje finih domacih proizdvoda mi se cini OK, ali kasica na drugi dan iz staklenke, ne bas. Ja bih radije dala svjezu. Tako uvijek bude nesto i za mamu.

ornela_m's Avatar

Sve je to dobro kad se ima mala beba ili se obrok moze brzo spremiti, ali ja mislim da Aphro zanima opcenito kako spremiti kasice bez obzira na uzrast djeteta. Zapravo imam i ja slicnu dilemu i planirala sam postaviti ovo pitanje i sama na forumu.

Svaka cast mami koja svaki dan ima frisko skuhan obrok za bebu, ali mi je tesko zamislivo da je to izvedivo uvijek. Svi zelimo svojim bebama sve najbolje, najukusnije, najljepse i najzdravije, a to je u pravilu najfriskije - ali znam da ce biti prilika kada zelimo pohraniti nesto, bilo da je ostalo od prethodnog rucka/vecere ili cemo planirati kuhanje vece kolicine da bi bilo vise obroka, i ja sam dozivjela da ova tema samo zeli istraziti kako najsigurnije pohraniti te viskove.

Vec sam na nekoj drugoj temi u jednom postu procitala komentar iz kojeg sam iscitala oprez prema zamrzavanju hrane (a izdojeno mlijeko uredno zamrzavamo), ali mi je ostalo nejasno zasto. Tim vise sto se ovdje u V.Britaniji u brosurama koje izdaju i nacionalni zdravstveni sustav i udruga slicna Rodi zamrzavanje spominje kao najnormalnija stvar.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

pa da aphro, naše bebe su jedan dan razlike, a ja uopće ne kužim o čemu pričaš (nakuhavanje, puno vremena...) :?
    mislim, i ja sve sama radim, ali kod mene je to ovako kako je apri napisala.
    jabuku ogulim, naribam, malo ona pojede, a ostatak ja
    rižu stavim kuhat (tu nema ništa posla koliko god da traje), naribam/ zgnječim voće, pomiješam s rižom, malo ona pojede, ja ostatak
    pa mi se onda par dana ne da ni to, ili smo cijelie dane vani, pa je samo cica u igri

Quote Originally Posted by Lutonjica

pa mi se onda par dana ne da ni to, ili smo cijelie dane vani, pa je samo cica u igri
    e, pa to ti ja pricam! Za one dane kada ti se ne da ni to...
    Mi smo isto non stop vani, i onda kada dodjemo kuci u pravilu je to bas vrijeme da bi se moglo nesto i pojesti, onda dok ja ogulim mrkvu, skuham ju , ohladim, to je minimalno 30 minuta... a za to vrijeme mi M vec postane pre nervozan za takvu vrstu hrane. Osim toga, M nekada jednostavno ne zeli pojesti niti zlicicu i ja ga na to naravno ne silim, probam mu dati za sat dva opet, ali ako ne upali zao mi je baciti ( a ja nikako ne volim nista sto se jede na zlicu, pa bila to i ispasirana mrkva.. tako da bi zavrsilo u smecu.. )

Zna li netko zasto je u redu zamrznuti izdojeno mljeko, a gotovu kasicu nije? znam da se nesto gubi u toj pohrani, ali nekako mi se cini da se puuuno vise gubi u tom mljeku nego u kasici.

Pa oni su jos mali...kad ti se neda i sisa je sasvim ok. 8)

Radim od njegovih 6 mjeseci pa sam par puta zaleđivala kašice, ali mu to nije baš nešto. Probala sam i ja i nije baš Totalno drugi okus. Radije se dignem pola sata ranije i skuham mu svježe. Ima 9 mjeseci. Za doručak mu dajem žitarice od Hollea i naribam jabuku, krušku, bananu i slično. Treba mi za to 3 minute. Ako mu ne stignem skuhati ručak uvijek može jesti bananu s keksom ili neko voće.

ma i ja sam mislila da ce mu samo cica jos dugo biti dovoljna, ali cini se da nije... Zadnji mjesec je malo dobio, a i nakon cice je cesto znao biti nezadovoljan.. sada mu dam kasicu Nakon cice i pojede cijelu naribanu jabuku i pola mrkve :shock: Definitivno mu samo cica vise nije dovoljno

Hm, pa zamrznuti bi se mozda i moglo, samo moras vidjeti sto se od voca da zamrznuti a sto ne, pogotovo tako naribano ili skuhano.

[quote="Aphro"]hm. da morala bi i ja nesto zalediti dok baka ima jos toga u vrtu... za sutra mi je ostalo malo kasice jabuka-mrkva, stavila sam u staklenu posudicu sa poklopcem, ma mislim da ce to biti u redu...

dali se moze skuhati i napraviti kasica pa ju onda takvu zaleditit? Ja cesto kuham za vise dana i onda zaledim ( razne juhe, gulas, sarmu...)

ja isto za nas, ali ovo mi je za početak dohrane, ovako napola zgotovljeno da si olakšam život

a za prvu pomoć, se ponekad poslužim gotovim kupovnim kašicama, iako su kućne puno zdravije i ukusnije...

ma morati cu i ja kupiti par tih kupovnih kasica, bas kako kazes; za prvu pomoc.

Aphro, ja razmišljam isto kao i ti.

Jednostavno, skuham povrće, jedan dio odvojim i u to zakuham neku žitaricu (npr. proso koje sam jučer stavila namočiti pa se brzo skuha), i/ili ribicu i sl. - i to je za danas. Drugi dio pospremim u staklenku u frižider i koristim sutra. Super je iskoristiti one male staklenke od kupovnih kašica - staviš unutra povrće i juhicu, naliješ na to malo maslinovog ulja (ono ispliva gore) pa ti kašica uopće ne bude u kontaktu s kisikom. Sve lijepo poklopiš i staviš u frižider.

Ma ako dr. **** može kuhati ne za sutra, već za sljedeću godinu, mogu i ja za sutra. A moje je i finije od njegovog .

Meni je isto ok u ovaj 'drugi dio' staviti i žličicu-dvije neke fine žitarice da se lijepo namače u toj juhici i sutra mi beba ima stvarno turbo brzinski ručak za 5.

vještičica's Avatar

Ja zamrznem skuhano domaće voće/povrće koje dobijem. Žao mi da propada, jer ona ne može baš toliko smazati u kratkom vremenu. Voće skuham u malo vode, povrće blanširam. Zamrznem male paketiće ili u one kutijice za led (iz njih pretresem u kesicu kad se smrzne). Sve potrošim u roku 15 dana. Negdje pročitah (na portalu? nisam sigurna) da se zamrznuta hrana za bebe može čuvati mjesec dana u zamrzivaču. Nisam primjetila razliku u ukusu, a svaki put probam prije nego joj dam da jede. A i ona ne odbija tako spremljenu hranu. Ne vidim ništa štetno u tome. Mislim da je to ipak zdravije nego da joj dajem svježe spremljeno voće/povrće, a neprovjerene kvalitete (sa tržnice ili iz supermarketa). Ako sam u krivu, neka mi neko objasni zašto i potkrijepi to nekim "tvrdim" činjenicama. (ne onim "smrzavanjem se gubi na kvaliteti" to znam i ja )
    A sad pitanje: zašto se ne smiju smrznuti skuhane žitarice? (kad svi uredno smrzavamo npr. sarmu, čije punjenje sadrži rižu)

ornela_m's Avatar

Napokon. Hvala vjesticice, posebno za ovu (opreznu ) referencu na portal. Bilo bi zgodno kad bi imali link, ako neko zna o kojem tekstu se konkretno radi.

vještičica's Avatar

Ipak me pamćenje služi Ali jedva sam našla tekst. To je jedina zamjerka za portal - tekstovi su nepregledno svrstani.
    Na kraju sam morala naći sačuvanu stranicu na svom kompu, pa guglati naslov
    Ali evo članka Kako pripremiti domaću hranu za bebe?
    Odatle i
    # Možete odjednom pripremiti dovoljno hrane za nekoliko obroka i staviti je u posudice za led. Pokrijte hranu plastičnom folijom i zamrznite. Kasnije izvadite smrznute kockice hrane i spremite ih u dobro zatvorene plastične vrećice. Kada vam zatreba, izvadite onoliko kockica koliko vam je dovoljno za jednu porciju.
    # Kada bebi kockice hrane više ne budu dovoljne, počnite spremati hranu u male staklenke ili u male plastične posude za zamrzivač. Nemojte napuniti staklenke do vrha, jer se hrana širi smrzavanjem pa bi staklenka mogla puknuti.
    # Označite sve paketiće hrane naljepnicom na kojoj piše što je unutra i kojeg datuma je što pripremljeno. Mijenjajte položaj paketića kao u trgovini - stavljajte novije smrznutu hranu iza one koja je već otprije smrznuta. Domaća hrana za bebe može se držati u zamrzivaču do tri mjeseca.

dutka_lutka's Avatar

Iz istog članka:

Tri dobra razloga da sami pripremate hranu za bebu su:

znate što je u njoj,
    možete je prirediti tako da točno odgovara onome što vaša beba voli jesti,
    možete oblikovati bebin ukus i naučiti je kakav okus ima svježa hrana.
    :?

vještičica's Avatar

Da, znam i ja sam :? Zato i tražim da mi/nam neko pojasni koješta vezano uz to zamrzavanje.

dutka_lutka's Avatar

Inače, mi smo od svoje pedice dobili ovo:

10 PRAVILA DOHRANE

1. S dohranom se započinje ne prije četvrtog mjeseca starosti djeteta, a svakako poslije šestog.
    2. Jelovnik djeteta proširuje se brzinom od 1-2 nove namirnice tjedno.
    3. Nova hrana daje se postupno, u malim količinama, razrijeđena i pojedinačno.
    4. U dojenčadi koja su već imala alergijsku reakciju na pojedine namirnice ili djeci roditelja koji su alergični na hranu, s dohranom se započinje nakon šestog mjeseca života.
    5. Ne koristiti smrznutu hranu, sol, začine, izbjegavati dodatno zaslađivanje, naročito medom.
    6. U početku se hrana miksa, ali čim dojenče dobije zubiće, hrana se samo usitnjava ili zgnječi.
    7. Hranu treba uvijek davati žlicom (odgajamo dijete kao socijalno biće - ponašanje za stolom, razvijanje navike upotrebe pribora za jelo), a tekućinu čašom (didaktički lončić s kljunom).
    8. Za pripremu obroka treba birati svježe i zrele namirnice. Svježe pripremljen obrok može se pohraniti u hladnjak sljedeća 24 sata.
    9. Izbjegavati davanje zaslađenih sokova, pogotovo kod uspavljivanja. Učiti dijete da žeđ ugasi vodom (prevencija karijesa bočice).
    10. Djetetu ne davati drugu hranu na račun potrebne količine mlijeka (pola litre mlijeka tijekom dana).

Quote Originally Posted by dutka_lutka
    10 PRAVILA DOHRANE
    Opet!

(Sorry, morala sam. )

vještičica's Avatar

Pročitala sam ta pravila, na portalu i ovdje na forumu. Kužim da se ne daje zamrznuto voće/povrće iz škrinje u supermarketu, i ja ga nerado jedem. Ali mi i dalje nije jasno zašto ne bi mogla zamrznuti nešto što će evidentno propasti u sljedećih par dana, pa potrošiti u istom tom roku. Ovo što ja zamrznem sigurno je nešpricano (ne tvrdim da je BIO, jer ne smatram da je bilo šta moguće uzgojiti da bude 100% BIO). Sigurna sam da je sve zdravo, i dobro oprano, prokuvano...
    Nemam pojma. :? I dalje mislim da je to bolje od kupljenih teglica ili kojekakvih praškastih zezalica...
    BTW Mi smo od naše pedi za dohranu dobili kojekakve savjete koje baš i nisam htjela upamtiti, da ne kvarim utisak o njoj .
    Inače je OK žena, ali su joj savjeti za ishranu beba skroooz zastarjeli.

dutka_lutka's Avatar

Quote Originally Posted by sbuczkow
    Quote Originally Posted by dutka_lutka
    10 PRAVILA DOHRANE
    Opet!

Repetitio est mater studiorum. Na jeziku kojim piše Davor.

Ili:
    Aut prodesse aut delectare poetae volunt. (Pjesnici žele ili podučiti ili zabaviti.)

Dakle, svrha je postignuta. Quod erat demonstrandum.

Davor's Avatar

A! Postoji i varijanta: "Repetitio pas mater studiorum", ali to je samo za inicirane

Quote Originally Posted by vještičica
    Ipak me pamćenje služi Ali jedva sam našla tekst. To je jedina zamjerka za portal - tekstovi su nepregledno svrstani.
    Na kraju sam morala naći sačuvanu stranicu na svom kompu, pa guglati naslov
    Ali evo članka Kako pripremiti domaću hranu za bebe?
    Odatle i
    # Možete odjednom pripremiti dovoljno hrane za nekoliko obroka i staviti je u posudice za led. Pokrijte hranu plastičnom folijom i zamrznite. Kasnije izvadite smrznute kockice hrane i spremite ih u dobro zatvorene plastične vrećice. Kada vam zatreba, izvadite onoliko kockica koliko vam je dovoljno za jednu porciju.
    # Kada bebi kockice hrane više ne budu dovoljne, počnite spremati hranu u male staklenke ili u male plastične posude za zamrzivač. Nemojte napuniti staklenke do vrha, jer se hrana širi smrzavanjem pa bi staklenka mogla puknuti.
    # Označite sve paketiće hrane naljepnicom na kojoj piše što je unutra i kojeg datuma je što pripremljeno. Mijenjajte položaj paketića kao u trgovini - stavljajte novije smrznutu hranu iza one koja je već otprije smrznuta. Domaća hrana za bebe može se držati u zamrzivaču do tri mjeseca.

jeees! detaljna uputa i nacin koji mi se bas, bas jako svidja
    Super, bas ti hvala na ulozenom trudu da nadjes taj tekst

vještičica's Avatar

A evo mene Davor ubijedi na "Pitanje za Davora" da zamrzavanje baš i nije fora za malene :/ Još ću malo guglati na tu temu, a dotle kuhati svježe...
    Javim rezultate

dutka_lutka's Avatar

Quote Originally Posted by vještičica
    A evo mene Davor ubijedi na "Pitanje za Davora" da zamrzavanje baš i nije fora za malene :/ Još ću malo guglati na tu temu, a dotle kuhati svježe...
    Javim rezultate
    I ja ću još malo potražiti.

dutka_lutka's Avatar

Quote Originally Posted by Davor
    Smrzavanje recimo puno efikasnije suzbija vritamin C nego kuhanje Slično je i s drugim hranjivima. Smrznuta hrana nema ni okus svježe hrane, a kod beba je to ključno.
    Uzgred, bebama treba toliko malo svježe hrane da uopće ne kužim potrebu za smrzavanje. Kasnije kada dijete krene klopati na veliko možeš svašta kombinirati pa tako i smrznuto, ali barem do godinu i pol - dvije se malo strpi.
    (svom klincu od skoro 5 godina dajem smrznuto - nisam frik)
    Bravo, Davore! :D

kailash's Avatar

meni se jednostavno čini da smrznuta hrana više nema nimalo života u sebi (a time ni hranjivih tvari)...ja ne zamrzavam ni našu hranu pa neću ni njenu.
    a da je smrznuta domaća hrana ipak bolja od kupovne kašice, slažem se.

maaja79's Avatar

mogu bez zamrzavanja
    ali kad skuham npr telecu koljenicu, jel mogu meso s nje drzati do sutra u fizideru, makar do sutra?

Quote Originally Posted by maaja79
    mogu bez zamrzavanja
    ali kad skuham npr telecu koljenicu, jel mogu meso s nje drzati do sutra u fizideru, makar do sutra?
    naravno da moze. Mislim da bez obzira na sve, mi nismo u prilici bacati sve ostatke od rucka ( ipak se dosta toga moze pojesti i sutra dan ), a mislim da je vecina ljudi u slicnoj situaciji ( iako se po kolicini novaca potrosenoj za kupovinu dionica ne bi reklo ).
    Neka hrana je i bolja drugi dan ( sarma, grah, gulas.. )
    Meni je najgore kada moram baciti neku hranu jer se nije pojelo, bas mi bude krivo radi toga...