Citiraj no@ prvotno napisa
Zabrane bilo čega, pa i chatanja samo dodatno bude znatiželju i dječji interes. U cjelokupnom odgoju pa i u izazovima koje postavlja Internet mislim da je presudna komunikacija s djetetom. Otvorena i topla komunikacija je najbolja prevencija, zabrane djeluju mnogo kratkotrajnije.
A tko je uopće spominjao zabranu??? Upravo otvorena i topla komunikacija između moje kćeri i mene dovela je do toga da ona zna koje joj opasnosti prijete od chata, nepoznatih odraslih ljudi koji joj mogu prići na cesti, također i onih koji baš slučajno fotografiraju u smijeru djece.... Njoj chat nije zabranjen nego je s vremenom shvatila da je to jednostavno opasno mjesto i da u pričanju s nepoznatima koji se predstavljaju kako žele ili im u tome trenutku odgovara nema ništa zabavno. To je rezultat otvorene komunikacije, a ne zabrane. Komunicira mailom, svakodnevno, s poznatima. Njoj dosta. Ja presretna.

Uostalom, pišući o chatu na satovima informatike nismo govorili o zabrani chata nego o tome da to jednostavno MORA odobriti roditelj. Ako ne odobri-ništa od chata. Također, u planu i programu se decidirano ne spominje chat kao način komunikacije na internetu pa mislim da bi se profesori plana trebali držati, a ne da puštaju djecu da surfaju bez kontrole i provjere. Ili je to samo linija manjeg otpora i opet nestručnost. Jer-lakše je pustiti djecu na surf nego im objasniti Photoshop.

Legitimno chatanje?? Po procjeni profesora??? Ne, hvala. Zato ćemo i dalje učiti informatiku doma. Em što ispiše pola male bilježnice zato jer M. zanimaju grafički programi em je na sigurnom. Po planu i programu ionako je već u 7. razredu na montaži video materijala. Srećom pa je ima tko naučiti. Što je s djecom koja nemaju tu priliku?? Ah, da, njih ćemo prepustiti chatu.

Mene osobno žalosti što se takve stvari događaju legalno, u odgojno-obrazovnoj ustanovi u koju djecu šaljemo s povjerenjem. Sramotno!!