Vjerujem da bi praksa procjenjivanja i ocjenjivanja profesora bila vrlo korisna i djeci i profesorima. Koliko znam, kao dio reforme visokog školstva po bolonjskom modelu, pokrenute su anonimne ankete u kojima studenti ocjenjuju profesore.

To, zajedno s ovim topicom dalo mi je ideju da napravim anonimnu anketu za svoje učenike. Tko radi, taj i griješi i ne zanosim se iluzijama da sam bezgrešan - nego ostavljam mogućnost da se poboljšam, pa se pitam, da li bi npr. anketa pomogla da prepoznam kako mogu poboljšati svoj rad sa djecom.

Druga ideja koja mi se vrti po glavi je inačica "problem box" ideje. U nekim školama bila je (eksperimentalno) postavljena kutija za probleme učenika, no čuo sam da nije baš urodilo plodom. Ja razmišljam da postavim kutiju u svoju učionicu ili otvorim lokalni (to znači, samo za učenike koji dolaze na nastavu u moju učionicu) forum gdje bi učenici mogli iznositi svoje kritike, prijedloge, pohvale u vezi nastave i gradiva. Što misle da nedostaje, što bi se moglo bolje napraviti, što ih zanima i slično.

Ima li netko iskustva sa sličnim praksama?