Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: BCG proba

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno BCG proba

Mi smo trebali slijedeći tjedan ići, ali smo zbog temp. bili danas kod doc i ona nam je rekla da je BCG docjepljivanje prije 2 tjedna ukinuto! Slijedeće BCG djepivo se dobiva u 2om razredu!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam isto pročitala negdje to, ali da vrijedi za djecu koja imaju vidljivi ožiljak od cijepljenja u rodilištu.
    Moj stariji sin nije uopće imao ožiljak i testiranje mu je bilo apsolutno nula! Tako da je docijepljen. (to je bilo prije par godina, a mlađi je izgleda izbjegao tu muku - ima ožiljak a i nova pravila... :D )

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

:? Nije spominjala ožiljak, niti ga je gledala. Rekla je samo da je po novom izbačeno iz kalendara cijepljenja!

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čitala sam i ja o tome, ali nas na nesreću nije zaobišlo. Iako ima ožiljak i to poprilični, proba se uopće nije primila pa su ga docijepili.Sad mi žao što sam informacije vidjela prekasno. Ne bi ga pikali bez veze.Iako on nije ni suzu pustio. Hrabrica mamina!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Danas smo bili na kontroli i priča nam doc kako ljudi pate što je ukinuto ovo cijepljenje! Neki bi i preko veze :?

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa čuj janoccka, nikad se ne zna, možda se boje da ih može uhvatiti tuberkuloza kad harači među nama svake godine. Za svaki slučaj.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Trebam pomoć. Naime T. nema nikakav ožiljak od BCG koji je primio u rodilištu pa bi ga po preporuci pedijatrice trebalo ponoviti otprilike za mjesec dana. Zanima me da li će imati kakve koristi od toga ili ne? I da li ima još beba koje nemaju nikakav ožiljak?

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Irchi ni mi nemamo nikakav ožiljak,
    a pedica ništa nije spominjala

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Irchi, moja Nia nije imala ožiljak, testirala se, trebalo je ponovo cijepiti, cijepili hvala Bogu bez nuspojava

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A kaj se djeca još besežiraju?
    Jer moja koja je rođena 2003. primila je prvi BSG u rodilištu i kad je trebala ići na te PPD test(jel se tako zove?), prije godinu dana (ne sjećam se) pedijatrica mi je rekla da je ukinuto cijepljenje protiv tuberkuloze.
    Sad mi više nije ništa jasno?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Anja je išla prije 2 tjedna na BSG test (2.razred). Nije imala nikakvu reakciju i doktorica je rekla da je to OK i da se ne treba docijepiti. Iskreno, meni je pao kamen sa srca, ali mi to nije jasno. Pa zar nije trebla imati reakciju?

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj anima prvotno napisa
    Irchi, moja Nia nije imala ožiljak, testirala se, trebalo je ponovo cijepiti
    Ma to mi je jasno, ali koliko sam ja shvatila (morat ću zvati da to razjasnimo), T. će ponovo besežirati, a ne raditi PPD test i onda ovisno o toj reakciji na test, cijepiti ili ne. Ja bih voljela u slučaju da se radi PPD test s godinu dana da onda sad ne rade BCG, već da se ovisno o rezultatima testa cijepi. A mislim da sam negdje pročitala da se to testiranje više ne radi, nego tek u 2. razredu.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ne kužim, radila je ppd test i nije joj ostao ožiljak i morala se cijepiti. Sad ima ožiljak. Nigdje nisam čula da se djeca više ne besežiraju :?

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Čekaj malo, pa zar nije PPD test onaj koji se radi na podlakticu, pa se onda ovisno o reakciji, dakle crvenilu i otečenosti, cijepi ili ne. Pa ne ostaje od PPD testa ožiljak već od BCG. Ili?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Maureno nema ožiljak pa je pedica rekla da će ga ponovno besežirati bez probe...ja odgađam ,odgađam,i odgađam

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vito nema ožiljak od BCG-a u rodilištu i pedica nas je naručila 19.01. na PPD, a sad čitam vas i nije mi jasno kaj je ukinuto???

docijepljivanje i PPD (prije 2. razreda oš) ako nije bilo reakcije ili???

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    Maureno nema ožiljak pa je pedica rekla da će ga ponovno besežirati bez probe...ja odgađam ,odgađam,i odgađam
    Prema informacijama koje sam uspijela pronaći, BCG je djelotvorna zaštita kod djece, ne od primarne infekcije nego od mogućih komplikacija (npr.meningitis) i WHO ga preporučuje u zemljama u kojima se TBC pojavljuje.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

znači da bi bilo pametno da ga besežiram?bojim se tog gnojenja,pa curkanja....krastica :/

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Konkretno, zanima me da li je ukinuto PPD testiranje nakon navršene prve godine? Pisalo se o tome negdje na forumu i sad ne mogu pronaći.
    Ako nije ukinuto ne želim da ga sad besežiraju, pa kad navrši godinu dana rade PPD, pa ponovo cijepe ako nema reakcije.
    A besežiranje prije PPD testa može utjecati na reakciju na test.
    I ja se bojim gnojenja, curkanja i sveg to užasa. Uh!

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Irchi prvotno napisa
    Čekaj malo, pa zar nije PPD test onaj koji se radi na podlakticu, pa se onda ovisno o reakciji, dakle crvenilu i otečenosti, cijepi ili ne. Pa ne ostaje od PPD testa ožiljak već od BCG. Ili?
    Sve si dobro rekla. Vidiš da znaš. Mi smo se cijepili prije mjesec dana i ima samo crveni ožiljak, nije bilo ni gnojenja, ni curkanja, nismo ni primjetili....

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj irena2 prvotno napisa
    Vito nema ožiljak od BCG-a u rodilištu i pedica nas je naručila 19.01. na PPD, a sad čitam vas i nije mi jasno kaj je ukinuto???

docijepljivanje i PPD (prije 2. razreda oš) ako nije bilo reakcije ili???
    Mi smo bili naručeni za novo besežiranje jer nema ožiljka za 02.02.07., ali nismo primili ništa jer je ukinuto ponavljanje BCG-a i PPD test koji se radio s 12 mjeseci. Slijedeći je u 2. osnovne.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Podižem. Imam pitanje.
    M je do sada imao vidljiv ožiljak od besežiranja za koji je dok rekao da je u redu. Maloprije sam skužila da je otečeno, crveno i lagano se gnoji.
    Sad ne znam šta da radim, jeli normalno da sa pet mjeseci ima takvu reakciju?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Trebam pomoć. Naime T. nema nikakav ožiljak od BCG koji je primio u rodilištu pa bi ga po preporuci pedijatrice trebalo ponoviti otprilike za mjesec dana. Zanima me da li će imati kakve koristi od toga ili ne? I da li ima još beba koje nemaju nikakav ožiljak?
    U biti, važno je znati je li imao uobičajene promjene na mjestu BCG-iranja. - kvržicu koja nakon nekog vremena malo cijedi, pa se napravi krastica... Sve to poćne oko tri tjedna nakon BCG-iranja i traje oko tri tjedna.
    Ako je toga bilo i pedijatar to vidio, ne bi trebao ponoviti BCG, bez obzira na to ima li ožiljak ili nema.
    A ako nije bilo nikakve lokalne reakcije, velika je vjerojatnost da nije ispravno BCG-iran ili da nije uopće, pa bi trebalo ponoviti.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Konkretno, zanima me da li je ukinuto PPD testiranje nakon navršene prve godine? Pisalo se o tome negdje na forumu i sad ne mogu pronaći.
    Je. Ukinuto je. Jer je velik dio djece nakon navršene prve godine bio PPD negativan i morali su se ponovno BCG-irati, iako su imali očekivanu lokalnu reakciju nakon BCG-iranja u rodilištu i čak i ožiljak.
    Prvo PPD-iranje je tek u 2. razredu OŠ. Ali se ne treba docijepiti ako nema reakcije.
    Drugo PPD-iranje je u 7. razredu. I ako tada nema reakcije, docjepljuje se BCG.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    Podižem. Imam pitanje.
    M je do sada imao vidljiv ožiljak od besežiranja za koji je dok rekao da je u redu. Maloprije sam skužila da je otečeno, crveno i lagano se gnoji.
    Sad ne znam šta da radim, jeli normalno da sa pet mjeseci ima takvu reakciju?
    To je dulje nego što je uobičajeno.
    Ne mora obavezno biti neki problem, ali bih ja ipak pokazao to pedijatru.
    Ako ništa drugo, da prati razvoj.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

važno je znati je li imao uobičajene promjene na mjestu BCG-iranja. - kvržicu koja nakon nekog vremena malo cijedi, pa se napravi krastica... Sve to poćne oko tri tjedna nakon BCG-iranja i traje oko tri tjedna.
    Ako je toga bilo i pedijatar to vidio, ne bi trebao ponoviti BCG, bez obzira na to ima li ožiljak ili nema.
    A ako nije bilo nikakve lokalne reakcije, velika je vjerojatnost da nije ispravno BCG-iran ili da nije uopće, pa bi trebalo ponoviti.
    Nije imao nikakvih promjena i nema ožiljak (ako misliš na BCG u rodilištu), a opet nije posije ni testiran niti je primio ponovno BCG.

Prvo PPD-iranje je tek u 2. razredu OŠ. Ali se ne treba docijepiti ako nema reakcije.
    Ovo mi nije jasno. Zašto ih testiraju ako ne docjepljuju one koji nisu imali reakciju?

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mala nećakinja nema ožiljak, a PPD je podazao da se cjepivo nije primilo.
    Bila je u kontaktu sa osobom koja je nedavno saznala da ima TBC
    danas ide na snimanje pluća i vađenje krvi

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Ovo mi nije jasno. Zašto ih testiraju ako ne docjepljuju one koji nisu imali reakciju?
    Iz dva razloga:
    Da se pronađu eventualni hiperreaktori, koji trebaju daljnju obradu;
    Da se vidi kako će izostavljanje docjepljivanja u drugoj godini života utjecati na PPD reaktivnost u ovoj dobi.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Je. Ukinuto je. Jer je velik dio djece nakon navršene prve godine bio PPD negativan i morali su se ponovno BCG-irati, iako su imali očekivanu lokalnu reakciju nakon BCG-iranja u rodilištu i čak i ožiljak.
    Drugo PPD-iranje je u 7. razredu. I ako tada nema reakcije, docjepljuje se BCG.

iv je beseziran u rodilistu, reakcija (nakon mjesec dana) je bila - mjesecima gnojna rana i bolna ruka koju je jedva micao, nemam vise pristup tom starom forumu, ali trajalo je valjda do 4-5 mjeseca
    sljedeci ppd je bio sa 2.5 godine - negativan
    ped ga je ponovio nakon pola godine - negativan
    tada je ponovo beseziran
    znaci vec dva gadna oziljka na ruci

u drugom razredu opet negativan ppd
    jucer ponovo ppd, danas jos nema reakcije

sad mi je zao sto sam dala suglasnost za trece beseziranje, ne znam zasto sam nakon dva ocekivala nekakvu reakciju
    Posljednje uređivanje od ivarica : 08.12.2012. at 13:02

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    iv je beseziran u rodilistu, reakcija (nakon mjesec dana) je bila - mjesecima gnojna rana i bolna ruka koju je jedva micao, nemam vise pristup tom starom forumu, ali trajalo je valjda do 4-5 mjeseca
    sljedeci ppd je bio sa 2.5 godine - negativan
    ped ga je ponovio nakon pola godine - negativan
    tada je ponovo beseziran
    znaci vec dva gadna oziljka na ruci

u drugom razredu opet negativan ppd
    jucer ponovo ppd, danas jos nema reakcije

sad mi je zao sto sam dala suglasnost za trece beseziranje, ne znam zasto sam nakon dva ocekivala nekakvu reakciju
    Kaj, sad je sedmi razred?

Pa reci školskoj doktorici isto ovo što si tu napisala, pa neće inzistirati na BCG-iranju. Ako nitko oko njega nema tuberkulozu, stvarno može i bez tog BCG-a. Ionako je, po svemu sudeći, došlo vrijeme da se taj BCG u sedmom razredu također ukine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, ucinit cu tako
    ne znam kad dolaze u pon u skolu pa cu mu dati pismo da povlacim suglasnost, za slucaj da je ne dobijem na telefon prije

putuje za 20 dana na kubu, vidjela sam da im tuberkuloza nije problem, pojavnost je prema who puno manja nego u hr
    a rana mu, s obzirom na dva dosadasnja iskustva, moze unistiti ljetovanje
    ustvari ne znam ni kako bi ga pustila, a da to ne pratim

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

reakcija je bila granicna, ali s obzirom na oziljke na ruci, doktorica je rekla da ga nece cijepiti pa nije ni trebao vadit papir

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •