Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 51

Thread: kesten-šta da radim s njim?!

  1. #1
    silkica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    U srcu daleko
    Posts
    1,091

    Default kesten-šta da radim s njim?!

    Dobila sam poveću vrećicu kestena i sada ne znam šta s njim....Peče se,kuva se,prži se...ili...šta :? ?Živila sam u kraju gdje uopšte nema kestena,prosto me sramota pitati,ali šta mogu !Kako se priprema(ali od riječi do riječi)?Može li se zamrznuti?
    Jednom sam jela neki kolač s kestenom i jako mi se svidio,pa bih se oprobala i u tome,ali ne znam kako ga dovesti u tu fazu !

  2. #2

    Default

    ono što ti je najeeednostavnije napraviti je; uzmeš veliki lonac, napuniš s vodom, staviš soli i kuhaš 1-2 sata ( pri kraju izvadi jednoga i probaj jel dovoljno mekan...)
    A možeš ih i peći na grillu ( samo najprije zareži svaki)

  3. #3
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default Re: kesten-šta da radim s njim?!

    Quote Originally Posted by silkica
    Dobila sam poveću vrećicu kestena i sada ne znam šta s njim....Peče se,kuva se,prži se...ili...šta :? ?Živila sam u kraju gdje uopšte nema kestena,prosto me sramota pitati,ali šta mogu !Kako se priprema(ali od riječi do riječi)?Može li se zamrznuti?
    Jednom sam jela neki kolač s kestenom i jako mi se svidio,pa bih se oprobala i u tome,ali ne znam kako ga dovesti u tu fazu !
    posalji meni 8)

  4. #4
    Dodirko's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,405

    Default

    Ja u vodu stavljam šećer umjesto soli i bacim prvu vodu nakon što zakuha jer su em prljavi em je voda manje crna a oni bjelji iznutra. Zar ne bi oni trebali biti slatki??

    Može se zamrznuti ali ga skuhaj prije toga.

    Pečeni su super!

  5. #5
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    i peceni i kuhani su mi super! i nemoj ih zaboraviti zarezati ako ih peces ( pecem u rerni, ne prakticiram na grilu)

  6. #6
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    ja ne stavljam ni sol ni secer kad ih kuham

  7. #7

    Default

    možeš ih skuhati, oguliti i spremiti u zamrzivač
    ja pakiram po pola kile i onda imam za kolače

  8. #8

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Osijek
    Posts
    580

    Default

    KESTEN PIRE
    500 g očišćenog kestena
    4 dL mlijeka
    70 g šećera
    2 vanilin šećera
    Zarezati sirove kestene u krug tako da razrežeš i koru i onu tanku ovojnicu (za 500 g očišćenih treba cca 600 g kestena s korom). U kipuću vodu stavljati po nekoliko kestena i kuhati nekoliko minuta, samo da se kesteni rastvore. Izvaditi ih iz vode i brzo očistiti koru i ovojnicu. Dok su vrući, kora i ovojnica su mekane i lako se skidaju, ali čim se ohlade gotovo ih je nemoguće oguliti. Ponavljati proceduru dok svi kesteni ne budu očišćeni (dugo traje i pazi da se ne ispečeš).
    Oguljene kestene staviti u mlijeko i dodati vanilin šećer i kuhati na laganoj vatri cca 1 sat. Povremeno promiješati. Pred kraj kuhanja dodati šećer i dobro izmiješati da se šećer otopi. Kad je kuhano, sve izmiksati sa štapnim mikserom ili nekako izgnječiti cijelu smjesu da postane jednolična ako je ikako moguće. Ali ako ostane koji komadić kestena, ne smeta.
    Ohladiti i poslužiti sa šlagom, komadićima čokolade.....
    A možeš umiješati čokoladu u smjesu dok je još vruća, pa će se otopiti. Isto tako se mogu umiješati i svježe izgnječene banane unutra. Varijacije na temu......
    A može se i smrznuti, pa upotrijebiti kasnije u pravljenju kolača.

  9. #9
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    To je mene mučilo ovih dana pa sam malo prošvrljala po francuskoj kuharici i našla juhu od kestena:
    pola kile kestena
    mrkva, poriluk, peršin
    slatko vrhnje, sol papar
    temeljac od povrća (ili voda i kocka od povrća)

    kestene skuhaš cca pola sata, prerežeš i žličicom izdubiš, na putru prodinstaš (na laganoj vatri) poriluk mrkvu i peršin, doliješ vode/temeljac i sol, papar i prokuhaš pola sata, onda dodaš kestene i još malo prokuhaš, na kraju dodaš slatko vrhnje i zmiksaš, probaš jel treba šta još... meni je super.
    Ja sam još u to dodala bundeve narezane na kockice kad i povrće, nije moja ideja nego iz jednog super restača di sam bila neki dan, i isplati se. Meni je jako fino
    (recept pišem iz glave zato je jako odokativno, ali tko progugla ima još fora recepata s kestenima)

  10. #10
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja bih ime restorana

  11. #11
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    yaxx u hatzovoj

  12. #12
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ooo, to je nešto novo u jelovniku...
    vrijeme je da opet odemo.
    hvala, joe

  13. #13
    silkica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    U srcu daleko
    Posts
    1,091

    Default

    Kad se kuha-ne treba ga zarezati?

  14. #14
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    ne - jer kada voda uđe unutra- okus je drugačiji.

    I zato ne kužim zašto neki u vodu za kuhanje stavljaju sol ili šećer.

  15. #15
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a ja ne kužim zašto bi se kesten kkuhao dva sata?!
    pa do tada već zaboravim da sam ga stavila kuhati :?

  16. #16
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    i to isto.

  17. #17
    silkica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    U srcu daleko
    Posts
    1,091

    Default

    Hvala cure!
    Idem se oprobati i u kuhanju kestena 8) !

  18. #18
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    e ako ti to ne uspuje... onda stvarno...

    ideš u klupu sa tinkie winkie

  19. #19
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Ne moraš sve skuhati odjednom, dio stavi u škrinju pa ga koristi prema potrebi

  20. #20
    Dodirko's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,405

    Default

    Jednostavno je kesten slađi ako se doda malo šećera u vodu jer je ljuska ipak malo propusna. Probajte liznuti vodu pa će te vidjeti da je voda slatkasta (bez da dodate šećer).

    A netko stavlja sol (valjda ako se koristi "na slano" )

  21. #21
    silkica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    U srcu daleko
    Posts
    1,091

    Default

    Znači da čitav kesten može u škrinju?

  22. #22
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    naravno.
    i sirov i skuhan pa protisnut

  23. #23
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    jel ima kakva caka da se kožica lakše odvaja (kod kuhanih), jerbo me to ispali na živce

  24. #24
    Dodirko's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,405

    Default

    Ja ga stavim cijelog kuhanog u škrinju i sve 5. Kada nam se jede tijekom godine izvadimo ga i za cca sat vremena spreman je za klopu.

  25. #25
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    jel ima kakva caka da se kožica lakše odvaja (kod kuhanih), jerbo me to ispali na živce
    da, Mora se guliti skroz vruć - a to i nije jednostavno

  26. #26
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by Dodirko
    Ja ga stavim cijelog kuhanog u škrinju i sve 5. Kada nam se jede tijekom godine izvadimo ga i za cca sat vremena spreman je za klopu.

    Onda je bolje staviti nekuhani u škrinju pa ga možeš za sat vremena jesti toplog

  27. #27
    Dodirko's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,405

    Default

    Kristalizira se čudno nakon zamrzavanja nekuhanog. Postane nekako previše suh.

    Probala sam prošle godine i kuhanog i nekuhanog staviti u škrinju i meni je kuhani bolji.

    Sada mi se baš jedu....

  28. #28
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba
    Quote Originally Posted by MGrubi
    jel ima kakva caka da se kožica lakše odvaja (kod kuhanih), jerbo me to ispali na živce
    da, Mora se guliti skroz vruć - a to i nije jednostavno
    Ja kuhane nikad ne gulim, nego ih ili pregrizem ili prerezem na pola, pa zlicicom. Nemam pojma di sam to vidila, ali oduvijek tako.

    Preferiram pecene u pecnici. ( Jel se i takvi mogu zalediti?!)

  29. #29
    SNOOPY's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZAGREB, Novi Zagreb
    Posts
    387

    Default

    Moja mama je skužila super foru za kuhane koji se zamrzavaju. 8)
    Protisne ih kroz onu spravicu za češnjak. Nema ni kore, ni kožica, a odmah je i propasiran.

  30. #30
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by SNOOPY
    Moja mama je skužila super foru za kuhane koji se zamrzavaju. 8)
    Protisne ih kroz onu spravicu za češnjak. Nema ni kore, ni kožica, a odmah je i propasiran.

    I miriši po češnjaku

  31. #31
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ne miriše.
    ali trajeeeeeeeee...

  32. #32
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Moj tata ih je pasirao na pasirku - ali svejedno je to mukotrpan posao.

    Mi smo uvijek radili jednu roladu od kestena za koju smo onda čistili i pasirali kestene, i to je meni bio najdraži kolač - valjda zato što je bilo tako teško doći do njega

    Danas kupim smrznuti kesten pire i napravim tu roladu :/

  33. #33
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ima i ona velika gnjecilica za krumpir koja je ista kao mala za cesnjak ali je velika, pa ne traje dugo. :/ a je mi objasnjanje! uglavnom ono kroz sta se pasira krumpir kad se priprema za njoke.

    a ja sam upravo napravila fini kolac od kestena

    tijesto od jednog jaja, 2 zlice secera u prahu, vanilin secera, 10 dkg kestena i 1 zlica nutelle. sve se izmiksa i na 10 min na 180 stupnjeva.
    krema je pola kg kestena, 25 dkg secera u prahu, 25 dkg maslaca, 6-7 zlica mlijeka. sve se izmiksa ubaci na biskvit. povise slaga po zelji i na sve cokoladna glazura.

  34. #34
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    evo ja našla još nešto što nije kolač. Spremam se napraviti kad budem imala vremena (vjerojatno nikad )
    ali ako nekog zanima jelo s kestenima koje nije kolač ili kesten pire, nek slobodno skuha i javi mi rezultate.
    što se kestena tiče, ja ih skuham i prepolovim pa izdubim žličicom, meni najjednostavniji način.

    Dakle:


    LASAGNE WITH CHESTNUTS AND PEPPERS


    Serves 12

    Vegetable lasagne is still the most popular vegetarian dish, but unfortunately it is often badly made, consisting of layers of lasagne with tinned tomatoes, onion and a few cubes of courgette in between. This is a more interesting lasagne recipe that uses chestnuts as the basis of the layered sauce.


    Ingredients:


    45ml/3tbsp olive oil
    2 onions, peeled and finely chopped
    2 clove garlic, crushed
    225g/8oz mushrooms, chopped
    1 red pepper, finely diced
    1 green pepper, finely diced
    375g/12oz cooked chestnuts (canned or vacuum packed), mashed
    45ml/3tbsp tomato puree
    30ml/2tbsp fresh herbs e.g. marjoram or oregano, finely chopped
    to taste salt and pepper
    a little vegetarian red wine (or vegetable stock)
    12-16 sheets spinach lasagne
    100g/4oz butter
    100g/4oz plain white flour
    900ml/1

  35. #35
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,696

    Default

    Quote Originally Posted by Mima

    Danas kupim smrznuti kesten pire i napravim tu roladu :/
    meni je presladak a i nekako ne vjerujem da je u njemu samo kesten.

    Baš je F. nažicao tatu da mu kupi onaj u čašici (od L...)- pa meni to nema veze s kesten pireom- kada se počeo topiti meni je imao konzistenciju vode (OK ipak nešto gušću) po meni totalno bezveze- baš si mislim dal da pišem L... i pitam kaj je unutra i jel uopće ima kestena

  36. #36
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    opće me ne šljivite s mojim receptima, otvorit ću protestni topic na kamo s ovim kao Moover

  37. #37
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    a vid'te ovo. treba samo prokuhati žumanjke sa šećerom:

    Slagalica od kestena

    40 dag protisnutih kuhanih kestena
    25-30 keksa Petit-Beurre
    20 dag maslaca
    20 dag šećera
    3 žumanjka
    6 žlica mlijeka
    6 redova čokolade

    Kestene skuhajte, ocijedite, očistite pa još vruće protisnite.
    Pjenasto umutite maslac, šećer i žumanjke.
    U dobivenu smjesu umiješajte ohlađene kestene, žlicu po žlicu mlijeka i 4 reda naribane čokolade.
    U zdjelu najprije stavite toliko kreme da pokrije dno. Na to poslažite kekse koje ste namočili u mlijeko i rum, pa na to stavite red kreme... Na vrhu mora biti krema.
    Ukrasite ribanom čokoladom.
    Umjesto keksa možete koristiti i piškote.

  38. #38
    silkica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    U srcu daleko
    Posts
    1,091

    Default

    Quote Originally Posted by Lu
    .

    a ja sam upravo napravila fini kolac od kestena

    tijesto od jednog jaja, 2 zlice secera u prahu, vanilin secera, 10 dkg kestena i 1 zlica nutelle. sve se izmiksa i na 10 min na 180 stupnjeva.
    krema je pola kg kestena, 25 dkg secera u prahu, 25 dkg maslaca, 6-7 zlica mlijeka. sve se izmiksa ubaci na biskvit. povise slaga po zelji i na sve cokoladna glazura.
    Baš mi izgleda mlja ...
    Biće isproban sigurno!

  39. #39
    SNOOPY's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZAGREB, Novi Zagreb
    Posts
    387

    Default

    Quote Originally Posted by MalaSirena
    Quote Originally Posted by SNOOPY
    Moja mama je skužila super foru za kuhane koji se zamrzavaju. 8)
    Protisne ih kroz onu spravicu za češnjak. Nema ni kore, ni kožica, a odmah je i propasiran.

    I miriši po češnjaku
    A neeee, kupljena je jedna SAMO za kestene!

  40. #40
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by SNOOPY
    Quote Originally Posted by MalaSirena
    Quote Originally Posted by SNOOPY
    Moja mama je skužila super foru za kuhane koji se zamrzavaju. 8)
    Protisne ih kroz onu spravicu za češnjak. Nema ni kore, ni kožica, a odmah je i propasiran.

    I miriši po češnjaku
    A neeee, kupljena je jedna SAMO za kestene!
    Tako i ja. 8)

  41. #41
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

  42. #42

    Default

    si ti ta mala sirena?
    daj mi reci kako da napravim taj fucking karamel
    meni to nikako ne uspijeva
    ili prerano maknem šećer pa bude rijetko, ili ga predugo pržim pa mi se jako stvrdne
    i kad dodam mlijeko nikako da se to rastopi, već mlijeko krčka oko grude šećera
    i može se ta torta napraviti ujutro za navečer ili mora prenoćiti u hladnjaku?
    može očišćeni kesten umjesto kupovnog pirea?

  43. #43
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    si ti ta mala sirena?
    daj mi reci kako da napravim taj fucking karamel
    meni to nikako ne uspijeva
    ili prerano maknem šećer pa bude rijetko, ili ga predugo pržim pa mi se jako stvrdne
    i kad dodam mlijeko nikako da se to rastopi, već mlijeko krčka oko grude šećera
    i može se ta torta napraviti ujutro za navečer ili mora prenoćiti u hladnjaku?
    može očišćeni kesten umjesto kupovnog pirea?

    Hmmm.. šećer se prži dok ne posmeđi, bude smeđa rijetka prozirna masa (recimo, kao lizalice, ali mekano), kad zaliješ mlijekom iste sekunde se stvrdne i onda ga zagrijavaš na laganoj vatri sveudilj miješajuć da taj karamel ne zagori i da se pomalo otapa u mlijeku. Dalje znaš i sama

    Može očišćeni kesten, naravno (ja uzela pire jer mi je tak jednostavnije i brže).

    Ne mora prenoćiti u hladnjaku, nema se kaj stezati.

  44. #44

    Default

    e kad bi ja došla do faze zaljevanja mlijekom i tog trenutnog stvrdnjavanja smjese iduća faza bi bila bacanje svega u smeće, jer mi se nije htjelo otopiti u mlijeku
    koliko traje to topljenje?

  45. #45
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    e kad bi ja došla do faze zaljevanja mlijekom i tog trenutnog stvrdnjavanja smjese iduća faza bi bila bacanje svega u smeće, jer mi se nije htjelo otopiti u mlijeku
    koliko traje to topljenje?

    ha...traje dok se sve ne otopi (ja obično kuhačom odljepljujem komade karamela da se odvoje od dna lonca u kojem to radim i sve se otopi kroz neko vrijeme... u biti, sjetila sam se da znam ostaviti kuhaču u loncu dok zalijevam mlijekom pa se karamel stvrdne oko nje i onda je potegnem prema van pa se sve odlijepi skupa s njom i mogu normalno miješati).

  46. #46
    rula's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Skoplje
    Posts
    171

    Default

    A kako ih pecete u pecnici: na koliko stepena i koliko vremena?
    a kad ih kuhate, da li ih netko kuha u express loncu? Koliko vode da stavim i koliko vremena da se kuhaju pod pritiskom?

  47. #47
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by rula
    A kako ih pecete u pecnici: na koliko stepena i koliko vremena?
    a kad ih kuhate, da li ih netko kuha u express loncu? Koliko vode da stavim i koliko vremena da se kuhaju pod pritiskom?
    Ma, ispeci ih jednostavno gore na električnom kuhalu. Pokriješ kuhalo alu-folijom, a kestene zarežeš na ravnoj strani toliko da prerežeš koru i unutrašnju ovojnicu, a onda ih pečeš dok se kora ne raširi, tj. dok ne budu mekani. Najbolje se čiste dok su vrući.
    Mmmmm, obožavam pečene kestene . Samo, ne smijem ih jesti na večer jer mi budu teški za želudac :/ . Ima li još netko takvih problema i jeste li našli rješenje za to?

  48. #48
    zumbulmama's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Zg, Kvatrić
    Posts
    839

    Default

    Došla je opet sezona kestena pa da podinem temu. Kestene najviše volim pečene, i uglavnom ih pečem u tavi za kestene što znači svakih 5 minuta ih promiješati, istresti, staviti nove,itd... Kako se peku kesteni u pećnici?

    Jednom sam jela kestene pripremljene u mikrovalnoj. Bili su fantastični! Okus kao pečeni, ali bez crnih zapečenih (zagorenih) dijelova. Experimentiranje nije dalo (dobrih) rezultata. I ma li netko iskustva s tim?

  49. #49
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    nakon što sam nonu dobrano opelješila za pomidore i napunila frizer, vrijeme je da ju opet posjetim...

    baš ste mi napravile gušt

  50. #50
    Matilda's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    na turneji
    Posts
    3,232

    Default

    Obožavam pečene kestene. I crne prste i čašu mošta.

    Kad pečemo kestene napravimo im križ na trbuhu. Tada se korica rascvjeta i lakše ga je oguliti. Moraju se malo dunstati u krpi pa će se još lakše guliti.

    Za kuhanje. Ogulim ih dok su još sirovi. Ostane li ona unutarnja tanka kožica, ona otpadne ukuhanju. Ništa ne solim, niti šećerim. Kuhane kestene propasiram i dobijem one male crviće.

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •