KESTEN PIRE
500 g očišćenog kestena
4 dL mlijeka
70 g šećera
2 vanilin šećera
Zarezati sirove kestene u krug tako da razrežeš i koru i onu tanku ovojnicu (za 500 g očišćenih treba cca 600 g kestena s korom). U kipuću vodu stavljati po nekoliko kestena i kuhati nekoliko minuta, samo da se kesteni rastvore. Izvaditi ih iz vode i brzo očistiti koru i ovojnicu. Dok su vrući, kora i ovojnica su mekane i lako se skidaju, ali čim se ohlade gotovo ih je nemoguće oguliti. Ponavljati proceduru dok svi kesteni ne budu očišćeni (dugo traje i pazi da se ne ispečeš).
Oguljene kestene staviti u mlijeko i dodati vanilin šećer i kuhati na laganoj vatri cca 1 sat. Povremeno promiješati. Pred kraj kuhanja dodati šećer i dobro izmiješati da se šećer otopi. Kad je kuhano, sve izmiksati sa štapnim mikserom ili nekako izgnječiti cijelu smjesu da postane jednolična ako je ikako moguće. Ali ako ostane koji komadić kestena, ne smeta.
Ohladiti i poslužiti sa šlagom, komadićima čokolade.....
A možeš umiješati čokoladu u smjesu dok je još vruća, pa će se otopiti. Isto tako se mogu umiješati i svježe izgnječene banane unutra. Varijacije na temu......
A može se i smrznuti, pa upotrijebiti kasnije u pravljenju kolača.