Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Šipak

  1. #1

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno Šipak

    Nabrala sam nadobudno punu košaru šipaka, pritom izbola i izgrebala ruke. Sad čitam recepte za pekmez, ali mama mi kaže da je ona jednom radila pekmez i da je ostao pun onih pikavih dlačica, da se nije mogao jesti.
    Što da radim?
    Moram očistiti sve sjemenke i sve dlačice? Kako? I za čaj se isto mora sve očistiti?
    Ajme posla...

  2. #2
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,706

    Početno

    ne mogu ti pomoći, ali znam da je to jako komplicirani postupak, baš zbog tih dlačica. I otkada nema više moje bake ne znam nikoga tko radi džem od šipka.

  3. #3

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    596

    Početno

    koliko se ja sjećam kada je moja mama pravila koristila je mnogo mnogo gaze, jer sve pasiraš kroz nju da ne bi bilo ti dlačica, ali mogu je pitati

  4. #4

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Za čaj ti dlačice ne smetaju

  5. #5
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    aleta, meni je sveki rekla (al priznajem jos nisam probala), da se sipak skuha u dosta vode i da se onda propasira, prvo kroz cjedilo, onda se procijedi kroz gazu i onda ukuhas sa secerom.

  6. #6

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    znači ne treba prije prvog kuhanja čistiti sve koštice i dlačice? jer će odma sve letit kroz prozor. :/
    a za čaj? ja mislim da bi dlačice smetale i za čaj, jako su pikave...

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    Za čaj nemaš beda: dlačice djelomično padnu na dno posude, ostale ostanu u cjedilu.

  8. #8

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    onda super za čaj.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Moja mama ga danas pravi. Obavezno ga treba procijediti kroz gazu. Dobro se preznojiš... ali je pekmez

    Što se čaja tiče, imaš u DMu vrećice za čaj. Em nema cijeđenja, em nema dlaka....

  10. #10

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    janoccka, daj korak po korak, pliz.

  11. #11

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    103

    Početno

    baš sušim šipak za čaj
    planirala sam ga osušiti, izmrviti i ispuhati dlačice
    ali sad sam u nedoumici
    da li mogu ostaviti cijeli šipak i tako ga skuhati ili se mora izmrviti?

  12. #12

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    744

    Početno

    mi smo rezali šipak na pola (odnosno na 1/4 kad nam se dalo) prije sušenja

  13. #13

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Tako kako je Marta rekla. Tijekom pasiranja se podlijeva tom vodom jer je sve onak dosta ljepljivo....

    A za čaj moji šipak samelju pa onda suše....

  14. #14

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    8)
    mislim da sam bubnula previše šećera u onu bijednu količinu šipka koja nam je ostala nakon pasiranja i još cijeđenja kroz nekakvu užasno gustu gazu.
    naime, više je ličilo na karemel nego na pekmez.
    pa sam onda iscijedila dva grejpa i ulila to unutra.
    pa se razrijedilo i malo zakiselilo, no svega skupa je ispalo one 2 male, namjanje teglice .


    ostatak će u čaj. čaj je super i sve dlačice ostanu na cjedilu.

  15. #15

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Bit će bolje slijedeće godine

  16. #16

    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    1,241

    Početno

    Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Bit će bolje slijedeće godine
    8)

    ako ne ponovim iste ili izumim nove pogreške.

  17. #17
    cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Lokacija
    SESVETE
    Postovi
    226

    Početno

    za pekmez ti je najbolje dobro ga prokuhati u vodi sa šećerom sve dok ne ispari voda.onda ga propasiraš kroz pasirku zbog koštica.mora biti gusto.zatim ga zapečeš u rolu i to ti je to.provjereno.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •