Snorki, jel ti znaš kaj je ajngemaht ?! Ili kakve su to npr. "pošrikane" mahune, ha, ha ?![]()
![]()
![]()
PS. Ove su mi đuture super, imam jednu frendicu bosanku, sad kad joj uletim s tim izrazima, srušit će se u nesvijest od kud to meni !
Snorki, jel ti znaš kaj je ajngemaht ?! Ili kakve su to npr. "pošrikane" mahune, ha, ha ?![]()
![]()
![]()
PS. Ove su mi đuture super, imam jednu frendicu bosanku, sad kad joj uletim s tim izrazima, srušit će se u nesvijest od kud to meni !
ajngemaht bi trebalo biti sve sto je napravljeno :? (a da slucajno nema kakve veze sa zaprskom?)
posrikane? jel to isto sto i obarene? :?
Ja više volim abšmalcane mahune![]()
Znam da neki varivo od graska tako zovu. U njega ide grasak, krumpir, mrkva, meso (piletina??) i njoke.andrea prvotno napisa
PILEĆI AJNGEMAHTES
SASTOJCI:
30 dag piletine
15 dag začinskog povrća
5 dag karfiola (cvjetače)
5 dag graška
1 manja glavica luka
5 dag maslaca
1 žlica brašna
1 dl slatkog vrhnja
1 limuna
prstohvat soli
sol
1,5 L temeljca ili vode
Noklice (žličnjaci) od brašna
1 jaje
5- 6 žlica brašna
PRIPREMA:
Iz piletine se izvade veće kosti, pa se izreže na komadiće. U loncu se prodinsta (pirja) sitno nasjeckani luk, doda narezano meso, povrće, i prelije vodom ili temeljcem. Kuha se oko sat, posoli i popapri po želji, pa se na kraju ukuhaju žličnjaci.
ne zvuci lose, mada je meni neobicno, u bosanskim jelima rijetko se stavlja ovoliko razlicitih namirnica, a i piletinu rijetko kuhamo... a nije lose probati nesto novo![]()
Abšmalcane su zapečene, s nečim, a pošrikane su kad se skuhaju mahune, pa se na ulju podinsta dosta luka, na to se bace mahune i kuhani krumpir na kocke pa se još malo popeče. Ma meni je to zakon, mrak.![]()
Pravi oblizek !
Ajngemaht je u pravilu nešto jušno, bez zaprške, sa ukuhanim žličnjacima, graškom i sl. Nije juha, nije čušpajz, tak nešto između.![]()
PS. Bravo anchi ! :D
apricot prvotno napisa
Obožavammmm !! :D :D :D :D :D
Andrea,![]()
anchi pp se ovo ne broji, ona je iz Zagreba - na megdan su pozvane cure iz drugih krajeva.
Abšmalcane mahune su one koje se skuhaju, pa se još prodinstaju na maslacu i prezli.
A pošrikane :shock: To je sigurno neki podravski ili zagorski lokalizam.![]()
Ma nemoj!wewa prvotno napisa
A Begova čorba?
A lonac?
A dolma (kad praviš sve odjednom)...
ma dobro razlicitih vrsta povrca, to ok, ali ne i nesto skrobno tipa knedle, tjestenina i sl.
ako je dolma, onda je to samo punjeno nesto, nema i knedli, lonac i corbe isto... a i meso je govedina ili ovcetina (u tradicionalnim jelima), mozes na prste jedne ruke nabrojati jela s piletinom.
posrikane- poprskane![]()
A ovo drugo nemam pojmaSad ce doci MM-ova sestra koja radi u restoranu, pa je priupitam
Vjerojatno, meni je to od bake, a ona je bila iz Zagorja.
Kad sam ja za te pošrikane mahune MM prvi put rekla, on me je sav u čudu pitao: Jel imaš doma tog "ŠRIKA" ?!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Megdan; biće nekakav skup ?!![]()
Mahune, maslac i prezli??? Ajde pojasni to! Sutra kuham mahune, bas me zanima...apricot prvotno napisa
Eingenacht -napravljene snicle. To sam i ja mislila, ali ste me zbunile 8)
snorki prvotno napisa
![]()
![]()
Je, poprskane s krumpirom i lukom !
![]()
![]()
Snorki, vrati se nekoliko postova gore - sve ti je objašnjeno!
anchi pp, kad su mahune kuhane, baciš ih na maslac (možeš i ulje) i posipaš prezlom, da mahune budu "obučene", kao knedle.
Neka ostane malo tekućine od mahuna, da se prezla ne skruti.
andrea, megdan je ogledavanje (u smislu dvoboja). Skoro pa skup! Sa benignijim posljedicama.
na njemackom znaci napravljene snicleandrea prvotno napisa
![]()
Ja ipak mislim da je snorki krivo napisala.
Ispravno, na njemačkom, bilo bi: eingemacht, što stvarno i znači napravljeno, učinjeno...
Oni tako zovu šnicle, mi juhu... netko možda neki kolač...
Kao što je u Zgrebu (i cijeloj Hrvatskoj) burek i ono sa sirom, a Bosanci naprave :shock:![]()
Joooj, burek, mljac !!![]()
Samo kaj ja to jedem sa kečapom, pa kad me je jedan frend Bosanac vidio, skoro me ubio.![]()
![]()
Mislim, stvarno...
Ja čak i žgance jedem s kečapom, ali burek...![]()
Zagrepčanima je ajngemaht zaprška.
A burek - nedavno sam u jednoj pekari vidjela natpis: Novo! Burek sa pizzom!![]()
![]()
Tu bi valjda i baklava bila burek da joj nije safta![]()
Smokica, imaš pravo - u slobodnom prijevodu: ono čime završiš jelo.
Juha je ajngemahtES.
ja sam jednom na trgu Bana Jelacica pojela nesto sto zovete cevapcici![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To je izgledalo kao jedna snicla, malo izreckana nozem. Uopste nije odvojen cevap od cevapa :/A somuna nigdje s glave
![]()
Snorki to su ti moderni čevapčići![]()
![]()
![]()
Joooj sad ću se rasplakat za onima iz Titove![]()
A kad je moja frendica (Bosanka) naručila ćevape, ne znam točno gdje, negdje u Savskoj, tip joj je donio umjesto somuna jedan škrajac od kruha !!
Skoro se srušila u nesvijest.![]()
To je bilo prije kojih par godina, a ona ni danas ne može doći k sebi kad se toga sjeti.
![]()
![]()
Joj ima ona Čujić grill ili kak se zove kod Savskog mosta. I stavili veeeelikuu reklamu Pravi sarajevski čevapi. Ajme meni koji je to dizaster! Tip valjda ne zna Bosnu pokazat ni na karti.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Vi majke mi niste normalne. Nema me samo jedan dan i vidi šta propustih!
Najluđe mi je kad počnete vaditi iz rukava sve te žive i nežive izraze za nešto, naravno svi uđuture!![]()
Begova čorba:
60dkg pilećih prsa, 30 dkg crvenog luka, 30 dkg graška, 30 dkg mrkve, 30 dkg mahuna, 30 dkg paprike, 10 dkg bosiljka, 1 žlica vegete, pileći temeljac, 1/2 žlice soli, prstohvat bijelog papra, 2 dl kiselog vrhnja, 4 žlice ulja, 1 kocka maslaca.
Povrće i piletinu narezati na kockice, luk prepržiti na maslacu i ulju Kada postane zlatnožut dodati piletinu i propirjati. Ubaciti povrće i sve pirjati. Zaliti kipućim pilećim temeljcem i kuhati pola sata na laganoj vatri. Na kraju dodati začine i poslužiti s kiselim vrhnjem.
Ja to jela u Sarajevu, odlično je...........
Mi ovo ne kuhamo danas, al smo jeli preko vikenda:
Pastrve
Aluminijska folija
KOTANY zacin za ribu
malo maslaca
Krumpir
Salata po izboru
Pastrve malo posolite i obilno namazite KOTANY zacinom
Stavite na aluminijsku foliju tanak listic maslaca
Zapakirajte ribu u foliju
Stavite sve u pecnicu na 200°C cca 20-25 min
Skuhajte krumpir u slanoj vodi
Doradite ga po zelji
Napravite omiljenu salatu
Servirajte stol i uzivajte
Mi pekli pastrve u subotu za veceru i tak su nam bile fine da smo ih ponovo isli radit i u nedelju za rucak...
Mukice, te pastrve radi i moja svekrva, samo ona u foliju uz ribu stavi povrće, crvenu i zelenu papriku, jako je fino jel paprike puste sok.
Ja danas piletinu, mrkvicu, tikvicu i papriku sa rižom ili paštom....umjesto na woku radim na teflonki!!!
Ja danas plodoveeeeeeeee moraaaaaaaaaaaaaa sa rizom. :shock:
MM-ovoj sestri sam pripremila pohovane tucije snicle jer je ona sto se tice plodova mora gora od mene![]()
Bravo Snorki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uzivati ces, vjerujem!!! Sta si kupila?
rizu, povrce i ribu pojela, a dagnje ostavilaNemogu ihhhhhh :/
Draga, tek si na početku, ne mora ti se prva stvar svidjeti....probaj sa kozicama ili oslićem....
Ajde, ajde Snorki, jela ja takve i u Bosni!snorki prvotno napisa
![]()
kod nas je opstepoznata cinjenica da cevapa nema do na Bascarsiji![]()
zato, pravac Sarajevo![]()
Ja sam danas radila pileću juhu, rizi bizi, pohani pileći filei i cikla.
to je snorki jela banjalucke cevape u zagrebu![]()
![]()
![]()
Sto me izdademayah79 prvotno napisa
Mislila sam da nece niko skuzit
![]()
Kaj nije AJPREM zaprška???Smokica prvotno napisa
Totalno ste zachatale topic, a ja sam krenula pitat naše cure koje se kuže u bosansku kuhinju.
KAKO SE RADE TULUMBE? Prije malo minuta sam pojela jednu iz slastičarne i bila mi je prefina. Uz nju sam rastavila i baklavu, pozlit će mi od masnoće al nemrem si pomoći![]()
Ja sam danas ispekla čevape s pomfritom i makrobiotičku juhu od prosa zbog Frana. Danas smo cijeli dan sami jer mm radi od jutros pa onda na magisterij tako da smo cijeli dan sami a mrzim kuhati samo za sebe.
Mukuce, super za recept za pastrve. taman mi svekar dao svježe iz potoka a ne znam što bi s njima pa sam ih zaledila. Probat ću za vikend praviti, a možda dodam i papriku.
Ajmprem je zaprška za ajmprem juhu.![]()
![]()
Stvarno, ima li razlike izmežu zaprške i ajmprema? jel ajmprem bez crvene paprike?
Uglavnom, Sunce ajngemaht je zaprška ili ajmprem. I sa jednim i sa drugim ajngemahtaš jelo .
[quote="SUNCE"]Smokica prvotno napisa
hehehe
moraš imati TULUMBAR kupljen na Baščaršiji![]()
Tufahije
Za 6 tufahija potrebno je:
6 jabuka (delises)
1 kg secera (hehehe stavite malo manje)
0,5 l vode
1 kesica vanilin secera
slag iz vrećice
200 g oraha
6 tresanja ili višanja iz kompota za ukras
Jabuke ogulite i izbusite tj izvadite sredisnji dio sa sjemenkama. Skuhajte secer s vodom u gusti sirup. Stavite jabuke i kuhajte ih 15-20 minuta da omeksaju. Skinuti sa stednjaka, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Samljeti orahe, dodati vanilin secer (i još malo šećera). Ovom masom napunite jabuke (sredisnju supljinu) i rasporedite ih u case ili zdjelice. Prelijte sokom u kome su se kuhale. Ukrasite slagom i tresnjama.
mmmmmmmmljack
Dušo, nema tamo baš nešto masnoće - to što je jako je šećer - tona šećera u pola litre vodeSUNCE prvotno napisa
![]()
TULUMBE
Potrebno: 50 dkg brašna, 5 jaja, 1 litar mlijeka, 1 šoljica ulja, so, šećer. Za agdu: 1,5 kg šećera,