Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 208

Tema: Indigo-djeca Znate li nešto o tom?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Indigo-djeca Znate li nešto o tom?

Znate li nešto o toj posebnoj djeci?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ima kod nas i udruga Indigo kristalni most koja se bavi time.
    www.ikm.hr

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je to mambo džambo.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Meni je to mambo džambo.
    X

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni se puno više sviđa indigo nego hiperaktivno. Većina djece natprosječnog intelekta je na najboljem putu skončati bilo kao "indigo" ili kao "hiperaktivno". U prvom slučaju se honorira njihova natprosječnost, a drugi je isto to, samo pogrdno i prikladnije medicinskoj struci - sve u isti koš i svima ritaline.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Hiperaktivnost je psihički poremećaj i grozno mi je kad su neki roditelji čak i ponosni na to da su im djeca "hiperaktivna".
    Indigo djeca- i ja mislim da je to mambo džambo.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja još nisam srela dijete koje pije ritaline ...a nisam niti roditelja koje je ponosno da mu je dijete hiperaktivno...

To što se danas sva življa i otvorena djeca u žargonu nazivaju hiperaktivnom to je druga stvar, ja na svojeg "hiperaktivca" jesam jako ponosna.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Meni je to mambo džambo.
    X
    x

mislim da je davno već bila rasprava na tu temu, ali možda čak još na starom forumu

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

obzirom na nacin kako medjusobno koegzistiraju moja djeca (u malom zivotnom prostoru i jako usmjerena jedno na drugo), moja je sreca (a i njihova ) sto ja ne radjam ni indigo ni hiperaktivnu ni mambodjambo drugaciju djecu nego - gumenu

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

izraz hiperaktivno dijete se stvarno zlorabi, tj. krivo upotrebljava. to je dijagnoza a ne opis malo življeg djeteta...

no to je OT, indigo djeca i kristalna djeca...čula sam za to ali ne znam što bih rekla osim da ne vjerujem u takve klasifikacije :/

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    obzirom na nacin kako medjusobno koegzistiraju moja djeca (u malom zivotnom prostoru i jako usmjerena jedno na drugo), moja je sreca (a i njihova ) sto ja ne radjam ni indigo ni hiperaktivnu ni mambodjambo drugaciju djecu nego - gumenu
    o litala, bas si me nasmejala

ni ja ne volim preterivanja.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam što bih rekla osim da ne vjerujem u takve klasifikacije
    x

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

IMaš iterature o tome.
    Indigo djeca- Stigli su novi klinci. Ne znam autora al znam mamu koja ima mambo džambo klinku. Zbilja je posebna.
    Reći ću samo da VIDI MUZIKU U BOJAMA.
    Meni je to fascinantno. Raspitaj se o tome. Ljudi često malo znaju a da ne kažem da se priklanjaju tome da je to nešto čudno jer se možda boje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    to je dijagnoza a ne opis malo življeg djeteta...:/
    Ja sam jednoj mami rekla da joj je dijete hiperaktivno pritom nisam mislila da je bolesno,nenormalno i da ga treba zavezat za stolicu al eto cure se naljutila.. fakat mali nije sjeo 1,5 h koliko smo bili skupa skako s kreveta pao tri puta ,jednom glavu razbio psu gura olovku u oči.. sta sam joj drugo mogla reci.. :/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

sad znam za drugi put da joj kazem da joj je dijete indigo mozda to bude ljepshe za cuti

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj kailash prvotno napisa
    izraz hiperaktivno dijete se stvarno zlorabi, tj. krivo upotrebljava. to je dijagnoza a ne opis malo življeg djeteta...
    Potpisujem.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    sto se ne zove ta sposobnost/dar - sinestezija?
    prepoznata i siroko koristena u umjetnosti proslog stoljeca?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A vidi što je alternativa - ako ti dijete udovoljava 6 ili više od ponuđenih uvjeta proglašava ga se hiperaktivnim:
    Fidgets with hands or feet or squirms in seat
    Leaves seat in classroom or in other situations in which remaining in one's seat is expected
    Runs about or climbs excessively in inappropriate situations
    Has difficulty playing quietly
    Is often "on the go" or acts as if "driven by a motor"
    Talks excessively
    Blurts out answers before questions have been completed
    Has difficulty waiting for his or her turn
    Interrupts or intrudes on others
    I dalje sam za indigo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    Citiraj LeaB prvotno napisa
    A javlja se i kad zvekneš LSD.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Indigo-djeca Znate li nešto o tom?

Citiraj sandra123 prvotno napisa
    Znate li nešto o toj posebnoj djeci?
    svako dijete je posebno!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

davore, to sve treba egzistirati barem 6 mj. i biti u tolikoj mjeri zastupljeno da ometa razvoj djeteta. ne znam kako objasnjavas da postoje hiperak. djeca koja su mentalno nedovoljno razvijena? to onda nisu indigo ili kristalni?
    danas djeca odrastaju u drugim uvjetima nego su odrastala ikad prije, to sto je nama lakse da kazemo da je neko dijete kristalno, indigo ili gumeno ( ) ne opisuje tu djecu nista bolje od iz rukava lako izbacene dg. hiperaktivno, malo autisticno, nekako posebno i sl.
    a za retalin smo vec zakljucili da u hr ga nema na listi dozvoljenih ljekova i da se niti ne pripisuje - kod nas je moguce cak veci problem (ako me vec vuces za jezik) utoliko sto ga ni oni kojima bi bio jako potrebno legalno ne mogu dobiti.
    ako nekoga naziv kristalno/indigo dijete i takva literatura navede da shvati da je njegovo dijete posebno, jedinstveno i neponovljivo bice - onda super, neka cita i dalje... samo takav zakljucak mozes donjeti i bez citanja takve literature, samo ako zivis sa svojim djetetom.
    a muzika i boje - mislim da ne pitamo svoju djecu kako vide muziku, kad im das da crtaju uz glazbu (na temu glazbe) nastaju takve slike...prekrasne. oni su visesenzorni, a i mi smo, samo smo to putem zaboravili

BAŠBAŠ.. avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

u sridu!

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nama rečeno da nam je djevojčica indingo od strane fizijatra, s time da kad sam pitala znači li to da je hiperaktivna, rekao je da to nužno ne povlači jedno za drugim, posebice što ona nema niti jedan od 6 uvjeta za dijagnozu hiperaktivnosti.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sori, marci, fizijatar je strucnjak za sto?
    bas se lako razbacujemo strucnim i manje strucnim izrazima

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    davore, to sve treba egzistirati barem 6 mj. i biti u tolikoj mjeri zastupljeno da ometa razvoj djeteta. ne znam kako objasnjavas da postoje hiperak. djeca koja su mentalno nedovoljno razvijena? to onda nisu indigo ili kristalni?
    Zapravo čak ni to ne bi smjelo biti dovoljno za ispaliti bilo kakvu dijagnozu, jer su i ovi kriteriji uveliko subjektivni. Hajdmo redom:
    • Vrpolji se - svako dijete se vrpolji, povremeno čak i u snu.
      Ustaje se s mjesta - to je pitanje discipline i motivacije, uz nesposobnog nastavnika čudo je da se svi ne ustanu i odu van.
      Neprimjereno trči i skače - u očima prerano ostarjelog čičice od 50 godina SVA DJECA neprimjereno trče i skaču
      Ne može biti tiho - postoji jedna jogijska disciplina u kojoj treba nekoliko dana ne komunicirati verbalno: probaj - za to treba nešto jača volja od dječje
      Stalno je u pokretu - za razliku od učiteljice krepaline - HALOOO! radi se o djeci.
      Puno govori - opet pitanje discipline i motivacije, da ga netko uopće sluša uspostavila bi se dvosmjerna komunikacija
      Odgovara prije nego je pitanje izgovoreno do kraja - dakle, ni pretjerana motivacija nije u redu
      Ne može čekati na red - znam ponešto istih takvih odraslih, zovu se šefovi
      Prekida i onemogućuje druge - opet pitanje discipline i motivacije
    Dakle, dio kriterija je izravna posljedica fizičke ili psihičke nesposobnosti odgojitelja za bavljenje djecom, dio su svojstva djece koja pucaju od zdravlja i energije, a dio je problem motivacije.
    Na temelju ovakvog upitnika u USA je oko 1/4 djece s "dijagnozom" koju su postavili njihovi odgojitelji/učitelji. Zapravo im se gadi raditi s djcom. Prestrašno.

Ono što se pojavljuje na horizontu je kvalitetniji rad s djecom u manjim grupama. Na temelju jednog istraživanja sa smanjenim grupama i računalnih modela ustanovljene su ogromne uštede u zdravstvenim troškovima, postotku uspjeha u školovanju i zapošljavanju... naravno opet u Americi. Ispada da je za cijelo društvo isplativo uložiti u odgojitelje/nastavnike - nije problem u živoj djeci - puno je veći problem u "gumenoj" politici.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da ali je ne koriste sva djeca. Ipak je to dar pojedincima, priznat ili ne. Neki su ljudi vidoviti, to je poznato zar ne, ne znači da nije posebno.

Citiraj BAŠBAŠ.. prvotno napisa
    u sridu!
    I vjerujem onima koje su probale.
    No ona ima 13 godina, i mnogo toga još nisam napisala.
    Al suvišna je bilo kakva daljnja rasprava.

Ono što se pojavljuje na horizontu je kvalitetniji rad s djecom u manjim grupama.
    A kod nas? Ono s čim se moja frendica susretala u školi njene kćeri, Waldrofska (još čudnije), dokaz je kako mnogi još uvijek rade s grupom a ne s poijedincima, pogotovo u dotičnoj školi gdje to tako ne bi trebalo biti. A da ne kažem što neki profesori znaju o disleksiji koji mala ima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni je jedan striček koji mi se htio približiti, (valjda? ) rekao da se odmah vidi da sam ja kristalno dijete....

ja ostala ko pegla

ali ulet je dobar, valjda mu je jednom uspjelo

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrpolji se - svako dijete se vrpolji, povremeno čak i u snu.
    Ustaje se s mjesta - to je pitanje discipline i motivacije, uz nesposobnog nastavnika čudo je da se svi ne ustanu i odu van.
    Neprimjereno trči i skače - u očima prerano ostarjelog čičice od 50 godina SVA DJECA neprimjereno trče i skaču
    Ne može biti tiho - postoji jedna jogijska disciplina u kojoj treba nekoliko dana ne komunicirati verbalno: probaj - za to treba nešto jača volja od dječje
    Stalno je u pokretu - za razliku od učiteljice krepaline - HALOOO! radi se o djeci.
    Puno govori - opet pitanje discipline i motivacije, da ga netko uopće sluša uspostavila bi se dvosmjerna komunikacija
    Odgovara prije nego je pitanje izgovoreno do kraja - dakle, ni pretjerana motivacija nije u redu
    banaliziraš....ipak, ovo sve stoji ako dijagnostiku prepustimo nestručnjacima. Kvalitetni stručnjak jako dobro zna razlikovati vrpoljenje od vrpoljenja i što je posljedica motivacije a što sposobnosti djeteta.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gejsha, mozda da ne kazes nista?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    banaliziraš....ipak, ovo sve stoji ako dijagnostiku prepustimo nestručnjacima. Kvalitetni stručnjak jako dobro zna razlikovati vrpoljenje od vrpoljenja i što je posljedica motivacije a što sposobnosti djeteta.
    Slazem se i za banalizaciju i da strucnjak zna prepoznati.

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

oni su visesenzorni, a i mi smo, samo smo to putem zaboravili
    Ovo je ključno!

Citiraj Ora prvotno napisa
    Smatram da se rađaju djeca koja su senzibilnija na svijet oko sebe i koja su po rođenju orjentiranija na duhovno.
    Evolucijski ima smisla da postoje jer je to korak dalje. Čovjek se danas sve više okreće unutarnjem "ja" i spoznaje mnoge tajne života, zato se niti ne čudim da se rađaju djeca koja to imaju u sebi izraženo. Rođeni su sa saznanjem da smo svi povezani i da sve oko nas ima svoju energiju koja se da kontrolirati snagom uma i vjere.
    xxx

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Za mene je to slijepa ulica u ogoju i usmjeravanju djeteta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    upravo tako.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    sve ovo sam ja pripoznala, i svaki dan živim, kod moje šefice.
    i šta sad-hiperaktivna je :?
    nije, ona je samo dite koje je preživo, sa tonom viška energije, preinteligentno (kaže psihologica koju smo pohodili) i kojemu je često dosadno u svojoj maloj glavi, pa od dosade i bezog kuženja stvari ide dalje, naprid u nova istraživanja.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod hiperakt. i navodjenja simptoma - ne znam da li se namjerno ili slucajno zaboravlja da ispred svega

dolazi i rijec - cesto (npr. cesto se vrpolji), da se napominje da to mora biti razvojno neprikladno (pa naravno da 2 god. ne moze na miru sjediti) i da mora biti vidljivo u barem dvije soc. situacije - sto znaci da nije do nekog ludog nastavnika.
    ima toga jos sto bi trebalo objasniti i nadodati da bi ove navedene "simptome hip." moglo se iole uzeti ozbiljno.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Tara prvotno napisa
    upravo tako.
    Za mene je ovo izjava koja nema smisla. Nekad se mislilo da je batina izašla iz raja, danas se djeca odgajaju a ljubavlju i razumjevanjem. Neki odgajaju i prepoznaju djecu kao i duhovna bića i itekako to ima smisla. Nismo samo od krvi i mesa.

Uostalom štp znate o takvom usmjeravanju? Kakvo je to usmjeravanje, kamo ide? Što učimo djecu?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    Citiraj Davor prvotno napisa
    sve ovo sam ja pripoznala, i svaki dan živim, kod moje šefice.
    i šta sad-hiperaktivna je :?
    nije, ona je samo dite koje je preživo, sa tonom viška energije, preinteligentno (kaže psihologica koju smo pohodili) i kojemu je često dosadno u svojoj maloj glavi, pa od dosade i bezog kuženja stvari ide dalje, naprid u nova istraživanja.
    A nije ti psihologica rekla da je hiperaktivna i dala ritalin? Ma vidi čuda...

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Do ovakvog zaključka si došla nakon što si proučila literaturu o indigo dijeci?

Postoji više vrsta indigo dijece (4vrste) i nisu sva hiperaktivna
    Nakon njih dolaze mali kristali...

Reći ćete (nakon što pročitate literaturu o jednima i drugima): pa to su sva djeca koja se danas rađaju, moje, tvoje, njegovo, njeno, i sva su normalna, a ne nekakva indigo ili kristalna...
    Ali u tome i jest stvar!
    Možda su te klasifikacije samo da privuku pažnju nas odraslih.
    Naša djeca su itekako normalna i "obična", i samo SVJESNIJA od kud dolazimo i zbog čega, na nama je samo da im damo podršku da to ne zaborave (kao što smo mi zaboravili).

Htjeli vi prihvatiti ili ne, došlo je vrijeme za prelazak na drugi "level", na sljedeću razinu...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

S obzirom da je rasprava krenula za hiperaktivnom djecom, samo bi željela podsjetiti da se dijagnoza hiperaktivnosti temelji na više kriterija nego su neki naveli, i da uključuje osim hiperaktivnosti i simptome slabog držanja pažnje (innatention) i impulsivnosti, te podrazumijeva da se svi oni javljaju često, da su maladaptivni i da nisu u skladu sa razvojnim nivoom djeteta.
    Koga interesuje ovdje može pogledati potpun spisak kriterija za postavljanje dijagnoze ADHD-a prema važećoj klasifikaciji DSM-IV

O indigo/kristalnoj djeci sam prvi put čula u emisiji na TV-u (Sanja čini mi se) i nisu me baš ubijedili da je to mnogo više od "new age" pokreta. Surfanjem na tu temu takođe nisam došla do nečeg konkretnog i/ili korisnog za razumijevanje fenomena. Ako isti uopšte postoji :?
    Mislim da smo samo kao društvo na globalnoj osnovi malčice uznapredovali u odnosu na spaljivanje vještica (jer su i one bile posebne na neki način) pa prepoznajemo i podržavamo sve posebnosti malih bića koja rastu. I čudimo se šta sve umiju, znaju, mogu... Mislim da nema mjesta prevelikom čuđenju. Današnje generacije roditelja, ako to žele, imaju mogućnosti više se posvetiti svome čedu, u odnosu na posvećenost djeci uobičajenu u prethodnim generacijama. Dijete će onda, zauzvrat, tako prikladno stimulisano, na radost roditelja činiti "čuda". A djedovi i bake (i prabake) će se silno iščuđavati "šta sve današnja djeca mogu u tako ranoj dobi". Ostali koji se ne trude baš mnogo, češkaće se po glavi i ustvrditi da to vaše dijete mora da je posebno indigo/kristalno/whatever.
    Ne ono je samo voljeno

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Glede hiperativnosti ima i mišljenja da ta "dijagnoza" uopće ne zadovoljava medicinske pretpostavke da se proglasi dijagnozom, odnosno da predstavlja skup ponašanja, ali da nije sigurno može li se proglasiti bolešću. Meni sve to vuče na lijenost sustava da se više pozabavi s takvom djecom u svim segmentima života, najlakše je napraviti program za sve, a tko se ne uklapa ajmo ga drogirati.

http://www.wildestcolts.com/mentalhe...timulants.html

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pojmove 'hiperaktivnost' i 'indigo djeca' ne bih miješala, identificirala, pa čak niti uspoređivala. Hiperaktivnost je, kako već netko reče prije mene, dijagnoza, i to ozbiljna, medicinski se utvrđuje i povlači za sobom niz implikacija, kao što su ADD, ADHD itd, u svakom slučaju, nije za zezanje. Indigo djeca, kristalna djeca, oktan djeca... hm, zanimljivo, ali ne bih se usudila reći i znanstveno utemeljeno... po meni više proizvod američke sposobnosti imaginiranja i manipuliranja 'ostatkom' svijeta. Naravno, ne bih htjela nametati svoje mišljenje (uostalom i moje dijete ima mnoge karastike indigo djeteta, ali ne sve..., naći ćete, zacijelo i vi mnoge...). Da ne duljim, postoji knjiga, prevedena i na hrvatski jezik - Lee Carrol & Jan Tober: Indigo djeca. Pročitajte, pa prosudite sami...

I još 'mali' dodatak za 'prvu ruku':

Deset najčešćih svojstava Indigo djece:

1. Dolaze na svijet s osjećajem kraljevskog porijekla (i često se tako ponašaju).
    2. Imaju osjećaj "kako zaslužuju što su ovdje" i iznenađeni su kada drugi ne misle tako.
    3. Samopoštovanje im ne predstavlja problem. Često govore svojim roditeljima "tko oni jesu".
    4. Imaju problema s bezpogovornim autoritetima (autoritetima bez objašnjenja ili izbora).
    5. Neke stvari naprosto ne žele učiniti; npr. tesko im je čekati u redu.
    6. Frustriraju ih obredno orijentirani sustavi i oni koji ne zahtijevaju kreativno razmišljanje.
    7. Kod kuće i u školi, često znaju i bolje načine kako da se nesto učini, pa se ponekad čini da podkapaju sustav (nisu usklađeni niti s jednim sustavom).
    8. Čine se antisocijalnima osim ako nisu u društvu sebi sličnih. Ako nema drugih čija je svijest slična njihovoj, često se okreću sami sebi, osjećajući se da ih nitko drugi ne razumije. Školu u socijalnom smislu često doživljavaju vrlo teško.
    9. Ne reagiraju na "krivnju" u disciplini (čekaj dok ti otac dođe kući i vidi sto si ucinio).
    10. Nisu stidljivi u iznosenju onoga što im treba.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

1. Dolaze na svijet s osjećajem kraljevskog porijekla (i često se tako ponašaju).
    2. Imaju osjećaj "kako zaslužuju što su ovdje" i iznenađeni su kada drugi ne misle tako.
    svasta

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa

3. Samopoštovanje im ne predstavlja problem. Često govore svojim roditeljima "tko oni jesu".
    4. Imaju problema s bezpogovornim autoritetima (autoritetima bez objašnjenja ili izbora).
    6. Frustriraju ih obredno orijentirani sustavi i oni koji ne zahtijevaju kreativno razmišljanje.
    7. Kod kuće i u školi, često znaju i bolje načine kako da se nesto učini, pa se ponekad čini da podkapaju sustav (nisu usklađeni niti s jednim sustavom).
    8. Čine se antisocijalnima osim ako nisu u društvu sebi sličnih. Ako nema drugih čija je svijest slična njihovoj, često se okreću sami sebi, osjećajući se da ih nitko drugi ne razumije. Školu u socijalnom smislu često doživljavaju vrlo teško.
    9. Ne reagiraju na "krivnju" u disciplini (čekaj dok ti otac dođe kući i vidi sto si ucinio).
    Onda sam ja, definitvno indigo "upadam" u svih 10 svojstava

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa
    pa prosudite sami...

I još 'mali' dodatak za 'prvu ruku':

tako ce se ponasati vecina djece ako im se ne unisti osobnost, kreativnost i znatizelja prestrogim i neadekvatni pristupom u odgoju.

zasto danas ima vise 'indigo' djece nego ikada? jer se promijenio pristup u odgoju djece, ne sabotira im se prirodan razvoj autoritarnim odgojem, ponizavanjima, hladnocom, ne pusta ih se da placu, ne kaznjava ih se fizicki, uvazava se njihovo misljenje itd. ukratko, tretiranjem djeteta kao ravnopravnog ljudskog bica dobit ces 'indigo' dijete.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    Ne banaliziram uopće. Velika razlika u udjelu "hiperaktivne" djece kod nas i u Americi je UPRAVO u činjenici da se prosudbu nastavnika kod nas JOŠ UVIJEK ne smatra dovoljnom za propisati djetetu ritaline, a tamo je samo to dovoljno. Uz svijest o toj prijetnji, možda se to kod nas nikada ne dogodi. Pitam se kamo će se to okrenuti kada ritalin dođe na listu lijekova.

dolazi i rijec - cesto (npr. cesto se vrpolji), da se napominje da to mora biti razvojno neprikladno (pa naravno da 2 god. ne moze na miru sjediti) i da mora biti vidljivo u barem dvije soc. situacije - sto znaci da nije do nekog ludog nastavnika...
    Dakle, dovoljna su dva luda nastavnika. Uz postojeću koncentraciju ludih nastavnika dijete zapravo treba imati ludu sreću...

tulip, to je to, samo lijenost sustava

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Sorry OT, ja se nabrusila na ovaj ADHD valjda sam se prepoznala (ja sam u prvom osnovne svako malo bila u kutu, ne bi sad nitko rekao).
    Sad se oboružavam informacijama sve čekam kako će mi netko dijete etiketirat u vrtiću -indigo, poremećaj koncentracije ili samo razmaženo derište...
    Najviše me brine kako da ga ne ukalupim, ne zatupim, ne ograničim i krivo ne usmjeravam, odnosno kako da mu pomognem da bude ono što jest.
    Uklopljivost u sustav je olakotna okolnost da fino prođeš kroz obrazovanje, i nađeš "normalan posao", ali htjela bih odgojiti dijete da bude iznad toga i da misli svojom glavom..

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj tulip prvotno napisa
    Uklopljivost u sustav je olakotna okolnost da fino prođeš kroz obrazovanje, i nađeš "normalan posao", ali htjela bih odgojiti dijete da bude iznad toga i da misli svojom glavom..
    'Uklopljena' sam u sustav, fino prosla kroz obrazovanje, imam normalan posao - i mislim svojom glavom. Iznad cega se to treba biti?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Iznad prosjeka. Ovo društvo veliča prosječnost, a uz raznovrsnost mogućih opredjeljenja skoro je nemoguće postići da ti dijete ne bude natprosječno - makar u psovanju.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Super za tebe, jer si tamo gdje želiš biti, ali mislila sam na one koji zatomljuju svoje prirodne porive i talente da bi imali život kakav ostali smatraju "normalnim". Sorry ako sam se nespretno izrazila.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •