Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: nositi dijete kod tete čuvalice?

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno nositi dijete kod tete čuvalice?

ja, nadam se , počinjem raditi i za moju curu sam smislila kao najbolje rješenje da ju vodim kod jedne tete koja ima dvoje svoje djece i još čuva jednog malog i svi su tu negdje starosti! ne bih u jaslice, zbog kojekakvih viroza i prehlada, ovdje ih je manje i mislim da će se bolje adaptirat s obzirom na to da je SKROOOOOOOOOOOOOOZ navikla na mene jer sam svo vreme do sad, znači 2,5 godine bila s njom kod kuće. kakva su vaša iskustva?
    i ako ima topic na tu temu, molim, preusmjerite me

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se desi kad su djeca od te tete bolesna?

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a slušaj, šta se desi kad je neko u vrtiću ili u jaslicama bolestan?! ništ se ne desi...ukoliko se dijete iole dobro osjeća, u nedostaku drugog , boljeg, rješenja, vodiš ga na čuvanje...pretpostavljam?!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kad je dijete bolesno, ne ide u jaslice/vrtić. ostaje doma.
    meni se čini ako već dijete stavljaš u kolektiv (a i 4 djece je kolektiv) bolje je da ide u vrtić gdje imaš neki pedagoški program nego da je s nekom čuvalicom koja se ne može njoj potpuno posvetiti a koja nije dovoljno (pedgoški) obrazovana da sadržajno kvalitetno osmisli dan.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se ne čini tako jer su standardi u našim vrtićima 20+ djece na jednu tetu. Ali činjenica je da problem sa bolesti postoji - dijete koje ima npr. šarlah neće ići u vrtić, ali ako dijete tvoje čuvalice dobije šarlah, kamo ćeš ti onda sa svojim djetetom?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

lutonjica je pitala što kad su tetina djeca bolesna - zar ćeš joj i tad dovoditi svoje (zdravo) dijete?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    lutonjica je pitala što kad su tetina djeca bolesna - zar ćeš joj i tad dovoditi svoje (zdravo) dijete?
    i ako ga dovedeš, misliš li da teta čuvalica može adekvatno čuvati tvoje dijete dok istovremeno liječi i pazi svoje bolesno?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Andreja je od 1. do 3. godine čuvala teta čuvalica u sličnom aranžmanu i mi smo bili prezadovoljni.
    Istina, sva djeca koja su tamo bila na čuvanju su dolazila "izvana", tj. nisu bila djeca same tete. Pa je, što se tiče bolovanja, bilo isto kao što bi bilo i u običnom vrtiću.
    Tako da problem eventualne bolesti tetine djece nikad nismo ni imali, pa ne mogu odgovoriti. Ali sve drugo bilo je za 5.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ali jesu li vam te tete posebno školovane za tu vrstu čuvanja? Ili su one samo mame, bake itd pa čine najbolje što znaju?
    Mislim da sami broj djece ne smije biti jedini kriterij. Kad je teta čuvalica, na jedno dijete, bez obzira jel obučena, ona se skroz posveti djetetu, ali kad ta jedna ista neobučena teta čuva 4-5 djece, bez obzira na svu njenu dobru volju, koliko je to provedeno vrijeme kvalitetno za dijete - a koliko se svodi na puko čuvanje.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moram priznat da mi nije palo na pamet šta raditi ako su tetina djeca bolesna! :? ! pretpostavljam da onda ne gine i ostatku ekipe isto to!!jer svakodnevno su zajedno i naprosto neće se znat od koga je krenilo, i onda šta?!svako svojoj kući , a mi mame na bolovanje.a što se tiče kvalitete čuvanja, ne očekujete valjda od teta u vrtiću da će se preterano moći uživiti u svako dijete ponaosob i tako ih učiti koječemu?! teta čuvalica neka čuva do 15 h moje dijete ,a a ja ću ju onda se skoncentrirat na kvalitetu čuvanja i uložit se u nju maksimalno!

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I P.S. poanta je u tome da mi dijete provede 8 sati sa djecom umjesto da sjedi kod kuće sa nekom tetom čuvalicom koja će svo vrijeme provesti pred televizorom i gledati meksičke sapunice

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni se ta ideja isto svida, vise od jaslica, i puno vise od tete cuvalice kod mene doma.

znam da kad sam ja bla klinka djeca koja nisu isla u vrtic, i nisu imala baku da ih cuva, najcesce su bila u tom aranzmanu, jedna zena s vise djece kod nje doma. danas su popularne te cuvalice, a meni se one uopce ne svidaju.

meni bolje zena mojih godina i slicnih razmisljanja i jos par djece, nego teta cuvalica od 50 godina i neslicnih razmisljanja, na koju ce moje dijete biti osudeno cijeli dan.

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nataša, kako stvari stoje i Val ce uskoro krenut na cuvanje kod jedne tete u slicnim uvjetima, samo sto ona ima malo stariju vlastitu djecu pa se ne brinem toliko zbog njihovih bolesti. Zapravo razmisljam identicno kao ti.
    Poznajem jos nekoliko mama koje su svoju djecu vodile na kolektivno cuvanje kod ove i kod drugih teta, i sve odreda su prezadovoljne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nataša prvotno napisa
    I P.S. poanta je u tome da mi dijete provede 8 sati sa djecom umjesto da sjedi kod kuće sa nekom tetom čuvalicom koja će svo vrijeme provesti pred televizorom i gledati meksičke sapunice
    meni bolje zena mojih godina i slicnih razmisljanja i jos par djece, nego teta cuvalica od 50 godina i neslicnih razmisljanja, na koju ce moje dijete biti osudeno cijeli dan.
    ovo je jako ružno i stereotipno.
    ja sam bila teta čuvalica i ne vidim se ovako.
    naša teta čuvalica isto nije bila ovakva.
    a ima ih sigurno još puno

inače, dijete u dobi od 2 godine treba kontakt jedan na jedan s bliskom osobom. njemu 8 sati pukog boravka s djecom, bez neke osmišljene strukture, ne znači baš previše. (ja sam i protiv jaslica).

Poznajem jos nekoliko mama koje su svoju djecu vodile na kolektivno cuvanje kod ove i kod drugih teta, i sve odreda su prezadovoljne.
    a koji su im kriteriji? jesu li isti kao i tvoji? što ti očekuješ od čuvanja? ovo pitam i mame koje kažu da su druge mame prezadovoljne svojim vrtićem.
    jer, puno mama koje ja znam prezadovoljne su nekim tetama u vrtiću jer su "red, rad i disciplina" tip, a te mame misle da je to super. i onda mi one kažu da su prezadovoljne i oduševljene. a meni su takvi odnosi prestravični. vrijedi o obratno, naravno.
    dakle, pitaj ih čime su one to prezadovoljne, i da li i tebi te iste stvari pašu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad čitam, pa ispada da su tete čuvalice stroge
    to je bio samo primjer jednog mog kriterija, imam ih puno 8)
    a vi vidite koji su vaši, dobro ih je napisati i na papir - onda je lakše odlučiti kakav tip čuvanja želite, i kakvu čuvalicu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moram priznat da mi nije palo na pamet šta raditi ako su tetina djeca bolesna! :? ! pretpostavljam da onda ne gine i ostatku ekipe isto to!!jer svakodnevno su zajedno i naprosto neće se znat od koga je krenilo, i onda šta?!svako svojoj kući , a mi mame na bolovanje.a
    nije bi baš ovo jasno, ako su bolesna djeca tete čuvalice ti ne možeš za to dobiti bolovanje
    ako je neko dijete bolesno to ne znači da će se i tvoje razboliti, a dijete u vrtiću kad se razboli više ne ide u vrtić dok ne ozdravi

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj larmama prvotno napisa
    moram priznat da mi nije palo na pamet šta raditi ako su tetina djeca bolesna! :? ! pretpostavljam da onda ne gine i ostatku ekipe isto to!!jer svakodnevno su zajedno i naprosto neće se znat od koga je krenilo, i onda šta?!svako svojoj kući , a mi mame na bolovanje.a
    nije bi baš ovo jasno, ako su bolesna djeca tete čuvalice ti ne možeš za to dobiti bolovanje
    ako je neko dijete bolesno to ne znači da će se i tvoje razboliti, a dijete u vrtiću kad se razboli više ne ide u vrtić dok ne ozdravi
    ali, slicna situacija je i s tetama cuvalicama koj ne cuvaju svoje i tudje dijete skupa.
    sin nase cuvalice je islo u vrtic, ali kad bi on bio bolestan, opet sam se morala nekako snaci sa svojim djetetom, jer je normalno da ona moze uzeti bolovanje i biti doma sa svojim. Samo treba unaprijed imati na umu da se takva situacija moze dogoditi i smisliti alternativu (mi smo imali baku).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zakaj, slažem se, zato su meni jedina mogućnost bile jaslice, nikakve alternative što se tiče čuvanja nemamo, niti smo ju imali

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj "Lutonjica.[/quote prvotno napisa

.
    mozda ih ima, ali ne u oglasima

nisam mislila nikoga uvrijediti, ali ja ne znam za nijednu profesionalnu cuvalicu mladih godina. to su sve gospode koje su u neko doba ostale bez posla, ili su bile domacice pa su djeca odrasla, ili su koje ne mogu naci drugi posao.

bila sam i ja povremeno sitterica u mladim danima, pa opet je vecina tih zena koja cjelodnevno cuva djecu starije dobi.

ovo za kontakt 1 na 1. ako curica ima 2,5 godine, to je vec skoro tri, i mislim da je u svakom slucaju bolji prelaz od cjelodnevnog boravka s mamom ovakav aranzman, gdje ce ta zena biti neka vrsta mame toj djecici.

ja sam isto protiv jaslica, zato i ne idem raditi jos, baka ne moze fizicki i spihicki izdrzati cijeli dan s mojim malim, cuvalica mi je zadnja opcija...ali jedan dan cu pozeljeti i raditi nesto izvan kuce, pa mi se ovo cini nekako jos najblize. naravno, nekom je to glupa ideja, ali svako ima svoje razloge za i protiv, i svoje prioritete.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    nisam mislila nikoga uvrijediti, ali ja ne znam za nijednu profesionalnu cuvalicu mladih godina. to su sve gospode koje su u neko doba ostale bez posla, ili su bile domacice pa su djeca odrasla, ili su koje ne mogu naci drugi posao.
    mi smo imali fenomenalnu cuvalicu do ove jeseni. Bila je mlada, apsolventica na pedagoskoj, imala je i svoje dijete, tako da je bila i iskusna i strucna i poletna i ja sam joj vjerovala.
    No ja sam odlucila da je sad tonka zrela za vrtic, a cuvalici je doslo vrijeme za zavrsiti faks i naci 'pravi posao'.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A što kad se razboli teta čuvalica koja čuva samo jedno dijete? Ili kad se razboli školsko dijete tete čuvalice koja čuva vaše dijete? Hoću reći, svaki sustav ima nedostatke.
    Mislim da čovjek, kad ide na ovakav aranžman, treba to čuvanje shvatiti kao boravak u nekoj vrsti male obitelji s kojom dijeliš i dobro i zlo, pa ako je netko bolestan, ili šalješ dijete i nadaš se da se neće razboljeti, ili se hoće razboljeti i time malo graditi imunitet, ili unaprijed odlučiš ostati doma s njim.
    Moja prijateljica je slala curicu kod "dnevne mame" u Beču i bila je jako zadovoljna, s tim da je tamo to prijavljena djelatnost i rade je educirane osobe.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ups, ne čitam dobro, a zakaj je već rekla sličnu stvar.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Citiraj meda prvotno napisa
    mi smo imali fenomenalnu cuvalicu do ove jeseni. Bila je mlada, apsolventica na pedagoskoj, imala je i svoje dijete, tako da je bila i iskusna i strucna i poletna i ja sam joj vjerovala.
    No ja sam odlucila da je sad tonka zrela za vrtic, a cuvalici je doslo vrijeme za zavrsiti faks i naci 'pravi posao'.
    sve si rekla s ovim boldanim. kako se u ansem drustvu uopce gleda na bavljenje djetetom!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa nije to stvar pogleda na bavljenje djetetom.
    i taj 'pravi posao' ce njoj biti bavljenje s djecom, jer ce raditi kao teta u vrticu.
    ali ce tamo imati vecu placu i placena sva davanja, sto si ja nisam mogla priustiti.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo za kontakt 1 na 1. ako curica ima 2,5 godine, to je vec skoro tri, i mislim da je u svakom slucaju bolji prelaz od cjelodnevnog boravka s mamom ovakav aranzman, gdje ce ta zena biti neka vrsta mame toj djecici.
    ja mislim da je moje dijete već dovoljno veliko za ovakav aranžman. zapravo, ja sam svojevoljno ostala kod kuće svo ovo vrijeme da bih bila s njom, evo do 2,5 godine, jer sam vidila da sam joj ja tad bila jedino potrebna . međutim, gotovo preko noći ona je odrasla dovoljno da joj je grupica djece odlično društvo i ne pita za mene već se lijepo s njima igra. tada sam shvatila, ovo za kontakt 1 na 1. ako curica ima 2,5 godine, to je vec skoro tri, i mislim da je u svakom slucaju bolji prelaz od cjelodnevnog boravka s mamom ovakav aranzman, gdje ce ta zena biti neka vrsta mame toj djecici.
    vrijeme je da ja počnem raditi,definitivno i ona da ide u društvo. potpuno je zrela za to. iako mislim da se u vrtiću/jaslicama ne bi snašla tako dobro kao sa manjom grupom djece, bio bio joj prevelik šok.puno djece, a samo jedna teta, i još nema mame u blizini ... ovako, idemo korak po korak. nagodinu ćemo vovo za kontakt 1 na 1. ako curica ima 2,5 godine, to je vec skoro tri, i mislim da je u svakom slucaju bolji prelaz od cjelodnevnog boravka s mamom ovakav aranzman, gdje ce ta zena biti neka vrsta mame toj djecici.
    jerovatno u vrtić no do tada..neka uživa u grupi sa 4 djece i zamjenskom mamom na 8 sati

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    pa nije to stvar pogleda na bavljenje djetetom.
    i taj 'pravi posao' ce njoj biti bavljenje s djecom, jer ce raditi kao teta u vrticu.
    ali ce tamo imati vecu placu i placena sva davanja, sto si ja nisam mogla priustiti.
    imas pravo, malo sam zbrzala

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi imamo tetu čuvalicu koja nam dolazi doma čuvati petnaestomjesečnu curku, dolazi nam tek šesti put i jučer kad je zazvonila na vratima ( dolazi uvijek u isto vrijeme), ona je sa osmijehom rekla Ma (njeno ime).
    Teta ima 19 godina i dolazi iz obitelji sa puno djece, tako da je uvijek nekog čuvala, njena mladost joj daje polet i vedrinu i to je ono što je utjecalo da ju je moja cura tako dobro i brzo prihvatila.
    Mislim da jaslice i neka starija teta, koja još ne daj bože mora kuhati i pospremati, ne mogu ni izdaleka biti konkurencija.
    Dakle naša preporuka je mlada cura koja voli djecu i tada nije važno da li je pedagoški obrazovana ili ne, jer obrazovanje joj neće dati ljudskost i toplinu za kojom zapravo žude naši mališani dok nas nema.
    Moram još reći da smo mi odabrali da dolazi k nama jer sam smatrala da će onda prilagodba brže i jednostavnije proći, a teta tada postaje samo prošireni dio obitelji.
    Boravak negdje drugdje sa još djece nije dolazio u obzir jer moramo izbjegavati kolektive zbog nogućih zaraza, ali to je već druga priča

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj petra prvotno napisa
    kad je dijete bolesno, ne ide u jaslice/vrtić. ostaje doma.
    meni se čini ako već dijete stavljaš u kolektiv (a i 4 djece je kolektiv) bolje je da ide u vrtić gdje imaš neki pedagoški program nego da je s nekom čuvalicom koja se ne može njoj potpuno posvetiti a koja nije dovoljno (pedgoški) obrazovana da sadržajno kvalitetno osmisli dan.

Da li Petra mislite da bi čuvalica trebala biti "obučena" da kvalitetno provede dan s dijetetom?

Ne razumijem baš to....

A ovo mi NIKAKO nije sjelo...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam pedagoski obrazovana, majke mi , odslusala sam sve one pedagoske predmete za profesorski smjer (al ih nisam polozila ), zavrsila sam i nesto waldorf edukacije.

jel smijem ja bit s djeteom doma? :/

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mislim svojim

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    Potpisujem Lutonjicu u potpunosti.

Inače meda mi imamo tetu čuvalicu koja ima preko 50 god, počela je čuvati djecu kad je ostala bez posla i kad su je spičili u prijevremenu mirovinu s bijednom penzijom. Marko ju obožava (ne možeš klinca prevarit, stvarno se vidi da mu je dobra), puno su vani, kad su doma igraju se. Ne gledaju meksičke sapunice. I da, našli smo ju preko oglasa.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja cura isto ide kod tete čuvalice, gospođe koja ima svojih 50-ak godina i smatram se najsretnijom na svijetu - teta čuva njih tri curice, sve su mjesec dana razlike i ja vam ne mogu opisati tu idilu i ljubav kad se njih tri sretnu, a prema teti čuvalici da ne govorim - mene nekad uhvati ljubomora jer imam osjećaj da je Petra povezanija s njom nego sa mnom - a što se bolesti tiče, sad smo prošli kroz to, prvo je jedna curica bila bolesna i ostala kući, pa druga pa na kraju i moja - i hvala Bogu, sve tri su ozdravile i danas bile na čuvanju...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

[quote="NatalijaDa li Petra mislite da bi čuvalica trebala biti "obučena" da kvalitetno provede dan s dijetetom?
    [/quote]

da, mislim da bi trebala biti obučena ako čuva 5ero djece. Ako je sama s jednim djetetom, onda valjda ne.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

[quote=petra]
    Citiraj "NatalijaDa li Petra mislite da bi čuvalica trebala biti "obučena" da kvalitetno provede dan s dijetetom?
    [/quote
    prvotno napisa

da, mislim da bi trebala biti obučena ako čuva 5ero djece. Ako je sama s jednim djetetom, onda valjda ne.

Sve dok je ona "Čuvalica" i roditelji pristaju da im se dijete "čuva" ne treba biti educirana za rad sa djecom ( bilo to jedno ili petoro djece).
    A da li bi bilo koja osoba koja se bavi odgojem djeteta ( tuđeg, a i da je za to plaćena ) trebala biti educirana, to svakako.
    Vrijeđanje je i omalovažavanje struke odgajatelja kada se izjednačava posao tete čuvalice i odgajatelja jer razlika je ogromna.
    Za jasličku djecu bi bilo idealno mala skupina djece, obiteljska atmosfera i naravno stručna osoba, tj.odgajatelj

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jučer sam razgovarala s jednom tetom "čuvalicom", koja mi je rekla da nigdje nije čula taj izraz osim na rodi.
    Zamislila sam se nad tim. Shvatila sam da ju to vjerojatno vrijeđa, jer se sva daje u taj posao, a netko ju zove "čuvalica".
    I sad ne znam što bi, jer meni je to naziv iz milja. Nikad ga ne koristim zato jer mislim da mi se teta "čuvalica" ne bavi sa djetetom, nego ga samo čuva.
    I sad ne znam što bi.
    Teta odgajateljica mi zvuči hladno, dadilja još hladnije, sitterica-od koje riječi to dolazi :? mene asocira na sjedilica.
    Teta čuvalica mi je nježno

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zašto ne bi bila Teta?! I nježno je i ne bi smjelo nikog vrijeđati, dapače
    Mislim da čovjek, kad ide na ovakav aranžman, treba to čuvanje shvatiti kao boravak u nekoj vrsti male obitelji s kojom dijeliš i dobro i zlo, pa ako je netko bolestan, ili šalješ dijete i nadaš se da se neće razboljeti, ili se hoće razboljeti i time malo graditi imunitet, ili unaprijed odlučiš ostati doma s njim.
    Upravo ovako. Naša Teta ima djevojčicu, šest mjeseci mlađu od Ele, i idemo kod nje na čuvanje. Nekad su cure malo 'šmrkave', preživimo. Većinu vremena su odlično i zaista im je lijepo. Kad je curama, ili jednoj od njih, 'nešto', uleti Tetina mama, muž, moja mama dođe uZg, ja uzmem bolovanje, uleti mi prijateljica ... uvijek se nekako snađemo. Ne treba uvijek misliti samo na worst case scenario. Ne velim da ne treba biti spreman, samo da se ne treba 'plašiti'. Dođe, i prođe, mame uvijek nešto smisle. U jaslicama ih je ipak puno puno više u grupi i bolesti su češće (bili, vidjeli, odustali). Sad, jasličke Tete jesu školovane, naša Teta (i većina drugih) nije, ali, ako ima volju i ako ima srce, to uopće nje problem. Postoje knjige, net, razgovori s drugim mamama (naša Teta čak ima najbolju prijateljicu - vrtićki Tetu pa i od nje uči).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •