Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 67 od 67

Tema: čitanje s 4 godine

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

noah ima 3,5 godine i prepoznaje sva slova. na kompu napiše mama tata noah seka, a olovkom zna napisati svoje ime samo mu je "n" naopačke, napiše tata ali prvo napiše dva "t" pa smijesti slova "a". radili smo na globalnom čitanju npr. INA, konzum, pošta, stop,... s njegovim oko godinu dana( kad je progovorio).
    napisao je na kovertu "sveti nikola" a iza "noah". "sveti nikola" je tražio da mu pokažem koja slova treba napisati. ali naravno dalje od toga nije išlo niti sam pokušavala. sam određuje svoj tempo. ali mu ponudim, ako prihvati super ako ne opet super. ključna je igra i punoooo mašte

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Novi je slova (latinicu) poceo da prepoznaje sa 16 meseci, ali naravno nije naucio da cita.
    Uocavanje cirilice u slikovnicama i po gradu ga je zbunilo.
    Sad zna da prepozna kad mu slovkam MAMA, TATA, TETA, DEGI... prepoznaje na kamionu da pise bruder, na vodi jana... uopsteno dobro pamti simbole, a i inace ima dobru memoriju (tu nas ponekad zaista zaprepasti)
    Ja sam isto primetila da treba dugo igovarati jedno slovo i stapati s drugim.
    Jedno vreme imao je MSword fazu, ali ga je proslo.

Ok, sve se uklapa u dete koje lako prepoznaje znakove.

Ono sto sam ja zakljucila, u njegovom slucaju, jeste da odreaguje svaki put ako imalo preteramo, tj. ako mi pocnemo da "vodimo", a on ne pokaze svoj znak da je spreman i zeli.
    Ali - za vreme tih "priprema" kod njega se definitvno odvija proces sazrevanja otkrica, i uvek nekako to dodje do nekih 90%, pa posle intenzivno trazi nasu saradnju.

Mislim da mu jako znaci dobra memorija.
    Pre par dana smo bili kod rodjaka kod kojih je poslednji put bio u januaru, i cim je usao trazio je zuti telefon s kojim se tada igrao.

Ja sam isto rano naucila da citam, a MM (potvrdjeno visoko inteligentan) je naucio tek u skoli.
    Mislim da i to potvrdjuje kako je decija zainteresovanost za neko polje presudna.
    Okruzenje deluje u toj meri da podrzava i otvara mogucnosti, ili ne.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    I E je pocela pisati puno prije nego sto je pocela citati (godinu dana prije - nesto oko 3 godine je pocela pisati, s nesto oko 4 godine je pocela citati).
    Vezano uz "pisanje", zanima me: jesu li naučili odmah pisati pravilno, ili su vukli crte "po svojem", koliko ste ih ispravljali u tome, a koliko puštali da rade po svome?
    Andrej uopće ne želi crtati, tako da mu je "grafomotorika" (ako to mogu tako nazvati) gotovo nikakva. Ali, u skladu s njegovim interesom za brojke i slova, želi pisati. Brojeve. Ali to kod njega izgleda skroz naopako: prvo, olovku drži kao nož, odozgo; a onda, brojeve piše točno obrnuto (s desna na lijevo, odozdo prema gore). Ako mu želim pokazati kako da napiše, ljuti se. Trebam li mu uopće išta pokazivati u ovoj fazi, ili da ga pustim?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam prvo pisala slova u ogledalu.
    I ambidekstralna sam, mozda to ima veze.
    Sa 4 sam vec pisala normalno.
    Milsim da ne treba da insistiras, osim sto bi bilo ok da ga ucis da uhvati olovku, jer ce puno bolje savladati pokrete potrebne za pisnje (crtanje), a i imace bolji osecaj kontakta olovke i papira.

Novi isto malo hoce da crta, tj. voli da sara, ali ne crta nista smisleno.
    Jedino sto obozava boje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Vezano uz "pisanje", zanima me: jesu li naučili odmah pisati pravilno, ili su vukli crte "po svojem", koliko ste ih ispravljali u tome, a koliko puštali da rade po svome?
    m. drzi olovku normalno i pise zacudjujuce pravilno. "zacudjuce" kazem s obzirom da ima problema s pincetnim hvatom i inace je jako brzopleta.
    ja sam ocekivala da to ima neke veze s grafomotorikom ali ona krasno crta, potpuno pravilne cetevrokute, trokute, spirale i sl. a velim, pise onako sve u fino u liniji, sva slova podjednake velicine - nemam sto ispravljati, ko da pise cijeli zivot.
    tak da meni uopce nije jasna ta veza izmedju pincetnog hvata, grafomotorike, pisanja, crtanja i sl. ak netko ima kakav link o tome bila bih zahvalna.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    I E je pocela pisati puno prije nego sto je pocela citati (godinu dana prije - nesto oko 3 godine je pocela pisati, s nesto oko 4 godine je pocela citati).
    E je prvo pisala 'ogledalno' (ljevakinja je), no ja bih joj ipak pokazala kako izgleda koje slovo kada je pravilno napisano. Nije sva slova pisala ogledalno, samo poneka, npr. E, F, R, P... Kod brojeva npr. 1, i tako.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ali Andrej ne piše "ogledalno", nego vuče linije krivim redoslijedom.
    Npr. jedinicu crta odozdo prema gore, dvojku od donjeg desnog kraja prema gore lijevo, i sl.
    Zapravo, to i nije neki razlog za ispravljanje, ali mislim si, ako se tako nauči, da ga ne bi kasnije išli ispravljati (u vrtiću, školi), pa da ne bi imao problema.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tanja, sad sam se setila kako me je oduvek nerviralo kako moja sestra pise O - krug pocinje da ispisuje s juznog pola
    Ja ne bih ispravljala za to.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fiona je izuzetno rano počela prepoznavati slova, što pripisujem puzzlima na podu (na svako slovo je pokazivala prstićem i pitala što je to, a mi smo joj odgovarali). Sjećam se da nije imala ni dvije godine kad je uprla prstić na kuhinjsku policu i počela vikati "bio, bio" - mm i ja smo se gledali "kakav bio", kadli smo skužili jednu jedinu stvar na polici koja je na sebi imala slova - sok s natpisom "biotta".

Uglavnom, slova prepoznaje već jako dugo (mislim da zadnjih godinu dana raspoznaje doslovce sva) i slovkala je riječi, no nije ih uspijevala sintetizirati. Znači, znala je reći "s-t-o-l-i-c-a", ali kad bi došla do posljednjeg slova, nije se više sjećala onih s početka riječi.

Međutim, u međuvremenu je počela zaista čitati riječi napisane velikim štampanim slovima. Još uvijek ne uspijeva povezati riječi u rečenice, nego čita samo pojedine riječi. Još ju muče kvačice , pa ne kuži kad bi trebala pročitati "c", a kad "č", kad je "s", a kad "š". Pogledajte kako to zvuči, ovo je snimano u hotelu na jednom putovanju prije par tjedana. Dob: tri i pol godine.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sanja, samo da ti sapnem, da je fionica preslatka.
    i pametna. na mamu naravno.
    tata ne pise na rodi, pa za njega ne znam.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala, Seni.

Mama je čitala s nepune četiri godine, tata nije.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali Andrej ne piše "ogledalno", nego vuče linije krivim redoslijedom.
    Npr. jedinicu crta odozdo prema gore, dvojku od donjeg desnog kraja prema gore lijevo, i sl.
    Zapravo, to i nije neki razlog za ispravljanje, ali mislim si, ako se tako nauči, da ga ne bi kasnije išli ispravljati (u vrtiću, školi), pa da ne bi imao problema.
    Hm, ne znam sto ti reci jer nemam takvo iskustvo, znam samo da je 'ogledalno' pisanje tipicno za ljevake, a to je kod nje zaista kratko trajalo.

Ako mozes od ispravljanja napraviti igru (kao sto smo mi - nismo pobornici strogog ispravljanja) tako da se Andrej vise ne ljuti - super.
    Ako ne, prati koliko dugo ce to trajati, pa ces onda sama ocijeniti koliko je potrebno da ga ispravljas.

Ovdje (Italija) u vrticu ne uce ni citati ni pisati, i vrticka teta je 'pala na dupe' kad je E u vrticu na izradjenoj vrecici za poklone (koje su radili za dobrotvornu prodaju povodom sv. Nikole ) sama napisala AUGURI; kad sam taj dan dosla po nju opsjela me je s pitanjima kada je pocela pisati i citati. Naime, oni uopce ne uce djecu ni pisati ni citati sve do 1. razreda osnovne skole, tj. sa 6 godina, te da im je takav slucaj jako rijedak.

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

[

dijete ne može piasti odmah pravilno. postoje predvježbe prije pisanja i to pomaže za kasnije pravilno pisanje. važno je da sam šara , piše,... noah je prvo napisao ELa ali taj ela je bio po cijelom papiru i zbrda z dola.
    sad puno lijepše piše ali nije još to to

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i neće krivo naučiti. važno je da samo "piše" i crta i "piše" kad mu se upali klik pisat će ispravno - tako tvrdi moja mama koja radi u razrednoj nastavi (dakle uči djecu pisati)

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sanja, ovaj video je stvarno super.
    Fiona je predivna i bravo za citanje!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mamamišić prvotno napisa
    i neće krivo naučiti. važno je da samo "piše" i crta i "piše" kad mu se upali klik pisat će ispravno - tako tvrdi moja mama koja radi u razrednoj nastavi (dakle uči djecu pisati)
    Ok, baš to sam i htjela čuti

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    Sanja, ovaj video je stvarno super.
    Fiona je predivna i bravo za citanje!
    Hvala, kli_kli.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu