-
Da se vratimo na temu: danas sam obavila jednu meksičku večeru:
1. tortilla chips s 3 dipa:
- vrhnje+češnjak (prah)+korijander(prah)+sol+peršin (list) --> bio je odličan!
- guacamole: avokado+1/2 paradajza+mrvičak luka (po mogućnosti mladog)+češnjak+peršin(list) +malo soka limuna+sol
(avokado je bio prezelen, nije mi baš nešto ispalo)
- chilli sauce (Remia, mislim iz mercatora)
2. Party burritosi - ovo je bilo prepreprefino, gotovo začas Definitivno ide na popis jela za iznenadne goste, ne nužno u mex kombinaciji
3. Fajitas od piletine - brza varijanta, ispalo je super.
- pileći file narezan na trakice (4 srednja filea), posoljen, nakapan limunom - pušten da se paca par sati
- 1/2 crvene i 1/2 zelene paprike, narezane na trakice
- neka mješavina mex začina po želji - dodala sam samo malo korijandra u prahu jer drugo nisam imala pa sam ustanovila da ni ne fali. bilo je klinaca pa nisam htjela da bude preljuto, inače bih dodala i chilli prah/tobasco (ili bar ljutu c. papriku)
- 2 žlice chilli sauce-a - tek toliko - više zbog boje
- 1 vrhnje za kuhanje (2 dl)
- 2-3 žl ribanog sira
na ulju popirjati paprike i file, dodati chilli sauce. Pred kraj dodati vrhnje. Kad je gotovo maknuti s vatre i umiješati sir.
Servirati vruće uz tortilje, zelenu salatu rezanu na tanke rezance, ribani sir i dipove. Tortilje prethodno zagrijati u mikrovalnoj (cca 1 min na 700)
Ovo se jede tako da si svak sam smota tortilju s čim već želi.
Imala sam i chilli con carne, ali nitko ga nije ni taknuo. ostalo se pojelo
sam tak.
Desert sam isto napravila (iako ne meksički), ali je ostao zaboravljen na hladnom, sjetili smo ga se dok su gosti već bili doma!
-
Tina, svaka čast!!
Domaći guacamole mi nikada ne ispadne ukusan kao konfekcijski. To je jedini umak kod kojeg stvarno priznam da je kupovni bolji.
Chilli, svježi sir, običnu rajčicu, topljeni sir - radim homemade i finije mi je.
Al avokado prave masnoće i teksture nikako potrefiti.
Fajitasi su mi okej i s više vrsta mesa. Npr, kad je junetina napola, dodaš piletinu, lijepo se slažu.
-