Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: izgrizene bradavice

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno izgrizene bradavice

rodila sam prije par dana.u rodilistu je cicala po pol sata-45 min.jos tamo mi je izgrizla bradavice.sad samo doma 3 dana i meni je katastrofa.imam kraste po bradavicama,a ona trazi cicu skoro svakih sat vremena..i onda si pocica jedno5-6min i spava..i onda opet trazi za sat vremena i isto..
    ja ne znam kako da mi zarastu bradavice.bolne su,natecene,a pri dojenju doslovno grizem usta i cmizdrim,bol je nepodnosljiva.danas sam se izdojila pumpicom(sad me bole obje cice jako jako jako).u jednoj cici nema ni 50ml mlijeka.
    jel ona mozda gladna,nemam dosta mlijeka?
    kako da zalijecim bradavice,cime da ih mazem(imam osjecaj da cu se onesvijestiti od boli kada vuce)??

i jos imam osjecaj da mi je kanalic u lijevoj cici upaljen jer me probada do pazuha kad vuce,onako kao da mi netko dira po zivcu.

piski,kaka-danas joj je pocela ona zuta mljekasta stolica i bilo je je punooooo..

hvala vam..

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

imaš purelan , ne treba ispirati prije podoja, nakon podoja namaži bradavice svojim mlijekom, prozrači, pa purelan

ranice mogu nastati zbog lošeg položaja na sisi, dok se ne ispravi položaj neće se bradavice oporaviti

koliko pokakanih i popišanih pelena ima u danu?

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

jenny žao mi je da moraš prolaziti kroz tako bolno iskustvo
    mgrubi ti je dala dobar savjet za kremicu, purelan zna olakšati malo stvar i pomoći u bržem zacjeljivanju.

Moraš prije svega dooobro savladati pravilan položaj, on je alfa i omega dojenja. Stoga pripazi da je bebica cijelim tijelom okrenuta prema tebi (nikako se ne smije desiti da beba mora okretati glavu prema dojci), beba mora širom otvoriti usta i zahvatiti ne samo bradavicu, nego što veći dio areole. Kako bi to bilo moguće važno je da bebin nos bude u ravnini sa bradavicom.

Budući da su ti bradavice oštećene pa te strašno boli, možeš si olakšati tako da neposredno prije podoja malo ručno izdojiš dok ne krene let down (oni trnci koje opisuješ) pa onda staviti bebu na sisu. Tako ćeš izbjeći ono prvo "žestoko" sisanje.

Bilo bi dobro da izbjegavaš sada izdajalicu, ona još može dodatno oštetiti bradavice. Ako se moraš izdajati, bolje je da to činiš ručno. Ima na portalu tekst o tome kako se ručno izdojiti.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

danas sam se izdojila pumpicom(sad me bole obje cice jako jako jako).u jednoj cici nema ni 50ml mlijeka.
    jel ona mozda gladna,nemam dosta mlijeka?
    znaš tako mala bebiva od nekoliko dana ima želudac veličine oraha i sasvim sigurno nije gladna (što možeš zaključiti i po tome što uredno kaka)
    Beba je malena i ti si joj jedino poznato utočište, na dojci se osjeća sigurno i zaštićeno.
    Još nije uspostavljena ponuda i potražnja pa beba čestim sisanjem daje tvome tijelu informaciju o tome koliko mlijeka treba proizvesti, stoga je bitno to dojenje na zahtjev.

Pokušaj se što više odmarati, spavati uz bebicu tijekom dana, zračiti bradavice između podoja, ne prati ih ničim osim vodom (sapun dodatno isušuje oštećenu i nježnu kožu bradavice) i nabavi purelan (apoteka). Njega zagriješ među prstima i utapkaš na bolne bradavice, a budući da je to pročišćeni lanolin nema potrebe za ispiranjem prije podoja.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i jos imam osjecaj da mi je kanalic u lijevoj cici upaljen jer me probada do pazuha kad vuce,onako kao da mi netko dira po zivcu.

moguće.
    masiraj između podoja, ako te jako boli probaj staviti list kupusa između dva podoja na to bolno mjesto. pazi na upalu i temperaturu.
    namjesti bebu u "čudan položaj" tako da joj je brada okrenuta prema tom bolnom dijelu. probaj položaj da ti je beba ispod ruke ono kao ispod pazuha s nogama prema tvojim leđima. podmetni joj jastuke pod guzu. i sebi ispod ruke.

prije podoja uroni dojke u vruću vodu ili se istuširaj. opuštanje je ključno za otpuštanje mlijeka.
    također možeš bradavice prije podoja premazati ledom. možda će mrvu manje boliti.

za produljenje podoja možeš buditi bebicu tako što ćeš raditi kompresije.
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669

i nazovi sos telefon.
    sretno!

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kupus ne smiješ držati duže od 2 sata jer može smanjiti količinu mlijeka

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

kupus ne smiješ držati duže od 8 sati, a oblozi se mijenaju kad list uvene, znaci svakih 2-4 sata.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

MGrubi, sorry, sad vidim da sam "zvucala" grubo, nije mi bila namjera.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj NatasaM... prvotno napisa
    MGrubi, sorry, sad vidim da sam "zvucala" grubo, nije mi bila namjera.
    no frks

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    kupus ne smiješ držati duže od 2 sata jer može smanjiti količinu mlijeka
    samo da se nadovežem.
    nema znanstvenih dokaza da dugotrajno držanje kupusa smanjuje količinu mlijeka.
    dokazano je samo da smanjuje upalu (ne samo upalu dojke, nego i neka druga mjesta ili kod upale guze kod cijepljenja), ali ne utječe na smanjenje proizvodnje.

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

cure,divne ste i hvala vam na odgovorima.nisam vam se prije javila jer sam doslovno prikovana za krevet,sad su me jos i savovi poceli rasturati.

kupili smo purelan i ne vjerujem kako brzo djeluje,jos sam u pozitivnom soku!dalje,stvarno nisam dojila bebu u dobrom polozaju.ja sam zaboravila sve zivo od proslog poroda i babinja!!

hvala vam od srca
    (i kupus sam stavila..ali mislim da me mozda cice tako jako bole jer nisam nosila grudnjak ovih dana radi bradavica,a cice su mi ogromne i preteske..)

Poka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Dižem temu. Isti slučaj jedino sto sam već opskrbljena purelanom ( odlična krema), sesiricem ( jako nespretno!). Zanima me može li bebici biti sto ako cica takve bradavice? I sto je najgore sto se može desiti bradavicama ukoliko mašta im sa takvim dojenjem?

Poka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

[QUOTE=Poka;I sto je najgore sto se može desiti bradavicama ukoliko mašta im sa takvim dojenjem?[/QUOTE]

...ukoliko nastavim...

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

moj je mali jednom-dvaput bljucnuo nešto što je bilo krvavo - malo sam se prepala iako sam znala da je to od bradavica.. Mislim da sam čitala da bebicama neće ništa biti... a bradavice će nakon tjedan-dva zarasti i više neće biti problema..

Poka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Da li lagano crvenilo oko bradavice i bol u misicima smrdi na neku infekciju ili upalu?

Hvala Sunshine!

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

na žalost i ja se borim sa takvom situacijom sve nam je novo i friški smo u tome, tek nam je dva tjedna.
    malo smo se duže mučili da uhvatimo bradavicu pa da počnemo sisati a sad kad nam je konačno krenulo sad mi se čini da imamo malo mlijeka, beba siše 5 minuta i onda počinje biti nervozna pusti pa zatim uhvati povuče par puta pa opet sve iz početka i tako na obje dojke, a pokušavamo sve položaje al bez uspjeha da bi sisala malo duže. na kilaži napreduje dobro al nema redovitu stolicu svaki dan da bi imala 3-4 stolice dnevno, kada bi se stolica trebala regulirati u kojoj dobi?

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Poka prvotno napisa Vidi poruku
    Dižem temu. Isti slučaj jedino sto sam već opskrbljena purelanom ( odlična krema), sesiricem ( jako nespretno!). Zanima me može li bebici biti sto ako cica takve bradavice? I sto je najgore sto se može desiti bradavicama ukoliko mašta im sa takvim dojenjem?
    Poka, u kojem položaju dojite? najvažnije je da je položaj dobar. ukoliko položaj nije dobar džabe ti sve kreme ovog svijeta
    kako izgleda dobar položaj?
    dojenje ne smije boljeti! kako su kod tebe oštećene bradavice, bol možeš osjetiti na početku podoja, međutim kasnije ne. kad ti bradavice zacijele, a hoće uskoro uz ispravan položaj, dojenje ne smije uopće boljeti.
    ako dijete doji na oštećenoj bradavici ne može mu se ništa dogoditi. dojenje je nužno nastaviti zbog daljnje proizvodnje mlijeka. ukoliko se preskače sa obrocima, i ne izdaja se, proizvodnja mlijeka se smanjuje.

zbog čega koristiš šeširiće?

jel ti u međuvremenu bolje?

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj katarinam prvotno napisa Vidi poruku
    na žalost i ja se borim sa takvom situacijom sve nam je novo i friški smo u tome, tek nam je dva tjedna.
    malo smo se duže mučili da uhvatimo bradavicu pa da počnemo sisati a sad kad nam je konačno krenulo sad mi se čini da imamo malo mlijeka, beba siše 5 minuta i onda počinje biti nervozna pusti pa zatim uhvati povuče par puta pa opet sve iz početka i tako na obje dojke, a pokušavamo sve položaje al bez uspjeha da bi sisala malo duže. na kilaži napreduje dobro al nema redovitu stolicu svaki dan da bi imala 3-4 stolice dnevno, kada bi se stolica trebala regulirati u kojoj dobi?
    žao mi je što si u problemima.

pokušat ću ti pomoći...
    za dovoljnu proizvodnju mlijeka najvažnije je stavljati dijete na dojku na rane znakove gladi (okretanje glavice, guranje ručica u usta, meškoljenje) dijete mora samo prekinuti podoj, dakle ne smijete ograničavati duljinu podoja.
    nudite obje dojke u svakom podoju i pazite na aktivno gutanje. dijete mora aktivno gutati, a to znači da trebate čuti dijte kako guta...sisaj, gutljaj, sisaj, gutljaj...

ono što bi kod vas bilo jako korisno su kompresije
    pokušaj pa se javi da vidimo kako ide. sretno!

e da, što se tiče pelena, dijete bi trebalo imati najmanje 6 popišanih i najmanje 3 pokakane pelene. kažeš da dijete dobro napreduje? vagaš ga doma ili ste išli kod dr? koja mu je bila najniža TT, a koliko ima sad?

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i zaboravila sam, naravno
    pokušaj se opustiti, znam da je to lako reći, ali je vrlo važno za dojenje.
    što više kontakta "koža-na-kožu", maženja sa svojom bebom, nošenja...

Gioia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Imam pitanje, je li purelan isto što i mast za bradavice od Av..ta? Po sastavu? Imam Av..t a nikako na zelenu granu s bradavicama. Je li purelan puno, puno bolji ili su tu negdje? Da ne bacam 100 kn ako je to isto.
    Ja imam osjećaj da su mi bradavice lomljive: krhke, tanke, iziritirane. Imam onaj vazospazam - između podoja mijenjaju boju bijelo-rozo-bijelo. Imala sam i soor, skoro 2 mjeseca ih mazala Rojazolom. Ne znam je li ih on mogao tako "stanjiti".
    Uglavnom patim se i povemeno padam u mini-depresije...
    Dva puta sam na bradavici dobila žulj-blister, koji kada pukne, boli ko vrag jer beba siše na živo meso...
    I sa starijom kćeri sam imala problema, ali nisu ovako dugo trajali. Ovome ne vidim kraja.
    Posljednje uređivanje od Gioia : 30.04.2011. at 15:49

mamma2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

purelan je čist lanolin i zato je dobar i mi jedino njega preporučujemo. ja sam koristila purelan. a iskreno ne znam sastav A.kreme, ali smjela bih se okladiti da nije 100% pročišćeni lanolin.

žao mi je što imaš toliko problema s dojenjem. htjela sam ti preporučiti da dođeš u Rodino savjetovalište, a onda vidim da si iz Zadra.
    jel ti netko može provjeriti ispravan položaj? ili da pogledaš koji filmić o ospravnom položaju na webu

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

molim pomoć.....
    mala ima skoro 4mj i stalno gura ruke u usta, ne bi me to brinulo da mi nije počela masakrirati bradavice....do sada je sve bilo bezbolno ali zadnjih par dana neizdrživo
    kao da si masira desni sa mojm bradavicom....kao da je počela nepravilno cicati....

prvu sam dojila preko šeširića punih 10mj jer drukčije nije mogla, tako da nisam imala bolnih iskustava....i ne znam da li je ovo normalno....

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Za izmasakrirane bradavice toplo preporučujem "Mother Mates" - Hydrogel breast feeding pads! Ja sam te "jastučiće" dobila u Njemačkoj u rodilištu jer su mi bradavice počele krvariti i boljeti me, iako se radi o drugom djetetu, a prvo sam dojila preko dvije godine. Šteta što nisam za njih znala dok sam dojila prvo dijete - jer su mi prva 2-3 mjeseca dojenja bila najbolnije iskustvo u životu , ponajprije zbog bradavica koje su se čak počele gnojiti - pravilnom položaju (išla na Rodinu radionicu još u trudnoći) i puralanu unatoč. Ekstreman slučaj
    Ove obloge sam koristila prvih nekoliko tjedana, kupovala sam u apoteci, koštaju oko 14 eura i jaaaako su mi pomogle!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...e da pravilan položaj! Zbilja alfa i omega dojenja!
    Ovog puta su mi bradavice bile samo crvene i bolne od pustog dojenja koje je trajalo u rodilištu tri dana stalno.
    Nisu pukle i čim mi je nadošlo mlijeko odmah je sve bilo ok.

S prvom curom sam imala problema dok nisam savladala pravilan položaj.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

jel netko zna gdje mogu i da li mogu u puli kupiti purelan kremu? pitala u apoteci, a oni se cude.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ili se mozda moze naruciti negdje u zg pa da mi posalju. imam krasticu koja nikako da zaraste.............

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja imam otvorenu tubicu, potrosila sam mozda cetrvtinu kad su me boljele bradavice na pocetku dojenja. Ako hoces napisi mi adresu na pp pa ti posaljem

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

evo poslal sam ti pp.
    gledam na internetu, nema toga u puli, najbliza ljekarna koja to ima je u rijeci. ako ti vise ne treba bit cu ti zahvalna da mi posaljes.

*meri* avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

evo nakon sto sam par puta namazala krastica mi je prosla. hvala ti.

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

iako od prvog dana uspijesno dojim, zadnja 2 dana lijeva bradavica kao da me zulja kada je malac stavi u usta. vidim i po njoj da je malo promjenila boju. za vrijeme cijelog podoja osjecam lagane bolove, a najjaci su kod prva dav-tri gutljaja! Probala sam ga staviti na drugu dok se malo ne zasiti, da hlapljivo ne jede, ali je bol ista. Cak i kada nije na sisi ona lagano bridi

ima tko kakov prijedlog sta da radim?

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Najjednostavniji prijedlog - da pokušaš dojiti u različitim položajima?
    Druga bradavica je u redu?

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

sada su obje u redu

ali me zanima dali je moguce dobiti mlijecne kvrgice samo na jednoj dojci? i dali to boli poput pr. unutarnje masnice? i da povremeno( zadnjih par dana) imam osjecaj peckanja/svrbeza bradavica... nije neugodno, ne traje dugo...jeli to "punjenje"? svrco uredno jede, zadovoljan, spava...

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moguće je imati kvrge samo u jednoj dojci

peckanje/svrbež bradavica bi mogao biti znak soora

"punjenje", to jest refleks otpuštanja mlijeka se najčešće osjeća u cijeloj dojci, ne samo u bradavici

jesi li pogledala bebi u usta, ima li bijelih naslaga?
    jesu li tvoje bradavice promijenile boju?

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

bebina usta su cista. bradavice su iste boje kao i u pocetku( malo svijetlije/crvenije od areole).. pokusavam sada locirati svrbez i cini mi se da je po cijeloj dojci, ali je mozda najcesce u blizini bradavice

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moguće je da bude soor iako su bebina usta čista

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

neki savjet ako je soor? moram li nuzno doktoru ili se moze to rijesiti nekako drugacije? npr da ja promjenim nacin prehrane?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

čak i ako nije soor, ne možeš pogriješiti s promjenom prehrane
    smanji ili skroz ukini slatko, proizvode od bijelog brašna i izbjegavaj ono što sadrži kvasac

ako koristiš jastučiće za dojenje, često ih mijenjaj tako da bradavice ne budu u vlažnome

ja sam za soor koristila Rojazol kremu (i za sebe i za bebu), ali to ti ne bih savjetovala da koristiš duže od nekih tjedan dana bez nadzora liječnika
    naročito ako ne bi bilo poboljšanja
    inače, liječenje gljivica treba trajati još barem 7-10 dana nakon prestanka simptoma. naglašavam, nemoj bez liječnika.

možeš otići i da ti uzmu bris bradavica (naročito ako ti krema ne pomogne).

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

za pocetak cu promjeniti prehranu, pa ako kroz par dana nema poboljsanja odoh do ljecnika po pomoc

to idem kod svog doktora opce prakse ili? gdje se uzima bris bradavica?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, za početak kod dr. opće prakse
    ja sam bris bradavica radila na Zavodu za javno zdravstvo, Služba za mikrobiologiju, Odjel za mikologiju (kod dr. Emilije Mlinarić Missoni, divna je liječnica)

seven of nine avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Traveller, koliko je stara beba ?

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj seven of nine prvotno napisa Vidi poruku
    Traveller, koliko je stara beba ?
    20 dana

Pravila pisanja postova