-
Neki dan smo bili na tecaju na SD. Pricali su dr. Matijevic i jedna gospodja (mislm primalja, na zalost ne znam ime). Posto vjerujem da je tocno ono sto su govorili (iako vjerojatno neki drugi doktori imaju i druga misljenja), cini mi se da se situacija na SD mijenja na, po mom misljenju, bolje.
Kao prvo, kaze dobili su dva stolca, tako da zena moze radjat u raznim polozajima (ne samo lezeci ili polulezeci).
Zatim, rade na tome da bolje odvoje boxove i tada ce se zena u prvom dobu moci setat po boxu (box je doduse prilicno mali, ali ipak).
U predradjaoni imaju lopte. Ak je sve ok, zena moze, ako zeli, dok jos nije dosla do faze radjaone, izaci s muzem van i prosetati.
Imaju epiduralnu po zelji.
Porod se inducira, ako otvaranje zaostaje vise od dva sata u odnosu na brzinu 1 cm/h. Inace ne.
CTG nije obavezan (rekao jasno i glasno). Na pocetku se stavlja, ali na zahtjev i skida. Osim u slucaju dripa ili neke komplikacije.
Brijanje i klistir nisu obavezni, ali se preporuca da se zena sama podsisa, a i da uzme klizmu kod njih.
Epiziotomija. Kaze da su kod njih primalje fer i da stvarno pokusavaju izbjeci epiziotomiju. Te da nikako nije rutinska.
Ceka se da pupkovina prestane pulsirati i tada se reze.
Nakon izgona daju injekciju za bolju kontrakciju maternice i olaksan porod posteljice.
Na zahtjev je moguc 24h rooming (mene je to iznenadilo, a sad sam vidio da je VedranaV to vec prije napisala).
U slucaju carskog reza se daje spinalna analgezija.
Opcenito je dr zvucao fer i otvoreno.
Mislim da je dobro sto na tecaju covjek moze cuti da postoje i izbori. Bez obzira sto oni neke stvari guraju, koje su po preporuci WHO (i misljenju mnogih) nepotrebne, vec dosta znaci i to da zena zna da moze traziti odredjene stvari i da ce joj se na zahtjev omoguciti (mozda kod nekog doktora lakse, a kod nekog teze, ali ipak cuje da moze traziti).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma