Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: interaktivni ekrani (vecernjak)

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno interaktivni ekrani (vecernjak)

ŠKOLSTVO Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa najavljuje projekt "pametnih ploča"
    Interaktivni ekrani umjesto ploča i kreda
    Autor Ksenija Rukavina

Takozvane "pametne ploče" - veliki monitori po kojima se može pisati, uskoro će zamijeniti tradicionalne ploče, kredu i spužvu u hrvatskim školama. Riječ je o projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u koji će se uložiti gotovo 10 milijuna kuna kako bi se unaprijedila kvaliteta nastave multimedijskim elementima, a počet će već ove godine.

Reagira na dodir
    "Pametne ploče" su interaktivni ekrani, koji se povezuju s računalom. Mogu projicirati digitalne slike u boji, a po njima se može i pisati te sačuvati ili ispisati multimedijski sadržaj. Korisnici kontroliraju softver preko računala ili ploče, a umjesto "miša" ploča reagira na dodir. Nastavnici diljem svijeta hvale interaktivne ploče, kao idealno sredstvo za unaprjeđenje nastave, ali i kao "magnet za učenike". Pojedina ploča stoji između 30 i 50 tisuća kuna, a u ministarstvu se nadaju kako će za početak svaka škola u Hrvatskoj dobiti barem jednu.

- Opremanje svih škola trajat će nekoliko godina, ali za nas je najbitnije da se proces pokrene. Nadamo se da će naš cilj - unapređenje nastave - prepoznati i lokalna samouprava, odnosno županije i gradovi, te da će se i oni uključiti u financiranje "pametnih ploča" - kaže državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić. On se nedavno vratio s Ministarske konferencije u Londonu, na kojoj su predstavljene brojne novosti vezane uz unapređenje edukacije.

- Najdalje su u razvoju informacijske tehnologije u obrazovanju otišli Danci, a među tranzicijskim zemljama Mađarska, pa ćemo se povezati s njima kako bismo vidjeli što možemo primijeniti - dodaje Janjić.
    Kako bi se i nastavnici što kvalitetnije služili novom tehnologijom, Ministarstvo pokreće projekt informatičke edukacije tisuću nastavnika po jedinstvenom ECDL sustavu. Oni će nakon obuke funkcionirati kao svojevrsni treneri u školama. Natječaj je zaključen, ponude su na stolu, čeka se samo izbor najbolje ustanove kojoj će se povjeriti edukacija nastavnika, ističe Janjić.

Središnji server
    Novost je i umrežavanje svih hrvatskih srednjih škola u središnji server, kako bi se stvorila jedinstvena baza svih podataka.
    - Dosad su nam škole slale takozvane "matrice" u pisanom obliku. Na sortiranje smo gubili mnogo vremena, a uskoro će svi podaci, od uobičajenih administrativnih do podataka o učenicima i osoblju, biti na jednom mjestu - zaključio je Janjić.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U, ovo je nešto za mene! Morat ću se odmah predbilježit da ta jedna jedina ploča predviđena za moju školu dođe u moj razred.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    U, ovo je nešto za mene! Morat ću se odmah predbilježit da ta jedna jedina ploča predviđena za moju školu dođe u moj razred.
    A koristite li na skoli LCD projektor?
    Televizori se ne koriste, LCD s racunalom se malo koristi ili su ih ravnatelji dobro zakljucali, a sad ce doci pametna ploca za koju ce trebati unajmiti cuvara da je ne bi tko dirao.
    Sve te divne stvari imaju jednu manu. nemaju obrazovne sadrzaje na nasem jeziku. I to svi zaboravljaju.
    meni je za sada sasvim dovoljno povremeno osvjezenje nastave matematike uz pomoc LCD-a i vrlo rijetko ali ipak posjesti ucenika za racunalo. Ova jedna ploca stoji koliko 4 PC+LCD!

sime

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ja sam se malo našalila jer i meni je s tim pločama a do jučer sam se borila da dobijem whiteboard poloču za pisanje i za projiciranje grafoskopom (da ne moram na grbavom zidu).
    Ima čak 2 LCD projektora i jedan laptop (nabavljeno u zadnjih godinu dana).
    Meni je projektor prvi put zatrebao prije tri godine, no tada je to bilo špansko selo.

No, neću više niš pisat jer sam tak ionak na stupu srama u svojoj zbornici zbog svog pisma ministru (u njemu sam vrlo precizno opisala svoju borbu s nastavnim sredstvima).

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ima čak 2 LCD projektora i jedan laptop (nabavljeno u zadnjih godinu dana).
    super! a koristi li to koji nastavnik?

Meni je projektor prvi put zatrebao prije tri godine, no tada je to bilo špansko selo.
    Za koji predmet, ako se smije znati. Inace nije baš bilo tako. Bili su malo rijeđi, ali mi ga imamo već sestu godinu. Sada također imamo dva na 25 razreda. U zbornici imamo tablicu u koju upisujemo rezervaciju opreme i mogu reci da ga se tjedno koristi prosjecno desetak puta.

No, neću više niš pisat jer sam tak ionak na stupu srama u svojoj zbornici zbog svog pisma ministru (u njemu sam vrlo precizno opisala svoju borbu s nastavnim sredstvima).
    Vidis ja nemam pojma o kakvoj ti to borbi pricas, a ti se vec povlacis. Dodjes, bacis udicu i pobjezes.
    Bas sam znatizeljan. Zar su ti tvoji iz zbornice pokvarili ili sakrili nastavna sredstva i pomagala?

pozdrav

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hmmm... i što bi sada matilda trebala napraviti? koliko vidim - napisala je svoje iskustvo s opremom, koje je očito lošije od vašeg.

nego, mene zanima nešto drugo. kod vas su u školi 2 projektora na 25 razreda - a koriste se SAMO 10 puta tjedno . to je neiskorištena oprema. zašto se ne koristi više?? u kojim predmetima se najviše koriste projektori?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    kod vas su u školi 2 projektora na 25 razreda - a koriste se SAMO 10 puta tjedno. to je neiskorištena oprema. zašto se ne koristi više?? u kojim predmetima se najviše koriste projektori?
    Ovo je za predmete bez informatike, jer oni jedan cesto imaju duze vrijeme postavljen u svom kabinetu, a mi ostali se rasporedjujemo na ovom drugom. predmeti, govorim na pamet ali mislim da je tako: likovna umjetnost, povijest, zemljopis, matematika. to vise ide po profesoru nego po predmetu, a onda su tu jos satovi razrednog odjela i roditeljski sastanci.
    ja sam tako procjenio desetak puta tjedno, a vidio sam da je neka jutra bio projektor u pogonu i na pet sati nastave. uvjeren sam da je to daleko iznad hrvatskog prosjeka jer neki od projektora po skolama nisu ni vidjeli ucionice izvan one informaticke.

pozdrav

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nego, mene zanima nešto drugo. kod vas su u školi 2 projektora na 25 razreda - a koriste se SAMO 10 puta tjedno . to je neiskorištena oprema. zašto se ne koristi više?? u kojim predmetima se najviše koriste projektori?
    Ovo je jako dobro iskoristena oprema. Ima skola koje mozda koriste cesce, no te su jako rijetke. Vecina ih koristi rjede. Kada sam ja zadnji put pokusala odrzati sat sa projektorom nisam mogla jer nije kupljena nova zaruljica koja kosta oko 2000 kuna. Nema novaca!

No, to je sada nevazno (ne bih se ponavljala o zapostavljenosti odvajanja za najnevazniju granu drzavnih sluzbi - skolstvo). Nije pozeljno precesto koristiti projektor u nastavi. Neki misle da mogu doci s projektorom, projicirati djeci bilo sto i uz put se odmarati. Projekcija djeci odvlaci paznju, doljecu i odljecu slova, djeca izgube nit i na kraju ostaje da su tu nastavnu cjelinu usvojili losije nego klasicnim metodama nastave.

S projektorom treba biti oprezan i vrlo sustavno osmisliti taj sat kada ga se koristi. I nisu sve stvari pogodne za projektor. Ja bih recimo sa svojim srednjoskolcima uz optimalne uvjete rada (laptop i projektor ispravni, laptop povezan na internet - mozda vam smijesni zvuci ali ponekad su najmanje stvari problemi) u jednoj skolskoj godini koristila racunalo s projektorom na satu najvise 3-4 puta. Korisnije bi puno bilo dobiti cijelu ucionicu iz informatike pa svakog ucenika posjesti za svoje racunalo da sami nesto rade. Od toga ce imati vise koristi nego od same projekcije.

Projektor moze biti jako koristan upravo na satu informatike. Nastavnik poveze projektor na svoje racunalo i sve sto radi i kako radi projicira na zid ili pano tako da svi ucenici to mogu pratiti i onda sami raditi na svom racunalu. Tako ustedi vrijeme da ide od jednog do drugog i pokazuje svakome posebno.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Racela prvotno napisa
    Korisnije bi puno bilo dobiti cijelu ucionicu iz informatike pa svakog ucenika posjesti za svoje racunalo da sami nesto rade. Od toga ce imati vise koristi nego od same projekcije.
    Upravo to bi mi sada trebalo za prve i trece razrede, u par navrata. problem je da se informaticka ucionica bude prazna bas kad imam te razrede sto je tesko dobiti. A, onda moram naci i rupu u rasporedu za instalaciju posebnog matematickog programa.
    Uglavnom ja za to necu imati nikakvih problema samo ako nadjem rupu u rasporedu inf ucionice, a bojim se da jos uvijek u mnogim skolama ostali nastavnici ne smiju ni primirisati u kabinet.

sime

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala na odgovorima. :D

kako ovdje imamo još profesora - bilo bi dobro da i oni napišu svoja iskustva i zapažanja.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

hvala na odgovorima. :D
    A koje si struke? Informatika?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj simes prvotno napisa
    ne .

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam hrvatski.

Moja borba za nastavna sredstva se svodi na to da kad nešto tražiš (npr. folije za grafoskop), ne nadaj se tome već si kupi sam.
    Ja sam čak razmišljala da si sama kupim projektor (i još uvijek razmišljam) ili da čak posuđujem s posla MM (opisujem ono što je bilo prije sad već 3,5 godine).

A stvarno ne bih bila detaljna s ovom problematikom jer tko zna jel me BB gleda (č. čita).

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ne .
    Malo sam pobrkao svoje sugovornike. Toliko o pazljivosti. neke bi profesore trebalo u mirovinu.
    sad mogu razumjeti pitanje o malom koristenju projektora u razredu. ne poznas stvari iznutra. Oprema se uglavnom ne koristi. Onako kako je to Ela navela. jer je lampica pregorila ili jer bi mogla pregoriti.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno bogu za plakat

Moja borba za nastavna sredstva se svodi na to da kad nešto tražiš (npr. folije za grafoskop), ne nadaj se tome već si kupi sam.
    ja se ne mogu pozaliti u tom smislu jer sasvim drugacije uvjete. Imam na raspolaganju folije za pisanje, kopiranje i inkjet folije. Taman kad sam bio napravio lijepu kolekciju foija isprintanih u boji dosao je LCD i naravno da sam presao na pokretne slike na racunalu sa softverom dinamicne geometrije. Osoblje je usluzno i referentica za ucenike mi ispise kontrolne koje joj posaljem od kuce, tako da kad dodjem me to doceka. A i u zbornici su dva racunala spojena na internet i dobar pisac. referentica ispise i svjedodzbe koje sami unesemo.

Ali ja razumijem ovu tvoju situaciju i znam da je to na zalost gotovo u svim skolama kako ti opisujes i to je bogu za plakat. nasa javnost ne zna da nastavnik u nasim skolama mora sebi kupiti knjigu, olovku, papir, folije... Ako to javno iznes onda ce kao pa nije tome tako, kako tako mozes govoriti protiv svoje skole i ostale floskule. Gluposti. A, pocetnik kada dodje skuzit ce situaciju i stalno si iz mjeseca u mjesec umanjivati svoju ionako mizernu placu. Dok ne odustane od svega i ne kaze ma koliko para toliko i muzike.
    taj mladi nastavnik kada dodje brzo shvati hijerarhiju u kuci. ravnatelj je bog neprikosnoveni, a ne prvi medju jednakima. Iza ravnatelja je pedagog, koji je najcesce bog i batina za svoje kolege. zato mnogi nastavnici se samo podsmjehnu kada se javnost zalaze za vise pedagoga i strucnih suradnika. pa tajnik makar imao samo visu spremu, pa stariji kolege, onda podvornik, onda mladji kolege, pa cistacice. iako su one ponekad znatno vise. Molim neka se nitko ne uvrijedi. Ovo je samo opis po mom misljenju ceste situacije koja ztekne nastavnika pocetnika, a ne vrijedjanje pojedinih struka.

Ja sam čak razmišljala da si sama kupim projektor (i još uvijek razmišljam) ili da čak posuđujem s posla MM (opisujem ono što je bilo prije sad već 3,5 godine).
    A, kako se sad koristi LCD izvan informatike?

A stvarno ne bih bila detaljna s ovom problematikom jer tko zna jel me BB gleda (č. čita).
    vikati. treba vikati. zrtva treba vikati, a ne se sramiti. neka se srami onaj tko rusi dostojanstvo nastavniku uskracujuci mu papir i olovku.
    kao pocetnik susreo sam se s nekim situacijama u skolstvu zbog kojih sam uvijek podrzavao nase sindikalne akcije, a kasnije i sam pokrenuo forum za nastavnike matematike. na njemu se culo dosta prica poput ove tvoje. Bilo je cak slucajeva da se LCD nije mogao koristiti za nastavu, ali je ravnateljica prikazivala filmove kuci.

sto kazu na ovo nenastavnici.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad mogu razumjeti pitanje o malom koristenju projektora u razredu. ne poznas stvari iznutra.
    nije dobro izvoditi zaključke naprečac . možda samo smatram da moj "uzorak" nije dovoljno reprezentativan (u smislu kvantitete)!? za to ne moram biti informatičar. :D ali sam svojevremeno bila direktor prodaje sredstava za vizualnu prezentaciju renomiranog svjetskog proizvođača. i sukladno tome prošla i odgovarajuću edukaciju.

ljubazno molim da zaključimo "quote" i razgovor o meni.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ljubazno molim da zaključimo "quote" i razgovor o meni.
    nesporazum. Scejedno moja isprika.
    Ja sam pogrijesio kada sam mmislio da me Matilda pita zar se LCD koristi samo deset puta tjedno. dakle netko iz skole, pa sam jos pretpostavio da se radi o informaticaru, jer ga oni po prirodi stvari koriste cesce.

Nije mi cilj ici ad hominem, nego da razgovaramo o sadrzaju. Ljudi izvan skole cesto misle da nase skole nemaju opremu, a ja sam samo zelio ukazati da se ta oprema nazalost cesto iz raznih razloga ne koristi. To se iznutra bolje vidi.
    pozdrav
    sime

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovo je nažalost naša stvarnost.....

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=245572

strašno

i što poduzeti?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    ovo je nažalost naša stvarnost.....

http://www.index.hr/clanak.aspx?id=245572

strašno
    Jos je strasnije ovo sto malo detaljnije prenosi Novi list:

"Prijetnje ravnatelja

Dok nam je u dvorištu pokazivala ogrebotine na automobilu, pridružio nam se i ravnatelj. Jasno nam je dao do znanja da nismo dobrodošli, a profesorica je pozvana na razgovor. Nije želio komentirati nasilje u školi, niti dati bilo kakvu izjavu. I drugi profesori s kojima smo htjeli pričati, suzdržali su se od svakog komentara – vjerojatno zbog straha od ravnateljeva ukora, kaže Kraljić.
    Takav je strah bio utemeljen, pokazalo se kasnije. Naime, nakon odlaska novinarske ekipe, ravnatelj je profesoricu Kraljić najoštrije ukorio zbog uključivanja javnosti u rad škole. Nazvao je to velikim gafom i minusom. Pitao ju je kako si ona dopušta drskost da naruši ugled škole i kako si može umišljati da je iznad zakona (?)
    – Ovako završavaju oni koji se pokušavaju izboriti za pravdu, ironično je komentirala profesorica Kraljić, stavivši na lice osmjeh za novi nastavni sat. "

i što poduzeti?
    Za pocetak priznati sto nam se dogadja, a ne sve lakiratii.

pozdrav

ps. nismo li trebali otvoriti novu temu?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jesmo

trebala je nova tema,no na ovom forumu nema samoeditiranja,pa mi je pobjeglo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •