Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 101 to 150 of 155

Thread: Ajvar

  1. #101
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Volim ajvar i kupujem makedonski - jeftiniji je od sastojaka koji idu unutra 8)
    Nekidan sam zezao zakonitu da je to pekmez od paprike

  2. #102
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by Tashunica
    Quote Originally Posted by Anemona
    I mene zanima ajvar.
    Inače mi radimo onaj s malim a, kad se paprike i patliđanji kuhaju u "zaoctenoj" vodi, meni je odličan. Svekrva npr. radi onaj pravi i peče i paprike i patliđane, ali njoj redovno paprike zagore, pa je ajvar pun crnih gorkih mrvica i to mi je onda bljak. Da li se to još kome dogodi?
    paprika se nakon pečenja mora oguliti i stalno peruckati ruke da ne ostaje crno.
    Ma guli ona njih, naravno, ali ili ih traljavo oguli, ili ih onda totalno prepeča da i meso ima crne dijelove. :/

  3. #103

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    Napravila po Iridaninom receptu i ispao odličan.
    Iridana imamo isti pekač ajd nabaci još koji recept, npr za pekmez ako imaš

  4. #104
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    studena bas mi je drago :D . Ja sam sad bila na trznici i raditi cu ga veceras, bas mu se veselim .

    Prosle sam godine napravila pekmez od sljiva, kazu ljudi da je fantastican (ove godine necu jer mi ga je ostalo) pa ti stavim recept kad dodjem kuci veceras.

    Radila sam i pekmez od visanja, visnje-jagode, breskve-marelice, borovnice, jagoda i od malina.

  5. #105

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    Jooj ja bi baš taj od šljiva, molim te pošto radim prvi put step by step postupak

  6. #106
    MarikaPika's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beograd
    Posts
    710

    Default

    Meni je prefin ajvar kada se stavi samo paprika, pečena pa oljuštena naravno, ali se ne samelje već iscepka....ljudi moji, prste da poližeš

  7. #107
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ih, šteta truda. To se jede tako u komadu.

  8. #108
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Jucer sam napravila prvu turu ajvara. Ispale mi 2 i pol tegle. Spremam se u jos dvije ture pa da spremim za zimu. Jedva cekam doci kuci i umlatiti ga

  9. #109

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Za vikend sam napravila 10 teglica ajvara. To je to za ovu godinu.

  10. #110
    lunahor's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    3,514

    Default

    i ja radila prvi put u zivotu u pekacu po iridaninom receptu. radila bi jos jednu turu no zanima me sada ovaj s kuhanjem u octu . dali se i tako kuhana paprika mora guliti , dali se oguljeni patlidani kuhaju tako s paprikom i dal papriku kuhate ociscenu ili poslije cistite ?

  11. #111
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by lunahor View Post
    i ja radila prvi put u zivotu u pekacu po iridaninom receptu. radila bi jos jednu turu no zanima me sada ovaj s kuhanjem u octu . dali se i tako kuhana paprika mora guliti , dali se oguljeni patlidani kuhaju tako s paprikom i dal papriku kuhate ociscenu ili poslije cistite ?
    Glede okusa i kvalitete, ajvar od kuhane paprike nije ni do koljena ajvaru od pečene! zaista se vrijedi malo potruditi oko toga !

  12. #112
    M&M's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    59

    Default

    Molim malu pomoć! Obzirom da imam malo dijete teško mi je raditi ajvar no ipak bi htjela.
    Mogu li jedan dan ispeci i oguliti papriku a drugi dan peći? Preko vikenda neću stići pA sam u tjednu htjela to na dva dana ali bojim se hoće li sto biti papriku
    Hvala

  13. #113
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Ni ja ne uspijevam drukcije.
    jedan dan ispecem, ogulim, ocistim i stavim u cjediljku preko noci u frizider.
    Kuham tek sutra navece, kad zaspu...

    a i lakse se ukuha kad se dobro ocijedi.

  14. #114
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Da, slažem se s Monax!
    A i čemu se pretrgavati sve u jedan dan?

  15. #115
    M&M's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    59

    Default

    Joj super, hvala! Još kad bi mi vrijeme bilo ok da ih na dostupni ispecem bilo bi mrak!
    Iako mi se nekako čini da se lakše gule iz pecnice
    Javim kakav je

  16. #116

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    187

    Default

    Cure majstorice u pravljenju ajvara, trebam pomoć! !!!!


    Jučer navečer sam ispekla veliku količinu ajvara, jako mi je fino ispao,

    gust, kremast, mljac! No imam problem- bilo je jako kasno kad sam

    završila s punjenjem teglica i prilikom stavljanja u pečnicu sam

    primijetilla da mi je ostalo zraka u staklenkama, na stijenkama se vide

    manji mjehurići zraka. lupkala sam svaku teglu o pult, ali ništa. Odlučila

    sam ga zapeći nadajući se da će taj zrak "nestati", ali ništa! Kaj da

    radim?? Da li ima spasa za moj ajvar da takav preživi do Božića?

    Da sve vratim u teću i malo prokuham?? Bojim se da se ne pokvari


    Moji dečki priželjkuju da mu nema spasa, pa da po kratkom postupku smažu sve

  17. #117
    @n@'s Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,984

    Default

    Mislim da ti se to neće pokvariti. Najgora stvar koja ti se može dogoditi je da ti promijeni boju malo na mjestima gdje ima zraka. Ništa patogeno, ne brigaj.
    Inače, za ulje mi veli sveki da ne stavlja(m), jer od ulja uvijek ajvar gore promijeni boju i okus. Ja nemam pojma, nisam ga stavljala kad je pasterizacija dovoljna.

  18. #118

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    187

    Default

    hvala @n@, utješila si me!

  19. #119
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Trimama, nece se nista dogoditi. Ja uopce ne pasteriziram ajvar i nikad se ne kvari. Stavljam ga vrelog u tegle koje odmah zatvorim i zatrpam brdom deka i popluna da se polako hladi. Kad se dovoljno sporo hladi poklopac se vakumira i nema kvarenja.

  20. #120
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    I meni je prošle godine ostao zrak u staklenkama , ajvar bio jako gust i nije skliznuo niz stjenku , niti jedan se nije pokvario, jedino što obavezno osim utopljavanja , staklenke okrećem na poklopac .

    Ostala nam je još jedna mala staklenka i ništa se nije dogodilo

  21. #121

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default Da vam ajvar ne zaprska sve

    Savjet za ovogodišnji ajvar (ja probala na prošlogodišnjem).
    Jedan dan ispeći i oguliti paprike i patlidžane. Ostaviti u cjedilu preko noći. Drugi dan samljeti i upržiti.
    Kad se paprike ovak ocjede ajvar uopće ne prska kad se kuha (naravno, ako se kuha na maloj vatri uz stalno mješanje).

  22. #122

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    187

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Trimama, nece se nista dogoditi. Ja uopce ne pasteriziram ajvar i nikad se ne kvari. Stavljam ga vrelog u tegle koje odmah zatvorim i zatrpam brdom deka i popluna da se polako hladi. Kad se dovoljno sporo hladi poklopac se vakumira i nema kvarenja.
    Quote Originally Posted by kinder View Post
    I meni je prošle godine ostao zrak u staklenkama , ajvar bio jako gust i nije skliznuo niz stjenku , niti jedan se nije pokvario, jedino što obavezno osim utopljavanja , staklenke okrećem na poklopac .

    Ostala nam je još jedna mala staklenka i ništa se nije dogodilo
    Uf, sad mi je laknulo!

    Sve radim šteberski , ali me taj zrak ove godine proganjao, nikad do sad nisam primijetila a bilo je gustih ajvara prijašnjih godina.

    Nego mene muči jedna stvar- kod mene se ajvar jako brzo pojede! Obično radim od 35 kg paprika i to nam potraje do iza NG.
    Ove godine sam napravila dvije ture od po 18 kg i planirala sam još jednu, al sam malo lijena, puno mi je to posla uz svu ostalu zimnicu.

    Od koliko vi radite? Jel imate pomoć ili sve radite same?

  23. #123
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Trimama, ja sam prosle godine napravila od preko 45kg paprika. Ove godine necu toliko, jednostavno mi nije zgodno. Pomogli su mi decki - oni su ogulili vecinu paprika i vec pitaju kad cemo opet raditi. Njima je to super zabavno, jer se paprike uglavnom lako gule, dvooljno je prljavo da im bude super fora i pomognu neizmjerno - ni sami nisu svjesni koliko. Svaki dobije svoju posudu s paprikama i drugu s vodom i onda oguljene paprike daju meni. Ja ih ocistim od kostica i peteljke. Super efikasno. I jos mi se kasnije svadjaju tko ce mljeti - to im je isto zabavno. uglavnom kod nas je to zabava za cijelu obitelj.

  24. #124
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Ja sam ove godine pravila od 25 kg paprike, od trećine sam napravila pinđur. Obično mi tata pomogne ispeći polovinu paprike, mama onda oguli - to mi je ujedno i najmukotrpniji posao .



    Ostao mi zrak i ove godine

  25. #125
    zrinka19's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Split
    Posts
    265

    Default

    zanima me, kad se pravi ajvar u pekacu kruha, da li pekac bude isprskan

    i da li treba ogulit paprike nakon pecenja u pecnici
    i moraju li se izmiksat paprike i patlidan prije nego sto se stavi u pekac

    molim brzi odgovor jer se prva tura paprika pece

  26. #126
    pužić's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,984

    Default

    i ja sam svoj ispekla prošli vikend, 28 kg paprika + 8 kg patlidžana + par ljutih feferona i to je to. Nije cijela količina za mene, dijelim sa sveki i šogoricom. Jedan savjet za zrak u staklenkama-kad naspete vrući ajvar u staklenke onda sa velikom žlicom ubadajući ju unutra uz stranice (al sam objasnila) staklenke istjerujete zrak. Tako bar mi radimo i već godinama je sve 5. poslije zapečemo samo toliko da se gore uhvati korica i preko noći ostavimo otklopljene.Sutra se zatvaraju i spremaju na police u podrum i čekaju degustaciju.

  27. #127
    Ares's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    402

    Default

    ja sam jučer prvi puta radila ajvar, ispao je super, nakon par paprika odustala sam od guljenja i sve smiksala s štapnim mikserom, mogu vam reći da se uopće ne osjeti da paprike nisu oguljene. Htjela bih probati napraviti jedan malo pikantniji al ne previše, pa me zanima koliko ide ljutih feferona na npr. 1 kg, ja bih možda stavila pola feferona, jer je to previše ili premalo?!

  28. #128

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Kud već ajvar, ja mislila da je rano!!!
    A jada mu, iman sto poslova za obavljat, a ja bi ajvaraaaaaaaaaaaaaa

  29. #129
    the enchantress's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    ZG
    Posts
    767

    Default

    Drage iskusne ajvaruše, trebam vašu stručnu pomoć. Obično sam u djetinjstvu bila u onom dijelu ekipe koji je gulio paprike i patliđane, a pečenje ajvara ostavljao teti (trebam li spomenuti da sam nakon guljenja uvijek zbrisala van što dalje od kuhinje).

    E sad, danas sam prvi puta radila sama taj dio i nešto sam zeznula. Dobila sam ajvar koji je okusno ok, ali vizualno koma i osim toga je vrlo masan.
    Negdje je pisalo (čini mi se Arkana) da je ajvar gotov kada se iscvrlji ulje van. OK, to se dogodilo.
    Međutim tog je ulja fakat previše. Radila sam ono sa žlicom što Pužić kaže da iscijedim to ULJE van iz staklenki, a ne zrak

    Je li moguće da sam ga 'prepekla'?

    To je bila pokusna tura, dobila sam dvije staklenke. Dođe mi da ih obje fino i lijepo bacim i ne gledam više taj ružni prizor, ali je ulje bilo Alnaturino pa se suzdržavam

    Radila sam po ovom receptu
    5kg paprike, 1 kg patliđana, 7.5 dcl ulja (ja sam stavila cca 5), 3 žlice octa, šaka soli

  30. #130
    tomita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slavonija ravna
    Posts
    766

    Default

    Meni se omjeri čine ok, jer ja na 10kg paprike koristim oko 1.5l ulja i bude ok.

  31. #131
    the enchantress's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    ZG
    Posts
    767

    Default

    Quote Originally Posted by tomita View Post
    Meni se omjeri čine ok, jer ja na 10kg paprike koristim oko 1.5l ulja i bude ok.
    A kada ti je ajvar gotov? Kako znaš da je to to? Sada mi je žao da nisam stala kada je još bio onako fin i kremast i izgledao super

  32. #132

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Mislim da je prepečen, onda se počinje odvajati ulje iz ajvara. Omjer je ok. Meni je gotov nakon cca 2-2,5 sati, ali ja radim od 15 kg paprika i 3 kg patliđana, na plinu. Gotov je kad se odvaja od ruba posude (kod mješanja), slično ko žganci.

  33. #133
    the enchantress's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    ZG
    Posts
    767

    Default

    Quote Originally Posted by gita75 View Post
    Mislim da je prepečen, onda se počinje odvajati ulje iz ajvara. Omjer je ok. Meni je gotov nakon cca 2-2,5 sati, ali ja radim od 15 kg paprika i 3 kg patliđana, na plinu. Gotov je kad se odvaja od ruba posude (kod mješanja), slično ko žganci.
    ok, znači fakat sam ga prepekla. Jel se to može jesti? I dati djeci?

    Gita75, koliko ti teglica ispadne?
    Last edited by the enchantress; 10.09.2010 at 13:40.

  34. #134

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG,R. Pešćenica
    Posts
    2,190

    Default

    Naravno da možeš jesti, samo su se razdvojile faze u emulziji
    Ispadne mi oko 7 tegli od ovih 15+3 kg šta sam napisala.

  35. #135
    slavonka2's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Sv. Nedelja
    Posts
    509

    Default

    Iako sam Slavonka u mojoj se kući nije kuhao ajvar. Duga priča...no trebam savjet jer ja sada imam svoju obitelj i idem ga kuhati.

    Da li samljevenu smjesu stavljate na vruće ulje, ili sve zajedno stresete i pustite da kuha.... i da li stavljate foliju na pleh u kojem pečete paprku?

  36. #136
    Ares's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    402

    Default

    Quote Originally Posted by slavonka2 View Post
    Da li samljevenu smjesu stavljate na vruće ulje, ili sve zajedno stresete i pustite da kuha.... i da li stavljate foliju na pleh u kojem pečete paprku?
    nemam baš iskustva s ajvarom, s obzirom da sam ga radlila prvi put ove godine, ali možda ti može pomoći postupak po kojem sam ja radila (iz knjige: Hruš: Zimnica):
    "mesnate paprike i patlidžane pecite u vrućoj pećnici 15-20 min. Pečene pokrijte 10 min. da se lakše gule. Ogulite, očistite od sjemenki i sameljite. Stavite u veću posudu, dodajte ocat, sol i ulje te pirjajte oko 30 min. Vruću smjesu stavite u staklenke i sterilizirajte 25 min."

    radila sam ga u dva navrata i svaki put je ispao super, foliju nisam stavljala...

  37. #137
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Ares View Post
    ... Pečene pokrijte 10 min. da se lakše gule. Ogulite, očistite od sjemenki i sameljite. ..."
    Ja bih samo dodala da mi je praksa pokazala kako je puno lakše (i brže) papriku očistiti (od peteljki i sjemenki) dok je još svježa, tj, nepečena. Dakle, očistim je, izrežem na polovice, poslažem u tepsiju, pa na pečenje... Kad se ispeče i ohladi, samo ogulim kožicu i na mljevenje...

  38. #138
    M&M's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    59

    Default

    Evo prijavljujem da sam radila dvije ture ajvara svaka po 10 kg paprike i 2 kg patliđana. Prvi mislim da sam malo prepekla (kriva je perilica koja na vrijeme nije oprala staklenke ) druga tura je ispala ok. U obje mi je trebalo oko 1l ulja plus još malo za staklenke.
    kinder kako si radila pinđur? Baš sam razmišljala kako bih ga napravila, makar malo za probu. Je li mi sada kasno za to?

  39. #139

    Join Date
    May 2009
    Posts
    28

    Default

    ja pravim ajvar s mamom svake godine i to od barene paprike, izgleda da sam jedina kojoj je taj ajvar lepsi od onog s pecenom parikom .
    Ove sam godine kupila onu mini pekaru za hleb pa cu probati ovaj vas recept .
    Ne znam samo koliko sme da se stavi smese u onu posudu za pecenje , da li sme vise od polovine???

  40. #140
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    kada dodajete češnjak i feferone, ako ih stavljate u ajvar?

  41. #141
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,706

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    kada dodajete češnjak i feferone, ako ih stavljate u ajvar?
    Ja odmah. Sameljem ih sa paprikom i patlidanom.

  42. #142
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Quote Originally Posted by sirius View Post
    Ja odmah. Sameljem ih sa paprikom i patlidanom.
    Isto.
    Jel' kuha tko ajvar u pećnici?
    Ja već par godina pekmez od šljiva kuham u pećnici, a ajvar još nisam probala.
    Prijateljica me uvjerava da je super, a ja malo nesigurna...

  43. #143
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by maca papucarica View Post
    Isto.
    Jel' kuha tko ajvar u pećnici?
    Ja već par godina pekmez od šljiva kuham u pećnici, a ajvar još nisam probala.
    Prijateljica me uvjerava da je super, a ja malo nesigurna...
    Nije loše, ali jako zasvinji pećnicu. Ali našla sam na internetu rješenje i za to: https://www.coolinarika.com/recept/ajvar-iz-pecnice/

    Ove godine nisam se upuštala u ajvar (preuređujemo kupaonicu, pa mi nije spretno) ali ako radovi završe ovaj tjedan, možda još stignem...

  44. #144
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by maca papucarica View Post
    Isto.
    Jel' kuha tko ajvar u pećnici?
    Ja već par godina pekmez od šljiva kuham u pećnici, a ajvar još nisam probala.
    Prijateljica me uvjerava da je super, a ja malo nesigurna...
    moja mama
    i ajvar i pekmeze
    super su

  45. #145
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Hvala Peterlin

    Pekmez ne poklapam i apsolutno ništa ne prska, ali ajvar ću poklopiti alu folijom da ne riskiram. Ne treba mi torta od badema i lješnjaka koja "miriše" po ajvaru za rođendan mm

  46. #146
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    jel stignem jos kupiti papriku gdje?
    ne mislim raditi ajvar, ali bih je pekla i zamrzavala.

  47. #147
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    jel stignem jos kupiti papriku gdje?
    ne mislim raditi ajvar, ali bih je pekla i zamrzavala.
    stignes
    ja sam jucer kupila fantasticnu papriku i patlidjan na placu u Dubravi (8kn/kg i jedno i drugo)
    vjerojatno onda ima i na drugim placevima

  48. #148
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,241

    Default

    ima i u španskom

    kak pripremiti za zamrzivač?
    Last edited by jelena.O; 18.09.2017 at 12:17.

  49. #149
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    ispecem i zamrznem.

  50. #150
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    dasta da stignes. ja uzela prekjucer na nasem placu. jucer spekla i zamrznula
    Last edited by magriz; 18.09.2017 at 13:25.

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •