Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 155

Thread: Ajvar

  1. #1
    rebeca's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    993

    Default Ajvar

    Ja jako volim ajvar, i imala sam nekada jako dobar recept, ali sam ga negdje zagubila. Sad mi je susjeda donijela jedau teglu, ali dosta joj je krupan ostao, onako u komadićima. Kad sam ja pravila onda je bio jednoličniji, sitnije samljeven. Pa ako netko ima neka tipne, ako nije problem

  2. #2
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    6 kg paprike
    3 kg patlidžana
    2 glavice češnjaka
    feferone (po želji)

    Dio toga sam pekla, dio prokuhala u vodi i octu. Samelješ i staviš kuhat u pola litre ulja. U to staviti cca 2-3 velike žlice soli i pola žlice papra.
    Kuha se otprilike 3,5-4 sata.

  3. #3
    rebeca's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    993

    Default

    Oprosti šta si kuhala, a što pakla?

  4. #4
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Ja pola paprike i pola patlidžana spečem i ogulim, a drugu polovicu prokuham u vodi i octu. Onda sve to sameljem sa češnjakom i feferonima i stavim kuhati na zgrijano ulje.
    Ne moraš to tako raditi. Moji vole tako, nekako je ukusnije.

  5. #5
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Ako nećeš peći onda sve malo prokuhaj u vodi i octu. U prokuhalu vodu i ocat ubacuješ dio po dio paprike i patlidžana i pustiš minutu-dvije da kuha i odmah vadiš.

  6. #6

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by Tashunica
    Ako nećeš peći onda sve malo prokuhaj u vodi i octu. U prokuhalu vodu i ocat ubacuješ dio po dio paprike i patlidžana i pustiš minutu-dvije da kuha i odmah vadiš.
    Neeeeeeeeeee....... Nije to fini ajvar. Za najfiniji se sve peće.

  7. #7
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Nije ni meni fini kad se samo kuha, ali nekome se ne da zafrkavati sa pečenjem i guljenjem paprika.
    A ako se sve peče onda mi bude preblijed ajvar, ipak mu onaj nepečeni dio paprika daje boju.

    Ma po ovom receptu sam ja daaaavno radila ajvar. Sad ja i frendica radimo sve od prilike, ali ne smijem ni reći od koliko kila i kila materijala.
    I radimo na vikendici na onom velikom starinskom šporetu na drva pa papriku pečemo gore na ploči prekrivenoj folijom.
    Ah gušta...

  8. #8
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Kako preblijed :?
    Pa crvena paprika ostane crvena...

  10. #10
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Kako preblijed :?
    Pa crvena paprika ostane crvena...
    Ako budeš imala priliku probaj usporediti, vidjet ćeš razliku.
    Moja šogi samo kuha i ajvar joj je puno crveniji od moga. E da i sveki isto.

  11. #11

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ma jesam zato se i čudim. Ali lako za boju, okus je neusporediv

  12. #12
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Quote Originally Posted by Tashunica
    Ako nećeš peći onda sve malo prokuhaj u vodi i octu. U prokuhalu vodu i ocat ubacuješ dio po dio paprike i patlidžana i pustiš minutu-dvije da kuha i odmah vadiš.
    Neeeeeeeeeee....... Nije to fini ajvar. Za najfiniji se sve peće.

    POTPIS.

    Ajvar s velikim A je onaj za koji se sve ispece, 10kg paprike i 3 kg patlidjana. Sve ostalo su ajvari.

  13. #13

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Quote Originally Posted by Janoccka
    Quote Originally Posted by Tashunica
    Ako nećeš peći onda sve malo prokuhaj u vodi i octu. U prokuhalu vodu i ocat ubacuješ dio po dio paprike i patlidžana i pustiš minutu-dvije da kuha i odmah vadiš.
    Neeeeeeeeeee....... Nije to fini ajvar. Za najfiniji se sve peće.
    POTPIS.
    Ajvar s velikim A je onaj za koji se sve ispece, 10kg paprike i 3 kg patlidjana. Sve ostalo su ajvari.
    Potpis. Isti recept . Ako je više patlidžana onda "popije" previše ulja pa je jako masno i teško za želudac.

  14. #14
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    E da, baš sam išla zvat frendicu da vidim koliko smo "materijala" potrošili za ovogodišnji ajvar, jer ga je ona kupovala. 25 kg paprike i 6 kg patlidžana. Ispada sličnije vašem. Po njenoj procjeni ispekli smo možda nešto manje od 20 kg paprike i sve patlidžane.
    Kao što napisah po onom prvom receptu sam radila davno, to su bili moji počeci ajvarenja.

  15. #15
    rebeca's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    993

    Default

    Da ponovimo, otprilike 10kg paprike, 3 kg. patliđžana. Ja sam zaboravila jesam li stavljala češnjak i feferone :? Jeli to nephodno, bude li ukusnije, i kakve feferone, iz tegle ili domeće, obične?
    I ja se sjećam da sam sve pekla. Koliko se sjećam ovako: na plehu sam samo malo zapekla paprike da se mogu oguliti bez ulja, jesam li u pravu? A za patliđžane se ne sjećam, kako njih?

  16. #16

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by rebeca
    Da ponovimo, otprilike 10kg paprike, 3 kg. patliđžana. Ja sam zaboravila jesam li stavljala češnjak i feferone :? Jeli to nephodno, bude li ukusnije, i kakve feferone, iz tegle ili domeće, obične?
    I ja se sjećam da sam sve pekla. Koliko se sjećam ovako: na plehu sam samo malo zapekla paprike da se mogu oguliti bez ulja, jesam li u pravu? A za patliđžane se ne sjećam, kako njih?
    Češnjak ja ne stavljam, ali feferone da (ako hoćeš da ti je ljuto). Sve se ispeče. Papriku složiš u pleh, kad malo potamni s jedne str. okreneš ih i ispečeš s druge. Ako hoćeš lakše guliti poečene potrpaj u vrećicu za zamrzavanje i malo ih ostavi tako. Patlidžane pečem tako da ih prerežem na pola. Isto ih gulim. Dok se kuha dodaj soli, malo octa (ovisi kako voliš-ja dodam stvarno malo jer volim da mi je slatkast, više kao namaz). Polako dolijevaj ulje i miješaj. Nadam se da imaš i pomoćnika za miješanje . Sretno i javi rezultate.

  17. #17
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Ubijete me od gluposti - ali što je sa paradajzem - zar paradajz ne ide u ajvar?? :?

  18. #18

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Quote Originally Posted by iridana2666
    Ubijete me od gluposti - ali što je sa paradajzem - zar paradajz ne ide u ajvar?? :?
    Evo, neću pucati: ukratko-ne ide .

  19. #19

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by iridana2666
    Ubijete me od gluposti - ali što je sa paradajzem - zar paradajz ne ide u ajvar?? :?
    To onda nije ajvar nego pinđur.

    A u ajvar IDE bijeli luk.

  20. #20
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    koliko ulja i kad ga dodajem?

  21. #21
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    nećeš valjda?! :shock:

  22. #22
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ma kvragu naravno da hoću

  23. #23
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    nemam šerpe istina
    imaš ti?

  24. #24
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    najveća od 5 litara, ništa!
    možda ima mama, pitat ću...

  25. #25

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Mkd
    Posts
    1,667

    Default

    moja mama radi ajvara samo od paprike, crvene.
    ispecene i oguljene prestoje po nocu u mrezicama da se iscjede. iduci dan se mele na masinu za mlevenje mesa i stavi u serpu. pece se puno. dodaje se maslo i soli, gotovo je kada se istisne maslo na povrsini.
    skuplja u staklenjake prethodno ugrijane.
    ispada oko 1/3 od paprike max. t.j. za 30 kg paprike oko 8-9 kg. ajvara.
    ovo je domaci, makedonski recept.

  26. #26
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    naša mjera je
    3 kg crvene roga paprike
    3 kg žute babure
    3 kg patlidžana
    1 l ulja
    sol
    malo octa


    zaboravih napisati da se paprike obavezno peku

  27. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sarajevo
    Posts
    596

    Default

    Moja mama je nedavno pravila ajvar. U ovaj naš bosanski idu paprike, patlidžan, sol, ulje, esencija, ali veoma malo.

    Ona je ja mislim ispekla 24 kg paprika i oko 3-5 kg patlidžana, nisam sigurna, kada se sve oguli onda se melje na mašini za meso, stavlja u veliki lonac i kuha, kuha, kuha do besvijesti. Što se više kuha to je ajvar bolji. Tada se dodaje sol i ulje (ona je dodala 2 litra i uopšte nije bio masan). Nakon 4-5 satnog kuhanja sipa se u zagrijane tegle i onda se stavlja još jedno sat vremena u peć da uhvati blagu koricu i da još malo ukuha. Mljaccccc mi smazali već 4 kg.

    Ono krupnije, tj sa većim komadima je pindžur.

  28. #28
    rebeca's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    993

    Default

    bera, ulje i esencija idu na kraju, u kolikoj količini esencija?

  29. #29
    rebeca's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    993

    Default

    Quote Originally Posted by rebeca
    bera, ulje i esencija idu na kraju, u kolikoj količini esencija?
    Jeli esencija isto što i kisko?

  30. #30
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ajmo žene s recepata:

    koliko octa na koju mjeru paprika?

    radila bih malo i ljutog jednu teglicu
    jel i ljute papričice pečem ili da samo sameljem žive s pečenim paprikama i patlidžanima?

    jel može u ovaj ljuti češnjak? ili se razbljakavi?

    pečem, pečem papričice kuhinja mirišiiiiiiii

  31. #31
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    samo jednu teglicicu?

  32. #32
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    može ako odgovoriš na ova gore pitanja
    tj. nazoveš nekoga ko zna

  33. #33
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    nemam ja takih u adresaru

  34. #34
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by rebeca
    Quote Originally Posted by rebeca
    bera, ulje i esencija idu na kraju, u kolikoj količini esencija?
    Jeli esencija isto što i kisko?
    Esencija ti je octena kiselina visoke koncentracije, od koje možeš dobiti razrijeđenu koncentraciju jačine kao Kisko ukoliko pola dl dodaš u litru vode.

  35. #35

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,948

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    nemam ja takih u adresaru
    apppricot ?

  36. #36
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    dok ne probam, ne vjerujem

  37. #37
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    ajmo žene s recepata:

    koliko octa na koju mjeru paprika?

    radila bih malo i ljutog jednu teglicu
    jel i ljute papričice pečem ili da samo sameljem žive s pečenim paprikama i patlidžanima?

    jel može u ovaj ljuti češnjak? ili se razbljakavi?

    pečem, pečem papričice kuhinja mirišiiiiiiii
    Ovisi o tvom ukusu koliko ćeš staviti octa. Ja baš ne volim da je ajvar previše kiseo, a i ne volim aromu octa, pa dodam samo malo (možda 2 žlice na masu od oko 15kg).
    Češnjak - obvezno i u ljuti i u neljuti.
    Ljuta papričica za jednu teglicu ajvara? Prepeci ju ili dodaj jednu kiselu ljutu feferonu (industrijsku, iz staklenke). Dakle, kad ajvar bude gotov, razdijeli ga u teglice, a u posudi gdje se pekao ostavi koliko će biti ljutoga, pa u to dodaj samljevenu ( ili sitno isjeckanu) ljutu feferonu. Još malo promiješaj skupa na vatri, pa i to spremi u teglicu. Dalje ih sve skupa zaprži u pećnici... i, khm, nemoj zaboraviti zabilježiti koja teglica je ljuta !

  38. #38
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    Dream pravi profić

    koliko češnjaka?




    i, khm, nemoj zaboraviti zabilježiti koja teglica je ljuta !
    može dat ću je ivarici ako bude preljuto

  39. #39
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ona misli da me zeznula
    moze, moze

  40. #40
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    Dream pravi profić

    koliko češnjaka?
    Češnjak? Isto ovisi o ukusu. Ja stavim 2-3 srednje velike glavice na 15-20 kg paprike i patlidžana. Zapamti koliko si stavila ove godine i je li ti falilo ili bilo previše (kad probaš), pa ćeš znati za na godinu .

  41. #41
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    u pravu si za pisanje

    hvala ti za savjete


    evo sad sam u fazi guljenja paprika

    patlidžo se peče

  42. #42

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    390

    Default

    Ja ove godine prvi put pravila ajvar i ispao prefini, a uopće nije tako težak za napraviti:
    Ubrala u vrtu rog paprike, patlidžane (nisam nešto pazila na mjeru, ali možda omejr parika patlidžan 1:3). Očistila, ispekla, ostavila na cjediljki preko noći da izađe tekućina,nisam se zamarala guljenjem jer sam sve dobro samljela u multipraktiku i dobila gust pire. Zagrijala 1/2 l ulja u šerpi (nije bila velika količina), u vrelo ulje usula taj pire dodala sol, papar, kuhala dok se masa nije sjedinila (manje od pola sata) i na kraju dodala češnjak i alkoholni ocat. Dosad pravila tri puta po manju količinu i svaki put bio mljac (pojeo se naravno, baš ću sutra pravitui novu mjeru).

  43. #43
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Eh, šteta što mi nisi bliže... obožavam guliti pečenu papriku, došla bih ti u pomoć. A za ajvar je obično bude toliko da se jednoj osobi guljenje oooootegne satima... Samo nemoj izgubiti volju pred kraj jer se ajvar bez kožica ne može uspoređivati s onim s kožicama :/ . Ako ne želiš da ti ajvar bude jako taman, oguli i patlidžan kad se ohladi.

    (Evo, moja mama viče iz kuhinje da ne zaboraviš dodati i 2 žlice šećera (ako imaš 15-20 kg povrća). To kad se već bude pekao . )

  44. #44
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ovo gore što sam pisala bilo je upućeno Mamiti , samo mi se Mariela ubacila ispred posta .

  45. #45

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    390

    Default

    Ma nema frke, razumjela sam. Iako se meni kožice stvarno nisu ni osjetile (u svakom slučaju manje od tlake koju meni predstavlja guljenje)

  46. #46
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    To je ok, Mariela, ako će ajvar konzumirati samo zdrave osobe. Ali ja npr. imam tetu koja ima problema sa žuči, pa mora izbjegavati sve gdje ima tako agresivne celuloze kao što je kožica paprike, a ne mogu si ni zamisliti da njoj ne poklonim barem jednu teglicu ajvara...

  47. #47
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    gulim gulim još

    šećer-memoriram

  48. #48
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    gulim gulim još
    Nećeš ti to skoro ogulit ako budeš visila tu na kompu!
    No, duga je noć, a sutra neradni dan bit će svježeg ajvara sutra za večeru !

  49. #49
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    šuti i MM mi pomaže (i zjeva i veli biće mu bolje da bude ukusan)

    prelazim na mljevenje

  50. #50

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Nego... samo da znaš... idealno vrijeme za praviti ajvar je bilo oko 22.9. Alaj bi se gulilo....

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •