Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Med i botulizam

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Med i botulizam

N nisam davala uopće med do 2. god. života, jer sam znala za botulizam. Pročitala sam upravo ovaj članak http://www.24sata.hr/news/djecacic-s...-u-med/143254/ pa sam se malo zabrinula iz straha da možda ipak sada ne pretjerujem s medom, jer ga N dnevno koristi sigurno 2-4 žličice, uvijek joj čaj sladim s medom, a također i mlijeko. Koliko i u kojoj dobi vaša djeca konzumiraju med, i trebam li to malo prorijediti?

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I ja procitah danas taj clanak i jako se zabrinuh jer moj klinac ima dvije i pol godine i isto u zadnje vrijeme jede dosta meda. Bas mi je zao ali sigurno cu ga ako nista drugo smanjiti

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mislim da je ipak previše ak su tak malom detetu to stvarno radili!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja isto svojima nisam davala med do 2.godine života a sada sam počela iz straha od gripe i svega što trenutno hara. Znala sam za botulizam ali sam nekako procjenila da bi s 2 godine već mogle početi jesti med. Dam im dnevno 1 žličicu. Dok su bile ovako malo to mi nije padalo na pamet. Pa sad... Nisam pametna.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko ja znam opasan je za skroz malu djecu (kažu do godine dana najopasniji). iako malac nije probao do 3 godine,a šmizla ima 20 mjeseci i nije ni blizu da joj dam. može i bez njega još neko vrijeme

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zene, prvo primjetite da je to dijete bilo 16 TJEDANA kad je dobilo med. Vasa djeca su velika. Botulizam moze nastetiti samo djetetu mladjem od godine dana, zato postoje preporuke ne davanja tjekom 1. godine zivota.

S druge strane, nema svaki med te spore u sebi. One se razvijaju samo u odredjenim uvjetima.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Zene, prvo primjetite da je to dijete bilo 16 TJEDANA kad je dobilo med. Vasa djeca su velika. Botulizam moze nastetiti samo djetetu mladjem od godine dana, zato postoje preporuke ne davanja tjekom 1. godine zivota.

S druge strane, nema svaki med te spore u sebi. One se razvijaju samo u odredjenim uvjetima.
    Inače su i naši stari radili takve strari ( šećer i med pa umakali dude , da klinci duže spavaju) , možda je u nećem još drugom štos.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa
    Citiraj anchie76 prvotno napisa

Inače su i naši stari radili takve strari ( šećer i med pa umakali dude , da klinci duže spavaju) , možda je u nećem još drugom štos.
    Ali u svakom slučaju i mi smo izbjegavali med do cca 19 mjeseci

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fora je u tome sto nema svaki med spore botoxa u sebi. I ako nema te spore, onda ni djetetu od 16 tjedana nece biti nista (na stranu to sto to nije primjerena hrana u toj dobi i sto bi dijete moglo reagirati na pelud u medu).

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da, spore se aktiviraju u prostoru bez zraka. Najcesce se to kod meda desava kod loseg konzerviranja (zatvaranja), zagadi se sa sporama i zatim se hermeticki zatvori i nastane idealno podrucje za daljnji razvitak spora jer nema kisika.

Posto ja u zivotu nisam kupila med koji je u konzervi, pa cak ne kupujem ni u staklenkama (tvornickim) (stvarno rijetko), nego kupujem od susjeda i drzim med u kanti (i tako vec 30 godina u mojoj obitelji), nikad se nisam zamarala botulizmom jer koliko vidim on u tim uvjetima ne moze nastati.

http://health.howstuffworks.com/question214.htm

"Don't feed honey to babies" is one of those things-you-ought-to-know rules (like "don't mix ammonia with chlorine" and "don't use beach sand when making concrete") that needs more publicity because it is so important.

The word botulism describes a type of poisoning. A strain of bacteria called Clostridium botulinum creates a protein called botulin, and this protein is the cause of botulism. Botulin invades excitatory nerve cells where they meet with muscle fibers and blocks the junction so no signals can get through. The result is paralysis, and in severe cases it totally immobilizes and can kill the patient.

Botulism bacteria are common in nature, but they are killed by oxygen. Therefore, the bacteria form spores that protect them from oxygen, and these spores activate once they get into oxygen-free environments. The most common way to get botulism is from improperly canned food. Once the can is sealed, it creates an oxygen-free environment. The can is then heated, and if heated properly the spores die. If the can is not heated properly, however, the spores activate in the sealed can and fill it with toxin. Because botulin is a protein, heating will destroy it. But if the canned food is eaten cold, botulism occurs.

Babies get botulism from honey in a different way. Bees naturally collect botulism spores as they are collecting nectar and mix them into the honey. Most people can eat these spores without difficulty because we have bacteria in our intestines and robust immune systems that eliminate the spores. Infants do not yet have these defenses. So when a baby eats honey, the spores find themselves in the oxygen-free intestine and come to life. They produce the toxin while inside the baby.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kljucam ovu temu jer je identicna otvorena jucer, pa molim da tamo nastavimo

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...105&highlight=

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •