Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Povrat poreza za kamate po stambenom kreditu

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno Povrat poreza za kamate po stambenom kreditu

Situacija je sljedeća: ja posjedujem nekretninu koja kvadraturom ne zadovoljava potrebe naše obitelji i u kupnji smo nove nekretnine koja bi zadane uvjete kvadrature zadovoljavala. Gdja u Poreznoj nam je savjetovala da nova nekretnina glasi na mog supruga jer bi njemu to bila prva nekretnina i on bi mogao ostvariti povrat poreza na kamate po kreditu koji bi uzeli za tu novu nekretninu te oslobođenje od poreza na promet nekretnine za razliku kvadrata od "samačke" kvadrature (onih 50m2) do kvadrature za našu obitelj. Ono o čemu gdja ništa nije rekla je drugi uvjet tj. u pravilniku (ili zakonu) o poreznim olakšicama stoji da osim kvadrature ona moja "prva" nekretnina ne smije biti od znatnije vrijednosti.

Mene zanima, da li postoji neki konkretni pravilnik koji definira što je od znatnije vrijednosti ili je to procjena nadležnog ureda Porezne uprave?

Ima li netko takav slučaj da mi prenese svoje iskustvo?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. što se tiče oslobođenja od poreza na promet za kupnju nekretnine kojom se rješava stambeno pitanje (nije nužno da bude prva nekretnina općenito, već prva koja zadovoljava one kriterije kvadrature itd) - tu se primjenjuje pravilo da članovi uže obitelji ne smiju posjedovati nekretninu znatnije vrijednosti.

Prema tumačenju porezne uprave znatnija vrijednost u ovom slučaju je:
    Pod znatnijom vrijednošću podrazumijeva se nekretnina (stan/kuća za odmor, građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem se ne obavlja djelatnost), a čija je vrijednost približna vrijednosti nekretnine koja se kupuje.
    Odnosno ako netko od vas ima vikendicu ili poslovni prostor ili zemljište - bilo što od nekretnika, a da vrijedi koliko i nekretnina koju kupujete (ili više) - e onda ne može.

2. što se tiče kupnje prvog stambenog prostora namjenskim stambenim kreditom (ono o uvećanju osobnog odbitka za iznos plaćenih kamata) - to vrijedi samo ako on ili ti nemate ništa (ni jedan jedini kvadrat prostora) u vlasništvu ili suvlasništvu i niste ni imali (onaj koji kupuje nikada, a za bračnog druga uzimaju se u obzir neketnine stečene nakon sklapanja braka).

Uvećanje osobnog odbitka rezident može koristiti pod uvjetima da:
    - u trenutku kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident i njegov bračni drug nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,
    - do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora rezident nije stekao u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu,
    - do trenutka kupnje ili gradnje prvoga stambenog prostora, a nakon sklapanja bračne zajednice, rezident i/ili njegov bračni drug nisu stekli u vlasništvo ili suvlasništvo stambeni prostor, neovisno o površini, u tuzemstvu i u inozemstvu.

mama_28 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Hvala puno!

Ovo objašnjenje mi je razjasnilo stvari. Bilo mi je čudno kako mi to gdja u poreznoj uopće savjetuje, pa mnogi bi se već toga sjetili.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •